Inductiekoken is de meest efficiënte, snelle, hygiënische, veilige en moderne manier van koken. Bij inductiekoken worden de pannen verwarmd en niet de kookplaat, hierdoor verbruik je minder energie voor het opwarmen van je eten. Doordat alle energie wordt gebruikt om de pan te verwarmen gaat er weinig energie verloren waardoor je pannen sneller heet worden dan bij bijvoorbeeld koken op gas, waarbij een groot deel van de warmte langs de pan zo de afzuigkap in wordt gezogen. Inductie kookplaten zijn volledig vlak en glad en daardoor eenvoudig en snel goed schoon te maken. (Lees hier meer over de verschillen tussen koken op gas, keramisch of koken op inductie). Maar wat is een goede inductie kookplaat en waar moet je op letten als je er een gaat kopen? In dit artikel vind je handige tips en aanbevelingen om je te helpen de juiste keuze te maken.
Direct naar (opent in nieuw venster): Beste Koop – Flex Zone – 5 Kookzones – 1 Fase – Zonder Krachtstroom – Losstaand – 1 Pits – 2 Pits – Vrijstaand 4 pits – 90 cm nismaat – Inductie Fornuizen – Inductie kookplaat beschermers
Wat kost een inductiekookplaat?
Zoals bij alle nieuwe technieken zijn de producten die ermee worden ontwikkeld vaak duurder dan het huidige aanbod, zo was het ook in de begindagen van inductie koken: het was nieuw, futuristisch, ‘de toekomst’ en hip: dus duur. Maar die tijden zijn voorbij; een inductiekookplaat koop je nu al vanaf een paar tientjes. De prijzen van inductie kookplaten zijn afhankelijk van merk, model, grootte (vanaf één-pans inductiekookplaten tot 90 centimeter brede platen), functies en kwaliteit, garantie en service. Ook hebben vrijstaande modellen een andere prijs dan inbouw-kookplaten, en weer een andere prijs hebben inductie fornuizen. In de tabel hieronder vind je reviews van een aantal populaire inbouw inductiekookplaten. In de titel van elke kookplaat zijn afmeting van de kookplaat (‘nismaten’), het aantal kookzones en de aansluiting (aantal fasen) verwerkt in de vorm (centimeters/kookzones/fasen):
Hieronder gaan we verder met de werking van inductie kookplaten, aankooptips en nog heel veel meer. Voor wie niet verder wil lezen maar op zoek is naar meer specifieke informatie over en vergelijking van vrijstaande inductiekookplaten lees je hier verder. Informatie en een vergelijking tussen vrijstaande 4-pits inductiekookplaten vind je hier. Informatie over inductiekookplaten zonder krachtstroom vind je hier en informatie over inductiekookplaten met 1-fase aansluiting vind je hier.
Begrijp de basisprincipes van inductie koken
Voordat we kunnen bepalen wat belangrijke aspecten zijn van een inductie kookplaat moeten we eerst kort bekijken hoe een inductie kookplaat werkt: Een inductiekookplaat bevat een spoel waarmee een elektromagnetisch veld wordt gecreëerd (het symbool dat wordt gebruikt om inductie koken te symboliseren zie je hiernaast afgebeeld). Het elektromagnetisch veld wordt niet warm, maar de bodem van magnetiseerbare pannen wordt opgewarmd. Door elektriciteit door de spoel in de inductiekookplaat te laten gaan ontstaat het magnetisch veld. Een magnetisch veld heeft een noord- en een zuidpool, maar doordat de stroomrichting in de spoel zo snel wordt afgewisseld wisselen de noord- en zuidpool heel snel van plek. Door dit snelle wisselen ontstaat energie in de vorm van warmte als een metalen voorwerp, bijvoorbeeld een pan, in dit veld wordt geplaatst. Je zou kunnen zeggen dat de bodem van de pan wordt verhit door de wrijving die ontstaat bij het zeer snel wisselen van de polen van de magneet in de kookplaat (meer informatie over inductie kookplaten vind je bij Wikipedia). Dit is ook de reden dat alleen pannen die gemaakt zijn van magnetiseerbare materialen werken (verwarmd kunnen worden) op inductie, En dit is ook de reden dat je eenvoudig kunt testen of een pan werkt op inductie: houd er een magneet tegenaan – blijft deze plakken aan de bodem? Dan werkt de pan op inductie. Het magnetisch veld van een inductie kookplaat werkt tot op ongeveer drie centimeter van de plaat, dus ook een licht vervormde pan zal worden verwarmd door inductie, het is dus niet per sé nodig om nieuwe pannen te kopen als je wilt gaan koken op inductie als de pannen die je al hebt de ‘magneet-test’ doorstaan. Blijft de magneet niet kleven aan de bodem van de pan? Kijk dan eens naar het grote assortiment pannen die geschikt zijn voor koken op inductie. Er bestaan veel misverstanden over inductie koken; lees er hier meer over.
In het filmpje hieronder kan je zien hoe dat magneetveld de pan verwarmt, zelfs als er papier tussen de inductiekookplaat en de pan wordt gelegd. Ook zie je hoe de gehele kookplaat kan worden gebruikt om de pannen te verwarmen, en niet alleen kookzones zoals bij een keramische kookplaat of kookpitten zoals bij een gasfornuis:
Bovenstaand filmpje toont een zeer luxe inductie kookplaat; veruit de meeste inductie kookplaten beschikken over individuele kookzones, en natuurlijk ook over bediening voor die kookzones, temperatuur-instellingen en andere functies zoals panherkenning, kinderslot, timers, een kookwekker, enzovoorts. We zullen al deze verschillende voordelen en eigenschappen verderop dit artikel bespreken.
