Lekkere gehaktballen maken is bijna net zo’n kunst als het maken van een goede biefstuk, oefening baart kunst maar wat tips zijn altijd handig natuurlijk.
Zelf maak ik het liefst gehaktballen van half-om-half gehakt, het varkensvlees geeft net die rijkere smaak die je zoekt, ook voor de jus.
Meng door het gehakt wat peper, nootmuskaas, paprikapoeder, mosterd, klein teentje knoflook en een ei (gedeelte van een ei als het minder dan 500 gram gehakt is!) maar let op dat het niet te nat wordt. In de meeste ballen vind je paneermeel, ik voeg geen paneermeel maar panko toe, dit is een wat grover paneermeel uit de oosterse keuken. Het is in feite broodkruim en is wat minder meel-achtig, waardoor je wat meer ‘crunch’ krijgt.
Is het mengel niet te nat (plakt net niet) dan draai je er ballen van tussen je handen, ter grootte van een pingpongbal. Hoe groter hoe langer het duurt voordat ze gaar zijn, en je wilt mooie stevige gare gehaktballen met een krokante korst.
Bakken in een gietijzeren braadpan die goed verhit is (niet te snel te hard verhitten!) omdat gietijzer de warmte goed verdeelt, je wilt overal gelijke verhitting van je gehaktballen. Bak in arachide-olie, deze olie kan goed verhit worden en is door zijn opbouw gezonder dan bijvoorbeeld zonnebloemolie of olijfolie, zelf gebruik ik het lieft een combinatie van olie en boter.
Sluit de pan niet af, je wilt geen stoofballen, maar een spatdeksel kan je wel helpen je keuken schoon te houden.
Het is niet erg als er een beetje aanbakt in je pan, hiervan kan je na het bakken snel en eenvoudig een jus maken.
Daarna de pan laten afkoelen en schoonmaken zodat je volgende keer weer mooie gehaktballen kunt maken!






Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!