Ik heb altijd al een groot, robuust fornuis willen hebben. Mijn ouders hadden een ‘gewoon’ 4-pits gasfornuis, die stond in de hoek van de keuken, alsof iemand “oja, die moeten we ook nog ergens kwijt” riep bij het bouwen van de keuken. Nee, zo wil ik het niet doen: ik wil een groot fornuis of een kookplaat, zodat de warmtebron het centrum van mijn keuken wordt. Maar niet op gas, want koken op inductie heeft vele voordelen en is zo langzamerhand de norm aan het worden. Wil je een fornuis met oven én koken op inductie? Dan kom je bij een inductie fornuis uit. Een inductie fornuis met oven, in mijn geval. Maar welke?
Direct naar: Beste Inductie Fornuis – Inductie Fornuis 2 fasen – Inductie Fornuis 60 cm – Grote Inductie Fornuizen (hoe vergelijken) – Inductie Kookplaten
Inductie fornuis – met oven?
Het verschil tussen een inductie fornuis en een inductie kookplaat is dat het fornuis een oven bevat, bij gebruik van een inductie kookplaat kan je apart kiezen voor een oven, magnetron, combi-oven of zelfs een stoomoven. Bij het inductie fornuis kies je een combinatie van kookplaat én oven in één geheel. Als je werkblad een uitsparing heeft voor een kookplaat dan is de keuze voor een inductie kookplaat logisch, maar is er gewoon een groot gat waar je een fornuis kunt plaatsen, dan is de keuze voor een inductie fornuis logischer. In dit artikel kijken we naar de eigenschappen van inductie fornuizen en bekijken we waar je op kunt letten als je een inductie fornuis wilt gaan kopen. (Verder lezen over inductie kookplaten kan hier).
In de tabel hieronder vind je reviews van de meest populaire inductie fornuizen van dit moment:
Eigenschappen van inductie fornuizen
Inductiefornuizen bestaan dus uit een kookplaat met daar onder een oven en bediening aan de voorkant – niet echt heel spannend maar toch zijn er wel degelijk verschillen tussen de inductie fornuizen die de moeite waard zijn om te onderzoeken, want ze kunnen van grote invloed zijn op het gebruiksgemak, denk bijvoorbeeld aan het type bediening (draaiknoppen of tiptoets), het type oven (stoomoven-functie) en de aansluiting (2-fasen kookgroep of 3-fasen krachtgroep). Opvallend is het daarom dat we vooral bij grotere (90 cm of groter) inductie fornuizen vrij weinig informatie kunnen vinden over de functionaliteit van het inductie/kook-gedeelte van deze fornuizen. Fabrikanten lijken erop te rekenen dat de consument ‘valt’ voor het uiterlijk van een inductie fornuis, en dat de eigenschappen van het gebruik ervan niet relevant zijn. Het tegendeel is echter waar: stel je voor dat je een auto koopt puur op het uiterlijk – je hebt geen idee hoe hij rijdt, of het stuur links of rechts is geplaatst, welk type brandstof hij gebruikt en of de ruitenwissers vanzelf aan- en weer afslaan. Dit zouden weinigen acceptabel vinden: een auto kan mooi zijn maar is vooral een gebruiksvoorwerp, dus moet alles werken en je moet weten hoe het werkt. Ik vind dat dit voor een inductie fornuis ook geldt: ik wil weten hoeveel kookzones er zijn, hoe krachtig die zijn, of ze allemaal een boost-functie hebben, of er panherkenning is, pangrootteherkenning, restwarmte-indicatie, flexzones, koppelbare zones, een braadsensor? Hoe bedien ik de zones, heeft elke zone een aparte knop of tiptoets, hoe werken de knoppen bij het koppelen van zones en waar kan ik de huidige instellingen aflezen? En als er tiptoetsen zijn: hoe werken die? Zijn er sliders? Piept de bediening als ik een instelling wijzig? Etc. etc. Maar vreemd genoeg wordt maar een heel klein gedeelte van deze informatie verstrekt door fabrikanten als het om grote inductie fornuizen aankomt. Sterker nog: bij enkele modellen wordt niet eens verteld hoe de kookzones te bedienen. Over de oven(s) wordt wel uitgebreide informatie gegeven, maar over het kookgedeelte (de kookzones en hun bediening) valt vaak weinig te ontdekken. En we hebben het hier niet over fornuizen van een paar honderd euro, nee, het gaat om modellen va €2500 en meer.
Het heeft mij verbaasd hoe lastig het is specifieke informatie over grote inductie fornuizen te vinden, en het resultaat van deze zoektocht naar informatie is dan ook een tabel met veel lege velden geworden, zelfs zo veel lege velden dat ik de tabel hier niet kan plaatsen. Gelukkig is onderstaande informatie wel te achterhalen over de kleinere modellen.
