Ben jij op zoek naar een nieuwe inbouw vaatwasser? Dan zul je net even wat meer rekening met een aantal factoren moeten houden dan bij de aanschaf van een vrijstaand model. Het is namelijk essentieel dat je de nis maten van je keukenkastje goed opmeet zodat je een passend model inbouw vaatwasser uit kunt gaan zoeken. Ook maakt het voor het ontwerp van je keuken uit of je je inbouw vaatwasser volledig geïntegreerd wilt hebben of dat je voor een half geïntegreerd model gaat, waarbij het bedieningspaneel van de inbouw vaatwasser niet in de bovenrand van de deur verwerkt zit, maar aan de buitenkant. Voor elk design keuken is er een passend model te vinden. Natuurlijk spelen andere zaken ook een belangrijke rol, zoals de bouwkwaliteit van het apparaat, de was prestaties, het geluidsniveau dat voortkomt uit de inbouw vaatwasser als deze aanstaat en de energie die verbruikt wordt om jouw vaat schoon te krijgen. Daarnaast zijn er op verschillende modellen verschillende wasprogramma’s te kiezen en zijn er ook handige functies te vinden bij verschillende merken waardoor jouw keuze voor een bepaalde inbouw vaatwasser wellicht hierdoor beïnvloed wordt. Al met al leek het ons een goed idee hier een overzichtelijk artikel over te schrijven zodat jij hierna gericht aan de slag kunt om de juiste inbouw vaatwasser te gaan kopen die perfect in jouw keuken past en waar je veel plezier aan kunt gaan beleven.
Inbouw Vaatwassers – De Modellen
In het overzicht hieronder vind je de populairste inbouw vaatwassers van dit moment. Door op de afbeelding van het model te klikken ga je direct naar de review van dat product. Je kunt ook de prijzen van de modellen bekijken bij de verschillende webshops door op de logo’s of op de knop naast het logo te klikken.
Direct naar: Inbouw vaatwasser voor IKEA Metod keuken
Inbouw Vaatwassers – Hoe, wat en waarom?
De allereerste machine wat in de buurt van een vaatwasser komt stamt uit 1886. De bedenkster, Josephine Cochrane, was een rijke dame die in die tijd veel chique feestjes organiseerde waarbij er veel gasten werden uitgenodigd en dus ook heel veel vuile vaat ontstond in haar huishouden. Ondanks dat ze veel personeel had die voor haar de vaat deden, wilde ze dat de afwas gemakkelijker te doen was door er een machine voor te bedenken. Haar vrienden waren erg verrast door het inventieve apparaat en zodoende werd het populair bij rijke mensen en begonnen restaurant- en hotelhouders bij mevrouw Cochrane afwasmachines te bestellen (bron). In 1924 ontwierp William Howard Livens een kleinere vaatwasser gemaakt voor doorsnee huishoudens welk model al veel leek op de hedendaagse vaatwasser. Ook werd in die tijd vaatwassers aangesloten op de waterleiding en riolering. In 1940 werd het mogelijk de gewassen vaat in de afwasmachine elektrisch te laten drogen. In de jaren zeventig en tachtig hadden vele huishoudens in West-Europa een vaatwasser (bron).
Tegenwoordig zijn vaatwassers bijna niet meer weg te denken, al zullen er nog wel huishoudens zijn waarbij het prima volstaat om met de hand de afwas te doen. Wij hebben een gezin met drie kinderen en wassen soms voor de gezelligheid óf omdat het echt niet meer in de machine past ook nog met de hand af. Hoewel het leuk is met de kinderen samen een huishoudelijke klus te doen, is de vaatwasser voor ons een onmisbare hulp.
Inbouw Vaatwasser kopen – Waar op letten?
Als je je huidige inbouwvaatwasser gaat vervangen of als je een nieuwe gaat kopen omdat je een nieuwe keuken hebt gekocht, zijn er een aantal dingen waar je op kunt en een aantal dingen waar je op moet letten. Of je vaatwasser stil, energiezuinig, half- of volledig geïntegreerd, met een bestekmand of met een besteklade is uitgevoerd is helemaal aan jou om daarin een persoonlijke keuze te maken. Waar je bij een inbouw vaatwasser niet onderuit komt is de maat van je keukenkastje waarin de inbouw vaatwasser moet passen. Dit is de nis maat en tenzij je je keuken op maat laat maken aan de hand van je favoriete vaatwasser, zul je deze nis maat moeten opmeten voordat je je gewenste model gaat uitzoeken. Hieronder volgen de belangrijkste kenmerken waarop je een inbouw vaatwasser kunt selecteren zodat dit je goed gaat helpen de juiste keuze te maken voor jouw favoriete model.