Veel voordelen dus bij het koken op inductie, maar: is koken op inductie niet heel duur, doordat je een inductie kookplaat moet aanschaffen? En hoe zit het met de aansluiting; Wat is een ‘kookgroep’ waar je over hoort en leest? Alles komt aan bod, ook de kosten.
De inductie kookplaat kiezen: Zo doe je dat
We weten nu hoe een inductie kookplaat werkt, wat de populaire modellen zijn en ook weten we dat inductie koken populair is, maar waar moet je nu op letter bij aankoop? Hoe begin je je zoektocht naar een geschikte inductie kookplaat? Je ontdekt het in de volgende stappen.
Eliminatie van modellen
In het aankoopproces van iets praktisch als een inductie kookplaat ga je het beste te werk volgens de eliminatiemethode: inductie kookplaten die niet voldoen aan je eisen en wensen vallen af, de keuze voor de juiste kookplaat maak je daarna uit de modellen die nog over zijn gebleven na de selectie-procedure. Hieronder vind je verschillende product eigenschappen die een inductie kookplaat kan hebben. Lees de informatie of gebruik het als referentie bij het kiezen van de juiste inductie kookplaat.
Kies voor een opbouw- of een inbouw kookplaat
De meeste inductie kookplaten zijn geschikt voor inbouw in een aanrechtblad (‘inbouw’ inductie kookplaten), anderen zijn juist als opbouw kookplaat bedoeld (dit zijn de ‘losstaande’ of ‘opbouw’ inductie kookplaten). Sommige modellen kunnen zowel als inbouw als opbouw kookplaat gebruikt worden. Als je een inductiekookplaat wilt gaan kopen dan is de eerste vraag die je jezelf stelt: wil ik hem in mijn aanrechtblad/werkblad inbouwen of als opbouwkookplaat gebruiken? Bij opbouw houd je er rekening mee dat er genoeg ruimte op het aanrechtblad beschikbaar is voor de kookplaat, bij inbouw let je goed op de inbouw-afmetingen (‘nismaten’) van de kookplaat, deze zijn anders dan de afmetingen van de kookplaat zelf. (Lees hier meer informatie over losstaande (opbouw) inductiekookplaten – link opent in een nieuw tabblad).
Bepaald de afmetingen van jouw kookplaat
De meest gangbare maat voor een inductie kookplaat is een breedte van 60 centimeter of groter, je zult dan ook de meeste modellen vinden met die maat. Inductie kookplaten met een breedte van >60 centimeter zijn geschikt voor het gelijktijdig verwarmen van vier pannen, afhankelijk van het aantal kookzones waarover de plaat beschikt. Heb je een kleinere keuken dan kan een inductie kookplaat met twee kookzones een prima manier zijn om snel en veilig te koken met inductie, de één- en tweepits inductiekookplaten zijn vrijwel altijd opbouw-modellen. De echt grote inductiekookplaten hebben een breedte van 90 centimeter met vijf kookzones of meer. Als je een bestaande kookplaat vervangt dan is het eenvoudig om de huidige nismaat op te meten; zo weet je welke maat inductie kookplaat snel en zonder veel gedoe in de bestaande nis geplaatst kan worden, uiteraard moet rekening worden gehouden met de aansluiting op elektra, maar daarover lees je verderop meer.
Het vermogen van de kookplaat
Het vermogen van een inductie kookplaat zegt niets over de kosten die je maakt bij het gebruik, immers: als je een pan water aan de kook moet brengen dan is een bepaalde hoeveelheid energie nodig om dit te doen, levert de inductie kookplaat veel vermogen op de kookzone dan kookt het water eerder dan als hij weinig vermogen levert, maar het totale vermogen dat moet worden geleverd om het water te laten koken is gelijk (tenzij je écht heel nauwkeurig rekent, want dan zijn er kleine verschillen). Het aansluitvermogen van de kookplaat is echter wel heel erg belangrijk. Ook daarover lees je verderop meer.
Het vermogen van een kookzone wordt aangeduid in Watt. Bij gaskookplaten zien we dat een goede wokbrander 5 kiloWatt (kW) vermogen heeft, waarvan ~50% effectief wordt gebruikt. Een inductie kookzone van 2,6 kW geeft, doordat het rendement van een inductiekookplaat 80-90% is, evenveel of zelfs meer warmte effectief aan de pan dan een 5kW gas wokbrander. Een kookzone van 2,6 kW op een inductie kookplaat is dus in effectief vermogen ongeveer gelijk aan een 5 kW wokbrander op een gasfornuis. We zien bij de grote inductie kookplaten met vijf kookzones een aansluitwaarde van 7400-11100 Watt, wat betekent dat elke kookzone 1480-2220 Watt (1.4-2,2 kW) zou kunnen leveren (als ze allemaal even groot zouden zijn), dit staat dus gelijk aan meer dan 4 kW aan vermogen per gasbrander op een gasfornuis: vermogen dat je waarschijnlijk nooit tegelijkertijd zult gebruiken. De kookzones op een inductiekookplaat zijn dus vaak zeer krachtig, en doen niet onder voor die van robuuste gasfornuizen. (Over het misverstand dat je op een inductie kookplaat niet zou kunnen wokken lees je hier meer).
