In de zomer een extra verfrissend drankje tijdens de warmste dagen of bij de BBQ. Niet alleen in de zomer is een ijblokjesmachine handig en leuk om te hebben, maar welke ijsblokjesmachine moet je aanschaffen en wat zijn de verschillen. In dit artikel hopen we antwoord te geven op al je vragen over de ijsblokjesmachine.
IJsblokjesmachines – De Populairste Modellen
In het overzicht hieronder vind je de populairste ijsblokjesmachines van dit moment. Je kunt de actuele prijzen van de modellen bekijken bij de verschillende webshops door op de knop met de naam van de webshop te klikken.
Direct naar: Mini ijsblokjesmachines
Waarom een ijsblokjesmachine kopen?
Een koud drankje in de zomer, een fles wijn wat koud staat tijdens het dineren of het maken van de perfecte cocktail, een ijsblokjesmachine kan voor veel doeleinden gebruikt worden. Wanneer je een ijsblokjesmachine hebt aangeschaft zul je merken dat je de machine niet alleen tijdens de zomermaanden tevoorschijn moet halen maar je er ook veel plezier aan beleeft tijdens de wat frisse of zelfs koude maanden van het jaar.
Hoe kies je een ijsblokjesmachine
IJsblokjesmachine: professioneel of huishoudelijk?
Als het doel is om op een warme dag een zomers drankje op te frissen, is het raadzaam om een ijsblokjesmachine te kopen die in 10 minuten 9-12 blokjes kan produceren, terwijl als je een flinke hoeveelheid ijs nodig hebt omdat je bijvoorbeeld een café hebt of restaurant, moet je de voorkeur geven aan een professioneel model dat 24-30 kg ijs per dag kan produceren. Het verschil tussen een professioneel en een huishoudelijk ijsblokjesmachine zit daarom in de grootte en natuurlijk in het vermogen. Meestal hebben de machines voor huishoudelijk gebruik niet veel ruimte nodig en kunnen ze overal in je keuken worden geplaatst. Ze worden gekenmerkt door een watertank en hoeven in tegenstelling tot machines voor professioneel gebruik niet op het waterleidingnet te worden aangesloten. Meestal hebben huishoudelijke ijsblokjesmachines een hoogte van 40-50 cm en een gewicht dat varieert tussen 10 en 12 kg. Om een veilig en zeer betrouwbaar en effectief product te verkrijgen, is het in elk geval noodzakelijk om modellen te kiezen die worden gekenmerkt door hoogwaardige materialen.
Afmeting en kenmerken
Een andere kenmerk wat we willen bekijken bij het kiezen van de ijsblokjesmachine, is waar je de ijsblokjesmachine plaatst. Er zijn veel modellen verkrijgbaar en daarom ook veel verschillende afmetingen. Een hoekig model zou gemakkelijker geplaatst kunnen worden dan een rond model en kies je voor een groot apparaat dan is het lastiger tijdelijk de ijsblokjesmachine op te bergen indien nodig. Ook de kleur kan van invloed zijn op waar je de ijsblokjesmachine wilt plaatsten. Ijsblokjesmachines verdienen meestal geen schoonheidsprijs en een onopvallende kleur zou dan een goede keus zijn. Naast het uiterlijk zijn ook de verschillende functies belangrijk. Zo zijn zijn er enkele machines die de functie hebben om ijsblokjes van verschillende vormen en afmetingen (klein, middelgroot en groot) te maken. Voor sommige drankjes is het belangrijk geschaafd ijs te gebruiken, dit kan makkelijker gemaakt worden van holle ijsblokjes dan van massieve. Wil je groente snel afkoelen nadat je het geblancheerd hebt dan zijn grotere massieve ijsblokjes weer handig en zo is een ijsblokjesmachine die verschillende afmetingen en vormen ijsblokjes kan produceren het meest veelzijdig en handig in de keuken.
Geluid
Gewoonlijk produceren ijsmachines voor puur huishoudelijk gebruik weinig geluid en veroorzaken ze bij het inschakelen geen overlast. De modellen die voor professioneel gebruik worden gebruikt, kunnen voor enige ergernis zorgen, aangezien de motor behoorlijk krachtig is. Dus als het de bedoeling is om een machine voor thuisgebruik te kopen, raden we aan om de voorkeur te geven aan een model dat een laag geluidsniveau produceert, ongeveer 30 decibel.
