Ervaringen | <€60 | €60-80
Zo af en toe eten wij frites; soms haalden we het bij de snackbar, maar meestal vroegen we mijn schoonmoeder of ze frites voor ons wil bakken. Zij bakt nog ‘ouderwets’ in de frituurpan maar liet ons vorige week weten dat ze graag wil kijken naar een hetelucht friteuse. Ze vroeg ons naar onze hetelucht friteuse ervaringen, immers: wij hebben sinds kort ook een hetelucht friteuse. Onze ervaringen zijn eigenlijk gewoon heel goed, maar om mijn schoonmoeder nu een heteluchtfriteuse aan te bevelen zonder ze echt te vergelijken levert waarschijnlijk niet het goede advies op. Daarom bekeken we enkele hetelucht friteuses en delen we hieronder onze ervaringen.
Bakken in een hetelucht friteuse
Onze ervaringen met hetelucht friteuses zijn dat ze minder vet bakken dan een traditionele friteuse en minder droog dan een oven. Je proeft ook minder vet dan uit de traditionele friteuse omdat er minder (of geen) vet wordt gebruikt, en vet is wel iets dat veel mensen lekker vinden smaken, zeker als het om frites en snacks gaat. Frites smaken dus net iets anders uit de hetelucht friteuse dan uit het frituurvet; het smaakt minder vettig, minder ‘gefrituurd’, maar wel net zo knapperig – als je tenminste niet te veel tegelijk bakt.
Snacks
Snacks, zoals bitterballen en kroketten smaken ook minder vet maar hierbij is de smaak en vooral hoe krokant ze zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de snacks, dus gebruik je hele goedkope kroketten, dan smaken ze minder dan als je kwaliteits-kroketten gebruikt. Het verschil tussen een goedkope kroket en een kwaliteits-kroket uit de hetelucht friteuse is erg groot, veel groter dan bij frites en ook groter dan bij de traditionele frituur.
Veel méér dan alleen frites en snacks
Wat wij vooral prettig vinden is dat je ook andere dingen kunt bakken in de hetelucht friteuse, zo zijn afbakbroodjes snel klaar en mooi bruin, ze lukken veel beter dan in onze oven. Maar ook kan je cake, muffins, quiche, lasagne en zelfs vis, kip en vlees bakken in de hetelucht friteuse, en dat maakt hem zelfs interessant voor wie niet van frites houdt.
Hetelucht friteuse of Airfryer?
Eerder beschreef Nina haar zoektocht naar een goede Airfryer, er bleken, behalve de modellen van Philips (die als enige de naam ‘Airfryer’ mogen dragen) nog flink wat fabrikanten van heteluchtfriteuses te zijn, die allemaal verschillende modellen op de markt brengen.
De vraag wat het verschil is tussen een Airfryer en een heteluchtfriteuse is simpel: elke Airfryer is een heteluchtfriteuse, maar niet elke heteluchtfriteuse is een Airfryer. Philips bracht als eerste fabrikant heteluchtfriteuses voor consumenten op de markt in 2010 met de ‘Rapid Air technology’ die door Fred van der Weij is ontwikkeld. (Turbochef Technologies bracht heteluchtfriteuses in 2005 op de markt voor de Horeca). Philips noemde haar heteluchtfriteuses ‘Airfryer’ en dat is de naam die gemarket is, dus dat is de naam die we kennen, maar ‘heteluchtfriteuse’ is eigenlijk accurater als productsoort. (Bon: Wikipedia).
Hetelucht friteuse modellen
In de tabel hieronder vind je hetelucht friteuses van verschillende merken in verschillende prijsklassen. In de titel van elk product staat de maximale capaciteit frites dat je per keer kunt bakken volgens de fabrikant. Voor frites geldt dat een portie ongeveer 200 gram weegt, dus in een model dat een capaciteit heeft van 800 gram zou je vier porties tegelijkertijd kunnen bereiden.
Hetelucht friteuse ervaringen
Tijdens het bekijken van alle hetelucht friteuses is ons een aantal zaken opgevallen, zaken die handig zijn om te weten als je zelf een hetelucht friteuse wilt gaan aanschaffen.
Capaciteit
De capaciteit die fabrikanten opgeven voor hun producten is de maximale capaciteit waarmee de hetelucht friteuse nog enigszins acceptabel bakresultaat zou kunnen leveren. Maar het is vrijwel nooit de optimale capaciteit voor het redelijk snel bakken van frites met een goed, knapperig/krokant en egaal gebruind bakresultaat. Je kunt er over het algemeen vanuit gaan dat je tot maximaal de helft van de maximale capaciteit kunt vullen, als je redelijk snel de frites egaal goudbruin en knapperig wilt bakken. Een hetelucht friteuse met een maximale capaciteit van 800 gram kan je het beste tot 400 gram vullen – genoeg voor twee personen dus. En hoe meer je stapelt hoe lastiger de hete lucht alles goed kan verhitten, dus een ruimere capaciteit biedt vrijwel altijd betere resultaten, ook voor kleinere hoeveelheden.
Benaming
We komen veel modellen tegen die ‘XL’ of ‘XXL’ in de naam hebben. Deze twee letters hebben vrijwel nooit iets met de maximale capaciteit van deze hetelucht friteuses te maken. Sterker nog: er zijn XL-modellen van één fabrikant die een kleinere capaciteit hebben dan modellen die geen ‘XL’ in de naam hebben. Je kunt de twee letters ‘XL’ dus volledig negeren als het om de keuze van een hetelucht friteuse aankomt.