Normaal of Smal?
Allereerst is het handig te bepalen of je misschien wel een kleinere inbouw vaatwasser wilt aanschaffen dan het standaard 60 centimeter brede model. Als je een kleine keuken hebt of heel weinig afwas voor een normaal model vaatwasser, volstaat waarschijnlijk het kleinere model van 45 centimeter breed. Dit versimpelt je zoektocht naar een nieuwe inbouw vaatwasser aanzienlijk omdat er minder keuze is tussen de kleinere modellen. Hierdoor heb je snel en eenvoudig je keuze gemaakt. Let wel op dat je geen standaard model hiermee koopt, dus je zult een goede overweging moeten maken of een klein model wel écht geschikt is voor jouw verbruik en of het zinvol is op de breedte van de inbouw vaatwasser ruimte in een kleine keuken te besparen. Ga er van uit dat je in een normale vaatwasser van 60 centimeter breed 12 tot 15 couverts (servies en bestek per persoon) kwijt kunt. Een smalle vaatwasser kan 9 tot 10 couverts in één ronde schoonmaken.
Volledig geïntegreerd, Half geïntegreerd of Onderbouw?
We onderscheiden drie types inbouw vaatwassers als we gaan kijken naar de manier waarop de modellen worden ingebouwd.
Ten eerste bespreken we het volledig geïntegreerde model. Daarbij zit het bedieningspaneel van de inbouw vaatwasser aan de binnenzijde van de machine. Daardoor kun je een front op de deur van de vaatwasser monteren zodat deze volledig opgaat in het design van je keuken. Het is dus niet direct te zien achter welk keukendeurtje je vaatwasser is geplaatst. Volledig geïntegreerde inbouw vaatwassers zijn de meest verkochte soort en je hebt vele verschillende modellen hierin.
Ten tweede heb je ook half geïntegreerde inbouw vaatwassers. Bij deze modellen zit het bedieningspaneel aan de voorkant van de deur van de inbouw vaatwasser. Voor het bedieningspaneel hoef je natuurlijk geen front te monteren, maar voor het overige gedeelte van de deur van de half geïntegreerde inbouw vaatwassers zul je wel voor een passende front moeten zorgen zodat je inbouw vaatwasser mooi verwerkt is in je keuken.
Ten derde benoemen we de onderbouw vaatwasser. Daarbij wordt de vaatwasser aan de onderzijde van je keukenblad gemonteerd. De onderbouw vaatwasser heeft geen boven- of zijpanelen. De deur van dit model is zichtbaar in je keuken en hoeft dus niet voorzien te worden van een frontpaneel. Een onderbouw vaatwasser is altijd 60 centimeter breed.
Afmetingen
Enorm belangrijk, we benoemden het in het begin van dit artikel al, is de nis maat waarin de inbouw vaatwasser geplaatst moet worden. Deze afmetingen vertellen je wek model wel en welk model niet geschikt is voor je keuken. Gelukkig hebben fabrikanten van inbouw vaatwassers gezorgd dat je van eenzelfde modellen verschillende maatvoeringen kunt kopen. Als een model in verschillende afmetingen verkrijgbaar is, zie je dit aan de letter- en cijfercombinatie in de modelnaam.
Nishoogte
De hoogte van de nis meet je door met je rolmaat vanaf de vloer op de plek waar je vaatwasser komt te staan, recht omhoog te meten tot de onderkant van je aanrechtblad. Vaak is een vloer in de keuken tot aan de keukenkastjes gelegd en meet je dus niet vanaf de vloer die tot aan je keuken loopt, maar vanaf de vloer die onder je keuken loopt.
