Zondagmiddag, het zonnetje is nog warm, je zit een beetje half in de zon te gapen. Koffie zou lekker zijn, wel wat warm, liever iets kouds. IJskoffie, maar dan voor volwassenen.
Ik zet mijn espressomachine aan, deze moet even opwarmen dus intussen pak ik wat ik nodig heb en zet het klaar:
- Breed uitlopend glas waar het bolletje ijs onderin mooi in past en bovenin ruimte voor room
- Lepeltje
- IJsschep (of grote lepel, het bolletje ijs smelt toch)
- Bakje
- Fles Kahlua (of andere koffielikeur, Wikipedia over Kahlua)
- Room (of slagroom, ligt er aan wat er in de koelkast staat, zonder room is het ook erg lekker, en wat minder slecht)
- Roomijs (eigenlijk kan elke smaak, behalve citroen wat mij betreft)
- Espresso (of gewoon sterke koffie)
Na wat getreuzel is de espressomachine warm, zeker als ik eerst nog de koffiebonen in de bonenmaler moet doen, dit was ik bijna vergeten en dan loopt het hele proces vast, dat kan natuurlijk niet.
Ik zet het bakje onder het espressoapparaat en laat heet water in het bakje stromen, zo warmt de piston goed op en heb ik direct warm water voor mijn ijsschep. Ik haal het bakje water onder de piston vandaan en doe hier de ijsschep in, deze warmt nu op.
De bak met ijs openmaken, een bolletje ijs scheppen en in het glas doen, het maakt niet uit hoe dat er uit ziet want het smelt toch. Scheutje Kahlua over het bolletje ijs, dat ziet er al mooi uit. Nu het bakje met water legen.
Koffiebonen malen op de espresso-stand, koffie in de verwarmde en afgedroogde piston laten vallen (af en toe egaliseren door er met een tamper tegenaan te tikken). Als er genoeg koffie in de piston zit zet ik het bakje weer onder de espressomachine (dit keer onder het kraantje voor warm water/stoom) en laat warm water lopen totdat de boiler weer gaat opwarmen, dit geeft mij net genoeg tijd om de koffie in de piston aan te drukken en glad te polijsten met de tamper.
Het water in de espressomachine is nu op temperatuur (want het lampje gaat uit) en ik draai de piston in de machine, zet het glas met bolletje ijs er onder en laat een dubbele espresso binnen 30 seconden in het glas lopen, je ziet het ijs smelten en zich vermengen met de koffie en Kahlua.
De ijskoffie is nu bijna klaar, een klein toefje (slag-)room er op, lepetje er in en mijn ijskoffie is klaar.
Natuurlijk mag jij deze hebben, ik maak er voor mezelf nog wel eentje dan…
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!