Als je een inductie kookplaat hebt dan kan het goed zijn dat je pannen hebt die niet geschikt zijn voor koken op die inductie kookplaat. Een pan is niet geschikt voor inductie als de pan geen (of te weinig) ferromagnetisch materiaal bevat. Ferromagnetische materialen zijn bijvoorbeeld ijzer en nikkel. Een aardewerk pan bevat daarvan veel te weinig. Een koperen pan ook, net als een glazen ovenschaal en een aluminium pan. Pannen van aluminium, koper, glas en aardewerk zullen dus niet werken (niet warm worden) op de inductie kookplaat (Lees verder: welke pannen materialen werken op inductie?). Ook zijn er pannen die volgens de fabrikant geschikt zijn voor inductie maar die in de praktijk enkel een kleine ring of plaat ferromagnetisch metaal bevatten en die dus maar gedeeltelijk verwarmd worden door het magnetisch veld van de inductiekookplaat (waardoor ze slechte bak-resultaten opleveren of zelfs krom kunnen trekken). Voor al deze pannen is de inductie adapter uitgevonden: een plaat van ferromagnetisch materiaal die je op de inductiekookplaat legt en waarop je dan de pan zet. De plaat wordt verwarmd door de inductiekookplaat en die warmte wordt dan weer aan de pan, die er op staat, doorgegeven. Zo kan je toch je aardewerk pan (of koper, glas of aluminium) gebruiken op je inductiekookplaat. Maar waar vind je zulke inductie adapter platen en wat zijn de verschillen?
Best verkochte Inductie adapter platen
Inductie adapter platen – feiten en fabels
In mijn zoektocht naar inductie adapter platen las ik regelmatig dat een inductie adapter plaat dè oplossing is voor het gebruik van pannen op inductie die je eerst op gas hebt gebruikt, want die pannen zouden na het gebruik op gas niet meer geschikt zijn voor gebruik op inductie. Dit is een misverstand over koken op inductie (lees er hier meer over). Dat zit zo: als je een pan op gas verwarmt vervormt de bodem heel licht, doordat de gasvlam niet overal even warm is. Dit is ongeacht van welk materiaal de pan gemaakt is. Als je deze pan nu op een inductiekookplaat zet dan kan het zijn dat hij een klein beetje wiebelt, maar dat is ook alles. Als de bodem van de pan ferromagnetisch materiaal bevat (als hij bijvoorbeeld van gietijzer of plaatstaal gemaakt is), dan zal hij gewoon nog altijd werken (warm worden) op de inductiekookplaat. Dit materiaal is niet veranderd door de gasvlam, dus waarom zou het magnetisch veld van de inductiekookplaat dan plotseling zijn werk niet meer kunnen doen?
Wiebelen
Een inductie adapter plaat is een platte schijf, net zo plat als de inductiekookplaat. Als je pan wiebelt op de inductiekookplaat, dan zal hij ook wiebelen op de inductie adapter plaat. Dus als je een pan hebt gebruikt op gas en nu overstapt naar inductie, test dan eerst je pan op de inductiekookplaat: wordt hij warm? Dan werkt hij. Je kunt er ook een magneet tegenaan houden: plakt deze aan de onderkant? Dan zal je pan warm worden op de inductiekookplaat. Wiebelt je pan op de kookplaat? Dan zal hij ook wiebelen op de inductie adapter plaat. Vind je dat gewiebel storend? Koop dan een andere pan (bij voorkeur een pan van gietijzer of plaatstaal zodat hij zeker werkt op inductie – lees hier verder over welke pannen geschikt zijn voor koken op inductie).
Wiebelt je pan niet maar wordt hij ook niet warm op de inductiekookplaat? Dan kan een inductie adapter uitkomst bieden. Hieronder lees je informatie over de inductie adapter platen die te koop zijn.
Inductie adapter kopen
Je hebt dus een pan die niet geschikt is voor koken op inductie. Dat kan, ik heb bijvoorbeeld een pan van aardewerk die ik enkele uren in water moet onderdompelen voordat ik hem kan gebruiken; en die gaat echt niet warm worden op een inductiekookplaat. Ik moet dus een inductie adapter kopen, maar welke?