Kookzones en vermogen
Fabrikanten van inductie kookplaten tonen graag het maximale vermogen van de kookzones, maar vaak wat minder graag het totale vermogen van de kookplaat. Toch is het totale vermogen belangrijk, immers: als de kookplaat over onvoldoende totaal vermogen beschikt om alle kookzones constant van voldoende energie te voorzien, dan zal de kookplaat het voor hem beschikbare vermogen gaan verdelen over de kookzones. Dit noemt men ‘power management’. Het gevolg daarvan is dat er een situatie ontstaat dat als je twee pannen met water wilt laten koken, de kookplaat telkens de ene pan en dan weer de andere pan zal verhitten, en je dus niet twee pannen met kokend water zult hebben.
Dit klinkt misschien vreemd, maar het is wel degelijk iets dat voorkomt bij inductiekookplaten die over onvoldoende aansluitvermogen beschikken. Lees hier het verhaal van Marieke, die haar inductiekookplaat (van een bekend A-merk) met laag vermogen inruilde voor een inductiekookplaat met meer vermogen, zodat ze op alle kookzones tegelijkertijd kan koken. Het is dus verstandig te (laten) bekijken hoeveel vermogen je beschikbaar hebt voor de aansluiting van een inductie kookplaat in je keuken, en dan het maximale te benutten. Een elektricien kan je hierbij helpen, maar je leest hieronder meer over het aansluitvermogen van inductie kookplaten.
De aansluiting en het vermogen
Omdat het totale vermogen van een inductiekookplaat niet altijd eenvoudig te achterhalen is maar het type aansluiting van inductiekookplaten wél altijd wordt vermeld, is het belangrijk te weten dat een inductiekookplaat met méér dan twee kookzones over het algemeen genomen alleen over voldoende vermogen kan beschikken om alle kookzones tegelijkertijd te voeden als de kookplaat is voorzien van een Perilex-aansluiting (zie verderop uitleg over het verschil tussen Perilex en Schuko aansluitingen). Door deze Perilex-aansluiting kan de kookplaat worden gevoed door 2-fasen via een ‘kookgroep’ voor maximaal 7000 Watt (bron), of 3 fasen via een zogenaamde ‘krachtgroep’ (bron), waardoor over voldoende vermogen kan worden beschikt. Woningen worden tegenwoordig opgeleverd met een Perilex-aansluiting in de keuken en een kookgroep in de meterkast; controleer of je zo’n speciaal stopcontact voor groot vermogen hebt in je keuken en vraag na wat het maximale aansluitvermogen op deze aansluiting is. Zo weet je naar welke inductiekookplaten je kunt gaan kijken. (Zie verderop dit artikel meer informatie en afbeeldingen van stekkers en aansluitingen).
Kleinere kookplaten, met één of twee kookzones, kunnen voldoende hebben aan voeding middels de ‘normale’ Schuko-aansluiting (1 fase). (Lees hier verder over inductiekookplaten met 1 fase normale stekker, of hier over inductiekookplaten met 1-fase of 2-fasen aansluiting (zonder krachtstroom)).
Kies je dus een grotere inductiekookplaat, bijvoorbeeld met vier kookzones, die beschikt over een normale stekker (Schuko-aansluiting), houd er dan rekening mee dat het kan gebeuren dat als je aan het koken bent op meerdere kookzones tegelijkertijd, dat niet elke kookzone constant kan worden voorzien van voldoende vermogen om de pan te verwarmen, met als gevolg dat niet alle pannen tegelijkertijd het water kunnen laten koken. Dit soort inductiekookplaten worden door de fabrikant vaak voorzien van de eerder genoemde ‘power management functie’, als je dit ziet staan in de omschrijving of specificaties van een inductie kookplaat dan weet je eigenlijk dat je niet alle kookzones tegelijkertijd op vol vermogen kunt gebruiken.
Dus: heb je voldoende aan een inductie kookplaat met één of twee kookzones? Dan werkt een inductiekookplaat met ‘normale’ Schuko 1-fase aansluiting prima. Een inductiekookplaat met drie of meer kookzones nodig? Kies dan bij voorkeur voor een inductiekookplaat met 2-fasen Perilex-aansluiting of 3-fasen krachtstroom aansluiting.
De aansluiting van de kookplaat
Een inductie kookplaat werkt op elektriciteit, er zit dus een snoer met een stekker aan. Doordat er grote hoeveelheden stroom worden gebruikt bij het koken op inductie worden de grotere inductie kookplaten uitgerust met een zogenaamde Perilex stekker. Dit is geen standaard 2-pins stekker zoals we die kennen onder de naam ‘Schuko’, maar een 5-pins stekker die gebruikt wordt voor het aansluiten van vermogensapparaten, in het geval van inductie kookplaten gaat het dan meestal om een Perilex stekker voor 16 of 25 ampère. Als je geen Perilex-aanslutiing wilt laten maken in je keuken kies dan voor een inductiekookplaat met een ‘gewone’ 2-pins aansluiting (vaak de kleinere kookplaten), als je een gemiddeld of grote inductiekookplaat wilt gaan gebruiken dan is een Perilex-aansluiting noodzakelijk en dan kies je automatisch voor een kookplaat met Perilex aansluting. Lees meer over Perilex aansluitingen bij Wikipedia) of lees hier verder over inductiekookplaten die werken op een normale stekker (1 fase) of lees hier verder over inductiekookplaten zonder krachtstroom (1 fase of 2 fasen inductiekookplaten).