Motorkracht
Voor ijsmachines voor thuisgebruik ligt het wattage meestal tussen 150 en 250 watt. Wil je dagelijks gebruik maken van de ijsblokjesmachine en wil je niet te lang wachten tot de ijsblokjes kaar zijn, kies dan voor een zo krachtig mogelijke motor.
Kwaliteit van materialen
Een ander kenmerk waarmee je rekening moet houden bij het kiezen, is de kwaliteit van de gebruikte materialen. Gewoonlijk is de structuur van de ijsmachine vrij stevig en zeer compact. Een ijsblokjesmachine bevat twee bakjes aan de binnenkant: een bakje voor het invriezen van het water en een bakje voor ijs. Beide moeten zo worden gebouwd met anti-geurmaterialen dat de eenmaal geproduceerde blokjes geen bittere nasmaak achterlaten, omdat dit de smaak van bijvoorbeeld een drankje zou kunnen beïnvloeden. De duurdere modellen zijn gemaakt van staal, de overige ijsblokjesmachines zijn gemaakt van kunststof. De keuze tussen kunststof en staal hangt af van jouw wensen en het beschikbare budget. Staal is een zeer bestendig en duurzaam materiaal, maar is uiteraard duurder dan een kunststof model.
Inbouw of losstaand
Er zijn twee soorten ijsblokjesmachines: inbouw of losstaand. Losstaande modellen kunnen op elke gewenste plek neergezet worden en kunnen ook makkelijk verplaatst en bewaard worden wanneer je de ijsblokjesmachine niet gebruikt. Inbouw ijsblokjesmachines kunnen in een kastje worden ingebouwd en soms zelfs in een muur worden verzonken. Zeker bij de professionele modellen zijn er meer inbouw opties.
Praktisch
De bruikbaarheid en het gemak van het instellen van de verschillende aanwezige functies is ook voor de minder ervaren gebruiker goed te begrijpen. Een ijsblokjesmachine is meestal geen ingewikkeld apparaat en met de gebruiksaanwijzing kom je een heel eind. Om het gebruiksgemak te vergoten zijn de meeste ijsblokjesmachines uitgerust met een verlicht scherm. Ook bevatten de modellen een thermostaat zodat je de temperatuur goed kunt controleren en in sommige gevallen zelfs kunt aanpassen. Hoewel op de display te tijd meestal staat aangegeven is een timer een functie die het hele proces nog makkelijker maakt.
Onderhoud
De ijsblokjesmachine bestaat uit twee elementen: de watertank en een ijsbak. Het belangrijkste is dat beide componenten gemakkelijk kunnen worden verwijderd voor een grondige reiniging. Om dit te doen, plaats je ze gewoon in de vaatwasser of maak je ze schoon in afwaswater. Zorg er wel goed voor dat er geen zeepresten achter blijven want die kunnen de smaak van de ijsblokjes beïnvloeden. Het is daarnaast ook niet goed voor de gezondheid wanneer je bijvoorbeeld vaatwasmiddel in de ijsblokjes terug vindt. De overige onderdelen kunnen worden schoongemaakt met een vochtige doek, waarbij je uiteraard voorzichtig te werk moet gaan om het apparaat niet te beschadigen. Om de ijsblokjesmachine goed te beschermen en onderhouden is het belangrijk de ijsblokjesmachine niet naast een heet apparaat zoals een oven te plaatsen en uit direct zonlicht te houden.
Conclusies
De ijsblokjesmachine is een uitstekend hulpmiddel om in een paar minuten een flinke hoeveelheid ijs af te geven. Tot enige tijd geleden voornamelijk alleen in de horeca gebruikt, tegenwoordig kun je er ook een aanschaffen voor thuisgebruik. De prijzen van deze machines zijn nogal variabel, beginnend bij een minimum van € 100, – tot zelfs € 1000, -. De profesiionele modellen zullen uiteraard de duurst verkrijgbare modellen zijn. Wanneer je een ijsblokjesmachine aanschaft is het belangrijk rekening te houden met vermogen, bruikbaarheid, structuur van de machine maar ook zeker het uiterlijk. De ijsblokjesmachine is nuttig, leuk en in sommige gevallen onmisbaar voor elke locatie, café, restaurant, bar of gewoon voor huis. Geniet van je favoriete drankje op een warme zomeravond of gewoon voor de open haard met vrienden.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!