Breedte/Hoogte/Diepte
De meeste inductiefornuizen hebben een breedte van 60 centimeter en een diepte van 60 centimeter; dit zijn standaardmaten voor wit- en bruingoed, en de meeste uitsparingen naast het aanrecht bieden deze ruimte. Er zijn ook uitzonderingen want natuurlijk zijn er inductie fornuizen met een breedte van 90 centimeter, maar er zijn ook kleinere modellen met een breedte van 50 centimeter verkrijgbaar. De breedtes ertussen, 70 cm en 80 cm, zijn er vrijwel niet helaas, dus het is 60 cm breed of 90 cm breed, met enkele uitzonderingen. De hoogte van de meeste modellen is 85 centimeter, met een enkele uitschieter van 90 cm, maar meestal is het mogelijk een inductie fornuis in hoogte te verstellen (al dan niet met behulp van een accessoire). Verstelbare pootjes onder de fornuizen bieden de mogelijkheid het fornuis stabiel maar ook net iets hoger of lager te stellen.
Aansluiting
Een elektrisch apparaat zoals een inductiefornuis dient te worden aangesloten op een wandcontactdoos, en dat is dan een 2-fasen Perilex aansluiting of een 3-fasen Perilex aansluiting. De 2-fasen aansluiting wordt gevoed door een kookgroep in de meterkast. De 3-fasen krachtgroep wordt gevoed door een krachtgroep in de meterkast. De meest inductiefornuizen worden aangesloten op een 3-fasen krachtgroep en ze hebben zo de beschikking over méér dan 7000 Watt vermogen, wat nodig is om alle kookzones en de oven tegelijkertijd te kunnen voorzien van vermogen. Het is uiteraard belangrijk om te inventariseren wat voor aansluiting je hebt, is dat een 2-fasen aansluiting? Dan ben je beperkt tot de inductie fornuizen met een 2-fasen aansluiting. Beschikt de keuken over een 3-fasen aansluiting? Dan kan je zowel een 2-fasen inductie fornuis als een 3-fasen inductie fornuis kiezen. Als je een aansluiting moet laten aanleggen dan heeft de keuze voor een 3-fasen krachtgroep meestal de voorkeur omdat het de mogelijkheden (nu en in de toekomst) vergroot. Je kunt bij de 3-fasen krachtgroep kiezen voor 3x16Ampère (meest gangbaar) of een groter vermogen. Uiteraard is overleg met de verhuurder en/of een erkend vakman altijd aan te bevelen.
Oven
Natuurlijk is de oven hét onderdeel van een inductie fornuis dat het verschil maakt tussen een inductie kookplaat en een fornuis. De oven is dan ook net zo belangrijk als de kookplaat van het fornuis. En gelukkig doen ovens van inductiefornuizen niet onder voor die van gasfornuizen, dus je kunt multifunctionele ovens verwachten, met grillfunctie en zelfs stoomfunctionaliteit. De inhoud van ovens in fornuizen is met 65-73 liter vrijwel altijd groter dan die van vrijstaande combimagnetrons (30-40 liter) en deze ruimte biedt mogelijkheden voor het bakken van broden en pizza’s, bijvoorbeeld.
Opberglade
Zoals in de meest gasfornuizen vinden we bij inductiefornuizen ook vaak een opberglade terug. Hierin kan je keukengerei opbergen en deze extra opbergmogelijkheid is ook één van de voordelen van een fornuis ten opzicht van een kookplaat: een extra opberglade, al heb je onder inductiekookplaten vaak ook nog wel ruimte om iets op te bergen. Deze opberglade is overigens niet bij alle inductie fornuizen ingebouwd, dus als je dit een onmisbare eigenschap vindt let dan goed op dat het model van jouw keuze deze eigenschap heeft.
Ovendeur
Moderne fornuizen hebben afneembare ovendeuren, ook dit is ook zo bij inductiefornuizen. Je kunt door de deur uit het fornuis te nemen, deze eenvoudig reinigen. Let er op dat niet alle inductiefornuizen deze eigenschap hebben, dus ook hier geldt dat als je dit een onmisbare eigenschap vindt je goed op moet letter welk model deze eigenschap heeft.
Bediening
Bediening van zowel de kookzones als de oven wordt gedaan via het bedieningspaneel van het fornuis. De bediening is meestal uitgevoerd in de vorm van draaiknoppen aan de voorkant van het fornuis, maar er zijn ook modellen met tiptoetsbediening, sliders of een combinatie van twee soorten bediening. De draaiknoppen zijn de meest klassieke vorm van bediening en ook het meest voorkomend. Voor wie tiptoesten niet goed werken (bij koude vingers bijvoorbeeld) is het aan te raden een inductiefornuis te kiezen met draaiknoppen.