Krachtgroep of Kookgroep
Bij de kookplaten met Perilex-stekker is er een onderscheid te maken tussen 2-fasen modellen (die gebruikmaken van een zogenaamde ‘kookgroep’) en 3-fasen modellen (die gebruikmaken van een zogenaamde ‘krachtgroep’). De 2-fasen inductiekookplaten moeten worden aangesloten op een Perilex stekker en in de meterkast dient een kookgroep te worden gemaakt, deze groep bestaat uit twee onderling verbonden automaten waarin twee keer dezelfde fase wordt gebruikt. Maar er hoeft géén krachtgroep te worden aangelegd in de meterkast. De 3-fasen inductiekookplaten dienen ook te worden aangesloten met een Perilex-stekker maar deze moet wél worden gevoed door een krachtgroep waarbij 3 automaten worden gekoppeld. In het tabelletje hieronder vind je de gegevens bij elkaar:
Fasen | Vermogen | Stekker | Groepen | Voordeel | Nadeel |
---|---|---|---|---|---|
1 fase | tot 3500 W | Normaal | Normale groep | Geen extra kosten | Beperkt vermogen en functies |
2 fasen | tot 7400 W | Perilex | Kookgroep | Weinig extra kosten, meer vermogen | Beperkte kosten aansluiting kookgroep, minder vermogen dan 3-fasen |
3 fasen | Vanaf 7360 W | Perilex | Krachtgroep | Veel meer vermogen | Hoge kosten aansluiting krachtgroep |
Bij onjuist gebruik van elektriciteit kan het levensgevaarlijk zijn, daarom is het altijd raadzaam een installateur de aansluiting van een inductiekookplaat te laten verzorgen.
Maximale aansluitwaarde van de kookplaat berekenen
Als je kiest voor een 3-fasen krachtgroep dan is het raadzaam even op je energiecontract te kijken of bij je netbeheerder om te zien wat voor soort aansluiting je hebt. In veel gevallen zal een standaard huisaansluiting van 3x25A aanwezig zijn, maar soms is het een andere waarde. We zien dat grote, krachtige inductiekookplaten en inductie fornuizen worden aangesloten op 3-fasen met een aansluitwaarde van 11050 Watt, 14800 Watt of zelfs 16000 Watt. Je kunt zelf betekenen wat er op jouw aansluiting kan worden aangesloten, op de volgende manier:
Fasen X Ampère X Voltage = Wattage
Fasen | Ampère | Volt | Watt | Aansluitwaarde* | Type aansluiting |
---|---|---|---|---|---|
1 | 16 | 230 | 3680 | 3600 | 1 fase normale stekker |
2 | 16 | 230 | 7360 | 7200 | 2 fasen kookgroep |
3 | 16 | 230 | 11040 | 11100 | 3 fasen krachtgroep |
3 | 25 | 230 | 17250 | 16000 | 3 fasen krachtgroep |
Heb jij een 3x25A aansluiting? Dan kan je in theorie een inductie kookplaat of inductie fornuis met een aansluitwaarde van 3x25x230=17250 Watt aansluiten. Er wordt wat speling gevraagd dus vandaar dat je in de tabel iets lagere waarde bij ‘aansluitwaarde’ ziet staan dan waar de berekening op uitkomt. Maar zoals gezegd: een elektricien weet hier het fijne van en kan je hierover goed adviseren.
Timer-functie op een kookplaat
Een groot voordeel van inductiekoken is de mogelijkheid om exact tot op de minuut nauwkeurig te koken op een vaste temperatuur. De meeste inductie kookplaten hebben dan ook een timer waarmee je kunt instellen hoe lang een pan wordt verwarmd. Erg handig als je eieren kookt bijvoorbeeld: je stelt de kookplaat in op het aantal minuten dat je wilt dat de eieren koken en precies op tijd slaat de warmtebron af en stoppen de eieren met koken. Afgieten moet je nog wel zelf doen…
Vaak hebben de inductiekookplaten een timer per kookzone; zo kan je elke kookzone apart instellen.
Kookwekker-functie op een kookplaat
Een extra handigheid is de ingebouwde kookwekker die een piepsignaal geeft op een door jou ingestelde tijd. Dit is een functie die niet echt ‘high-tech’ is, want kookwekkers kennen we al jaren, maar het feit dat het is ingebouwd in de kookplaat is wel leuk – en handig!
Pan herkenning-functie op een kookplaat
Pan-herkenning of pan-detectie is een functie die inhoudt dat de inductiekookplaat de pan detecteert en bijvoorbeeld de bediening op laat lichten voor de kookzone waar de pan is geplaatst. Pan-herkenning zorgt er ook voor dat de kookplaat herkent of het voorwerp dat op de kookplaat ligt een pan is of iets anders, zoals een vork – en de kookplaat is zo afgesteld dat hij bij het herkennen van een ander voorwerp dan een pan niet aangaat. Er is ook een functie die pangrootte-herkenning heet. Deze twee worden wel eens met elkaar verward. Pangrootte-herkenning is een functie die inhoudt dat de inductiekookplaat de grootte van de doorsnede van de pan detecteert en exact daar de energie naartoe leidt en dus geen energie verspilt op een plek waar de pan niet is. Een kleine pan op een grote kookzone zal dus netjes als kleine pan worden verwarmd en niet als grote soeppan.
Flexzone of braadzone op de kookplaat
Er bestaan ook inductiekookplaten die als één grote kookzone werken, dit wordt vaak flexinductie genoemd; je kunt dan je pan overal op de kookzone neerzetten en alleen waar pannen staan zullen ze worden verwarmd. We zien hoe dat werkt in het filmpje aan het begin van dit bericht. Flexinductie is in feite pangrootteherkenning over de hele kookplaat, maar gebruikelijker is het dat slechts een gedeelte van de kookplaat is voorzien van flexinductie, dus dan is er een zone waar je één of meerdere pannen op kunt zetten, overal op de zone, en in elke volgorde die je wilt. Dit wordt ook wel een braadzone genoemd omdat deze zone langgerekt is, ideaal voor lange braadpannen dus.