Nisdiepte
De nis diepte meet je door met je meetlint aan de zijkant vanaf de achterkant tot aan de voorkant van de nis te meten. Soms moet je de nis maten opmeten als je huidige inbouw vaatwasser nog op zijn plek staat. Dan zou je de afmeting van de diepte van de nis kunnen meten door je aanrechtblad op te meten vanaf de achterzijde tot aan de voorzijde. Trek er vervolgens vijf centimeter vanaf voor de ruimte voor ventilatie en leidingen en je hebt je maatvoering. Let wel op dat dit niet zo nauwkeurig meet als in het eerste geval.
Nisbreedte
De nis breedte is vaak 60 centimeter bij het standaard model vaatwasmachine en 45 centimeter voor het smallere model vaatwasser. Meet simpelweg de nis van links tot rechts met je rolmaat en je weet welke maatvoering jij hebt. Mocht er een afwijkende maat uit komen, dan zou het goed kunnen dat jouw inbouw vaatwasser nog met een afwerklatje passend gemaakt moet worden zodat het optisch allemaal klopt.
Plinthoogte
Ook belangrijk is de hoogte van je plint. Dit bepaald namelijk ook welk deursysteem geschikt is als frontpaneel van je inbouw vaatwasser. Is je plint namelijk lager dan 9 centimeter? Dan zul je een sleepdeursysteem nodig hebben. Hierbij sleept het front van de deur naar boven bij openen, waardoor deze niet onder tegen de plint aan gaat botsen en klemmen. Bij een grotere afmeting van je plint, 9 centimeter of hoger, kun je zowel voor een sleepdeursysteem gaan als voor een deur- op deursysteem. Wel zo handig om vooraf te weten dus.
Hoogte van het frontpaneel
Bij de hoogte van het frontpaneel is het niet alleen van belang dat je rekening houdt of je voor een volledig geïntegreerde inbouw vaatwasser gaat of voor een half geïntegreerd model waarbij het bedieningspaneel aan de voorzijde van de deur zit. Ook wil je dat je de juiste afmetingen van het frontpaneel hebt zodat je keukenkastjes in één geheel netjes naast elkaar loopt.
Deursysteem
Het deur- op deursysteem is een eenvoudige klik- of hangbevestiging van je frontpaneel recht op de deur van je inbouw vaatwasser en blijft op zijn plek zitten bij openen en sluiten van de deur. Bij een sleepdeursysteem beweegt het frontpaneel naar boven bij het openen van de deur van de vaatwasser. Dit is nodig als jij een plint in je keuken hebt lager dan 9 centimeter. Het sleepdeursysteem voorkomt dat het frontpaneel tegen de plint aan gaat drukken bij het openen van de deur.
Energieverbruik
Een inbouw vaatwasser verbruikt stroom en water. In heel de EU gelden regels om de energieklasse aan te geven met een zogenaamd energielabel. Deze vind je ook op vele andere apparaten. Een inbouw vaatwasser heb je binnen de energieklassen A+ tot en met A+++ -20%. Om een indicatie te geven over wat dit nu in werkelijkheid betekent kunnen we het beste een aantal energie labels vergelijken met de energiekosten die je per jaar kwijt zou zijn bij gemiddeld gebruik van de vaatwasser. Dit is in de EU vastgesteld op 280 wasbeurten per jaar. Bij een model wat als energielabel A+ heeft, ben je gemiddeld €66,70 kwijt. Bij een inbouw vaatwasser met energielabel A+++ is dit nog maar € 53,29 per jaar en bij de meest energiezuinige modellen ben je jaarlijks €48,99 kwijt aan energiekosten. Zo heb je een goed beeld over de verschillen in energieverbruik en wat dat aan kosten per jaar voor jouw huishouden kan besparen.
Bedieningspaneel
Zoals we eerder hebben vermeld is het mogelijk om het bedieningspaneel aan de binnenzijde van de deur van de inbouw vaatwasser te hebben of aan de buitenzijde van de deur. Dit is meteen het verschil tussen de volledig geïntegreerde inbouw vaatwasser (binnenzijde) en de half geïntegreerde inbouw vaatwasser (buitenzijde). Het is voor de keuze en maatvoering van je front voor de deur belangrijk om te weten welk model je kiest.
Op het display van een inbouw vaatwasser zijn er enkele handige gegevens af te lezen. Vaak kun je met een drukknop of tiptoets een programma kiezen voor de hoeveelheid en de vuiligheidsgraad van je afwas. Op het display kun je de duur van het programma aflezen in uren of minuten en zal je op het display ook de resttijd kunnen zien. Ook kan het display waarschuwingen aangeven als je bijvoorbeeld het ontkalkingszout moet aanvullen.