Kookzones
Uiteraard beschikt een inductiefornuis over kookzones, en deze kookzones hebben een bepaald vermogen. Soms zijn alle kookzones voorzien van een even groot maximaal vermogen, maar andere modellen zijn zo ingedeeld dat de voorste kookzones kleiner zijn dan de achterste en ook minder vermogen ter beschikking hebben. De indeling van de kookzones is, zeker bij de inductie fornuizen van 60 cm (meest gangbare maat) gewoon 2×2 dus niet iets om veel aandacht aan te schenken, tenzij je een voorkeur hebt voor het hebben van een bepaald vermogen op een bepaalde positie.
In dat geval is het wellicht raadzaam naar inductiefornuizen met flexzones te kijken, dit zijn zones die je met elkaar kunt verbinden zodat één grote zone kan worden gecreëerd (zie afbeelding hiernaast, klik voor vergroting). Op die manier kunnen grote en langwerpige pannen op een zogenaamde braadzone worden verwarmd. Modellen met flexzones zijn meestal wel duurder dan de gewone 2×2-zone modellen.
Behalve het vermogen van de kookzones zijn ook functies zoals panherkenning (de kookzone herkent of er een pan op de zone staat en gaat dan aan), boostfunctie (pannen worden extra snel verwarmd), restwarmteindicatie (een lampje geeft aan welke kookzone nog warm is, handig als je wilt gaan schoonmaken) en pangrootteherkenning (de kookzone herkent de grootte van de pan en past zijn vermogen hierop aan) beschikbaar op de meeste inductie fornuizen. Als je meer wilt lezen over alle mogelijke functies dan is een kijkje op de pagina over inductie kookplaten wellicht een optie (link opent in een nieuw tabblad).
Inductie fornuizen – De verschillen
We zijn nu een aantal modellen van inductie fornuizen tegengekomen en we hebben de mogelijke eigenschappen van inductie fornuizen bekeken. Laten we nu de eigenschappen van de meest populaire inductie fornuizen eens naast elkaar leggen zodat we de verschillende eigenschappen met elkaar kunnen vergelijken:
Merk | AEG | ETNA | Inventum | Siemens | Bosch |
---|---|---|---|---|---|
Model | CIB6640ABM | FIV560WIT | BV010 | HL9S5A340 iQ500 | HLR390020 |
Breedte | 60 cm | 60 cm | 50 cm | 60 cm | 60 cm |
Hoogte | 85 cm | 90 cm | 85 cm | 85 cm | 85 cm |
Aansluiting | 3 fasen | 2 fasen | 2 fasen | 3 fasen | 3 fasen |
Oven | MF+Stoom | MF | MF | MF | MF |
Inhoud oven | 73 Liter | 65 Liter | 65 Liter | 66 Liter | 66 Liter |
Kookzones | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
Opberglade | |||||
Boostfunctie | |||||
Flexzones | 2 | 4 | |||
Bediening | Draaiknoppen | Draaiknoppen | Draai + Touch | Draai + Touch | Draai + Touch |
Panherkenning | |||||
Pangrootteherkenning | |||||
Restwarmte indicatie | |||||
Ovendeur | Uitneembaar | Vlak glas | Uitneembaar | Uitneembaar | Uitneembaar |
Prijs | Bol.com ► | Bol.com ► | Coolblue.nl ► |
Het model van AEG is het meest populaire model van het moment, het kost ook minder dan €700,- en biedt goede prestaties, en heeft als een van de weinige modellen de beschikking over een stoomfunctie in de oven, en de oven heeft ook nog eens een zeer ruime capaciteit, ruimer dan alle andere modellen van 60 cm breedte.
Geschikt voor: iedereen die een 3-fasen aansluiting heeft, ruimte voor een 60 cm breed fornuis en graag wil kunnen stomen in de oven.
Het fornuis van ETNA is ook populair, wellicht om zijn extra hoogte en opvallend witte uiterlijk (ook in RVS leverbaar overigens), maar voor de hand ligt ook dat hij populair is omdat hij genoeg heeft aan een 2-fasen aansluiting (kookgroep) en niet 3-fasen zoals de meeste andere modellen. Bovendien van Nederlandse makelijk en dat scoort altijd wel goed.
Geschikt voor: iedereen die een 2-fasen aansluiting heeft en ruimte voor een 60 cm breed fornuis dat 5 cm hoger is dan andere fornuizen.
Het smallere model van Inventum is ook populair, en zeker een uitkomst voor wie niet de 60 cm breedte ter beschikking heeft voor een model van de standaard maat en bovendien heeft ook dit model genoeg aan een 2-fasen aansluiting.
Geschikt voor: iedereen die een 2-fasen of 3-fasen aansluiting heeft en maximaal ruimte voor een 50 cm breed fornuis.