Tenslotte zijn er ook nog inductiekookplaten waarbij je twee kookzones kunt schakelen tot één langgerekte braadzone, vaak ‘combizone‘ genoemd. Het zijn dus twee kookzones die je kunt koppelen en als één zone kunt bedienen. Vaak zijn deze zones minder flexibel in gebruik dan de echte flexzones, maar het ontloopt elkaar niet zo veel. We vinden deze flex- combi- en braadzones voornamelijk terug bij de wat luxere inbouw-kookplaten. Meer informatie over flexzones en braadzones lees je in dit artikel (link opent in een nieuw tabblad).
Kinderbeveiliging op de kookplaat
Hoewel een inductiekookplaat niet heet wordt is een kinderslot geen overbodige luxe; kinderen krijgen dingen voor elkaar die je niet voor mogelijk houdt. Het kinderslot of kinderbeveiliging inschakelen op een inductiekookplaat houdt in dat de inductiekookplaat alleen aangaat als de juiste toets (of een combinatie van toetsen) langere tijd wordt ingedrukt, het is een vrij simpele manier om ongewenst inschakelen van de inductiekookplaat (door kleine nieuwsgierige kinderhandjes) te voorkomen. Veruit de meeste inductiekookplaten hebben zo’n beveiliging standaard ingebouwd.
Tiptoetsbediening en sliders op de kookplaat
Een inductiekookplaat met tiptoetsbediening heeft geen bewegende delen op de kookplaat maar alleen een vlakke plaat waarbij de bediening werkt middels aanraking van de juiste gebieden. Er zijn geen echte knoppen in de klassieke zin dat er iets moet worden ingedrukt of omgedraaid; door het aanraken van een gebied op de plaat wordt de kookzone actief, gaat meer warmte leveren of gaat weer uit. Naast een tiptoetsbediening waarop licht gedrukt moet worden bestaan er ook systemen waarbij een virtuele schuif bediend kan worden met een vingerbeweging op de plaat; dit worden ook wel ‘sliders’ genoemd, maar in feite komt het op hetzelfde neer: aanraken met de vinger. Tiptoetsbediening werkt dus voor het gevoel net als een smartphone en heeft als groot voordeel dat de kookplaat volledig vlak is, zonder ribbels, randen en knoppen. Daardoor is de plaat zeer eenvoudig goed schoon te maken; één van de grote voordelen van inductiekoken. Er bestaan ook inductiekookplaten met display en touchscreen, of een combinatie van touchscreen en tiptoetsen. Eer bestaan ook inductiekookplaten met ‘ouderwetse’ draaiknoppen, speciaal voor wie het prettig vindt een knop echt te draaien om de warmte van de pan te verhogen of verlagen, maar deze modellen zijn schaars en meestal vinden we ze alleen als vrijstaande kookplaten, bijvoorbeeld van het Nederlandse Inventum (bekijk ze hier – link opent in nieuw tabblad) of op de grotere inductiefornuizen, waarbij de draaiknoppen het robuuste image van het fornuis accentueren.
Het bedieningspaneel van een inductiekookplaat is meestal in het midden onderaan geplaatst, maar sommige kookplaten hebben de bediening rechtsonder of over de gehele onderkant van de plaat. Het heeft de voorkeur als het bedieningspaneel niet te dicht bij kookzones in de buurt zit, omdat het warm kan worden door warme pannen. Uiteraard kies je een inductie kookplaat die bediend wordt zoals jij het wilt of kunt: techniek is er voornamelijk om ons het leven eenvoudiger te maken, niet lastiger, dus als draaiknoppen jou beter liggen dan tiptoetsen dan is dat helemaal geen obstakel om toch op inductie te gaan koken. Sterker nog: ook voor mensen met een beperking kan inductiekoken een uitkomst bieden.
Power boost functie op de kookplaat
Een power boost functie kan ook anders worden genoemd door sommige merken, maar het komt erop neer dat er nog meer energie naar de kookzone gaat dan bij de hoogste stand, waardoor de pan nog sneller heet wordt. Bij het koken van water is langzaam opwarmen niet nodig, en als je snel kokend water nodig hebt dan scheelt de power boost wat tijd. Een extra snelle manier van verhitten dus, en inductie is al zeer snel.
Dit is een optie die niet op elke inductiekookplaat te vinden is, en je kunt je afvragen hoe belangrijk zo’n functie is voor jouw manier van koken maar gebruikers van kookplaten met de boost-functie geven geregeld aan heel blij te zijn dat ze de beschikking hebben over deze functie. Mijn ervaring is dat ik de power-boost functie vaak aanzet bij het koken van water (voor eieren, rijst, pasta, etc.) en dat het een prettige functie is om te kunnen gebruiken, maar niet onmisbaar.
Aankookautomaat-functie op de kookplaat
De aankookautomaat, of een andere benaming voor dezelfde functie, is in feite een stand die je aanzet zodat de kookzone vanzelf minder vermogen gaat leveren aan de pan zodra de pan een bepaalde temperatuur heeft bereikt. Zo kan je denken aan het vanzelf op lage stand overgaan indien het water van je eieren kookt (100 graden bereikt). Dit is een handige functie die we terugzien bij de wat luxer uitgevoerde inductiekookplaten.