Overige Functies
Geluidsniveau
Tegenwoordig zijn er veel open keukens of gezellige eetkeukens waar je tot lange tijd aan het natafelen bent met je visite. Daarom is het geluidsniveau erg belangrijk bij aanschaf van een inbouw vatwasser. Je wilt sowieso geen storende geluiden horen als je in de avond, als alles weer opgeruimd en netjes is, lekker even een boek kan lezen of tv gaat kijken. Je kunt het geluidsniveau van een inbouwvaatwasser indelen in de categorie stil (minder dan 43 decibel), gemiddeld (44 tot 47 decibel), of luid (47 decibel of meer). Het geluid wat je inbouw vaatwasser uiteindelijk produceert hangt ook af van het soort programma dat wordt gedraaid en de plek waar de vaatwasser staat.
Plaatsing bestek
Een duidelijk verschil tussen modellen vaatwassers is de plaatsing van het bestek. Je hebt modellen waarbij het bestek in een mandje geplaatst wordt en je hebt modellen waarbij het bestek in een besteklade bovenin de vaatwasser geplaatst kan worden. Bij het plaatsen van het bestek in de lade houdt je onderin extra ruimte over. Bij plaatsing van bestek in de mand scheelt dit ruimte bovenin. Een bestekmand is eenvoudig uit de vaatwasser te halen, de besteklade is niet uitneembaar.
Droogtechniek
Als je een inbouw vaatwasser aanschaft zal deze je vaat niet alleen automatisch gaan wassen, maar drogen doet het apparaat natuurlijk ook. Daarbij kennen we drie verschillende droogtechnieken die gebruikt kunnen worden. Allereerst de ventilatie droogtechniek, waarbij de vaatwasser de deur op een kier zet om de laatste restjes vocht te laten verdampen na het droogprogramma. Dit scheelt veel tijd. Vaatwassers die deze techniek gebruiken zijn van de merken AEG, Miele en Zanussi. Ten tweede kennen we de condens droogtechniek. Deze techniek wordt bij de meeste vaatwassers standaard gebruikt. De werking van dit principe is dat de warme en vochtige lucht condenseert op de koude wanden van de vaatwasser. Deze condens die daardoor ontstaat wordt simpelweg uit de vaatwasser gepompt. Deze droogtechniek werkt niet zo goed voor bijvoorbeeld plastic servies en bestek. Ten derde is er nog de speciale droogtechniek met zeoliet. Zeolietkorrels liggen in de bodem van de vaatwasser. Als het water van de vaatwasser na het draaien van het programma wegspoelt, passeert dit de zeoliet korrels die vervolgens opwarmen. De warmte komt terug in de binnenruimte van de vaatwasser waardoor de vaat droogt. Dit is een zeer energiezuinige techniek en komt alleen voor bij de A+++ modellen van de merken Siemens en Bosch.
Vloerprojectie
Omdat veel inbouw vaatwassers volledig geïntegreerd in de keuken staan kun je nog wel eens onzeker worden of je de vaatwasser al hebt aangezet of dat je niet zeker weet of je vaatwasprogramma al is afgelopen. Er zit immers geen zichtbaar display op de voorzijde bij deze modellen en het kan best venijnig zijn als je de vaatwasser opentrekt en er ontsnapt een wolk hete stoom uit het apparaat. Om dit gemakkelijker te maken kun je ervoor kiezen een inbouw vaatwasser aan te schaffen met vloerprojectie. Hierbij wordt op je vloer onder de vaatwasser een projectie vertoond als de vaatwasser in werking is Zo kun je zien welk programma draait en of je vaatwasser al klaar is.
Bouwkwaliteit
Bij veel huishoudelijke apparaten wordt veelal de bouwkwaliteit aangegeven. Daarbij kun je kiezen tussen een basisklasse-, middenklasse- of topklasse bouwkwaliteit. Het aantal onderdelen dat vervaardigd is uit hoogwaardige materialen bepaalt in welke categorie jouw model inbouw vaatwasser behoort. Je kun er van uit gaan dat hoe hoger de bouwklasse, des te degelijker je product en dus minder kans op defecten of snelle slijtage van onderdelen.
