Lees verder over:

Over Florian

Sinds 2011 schrijf ik artikelen over koken, eten en drinken voor Plezier in de Keuken. Ik heb ook de naam van de website bedacht en altijd bezig geweest met het beheer (de technische kant) van deze website.

Ik kook graag en eet het liefst voedsel met veel smaak - het liefst gemaakt van verse kruiden uit eigen tuin, want ik heb niet zo veel met planten als je ze niet kunt opeten.

Ik heb een achtergrond in marketing, een sterke interesse in techniek en ben de zoon van een kok, en dat is hoe een website over (keuken-)apparatuur, koken, eten en drinken tot stand komt.

Reacties

 1. Jan zegt

  In het het verleden op alles gekookt: electrische platen, gasfornuis, keramisch en nu kook ik op inductie. Nog niet genoemde voordelen: Net als op gas koken is plaat uitzetten, direct alle warmte weg. Dus bij (dreigend) overkoken, plaat uit, weg dreiging. En dan het grootste voordeel: als er wel iets is overgekookt, brandt er niets in. Dus schoonmaken met een veeg van een vaatdoekje over de volstrekt gladde kookplaat en klaar. Dat doet geen enkel ander systeem het na.

 2. Saskia zegt

  Hallo,
  Een vraag: Mijn dochter woont op kamers en heeft nu een uitstekende Bosch inbouw inductiekookplaat gekregen van haar oom. Die zal in haar kamer ‘los’ op het aanrecht moeten komen te staan. Kan dit? Of zullen we toch iets van een frame of kastje moeten gaan maken/kopen? De perilex aansluiting is wel aanwezig.
  Vriendelijke groet, Saskia.

  • Marianne zegt

   Beste Saskia,

   Zo’n oom wil ik ook wel! ;-)

   Ik zou de inductiekookplaat NIET los op het werkblad/aanrecht zetten maar altijd in een frame als het een inbouw kookplaat betreft. Er staat grote spanning op de spoelen van de inductiekookplaat en je werkt met water en metalen keukengerei, het is echt noodzakelijk deze kookplaat in een frame te bouwen of een -stevig- kastje geschikt te maken.

   Ik ken mensen die hetzelfde hebben gedaan: de kookplaat die ze wilde hebben was alleen leverbaar als inbouw-model, en dus hebben ze een frame gemaakt. Dit hoeft niet veel te kosten en kan door een timmerman of handige klusjesman snel en goedkoop voor je worden gemaakt.

   Het is belangrijk veilig te werken, je wilt achteraf nooit zeggen:”Hadden we nu maar…”, plaats de kookplaat dus in een frame.

   Veel succes!

 3. J. Rottier zegt

  Beste,
  In de bovenstaande opsomming van merken mis ik het toch ook heel bekende merk Miele; hoort denk ik wel in het rijtje thuis als A-merk.

  gr.

 4. Toon zegt

  Waarom wordt een kookplaat altijd verkocht zonder de stekker? Als géén stroom door je aders hebt lopen ben je altijd genoodzaakt om het te laten maken tegen kosten. En hoe weet ik of ik een 2-fase of 3-fase aansluiting heb in de muur. Misschien is het ook handig als er een duidelijke aansluitschema is voor 2 en 3-fase. Zodat mensen zien welke kleur aan welk pinnetje van de stekker moet. Dan kunnen mensen die een beetje handig zijn het ook aansluiten.

  • Marian zegt

   Hoi Toon,

   Ik kan me gedeeltelijk vinden in je betoog, echter een kleine nuancering: niet álle inductiekookplaten worden verkocht zonder stekker, enkel de inbouw-modellen. En dat geldt dan ook weer niet alleen voor inductiekookplaten, maar ook voor gaskookplaten (elektronische ontsteking) en keramische kookplaten.
   Vrijstaande inductiekookplaten worden wel degelijk met stekker geleverd.

   Antwoord op je vraag

   “En hoe weet ik of ik een 2-fase of 3-fase aansluiting heb in de muur.”

   – Een ‘gewoon’ stopcontact is 2-fase, een Perilex-aansluiting is 3-fase. Maar er zijn uitzonderingen, heb ik begrepen.

   Je hebt gelijk in dat je dus een specialist moet laten komen om de inbouwkookplaat aan te laten sluiten, maar dit is ook precies de bedoeling van de fabrikanten: het is aan hen de taak de consument te behouden voor gevaar dat zich kan voordoen bij gebruik van hun product, en daarom wordt afgeraden inductiekookplaten zelf in te bouwen.
   De hoeveelheid spanning/stroom is zo groot dat dit heel gevaarlijk kan zijn. Ik zou nooit adviseren een inductiekookplaat zelf in te bouwen en aan te sluiten, en ik zal daarom ook geen aansluitschema plaatsen.

   Ik herken de ‘dat kan ik zelf’-gedachte, ik heb deze ook, maar sommige zaken kunnen potentieel levensgevaarlijk zijn, het werken met elektra is er daar één van, ik wil je dan ook adviseren de kosten voor het laten aansluiten van een inductiekookplaat als een gegeven te beschouwen (‘het hoort erbij’) en daar niet op te bezuinigen – al is het alleen al om aanspraak te kunnen maken op garantie van de fabrikant.

   • Geert zegt

    Marianne en Toon,

    1, 2 of 3 fases is voor vele mensen abracadabra. Niet erg, want er zijn elektriciens die het precies weten. Het kan erg gevaarlijk (letterlijk levensgevaarlijk) worden als je het fout doet. Wie het onderscheid niet kan maken, kan er echt beter afblijven! Overigens is een gewoon stopcontact een 1-fase-aansluiting (en niet 2-fasen-, zoals Marianne veronderstelt). Van de twee pennen van een gewone stekker pikt er eentje in het stopcontact de fase op en is de ander verbonden met de nul, waardoor de elektriciteit weer terug kan ‘stromen’.

 5. Jurriaan zegt

  Weet iemand of de fornuizen (kookplaat en geïntegreerde oven) van Smeg, Boretti etc. een “eigen” merk inductiekookplaat bevatten of dat zij de inductiekookplaten van 1 van de bovenstaande grote merken gebruiken?

  • Marian zegt

   Dat is een hele goede vraag en helaas kan ik alleen speculeren: omdat genoemde merken geen ‘losse’ kookplaten verkopen (inbouw of opbouw) ga ik ervan uit dat ze een kookplaat van een ander merk integreren in hun ‘totaalpakket’. Dit lijkt me het meest logische maar zeker weten doe ik het niet.

Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.