Aluminium
Wat opviel tijdens het bekijken van de eigenschappen van de inductie adapter platen is dat sommigen gedeeltelijk gemaakt zijn van aluminium, een materiaal dat niet ferromagnetisch is en dus niet warm wordt op inductie. Een raadselachtige keuze dus van deze fabrikanten, om inductie adapter plaat te maken van een metaal dat niet werkt op inductie… Ik kreeg een reactie waarin staat dat het juist slim is dat aluminium wordt gebruikt omdat dit warmte goed geleidt en het dus de inductie adapterplaat volledig zal verwarmen. Maar de vraag is dan: waarom maken ze de adapterplaat niet volledig van metaal dat door inductie verwarmd wordt? Eventueel met een coating van RVS om roest tegen te gaan. Het aluminium zal immers indirect verwarmd worden, maar een ferromagnetisch metaal zal door inductie direct verwarmd worden, en dat is toch waar die plaat voor is.
Laten we eens kijken wat er te koop is. Ik heb de inductie adapter platen gesorteerd op grootte. De grootte van de adapter plaat bepaalt de afmeting van de pan die je er op kunt gebruiken. Een adapterplaat mag nooit veel groter of veel kleiner zijn dan de pan (of wat je er dan ook op wilt zetten) die je er op wilt verwarmen. Enkele fabrikanten geven dit ook aan, anderen niet. Bepaal dus zelf de doorsnede van de bodem van de pan die je wilt verwarmen op de inductie adapter plaat en kies een plaat die zo dicht mogelijk bij die afmetingen in de buurt komt.
Frabosk inductie-tussenplaat (12cm. 14cm en 22cm)
Een andere benaming maar hetzelfde principe: een metalen plaat die je op de inductiekookplaat legt en die wordt verwarmd door inductie. De pan die je er op zet wordt dan indirect verwarmd, door deze tussenplaat.
Vreemd is dat dit product is gemaakt van aluminium met RVS, omdat aluminium geen magnetiseerbaar metaal is, en dus niet verwarmd kan worden middels inductie. Het RVS fungeert als anti-roest coating maar is ook niet magnetiseerbaar. Binnen in de plaat zal een stuk metaal zitten dat wel magnetiseerbaar is, wat dat is en hoeveel dat is weten we niet. Maargoed, deze plaat werkt wel en voor de prijs hoef je het niet te laten.
- Merk: Frabosk
- Materiaal: Aluminium en RVS
- Handvat: Ja, afneembaar (eerst laten afkoelen voordat je het handvat er weer aan vast maakt)
- Maten Ø: 12, 14 en 22 cm
- Dikte: 0,3 cm
- Geschikt voor de vaatwasser: Nee
De Frabosk inductie-tussenplaten zijn verkrijgbaar bij:
Xavax Inductieschijf/ adapterplaat inox (19cm en 23,5cm)
De inductie adapterplaten van Xavax hebben een uiterlijk dat we bij meerdere adapterplaten tegenkomen. De buitenkant van de plaat is gemaakt van INOX (een andere naam voor RVS) en is verkrijgbaar in de maten 19 cm en 23 cm. De dikte van deze plaat is ook bekend en hij is met 6,5 millimeter dikker dan sommige andere platen.
De prijzen liggen ergens aan de bovenkant, vergeleken met de andere platen.
- Merk: Xavax
- Materiaal: RVS
- Handvat: Ja, vast
- Maten Ø: 19 cm en 23,5 cm
- Dikte: 0,65 cm
- Geschikt voor de vaatwasser: Onbekend
De Xavax inductie adapterplaten zijn verkrijgbaar bij:
Een ruimer overzicht van Xavax inductie adapterplaten vind je hier>>
Scanpart Inductie adapterplaat (22cm en 26cm)
Deze inductie adapterplaat heeft een afneembaar handvat van een ander materiaal dan waarvan de adapterplaat zelf is gemaakt, waardoor hij minder snel heet wordt en dus langer hanteerbaar blijft. Het afneembare handvat biedt de mogelijkheid het handvat los te maken waardoor het niet in de weg zit tijdens het koken.
De adapterplaat is verkijgbaar in een 22 cm uitvoering en een 26 cm uitvoering en is gemaakt van RVS (buitenkant) en een ander metaal als kern. De prijs is aan de hoge kant, wat mij betreft.
- Merk: Scanpart
- Materiaal: RVS
- Handvat: Ja, afneembaar
- Maten Ø: 22 cm en 26 cm
- Dikte: Onbekend
- Geschikt voor de vaatwasser: Ja
De Scanpart Inductie adapterplaten zijn verkrijgbaar bij:
Een ruimer overzicht van Scanpart inductie adapterplaten vind je hier>>
Advies inductie adapter platen
Ik zou voor een klein pannetje (bijvoorbeeld een percolator) een goedkoop Frabosk inductie adapter plaatje kopen (het werkt en is goedkoop), voor de grotere pannen een Xavax inductie adapter plaat, in verband met met de prijs. (lees hier welke pannen geschikt zijn voor koken op inductie).
