Onlangs kocht ik een nieuwe gietijzeren braadpan omdat mijn oude niet meer goed werkte: het handvat van het deksel had het begeven en kon niet worden vervangen, en omdat niet iedereen in huis zo blij was met het loodzware deksel besloten we een nieuwe bietijzeren braadpan te kopen met plaatstalen deksel. En tevreden dat we zijn! Maar wat gebeurt er als je de pan verkeert behandelt? Hieronder vijf dingen die je niet moet doen met je braadpan (maar die wel vaak gebeuren).
Afdrogen met een foute theedoek
Misschien heb je ze in huis: handdoekken en theedoeken met zo’n handige metalen ring om ze aan op te hangen. Ideaal want het breekt nooit net zoals een labeltje of lusje doet. Maar wat het ook kan doen is je pan onherstelbaar beschadigen doordat het scherpe ringetje een flinke kras kan zetten op het emaille van de pan, en daarmee de anti-aanbaklaag flink kan beschadigen. Op het deksel of de buitenkant van de pan is het zonde omdat de pan er dan minder mooi uitziet, maar binnenin kan het voor aanbakken en roest zorgen, en je pan dus echt minder bruikbaar maken.
Gebruik dus geen theedoek met metalen ring om je pan mee af te drogen, let ook op dat je niet van die metalen klipjes met plastic lusje aan de theedoek laat zitten als je er mee afdroogt, dit kan de pan ook beschadigen.
Niet goed afdrogen
Als je een gietijzeren pan niet goed afdroogt dan kan hij gaan roesten. Gietijzer is een poreus materiaal en het water zal in de kleine gaatje blijven zitten, waar het met zuurstof gaat roesten. Dit kan ook gebeuren als je eten in de pan laat zitten, want in voedsel zit ook vocht. Haal het eten dus uit de pan en eet het op of doe het in een vershoudbakje in de koelkast of vriezer. Was daarna de pan direct af en droog hem daarna gelijk met een schone theedoek.
Schoonmaken met een schuurspons
Soms is het verleidelijk om even snel met de schuurspons door je pan heen te gaan, want dan wordt ‘ie zo lekker snel schoon. Het probleem, als je dat doet, is dat je braadpan dan veel sneller zal aanbakken bij de volgende keer dat je hem gebruikt, en dat altijd zal blijven doen. De gladde laag in de pan is juist goed, en deze ruw maken met een schuurspons is niet goed want het zorgt voor aanbakken. Net zoals schuurpapier ervoor zorgt dat een gladde verflaag ruw wordt en de volgende laag verf er beter op blijft zitten, zo zorgt een schuurspons ervoor dat het eten op de bomem aan gaat koeken. Niet doen dus, die schuurspons.
Met scherpe metalen voorwerpen in de pan
Soms lees ik in recepten dat ik iets zou moeten losmaken in de pan met een vork. Ik krijg dan vaak een gevoel van onmacht over me: waarom met een vork? Want een vork in je pan geeft veel kans op krassen, en krassen in je pan, daar word je pan niet vrolijk van (ik kon er niets aan doen, aan dat rijmpje). Wat er gebeurt als je krassen maakt in je pan is ongeveer hetzelfde als met de schuurspons: je pan raakt onherstelbaar beschadigd en het eten gaat aankoeken. Gebruik dus altijd houten lepels of kunststof spatels in je braadpan. Als je hout niet prettig vindt aanvoelen (dat kan) gebruik dan lepels van bijvoorbeeld olijfboomhout, die voelen anders aan en zien er ook wat mooier uit (en zijn natuurlijk duurder).
Zorg goed voor je braadpan, en je braadpan zorgt goed voor jou.

Geef een reactie