Was kwaliteit
Een inbouw vaatwasser kan uitgerust zijn met verschillende onderdelen waardoor de werking van het apparaat steeds beter wordt. Hoe beter de werking, des te hoger de was kwaliteit. De specificaties die voor de was kwaliteit gebruikt worden zijn: 3 of meer sproeiarmen, actieve droogtechniek, maximale reinigingstemperatuur van 75 graden, automatische vaatwasmiddel dosering, machinereiniging, automatisch programma, aquasensor en intensieve zone. Heeft jouw model minimaal de helft van deze specificaties, dan heb je een middenklasse was kwaliteit. Bij minder dan de helft spreken we van een basisklasse was kwaliteit en bij minimaal 70% of meer dan is het model van topklasse was kwaliteit.
Geschikt voor IKEA keuken
Er worden veel IKEA-keukens gekocht door de aantrekkelijke prijs. Daarbij wordt de apparatuur vaak los gekocht bij andere winkels. Daarom is het heel erg handig dat aanbieders van inbouw vaatwassers speciaal voor deze doelgroep hun modellen hebben aangemerkt of zij geschikt zijn voor een dergelijke keuken. Soms staat zelfs de serienaam van de keuken erbij vermeld, zodat je meteen weet of het beoogde model gaat passen of juist niet. In een ander artikel gingen op zoek naar de verschillen tussen inbouw vaatwassers voor IKEA keukens (opent in nieuw venster).
Merken
Er zijn vele merken inbouw vaatwassers op de markt te vinden. Enkele populaire merken zullen we hieronder kort toelichten:
Siemens Inbouw Vaatwasser
Dit merk kenmerkt zich door het moderne design. Tevens worden de inbouw vaatwassers van dit merk met zeer duurzame materialen gemaakt waardoor deze lang meegaan. De slimme technologieën die gebruikt worden bij Siemens zorgen voor meer gebruiksgemak en energiebesparende technieken die je bij andere merken niet zult vinden.
Let op: Op het moment van schrijven zijn Siemens inbouw vaatwassers NIET geschikt voor plaatsing in een IKEA-keuken, er zijn wel producten te koop dit dit probleem dan weer verhelpen maar deze oplossing is vrij prijzig. Als je dus een IKEA-keuken hebt of gaat kopen en je wilt een inbouw vaatwasser, dan is Siemens niet het merk om naar te kijken.
Bosch Inbouw Vaatwasser
De modellen van het bekende merk Bosch zijn uitgerust met een handige techniek welke ervoor zorgt dat het watergebruik van de inbouw vaatwasser wordt aangepast aan de hoeveelheid afwas die het apparaat detecteert in de machine. Ook heeft Bosch een modern systeem wat Home Connect heet, waarbij je verschillende huishoudelijke apparaten van dit merk kunt koppelen naar jouw smartphone of tablet, zodat je altijd op de hoogte bent wat de status is van de apparaten die je in huis hebt. Op deze manier wordt het zelfs mogelijk de fabrikant op afstand problemen te laten analyseren en eventueel op te laten lossen door deze moderne verbindingstechniek.
Miele Inbouw Vaatwasser
Miele staat erom bekend zeer lang mee te gaan. Zodra je een Miele koopt, heb je daar waarschijnlijk erg lang plezier van. De meeste modellen inbouw vaatwassers van Miele zijn uitgerust met een ECO programma, waardoor je met dit merk dus ook verzekerd bent dat je vaatwasser energiezuinig zal zijn. Tevens zijn er veel verschillende apparaten van Miele die met slimme technieken uitgerust zijn, zo ook bij de vaatwassers van dit merk. Een voorbeeld is de AutoDos, een automatisch doseringssysteem van je vaatwasmiddel die precies voldoende reinigingsmiddel gebruikt voor de specifieke vaat die zich in de vaatwasser bevind. De EcoPowertechnologie zorgt voor energie zuinig gebruik. BrilliantLight verlicht de binnenruimte van je vaatwasser dor middel van vier heldere led lampen. Zo heeft Miele veel onderscheidende technieken bedacht om zich goed te kunnen onderscheiden tussen alle andere merken.
