IJsthee dronk ik voor het eerst op de camping in Frankrijk, en pas jaren later werd het, voor zover ik me kan herinneren, in Nederland geïntroduceerd. IJsthee is lekker fris en het is thee dus gezond. Toch? Helaas niet: de ijsthee die je koopt in de winkel bevat heel veel suiker. Jammer, want het is zo lekker en drinkt zo lekker door, zeker als het warm is. En dat is het – warm. Maar je kunt ook zelf ijsthee maken, en dan bepaal je zelf wat je er in doet, en dus hoe zoet je het maakt. Hieronder lees je het recept om zelf ijsthee te maken, dit recept is afkomstig van mijn zwager, de chef uit Brabant.
IJsthee maken – Recept
Je kunt de smaak van je ijsthee zelf bepalen door welke ingrediënten je er in doet, wat mij werd aangeraden zijn de volgende ingrediënten voor de ijsthee:
Ingrediënten
- Water (2-3 liter, afhankelijk van hoeveel je wilt maken)
- Steranijs (3-4 stuks)
- Kaneelpijpje
- 1 zakje groene thee limoen
- 1 zakje groene thee gember
- 1 zakje thee Earl Grey
- Honing (zoveel als je wilt, om zoet te maken, hoeft niet!)
- 2 limoenen/citroenen
- Optioneel ander fruit (sinaasappel, mango, perzik, nectarine, etc.)
- IJsklontjes
Bereiding
- Maak de ijsklontjes, hoe eerder hoe beter want dat duurt vaak lang
- Doe het water in een pan en voeg het kaneelpijpje en de steranijs toe.
- Breng het water aan de kook en haal het van het vuur/de warmtebron, lees ondertussen even op de verpakking van de thee hoe je deze zet, want niet alle thee geeft de beste smaak als je het in kokend water doet.
- Voeg de zakjes thee toe aan het water en laat dit trekken zolang als je wilt: hoe langer hoe sterker de smaak maar vaak ook hoe bitterder het wordt (dit kan je oplossen door meer honing toe te voegen later). Ik vind het zelf lekker als het niet te sterk is, dus gewoon zoals ik ook normaal thee drink.
- Snijd nu het fruit grof in stukken of schijfjes (net wat je leuker vindt staan) en laat de thee afkoelen
- Als de thee is afgekoeld voeg je het fruit toe en giet je alles in een kan of karaf en zet het in de koelkast om echt koud te worden
- Als de ijsthee koud is proef je of je honing wilt toevoegen en zo ja hoeveel. Voor de één moet ijsthee zoet zijn, voor de ander niet. Ik voeg geen honing toe aan de ijsthee want ik vind het zonder ook heel lekker en verfrissend, maar als je houdt van zoete ijsthee dan is honing heel lekker er in
- Doe nu ijsklontjes in de glazen en schenk de ijsthee in. Eventueel een rietjes, stamper en parasolletje erbij, als je dat leuk/handig vindt
Je kunt extra water toevoegen als de ijsthee te sterk is, of wat extra thee zetten en (indien afgekoeld) toevoegen aan je ijsthee als dez te slap is voor je smaak.
Één ding is zeker: als je zelfgemaakte ijsthee serveert voor je gasten, op een warme dag, dan kan je complimenten in ontvangst nemen en wordt je ongetwijfeld gevraagd hoe je het hebt gemaakt…
Geniet ervan! ;-)
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!