Hieronder vind je een overzicht van inductie adapterplaten bij verschillende webshops:
Vragen over Inductie adapter platen beantwoord
Koken op inductie is efficiënter (minder verlies van energie) dan de meeste andere vormen van koken (koken in de magnetron is nog efficiënter – maar komt vaak neer op ‘opwarmen’ in de praktijk), het is dus zuiniger. Ook is er geen sprake van open vuur als je op inductie kookt, en dus is inductie koken veiliger dan de meeste andere vormen van koken. Koken op inductie is ook sneller: de pannen warmen sneller op dan bij andere vormen van koken. Ten slotte is het reinigen van een inductie kookplaat eenvoudiger dan het reinigen van een gasfornuis of keramische kookplaat.
Veel voordelen dus bij inductie koken. Maar er is ook één nadeel: niet alle pannen werken op inductie. En dit is waarom veel mensen een inductie adapter gebruiken. Een inductie adapter is een metalen plaatje dat je op een inductie kookzone legt en waarop je een pan, koffiepotje of bijvoorbeeld een tajine kunt plaatsen welke niet geschikt is voor gebruik op inductie. De inductie adapter wordt door de inductie kookplaat verwarmd en de pan die er op staat wordt nu ook warm – indirect via de inductie adapter. Zo kun je dus op een inductie kookplaat toch gebruik maken van pannen, koffiepotjes en tajines die eigenlijk niet geschikt zijn voor gebruik op inductie.
Een inductie adapter werkt via het principe dat magnetiseerbaar metaal opgewarmd kan worden op een inductie kookplaat. Indien de bodem van een pan voldoende magnetiseerbaar metaal bevat dan zal deze pan gewoon warm worden op inductie. Indien de bodem van een pan onvoldoende magnetiseerbaar metaal bevat dan zal deze pan niet warm worden op inductie – hij is dan ongeschikt voor gebruik op inductie (denk aan aluminium pannen, keramieke pannen, tajines, koffiepotjes, etc.). In dat laatste geval vormt de inductie adapter eigenlijk een extra bodem onder de pan, een bodem die wél warm wordt op inductie, en zo kan de pan toch opwarmen. De inductie adapter is dus in feite een soort surrogaat-panbodem.
Je gebruikt een adapter op een inductie kookplaat of inductie fornuis indien je één of meerdere pannen, tajines of koffiepotjes hebt die niet werken op inductie. Om ze toch te kunnen gebruiken plaats je een inductie adapter plaatje tussen de pan en de kookplaat en doordat het adapterplaatje warm wordt – wordt ook de pan die er op staat warm.
Gebruik het liefst een inductie adapter plaatje dat net zo groot is als de kookzone of net iets groter. In het ideale geval is de pan die je op de inductie adapter plaatst net zo groot als het adapterplaatje. Heb je meerdere pannen die niet geschikt zijn voor inductie? Schaf dan bij voorkeur een inductie adapter plaatje aan voor elke maat van deze pannen – zo gebruik je niet méér energie dan nodig is als je deze pannen toch wilt gebruiken op inductie.
Marcel zegt
Hallo,
RVS is niet magnetisch en daarom ook niet geschikt voor inductie. Vaak zitten er in de adapter platen een ander metaal verwerkt welke wel magnetisch is en voor de verwarming door inductie zorgt. De buitenkant is van RVS omdat je anders binnen de kortste keren een roestige plaat op je mooie glasplaat hebt. Verder snapt de auteur niet waarom er aluminium verwerkt wordt, dit is juist heel slim, omdat aluminium één van de beste warmte geleiders is. Daardoor wordt de hele plaat overal gelijkmatig verwarmd.
Marian zegt
Hoi Marcel,
Goede punten. Ik heb de tekst iets aangepast, dank voor je feedback.
Ik ben het niet helemaal eens met je standpunt dat het gebruik van aluminium slim is omdat het de warmte goed verdeelt. Ik denk dat warmteverdeling geen probleem zou zijn geweest als de volledige kern van een adapterplaat van magnetiseerbaar metaal zou zijn, want dan zou de gehele kern op worden gewarmd middels inductie. Nu wordt een ring opgewarmd, de kern bestaat dan uit aluminium en dat zorgt dan voor verspreiding, maar verspreiding in de kern was niet nodig geweest als deze kern zelf direct wordt verwamrd.
Het zal ook wel een prijs-kwestie zijn en aluminium maakt de adapterplaat ook lichter natuurlijk.
Toch is het opvallend dat nergens wordt vermeld welk metaal in de adapterplaten nu daadwerkelijk voor de opwarming zorgt en hoeveel van dat metaal in de platen is verwerkt, vind je niet?