Hoeveel kookzones op de kookplaat
Een kookzone op een inductiekookplaat is de plek waarop een pan verwarmd kan worden. Een grote kookzone kan een grote pan verwarmen en ook een kleine pan als de kookzone pangrootteherkenning heeft, dan past de kookzone zich aan aan de afmetingen van de pan. Als je met grote potten en pannen kookt houd er dan rekening mee dat de inductiekookplaat kookzones heeft die net zo groot of groter zijn dan de doorsnede van je grootste pan. Is een kookzone net zo groot als je pan dan kan de pan optimaal worden verwarmd en gaat het koken zo snel mogelijk. Er zijn inductiekookplaten met variabele kookzones waarbij je de pan op verschillende plekken op de inductiekookplaat neer kunt zetten, dit is handig als je wilt kunnen schuiven met je pannen en gebruik kunt maken van een flexibele indeling van de kookplaat. Het is dan ook mogelijk om meerdere (kleine) pannen op één kookzone te zetten, dit is ook een groot voordeel ten opzicht van koken op gas. We hebben het dan natuurlijk over de flexzones, zoals eerder besproken.
Ingebouwde afzuiging in de kookplaat
Een ontwikkeling die sinds een aantal jaren is ingezet is het inbouwen van afzuiging in de inductiekookplaat. Ontwikkeld in Duitsland door BORA, en inmiddels door enkele grote concurrenten overgenomen, is ingebouwde afzuiging nu nog een functie die vrij prijzig is, maar de voordelen zijn interessant: geen afzuigkap meer boven de kookplaat, minder geluid bij je hoofd omdat de afzuiging bij de kookplaat plaatsvindt, efficiëntere afzuiging en natuurlijk een optisch zeer fraai plaatje. Er zijn ook nadelen, uiteraard, zo worden meestal filters gebruikt in de afuiging, en deze dienen gereinigd of vervangen te worden. Ook is er een lekbak-systeem aangebracht om vocht en vuil dat in de afzuiging valt op te vangen, ook dit moet regelmatig worden gereinigd. Lees hier verder over inductiekookplaten met afzuiging (opent in een nieuw tabblad).
Merk van de kookplaat
De ‘grote’ merken zoals Bauknecht, Siemens, Electrolux, Samsung, Etna, Indesit, AEG, Atag, Bosch en Whirlpool maar ook de Duitse merken Caso, Unold, Beko en Steba maken inductiekookplaten. Een merk zegt niet per se iets over de kwaliteit, zeker als je een merk niet kent kan het goed zijn dat juist dit merk een grote naam heeft op het gebied van inductie kookplaten, schuif daarom niet meteen een model opzij als het merk je niet meteen bekend in de oren klinkt maar lees wat meer over het merk en de producten die deze fabrikant maakt en vorm een beeld aan de hand van reviews van de producten.
Inductiekookplaat merken
AEG – Emil Rathenau kocht een aantal patenten van Thomas Edison en richtte in 1883 Deutschen Edison-Gesellschaft für angewandte Elektrizität, of DEG op. DEG veranderde in 1887 in Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft, het latere AEG. AEG is inmiddels eigendom van Electrolux. AEG heeft een grote naam en maakt kwaliteitsproducten in het middelhoge prijssegment. Een overzicht van AEG inductiekookplaten vind je hier. De officiële website van AEG vind je hier.
ATAG – Anton Tijdink en Anton Goor richtten ATAG op in 1848 te Ulft, Gelderland. Concurrent Pelgrim werd overgenomen en inmiddels is ATAG opgedeeld in twee ondernemingen: ATAG verwarmingen in Lichtenvoorde en ATAG keukentechniek, gevestigd in Duiven. ATAG keukentechniek werd overgenomen door Etna waarmee Atag, Etna en Pelgrim nu dezelfde eigenaar hebben. Atag producten worden in Nederland ontwikkeld en wereldwijd geproduceerd. Een overzicht van ATAG inductiekookplaten vind je hier. De officiële website van ATAG vind je hier.
Bauknecht – Bauknecht Hausgeräte GmbH werd in 1919 te Neckartenzlingenopgericht (Duitsland) door Gottlob Bauknecht opgericht. Begin jaren tachtig werd Bauknecht door het Amerikaanse Whirlpool overgenomen, Whirlpool voegde Bauknecht samen met de Ignis fabrieken die het van Philips had gekocht. Een overzicht van Bauknecht inductiekookplaten vind je hier. De officiële website van Bauknecht vind je hier.
Beko – Het merk Beko is eigendom van het Turkse Arçelik A.Ş. Het concern lijfde het Duitse Grundig in en inmiddels wordt de naam Grundig Elektronik A.Ş. gebruikt. De merknaam Beko wordt nog steeds gebruikt voor keukenapparatuur, een grote naam heeft Beko in de koel/vries-wereld waar de producten een een goede reputatie hebben. Een overzicht van Beko inductiekookplaten vind je hier. De officiële website van Beko vind je hier.
Bosch – Robert Bosch richtte in 1886 Werkstätte für Feinmechanik und Elektrotechnik op in Stuttgart, Duitsland. Robert Bosch maakte naam met de uitvinding van de electrische ontsteking voor auto’s. Robert Bosch GmbH is inmiddels een wereldwijd opererend bedrijf met 350 dochterondernemingen en 285 000 medewerkers wereldwijd. De kwaliteit van Bosch producten is hoog. Bosch is, net als bijvoorbeeld Siemens, Gaggenau en Neff, eigendom van BSH Hausgeräte GmbH. Een vergelijking tussen de meest populaire inductie kookplaten van Bosch vind je hier. Een overzicht van Bosch inductiekookplaten vind je hier. De officiële website van Bosch vind je hier.
