In het overzicht hieronder vind je inductie kookplaat beschermers (kookzonematten) te koop bij verschillende webshops. Deze matten leg je op (de kookzones) van je inductiekookplaat en op de matten plaats je vervolgens de pannen om er mee te koken. De matten zijn dus een laag tussen de kookplaat en de pan, waardoor de pannen niet schuiven op de kookplaat en er geen krassen ontstaan op de kookplaat.
Bol.com
Deze matten zijn, afhankelijk van het materiaal, geschikt voor gebruik tot 240 graden Celsius. De matten kun je eenvoudig reinigen na gebruik. Je kunt deze matten alleen gebruiken op inductiekookplaten, ze zijn dus niet geschikt voor gebruik op de keramische kookplaat of de halogeen kookplaat. Kies kookplaatbeschermers met afmetingen/diameter van je pannen, bij voorkeur ter grootte van je grootste pan.
Severina zegt
Moeten de inductiematjes dezelfde afmeting als een pan hebben of mogen ze kleiner ofwel groter zijn dan de pan die je op dat moment gebruikt
Florian zegt
Ik zou net-zo-groot of groter adviseren, voor de stabiliteit van de pannen.
Andrea zegt
En moet de diameter van de pan overeenkomen met die van de kookzone of mag de pan ook groter/ kleiner zijn als je een matje gebruikt dat even groot of groter dan de pan ?
Florian zegt
Het beste is pan=even groot als kookzone=even groot als matje.
In de handleiding van veel inductie kookplaten staat dat je bij voorkeur een pan gebruikt met een diameter die overeenkomt met de kookzone, en soms staat er ook nog iets bij over het gebruik van kookzone matjes.
Houd aan wat er in de handleiding van je kookplaat staat – de fabrikant weet het beste hoe de kookplaat gebruikt kan worden!
Zelf gebruik ik liever een pan die niet kleiner is dan de kookzone, maar met iets groter heeft mijn kookplaat geen probleem. Wat de matjes betreft gebruik je het liefst een matje dat net zo groot of groter is dan de pan.
Andrea zegt
Duidelijk, dank je.
Dan haal ik een setje van drie met verschillende maten.
Jack zegt
Welke kant van de inductiekookmatjes moet op de plaat liggen? De ruwe of gladde kant en waarom?
Florian zegt
Hoi Jack,
Bij matjes die een ruwe- en een gladde kant hebben geldt: ruwe kant boven en gladde kant onder. De onderkant van pannen zijn vaak wat grover (ruwer) en de kookplaat is helemaal glad, dus dan doe je ruw op ruw en glad op glad.
Navraag bij Chefsey (een fabrikant van o.a. kookplaatmatjes) leert dat voor bedrukte matjes geldt:
Ten napel zegt
Mijn inductieplaat heeft afmeting 59×52.
Wat wordt als maat voor een bescherming gegeven, iets ruimer zodat het over de randen valt?
Florian zegt
Het mooiste is precies passend op de plaat tussen de randen bij een kookplaat met opstaande randen, of volledig dekkend bij een kookplaat met aflopende randen.
Aljw zegt
Wwet iemand wat er gebeurt als die matjes boven de 240 graden komen? Is niey handig als ze bij het bakken van een biefstuk of wokken gaan smelten of een residu op de kookplaat achterlaten
Florian zegt
Biefstuk bak ik op temperaturen tussen 175 °C en 220 °C zo ongeveer, wellicht dat 240 °C iets te hard gaat. Wat er met de matjes gebeurt weet ik niet want zo heet laat ik ze niet worden… Ik kan het je dus niet vertellen, maar hoor graag als iemand ervaring heeft wat het antwoord is op deze vraag.