Arjen zegt
Marian,
RVS zonder nikkel (het blauwig gekleurde type) is magnetiseerbaar. Het zit onder i-e-d-e-r-e RVS pan die geschikt is voor inductie.
Er bestaan RVS pannen die 3, 5 of 7 lagen hebben, de even tussenlagen zijn dan van aluminium en de onderste (of de gehele buitenste) RVS-laag bevat geen nikkel.
Dit principe geldt ook voor de adapters, het aluminium zal tussen twee magnetiseerbare lagen RVS zitten. Als de adapter niet kan worden omgedraaid vanwege het handvat dan mag de bovenzijde van een niet-magnetiseerbaar materiaal zijn gemaakt.
Arjen.
Marian zegt
Aha, dat verklaart het één en ander…
Toch vraag ik me dan af: RVS (Roest vast staal – Inox) is een legering van ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Als er geen nikkel in zit, dan zou het toch geen RVS genoemd kunnen worden? Of is de verhouding zo dat het nog net die naam mag hebben?
Fijn dat je de tijd hebt genomen deze informatie met mij en de lezers te delen, dat wordt erg gewaardeerd!
lute zegt
Plezier in de keuken staat bij Inductie adapter platen – in de tekst staat : De dikte van deze plaat is ook bekend en hij is met 65 millimeter dikker dan sommige andere platen.
dat is 6,5 cm lijkt mij niet goed
Florian zegt
Dank – gecorrigeerd!
Harry zegt
Beste Florian, Je beweert in je beschrijving dat een pan ferromagnetisch moet zijn voor inductie. Dat is onjuist. Een inductiefornuis werkt door wervelstromen die in elk elektrisch geleidend materiaal dat zich in het wisselend magneetveld bevindt worden opgewekt. Maar elektrisch geleiding in niet voldoende. Als de geleiding te sterk is ondervinden de stromen te weinig weerstand en wordt er geen warmte opgewekt. Het materiaal moet dus in zekere zin beperkt elektrisch geleidend zijn. Puur koper of aluminium zal te goed geleiden en niet warm worden, ondanks dat de opgewekt wervelstromen juist flink groot zijn. De kookplaat zal reageren door af te slaan omdat het magneetveld als het ware wordt kortgesloten. RVS is een minder goede geleider en daardoor juist geschikt om de wervelstromen in warmte om te zetten. Aluminium geleidt de warmte goed. Daarom worden deze adapterplaten gemaakt van een combinatie van RVS en aluminium. RVS is wel ferromagnetisch qua materiaal, maar de relatieve magnetische permeabiliteit is ongeveer 1, dus het werkt niet als magneetkern.
Ik hoop je hiermee verder te helpen.
Groet van Harry
gctwnl zegt
De Frabosk plaat heeft een stevig aantal negatieve recensies op Amazon omdat hij zou krombuigen en omdat hij de inductieplaat zou kunnen beschadigen of niet herkent wordt of de inductie laat oververhitten (wat raar is, maar goed). Ik zoek eigenlijk een klein plaatje om een koffiepot op te zetten die dan warm blijft.
Ab zegt
Thanks voor de tips! Vraagje; moet de adapter even groot zijn als het ronde cirkel op de inductieplaat zelf? Of mag die groter/kleiner zijn? Oftewel; hoef ik alleen rekening te houden met de pan die ik erop zet, en dus niet met hoe groot de inductiecirkel op de plaat zelf is?
Florian zegt
Dat hangt ervan af of je een inductiekookplaat hebt waarbij de kookzones voorzien zijn van pangrootteherkenning. Als dat zo is dan zullen de kookzones zich aanpassen aan de grootte van de adapterplaat en dan maakt het dus niet uit of de plaat kleiner is dan de kookzone.
Als de kookzones niet zijn voorzien van pangrootteherkenning dan zullen de kookzones proberen het gehele oppervlak van de kookzone te voorzien van energie, ‘denkende’ dat daar zich een adapterplaat bevindt. Fabrikanten van dit soort kookplaten raden af een pan (of adapterplaat) te plaatsen die kleiner is dan de kookzone.
Groter dan de kookzone is geen probleem; de kookzone verwarmt de adapterplaat alleen waar hij ‘bij kan’ dus niet buiten de kookzone. De plaat zal gewoon opwarmen maar wat langzamer dan als de plaat precies past op de kookzone.