Caso Germany – Caso Germany is, in vergelijking met de ‘grote jongens’ een kleine en jonge onderneming. Het bedrijf richt zich op het maken van functionele moderne keukenapparatuur waarbij wordt uitgegaan van de nieuwste technieken en de ontwikkelingen in de manier waarop de consument de keuken en keukenapparatuur gebruikt. Zo heeft Caso Germany mobiele- en inbouw-inductiekookplaten en maakt het vacuüm apparaten voor het sealen van voedsel omdat beiden onderdeel uitmaken van de moderne keuken. Een overzicht van Caso inductiekookplaten vind je hier. De officiële website van Caso Germany vind je hier.
Electrolux – Het Zweedse Electrolux AB is in 1919 ontstaan uit een fusie tussen Elektromekaniska en Lux. Electrolux is inmiddels een van de grootste fabrikanten van consumentenelektronica ter wereld en heeft onder andere de merken AEG, Zanussi en Zanker in bezit. Electrolux maakt kwaliteitsproducten voor een gemiddelde prijs. Een overzicht van Electrolux inductiekookplaten vind je hier. De officiële website van Electrolux vind je hier.
Etna – Zie ATAG. De officiële website van Een overzicht van Etna inductiekookplaten vind je hier. Etna vind je hier.
Indesit – Het Italiaanse Indesit is gevestigd in Fabriano en werd in 1975 opgericht door Vittorio Merloni als Merloni Elettrodomestici SpA. In 1985 wordt concurrent Indesit overgenomen en vooral buiten Italie wordt Indesit de merknaam voor de consumentenelektronica. Indesit maakt al jaren goede producten voor een gemiddelde prijs. Een overzicht van Indesit inductiekookplaten vind je hier. De officiële website van Indesit vind je hier.
Inventum – Inventum is een Nederlandse fabrikant van elektronische apparatuur. Op de markt voor inductiekookplaten vinden we vooral inductiekookplaten die lager geprijsd zijn dan gelijkwaardige modellen van andere merken. Bovendien onderscheidt Inventum zich door niet de, binnen de EU verplichte, twee jaar garantie te bieden, maar Inventum biedt vijf jaar garantie op haar inductiekookplaten. De officiële website van Invuentum vind je hier.
Miele – Miele werd in 1899 opgericht door Carl Miele en Reinhard Zinkann in BielefeldEen. In eerste instantie maakte men onder andere botermachines maar later werden ook auto’s, motorfietsen en brommers geproduceerd. In 1960 stapte men over op de productie van huishoudelijke apparaten en dat doet Miele nog steeds. Producten van Miele worden beschouwd als iets duurder dan gemiddeld maar wel duurzamer dan gemiddeld, de inductiekookplaten zijn hierop geen uitzondering. Een overzicht van Miele inductiekookplaten vind je hier. De officiële website van Miele vind je hier.
Pelgrim – Zie ATAG. Een overzicht van Pelgrim inductiekookplaten vind je hier. De officiële website van Pelgrim vind je hier.
Siemens – Het Duitse Siemens AG werd in 1847 opgericht door Werner von Siemens en Johann Georg Halske als de Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske. Siemens is een begrip in keuken-land met vestigingen in 190 landen en 360 duizend werknemers. De kwaliteit van Siemens keukenapparatuur is hoog. Siemens is, net als bijvoorbeeld Bosch, Gaggenau en Neff, eigendom van BSH Hausgeräte GmbH. Bekijk hier de verschillen tussen de meest populaire Siemens inductie kookplaten. Een overzicht van Siemens inductiekookplaten vind je hier. De officiële website van Siemens vind je hier.
Severin – Severin Elektrogeräte GmbH werd in 1892 opgericht door Anton Severin in het Duitse Sundern en maakt al meer dan 50 jaar huishoudelijke apparatuur. Severin heeft 2600 medewerkers in 80 landen, waaronder Nederland. Een overzicht van inductiekookplaten vind je hier. De officiële website van Severin vind je hier.
Steba – Het Duitse familiebedrijf Steba Elektrogeräte GmbH & Co. KG. maakt al meer dan 90 jaar consumentenelektronica. Steba maakt onder eigen naam producten maar produceert ook voor de merken Siemens, Bosch en Philips. Steba mag dan pas recent zijn toegetreden tot de Nederlandse markt, in Duitsland is het merk verre van onbekend. Een overzicht van inductiekookplaten vind je hier. De officiële website van Steba vind je hier.
Unold – Het Duitse Unold, bekend van de broodbakmachines, is een familiebedrijf. Unold maakt consumentenelektronica voor de Europese markt. Een overzicht van inductiekookplaten vind je hier. De officiële website van Unold vind je hier.
Whirlpool – Whirlpool werd opgericht als Upton Machine Company in 1911 door Louis en Emory Upton. Na vele overnames is het bedrijf inmiddels de grootste fabrikant van huishoudelijke apparatuur ter wereld. Whirlpool is onder andere eigenaar van Bauknecht en KitchenAid. Een overzicht van inductiekookplaten vind je hier. De officiële website van Whirlpool vind je hier.
Zanussi – Zanussi werd opgericht in 1916 door de Italiaan Antonio Zanussi. Zanussi maakt huishoudelijke apparatuur en is in Nederland vooral bekend van koelkasten en wasmachines. In 1984 werd Zanussi verkocht aan Electrolux, het merk Zanussi is blijven bestaan. Een overzicht van inductiekookplaten vind je hier. De officiële website van Zanussi vind je hier.
Een Inductie Kookplaat kiezen
Je ziet: er zijn veel verschillende merken die allemaal verschillende modellen inductiekookplaten produceren. Er zijn vele eigenschappen waarover een inductie kookplaat kan beschikken. Maar hoe begin je met het maken van een keuze?