Whirlpool Inbouw Vaatwasser
Dit bekende merk zal ook zeker garant staan voor een lange gebruiksduur van je huishoudelijke apparatuur. Verschillende huishoudelijke apparaten van dit merk zijn uitgerust met de door Whirlpool bedachte 6th Sense technologie, daarmee past het apparaat zijn wasprogramma automatisch aan tijdens het wassen, zodat het minste water en de minste energie gebruikt worden voor een uitstekend was resultaat.
Natuurlijk zijn er nog meer merken te benoemen, zoals AEG, Beko, SMEG of Etna. Zo zal er altijd wel een model vaatwasser zijn die helemaal zal voldoen aan jouw wensen.
Prijzen
Inbouw Vaatwassers zijn te koop voor verschillende bedragen. Van gemiddeld €300,- tot €1600,- kun je er van uitgaan dat er echt heel veel prijsverschillen bestaan tussen verschillende modellen en merken. De meeste modellen worden aangeboden voor een verkoopprijs die tussen de €400,- en €600,- ligt. Daarvoor kun je een meer dan gemiddelde kwaliteit verwachten. Ook zullen de inbouw vaatwassers die in de buurt van de €500,- verkocht worden uit meer dan voldoende mogelijkheden beschikken om jouw vaat helemaal naar wens schoon te krijgen. Mocht je een groot budget hebben, dan kijk je gewoon naar wat je wilt en zie je vanzelf wel wat je vaatwassers gaat kosten. Moet je opletten bij je uitgaven en is je budget kleiner dan de gemiddelde aanschafprijs van een inbouw vaatwasser, dan kom je al snel uit bij een model dat van basisklasse of middenklasse bouwkwaliteit is. Daarin is nog steeds prima een goede keuze te maken aangezien er veel aanbod is van verschillende modellen inbouw vaatwassers.
Vaatwasser kopen – Maar welke?
Om tot de beste keuze te komen voor een inbouw vaatwasser voor in jouw keuken, hebben we in dit artikel kunnen lezen dat je ten eerste gaat kijken of je een inbouw vaatwasser van 60 centimeter wilt of van 45 centimeter. Het smallere formaat vergemakkelijkt je keuze aanzienlijk, er zijn namelijk minder soorten en merken smalle vaatwassers te koop. Vervolgens maak je je keuze tussen de drie verschillende typen inbouw vaatwassers:
- volledig geïntegreerd, waarbij het bedieningspaneel aan de binnenzijde van de machine zit
- half geïntegreerd, waarbij het bedieningspaneel aan de voorzijde zit
- onderbouw, waarbij de vaatwasser zonder eigen gekozen frontpaneel onder je aanrechtblad geplaatst wordt.
Als je eruit bent welk type model inbouw vaatwasser je zoekt, ga je naar het volgende zeer belangrijke onderdeel, de nis maten opmeten zodat je een passend model vaatwasser aanschaft voor jouw keuken. Gelukkig klinkt het ingewikkelder dan het is en kun je met onze aanwijzingen vanuit dit artikel prima je eigen nis maten opmeten. Vervolgens moet je nog even het frontpaneel goed opmeten en bekijken met welk ophangsysteem je frontpaneel aan de deur moet komen te hangen. Dit is afhankelijk van de hoogte van je keukenplint. Tot zover het meetwerk, nu ga je kijken waar je wensen liggen ten aanzien van het energieverbruik, de speciale was programma’s, het geluidsniveau en meer functies waaraan je graag wilt dat je vaatwasser aan voldoet. Tegenwoordig heb je naast de eenvoudige modellen die niet duur geprijsd zijn en waar niet zo veel toeters en bellen op te vinden zijn, ook veel modellen met uitgebreide functies en zijn de huishoudelijke apparatuur van grote merken tegenwoordig vaak voorzien van slimme technologieën die ervoor zorgen dat je vaat efficiënt en energiezuinig gedaan wordt. Tevens verschilt de droogtechniek ook wel eens bij het ene merk of het andere, dus kijk daar ook even naar wat jouw wensen daarin zijn. Tot slot kunnen we stellen dat er veel keuze is tussen de verschillende modellen en merken inbouw vaatwassers, maar dat je er gelukkig ook van uit kan gaan dat er ook voor ieder budget een uitstekende keus is te maken voor jouw ideale vaatwasser. We hopen je een stuk wijzer te hebben gemaakt na het lezen van dit artikel. Je kunt nu gericht op zoek naar jouw nieuwe inbouw vaatwasser.