Het model van Siemens is het enige populaire fornuis dat over flexzones beschikt; de linker twee kookzones zijn afzonderlijk van elkaar te gebruiken, maar ook te combineren tot één grote braadzone, zodat je hem als één zone kunt bedienen, bijvoorbeeld voor het plaatsen van een grote pan. Dit inductie fornuis is het duurste van het stel; flexzones zorgen vrijwel altijd voor een hogere prijs als het om inductie gaat.
Geschikt voor: iedereen die een 3-fasen aansluiting heeft, ruimte voor een 60 cm breed fornuis en graag de luxe van flexzones wil genieten.
Het model van Bosch is wit, net zoals het model van ETNA, en is ook ongeveer gelijk geprijsd. Hij beschikt als enige niet over een lade, maar heeft wel weer een uitneembare ovendeur, wat hem daar wel een voordeel geeft.
Geschikt voor: iedereen die een 3-fasen aansluiting heeft, ruimte voor een 60 cm breed fornuis en een wit fornuis zoekt met veel bedieningsmogelijkheden en luxe functies, maar toch niet te veel uit wil geven.
Inductie fornuis merken
De keuze voor een inductie fornuis van een bepaald merk hangt meestal samen met het feit dat reeds apparatuur van dat merk in de keuken is geïnstalleerd, of omdat het ‘een goede naam’ heeft, maar het kan ook berusten op nationalistische voorkeur: Inventum, ETNA en ATAG zijn bijvoorbeeld Hollandse merken, en dat kan vertrouwen geven. AEG, Bosch en Siemens zijn Duitse fabrikanten. Toch is het goed om vooral op de eigenschappen van een inductie fornuis te letten, en beoordelingen van de modellen te lezen en niet direct een model aan de kant te schuiven omdat het merk niet de juiste ’toon’ heeft. Er verandert veel en het verandert snel in de wereld van merknamen en fabrikanten, dus laat het merk niet de doorslag geven maar de kwaliteit van een fornuis.
Inductie is sneller, veiliger, efficiënter en zuiniger dan koken op keramisch, maar keramische kookplaten zijn vaak wel wat goedkoper in aanschaf dan inductiekookplaten. Dus op de korte termijn is koken op keramisch goedkoper als je alleen naar de kookplaat kijkt. Helaas wordt sterk aanbevolen om voor koken op keramisch nieuwe pannen te gebruiken, en die kosten ook geld. Dus als je naar het gehele plaatje kijkt dan is inductiekoken altijd beter dan keramisch koken.
Bij inductie koken wordt warmte opgewekt in de panbodem door elektromagnetisme, bij keramisch koken wordt de panbodem verwarmd door de keramische plaat, die op zijn beurt weer wordt verwarmd door warmtespiralen onder de plaat. Inductie koken is dus veel efficiënter dan keramisch koken, en ook veel veiliger doordat de plaat niet heet wordt, zoals bij keramisch koken. Je zou dus kunnen stellen dat inductie koken veiliger, efficiënter, sneller en goedkoper is dan keramisch koken.
Als je met ‘gewone pannen’ de pannen bedoelt die je al hebt: ja, dat kan als ze niet beschadigd zijn (de bodem) en je er een magneet aan kunt laten kleven (aan de bodem). De meeste fabrikanten maken hun pannen geschikt voor inductie, dus als je met ‘gewone pannen’ bedoelt ‘de meest gangbare pannen’ dan is het antwoord ook ‘ja’: de meeste pannen werken gewoon op inductie. Het is een kwestie van even op een krant zetten en heen en weer schuiven: beschadigt de krant? Dan niet gebruiken op een kookplaat (want dan zal die ook beschadigen). Beschadigen de pannen de krant niet? Dan even testen of het magneetje blijft pallen aan de bodem. Blijft het magneetje plakken? Gefeliciteerd: jouw ‘gewone pannen’ kunnen op inductie!
Ja hoor, zolang ze niet fysiek beschadigd zijn (scherpe haakjes, putjes of bramen) en ze de magneet-test doorstaan (zie hierboven) dan kan je gewoon je oude pannen gebruiken op inductie. De reden dat veel mensen denken dat je oude pannen niet op inductie kunt gebruiken is dat dit geldt voorde keramische kookplaat: omdat warmte daarbij van plaat naar pan wordt overgedragen middels direct fysiek contact is het essentieel dat de panbodem van een pan zo vlak mogelijk is. En bij oude pannen is dat meestal niet meer het geval, dus worden nieuwe pannen aangeraden voor keramisch koken. Veel mensen weten het verschil niet tussen inductie en keramisch en dus denken ze dat je ook bij inductie nieuwe pannen nodig hebt, maar dat is echt niet zo.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!