Bediening
Hetelucht friteuses hebben over het algemeen twee soorten bedieningen: analoog of digitaal.
Analoog betekent dat het apparaat met draaiknoppen bedient wordt; je stelt de temperatuur in met een draaiknop en de tijd met een draaiknop en dan start de hetelucht friteuse vanzelf. Een nadeel van de draaiknoppen is dat sommige modellen niet de mogelijkheid hebben de tijd te corrigeren, dus draai je de knop iets te ver (bijvoorbeeld naar 20 minuten als je eigenlijk 18 minuten wilde instellen), dan is terugdraaien niet mogelijk, dus moet je óf twee minuten wachten totdat je je voedsel in de friteuse doet óf je moet zelf een wekkertje zetten die op de juiste tijd afloopt.
Een ander nadeel is dat niet alle fabrikanten de aanduidingen even groot en duidelijk hebben weergegeven, wat de afleesbaarheid soms lastig maakt.
Een voordeel van de analoge bediening is het ontbreken van harde piepjes bij de bediening, iets dat we bij de digitale bediening helaas wel tegenkomen.
Digitaal betekent dat de hetelucht friteuse is voorzien van drukknoppen of touch-screen: je druk op de juiste knop of op het scherm en zo stel je de tijd en temperatuur in. Bij digitale bediening kan je altijd corrigeren en op een display kan je duidelijk zien wat je hebt ingesteld, het display is vrijwel altijd beter afleesbaar dan de cijfertjes naast de draaiknoppen op een analoog model. Ook beschikken digitale hetelucht friteuses vaak over vooraf ingestelde bakprogramma’s of zelfs de mogelijkheid zelf een tijd en temperatuur op te slaan onder een geheugentoets.
Een nadeel van de digitale bediening is dat sommige modellen harde piepjes laten horen bij het indrukken van de toetsen – een kwaal die we overigens ook op vaatwassers, ovens en zelfs wasmachines tegenkomen.
Advies
Ons advies voor het kopen van een hetelucht friteuse is om te bepalen over hoeveel capaciteit jouw model moet beschikken, en dan te kijken welk model past binnen jouw budget, en dan om te kijken welk model voor jou de meest geschikte functies heeft en of je digitale of analoge bediening wilt.
1. Capaciteit
Je kunt dus allereerst bepalen hoeveel porties frites tegelijk je wilt gaan bakken en dan de modellen bekijken die over voldoende capaciteit beschikken. Houd daarbij rekening dat je de door de fabrikant aangegeven maximumcapaciteit door twee deelt en dat een portie frites 200 gram weegt.
- Zo is een hetelucht friteuse met een aangegeven maximum capaciteit van 800 gram voldoende voor twee porties frites tegelijkertijd bakken.
- Een model met een capaciteit van 1200 gram is voldoende voor drie porties tegelijkertijd.
- Een model met een capaciteit van 1500 gram is voldoende voor vier porties tegelijkertijd.
Er zijn hierop uitzonderingen omdat sommige fabrikanten hun maximale capaciteit anders (lees: ‘eerlijker’) berekenen, maar de ervaring leert dat een goed, knapperig en egaal bakresultaat in korte tijd behaald wordt door ruim onder de maximale capaciteit te blijven dus een grotere capaciteit hetelucht friteuse heeft altijd de voorkeur boven een kleinere.
2. Prijs
Bekijk nu de modellen met voldoende capaciteit in de door jou gekozen prijsklasse. Over het algemeen hebben hetelucht friteuses in een lagere prijsklasse en kleinere capaciteit dan modellen in hogere prijsklassen. De ervaring leert dat een duurder model niet altijd beter is dan een goedkoper model, maar wel is de capaciteit beperkt bij de meeste goedkopere modellen.
3. Functies en kwaliteit
Als je de gewenste capaciteit en prijsklasse hebt bepaald maak je een keuze voor een analoog model of een digitaal model, waarbij digitale modellen eigenlijk altijd meer opties/instelmogelijkheden en functies hebben dan analoge modellen. Logischerwijs zien we meer analoge modellen in de lagere prijsklassen en meer digitale modellen in de hogere prijsklassen.
Het is nu tijd om naar de functies te kijken. Het grootste verschil is die tussen modellen mét voorgeprogrammeerde bakprogramma’s en modellen zónder deze programma’s. Gebruikers zijn over het algemeen zeer tevreden met deze programma’s, ook omdat je ze als uitgangspunt voor het instellen kunt bepalen (je kunt tijd en temperatuur aanpassen, ook als je een bakprogramma kiest). Bepaal of je een model met programma’s wilt of niet.
Er zijn geen slechts hetelucht friteuses, er zijn wel modellen die in hun prijsklasse onderpresteren en modellen die geplaagd worden door matige uitwerkingen van een goed idee of ongelukkig gekozen benamingen (zoals XL-modellen die kleiner zijn dan niet-XL modellen van dezelfde fabrikant in dezelfde prijsklasse) en slechte handleidingen. Maar als de hetelucht friteuse over voldoende capaciteit beschikt en hij werkt zoals het hoort, dan is de kans heel groot dat je je snel kunt voegen bij alle andere bezitters van een hetelucht friteuse die zeggen:”Dat had ik eerder moeten doen!”
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!