De levensduur van een vaatwasser hangt af van de (bouw-)kwaliteit, onderhoud en aantal wasbeurten. Bij dagelijks gebruik kan je rekenen op een levensduur van 6,5 tot 13 jaar (2500-5000 wasbeurten). Je kunt de kans op een langere levensduur vergroten door de vaatwasser elke maand te reinigen: leeg het filter en maak dit schoon (onderin de vaatwasser, zo voorkom je verstoppingen). Reinig de deurrubbers met een vochtige doek en eventueel wat groene zeep (zo voorkom je lekkage). Reinig het bedieningspaneel/de knoppen met een vochtige doek, zo voorkom je technische storingen aan het bedieningspaneel.
Wat kost het gebruik van een vaatwasser?
Een vaatwasser kost per wasbeurt ongeveer 52 cent:
Afschrijving (aanschafprijs gedeeld door aantal wasbeurten): €500/3750=€0,1333 per wasbeurt (bij een vaatwasser die €500 kost bij aanschaf en waarmee je gemiddeld 3750 wasbeurten kunt draaien).
Water: Gemiddeld 13 liter per wasbeurt met een literprijs van €0,87 per 1000 liter (bron) is dat: €0,00087*13=€0,01131
Elektra: Een vaatwasser met energielabel D verbruikt 0,65 kWh per waasbeurt. Bij een energieprijs van €0,24 per KWh (bron) is dat dus 0,65*0,24=€0,16
Vaatwaszout: Dit zout kost €0,79 voor een pak van 2 kilo (eigen merk), je kunt ongeveer 100 wasbeurten doen met een pak dus dat kost €0,79/100=€0,0079 per wasbeurt.
Glansspoelmiddel: Kost €1,79 per liter (eigen merk), je doet er ongeveer 50 wasbeurten mee, dus dat kost €1,79/50=€0,03580 per wasbeurt.
Wasmiddel (blokjes): kost €17,99 per verpakking van 100 blokjes, dus €17,99/100=€0,1799 per wasbeurt.
Opgeteld is dat dus €0,5242 per wasbeurt.
De vaatwasser gebruikt zout om het water te ontharden (de waterontharder in de vaatwasser gebruikt het zout om de kalkdeeltjes uit het water te halen). Zout voor de vaatwasser wordt dan ook wel ‘onthardingszout’ genoemd.
Onderin de vaatwasser bevindt zich een draaidop, aan de linkerkant. Rijd het onderste rek uit de vaatwasser en je kunt er gemakkelijk bij. Draai de knop los, plaats de (meestal bij de vaatwasser geleverde) trachter, en giet het onthardingszout in de opening. Vul het reservoir tot de rand, haal eventueel gemorste zoutkorels weg uit de vaatwasser. Draai de dop er weer op (zorg dat hij goed sluit, niet scheef!), plaats het rek weer in de vaatwasser en de vaatwasser is weer voorzien van onthardingszout.
Glansspoelmiddel zit vaak al verwerkt in het vaatwasblokje (tablet) maar de vaatwasser kan zijn werk veel beter doen als je apart glansspoelmiddel toevoegt. Dit doe je door de draaiknop te draaien die naast het wasmiddelbakje (met dat openklappende klepje) zit. Je draait de dop tegen de richting van de klok in om hem te openen, soms kost dit wat kracht. Als de dop eraf is zet je de fles glansspoelmiddel omgekeerd op de opening die nu tevoorschijn is gekomen. Klem met twee vingers de dop van de fles glansspoelmiddel vast en trek met je vrije hand de fles met beleid iets omhoog terwijl je de dop met de ander hand vasthoudt. De vles is nu open en glansspoelmiddel loopt in de opening van de vaatwasser. Je kunt het glansspoelmiddel nu in de vaatwasser horen stromen (‘klokken’). Laat het 10 seconden stromen en druk daarna de fles op de dop zodat deze sluit. Je kunt de fles glansspoelmiddel nu zonder morsen omdraaien. Draai de dop nu weer op de opening van de vaatwasser. De vaatwasser is nu weer voorzien van glansspoelmiddel.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!