Overigens is het altijd verstandig de handleiding van je kookplaat te raadplegen voordat je een adapterplaat gaat gebruiken – als hier specifiek iets over in de handleiding staat dan is het raadzaam deze aanwijzingen op te volgen.
christ zegt
Kan ik ook gewoon een lage gietijzeren pan kopen om dan te gebruiken als inductieadapterplaat? Zo heb ik bij aankoop nog iets nuttig ipv enkel een plaat.
Florian zegt
Ja, geen gek idee op zich, maar een pan laten ‘droogkoken’ is niet zo goed voor de pan op zich, zeker niet als hij voor langere tijd verwarmd wordt, dus ik zou het zelf niet zo doen en gewoon een goedkoop plaatje gebruiken.
christ zegt
Omdat ik dacht dat gietijzer gemakkelijker warmte kan overzetten naar een koperen jampot. Er zijn ook al gietijzeren pannen van het merk Olympia die goedkoper zijn dan een adapterplaat. Ik maak ook niet iedere dag confituur en ik zou wat water in de pan kunnen doen. Mijn grillplaat van staub is ook maar licht ingevet en trek tot nu toe niet krom.
Florian zegt
Gietijzer en water is geen goed huwelijk, maar als je na het opwarmen de pan goed afdroogt zou het mee kunnen vallen.
Maarten van Wamelen zegt
Goedemiddag, bedankt voor jullie nuttige informatie. Ik heb een specifieke vraag over een tajine. Ik heb kortgeleden in Marokko een aardewerken tajine gekocht (niet geglazuurd) en zou die graag in gebruik willen nemen op een inductie kookplaat. (onderkant tajine 19 cm) . Het duizelt mij welke ik nu in het beste geval zou kunnen gebruiken… Heeft iemand ervaring met een aardewerken tajine en welke adapter kan ik het beste kopen??
Hartelijk dank en veel kookplezier!
Maarten.
Florian zegt
Hoi Maarten, als de onderkant van de tajine een diameter heeft van 19 cm dan zou ik een inductie adapterplaatje van die afmeting gebruiken. In feite zijn ze allemaal ongeveer hetzelfde en doen ze hetzelfde, dus de afmeting is dan het enige waar je op moet letten.
Philippe Bertrand zegt
Hallo Florian ,
Ik ben overgestapt naar inductie met het gevolg dat veel van mijn potten en pannen niet meer bruikbaar blijken ..nu weet ik dat er adapterplaten zijn op de markt .
Vandaag eventjes binnen gewandeld in een speciaalzaak van keukengerei ..zij hadden die adapters niet en werd mij zelf stellig afgeraden die te kopen , met de uitleg dat die niet goed zouden zijn voor mijn inductieplaat ..
Kan dit echt kwaad ? ..alvast bedankt !
Florian zegt
Beste Philippe,
De enige zeker manier om er achter te komen of jouw kookplaat defect kan raken door het gebruik van een inductie adapterplaatje is door de vraag voor te leggen aan de fabrikant van de kookplaat, dus beschouw mijn antwoord op je vraag als dat van een ‘vreemdeling op internet’ en dus als minder waardevol dan het antwoord dat je zult krijgen van de fabrikant van de kookplaat.
En dan nu mijn antwoord op je vraag of het gebruik van een inductie adapterplaatje kwaad kan:
Een inductie adapterplaatje is feitelijk hetzelfde als de bodem van een pan: verschillende soorten metaal die in een laagje zijn geperst. De inductie kookplaat ‘weet’ niet of er een pan op staat of een inductie adapterplaatje; de kookplaat zal simpelweg het metaal verwarmen. Dus als een RVS pan met magnetiseerbaar metaal in de bodem niet schadelijk is voor gebruik op een inductie kookplaat, waarom zou dan een adapterplaatje gemaakt van RVS met daarin magnetiseerbaar metaal wél schadelijk zijn voor de inductie kookplaat?
Ik heb ook nog nooit erder gehoord (niet van een fabrikant van kookplaten, niet van een fabrikant van pannen, niet van een kookwinkel (ik heb toch samengewerkt met een flink aantal)) dat een inductie adapterplaatje schadelijk zou zijn voor een inductie kookplaat. Sterker nog: inductie adapterplaatjes worden heel veel verkocht – ook door grote kookwinkels.
Zoals gezegd: raadpleeg de fabrikant van de kookplaat, als die het gebruik van een adapterplaatje afraadt dan is dat het meest voor de hand liggende antwoord op je vraag, en als je mij (en de vele lezers van deze website) een plezier wilt doen: laat ons even weten wat de reactie was van de fabrikant, want zo leren we weer wat nieuws wellicht (als de fabrikant een goede uitleg geeft dan is dat zeker waardevol).
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen!
Mvg,
Florian