Kies een type: inbouw als je een bestaande inbouwkookplaat wilt vervangen, of opbouw als je je aanrechtblad niet wilt of kunt (laten) aanpassen voor een kookplaat. Kies je voor een vrijstaand model dan kan je kiezen tussen een 1-pits, een 2-pits of een 4-pits model. Kies je voor inbouw dan is je keuze tussen een 4-pits model, een 5-pits model of zelfs een model dat bestaat uit één grote kookzone, zoals we gezien hebben in de video aan het begin van dit artikel.
Je hebt nu de belangrijkste keuze gemaakt. Als je een losstaande inductie kookplaat kiest dan kan je beter hier verder lezen. Kies je voor een inbouw inductie kookplaat dan kan je gewoon hieronder verder lezen.
Aansluiting: Je inbouw inductie kookplaat moet worden aangesloten op elektra. Bekijk wat voor aansluiting aanwezig is, dit is óf een gewone 1-fase 2-polig stopcontact met randaarde, óf een 2-fasen Perilex aansluiting gevoed door een kookgroep in de meterkast, óf een 3-fasen krachtstroom Perilex aansluiting gevoed door een krachtgroep in de meterkast.
Gewoon 1-fase stopcontact met randaarde
Is het een gewoon stopcontact en ben je niet van plan dit te (laten) veranderen, dan ben je aangewezen op een maximaal 4-pits inductie kookplaat met power management functie. De keuze uit inductiekookplaten is nu beperkt maar er zijn zeker degelijke, goed presterende modellen verkrijgbaar. Bekijk dan in de lijst hieronder de kookplaten met ‘4z/1f‘ in de naam (4 zones, 1 fase). Let hierbij ook op de breedte van de benodigde nismaat (deze hoeft niet exact overeen te komen omdat veel kookplaten enigszins flexibel zijn in de nismaat).
2-fasen Perilex met kookgroep
Heb je de beschikking over een 2-fasen Perilex aansluiting met kookgroep? Dan heb je de ruimste keuze, want de meeste inductie kookplaten maken gebruik van een 2-fasen aansluiting. Kijk in het overzicht hieronder naar de vermelding ‘4z/2f‘ in de naam (4 kookzones, 2 fasen) of ‘5z/2f‘ in de naam (5 kookzones, 2 fasen). Let hierbij ook op de breedte van de benodigde nismaat.
3-fasen Perilex met krachtgroep
De 3-faxen Perilex aansluiting gevoed door een krachtgroep is de meest krachtige soort en biedt de mogelijkheid zowel een 2-fasen inductie kookplaat als een 3-fasen inductie kookplaat aan te sluiten. Kijk in het overzicht hieronder naar de vermelding ‘4z/2f‘ (4 kookzones, 2 fasen), ‘5z/2f‘ (5 kookzones, 2 fasen), ‘4z/3f’ (4 kookzones, 5 fasen) of ‘5z/3f‘ (5 kookzones, 5 fasen) in de naam. Let hierbij ook op de breedte van de benodigde nismaat.
Functies en eigenschappen
Lees nu in de reviews of een model over de eigenschappen/functies beschikt die jij zoekt in een kookplaat. Uiteraard geldt dat goedkopere modellen minder luxe functies hebben, zo vind je bij de goedkopere modellen meestal geen Flexzone, maar je zult je verbazen over enkele kookplaten; er zijn modellen die zeer luxe zijn uitgevoerd en toch scherp geprijsd.
Indeling kookzones
Als laatste aandachtspunt valt nog op te merken dat de indeling van de kookzones iets is om rekening mee te houden, want je kunt ze (meestal) niet veranderen. De meeste inductie kookplaten zijn symmetrisch ingedeeld: twee kookzones links, twee rechts en één in het midden, bijvoorbeeld. Maar er zijn ook modellen waarbij de er één grote kookzone helemaal links is geplaatst en dan twee in het midden en twee rechts. En niet allee kookzones zijn even groot, dus grote kookzones links, of grote kookzones rechts, of groot boven en klein beneden, het komt allemaal voor. Het is zaak om de ideale indeling van de kookzones voor jezelf vast te stellen: hoe kook jij? En dan een kookplaat te zoeken die daaraan voldoet. Uiteraard is het zo dat bij de aanwezigheid van een Flexzone je zelf kunt bepalen hoe groot de zone is, hoeveel pannen je er op zet en van welk formaat – dit maakt de flexzone zeer geliefd, maar ook prijzig, in de meeste gevallen.
Let dus op de indeling van de kookzones.
Aan de slag
Als je over de verschillende eigenschappen van inductiekookplaten hebt gelezen dan kan je nu kookplaten elimineren: de kookplaten die niet aan jouw eisen voldoen negeer je en je kijkt welke kookplaten overblijven. De beste inductie kookplaat is het model dat alles heeft wat je wilt van een inductie kookplaat en die binnen je budget en keuken past.
Hieronder vind je een overzicht van inductiekookplaten gesorteerd op reviewscore. Klik op de kookplaten voor meer informatie, eigenschappen en een review over de inductiekookplaat:
De modellen hierboven zijn allemaal inbouw inductiekookplaten, als je zoekt naar losstaande modellen lees dan hier verder.
Een uitgebreid overzicht van inductiekookplaten met de mogelijkheid te filteren op eigenschappen vind je hier.
Pannen voor inductiekoken
Als je nu op gas kookt en je wilt op inductie gaan koken dan kan het zijn dat je huidige pannen niet meer geschikt zijn voor het koken op inductie omdat pannen vervormen als ze op vuur worden gebruikt. Inductie werkt tot op 3 centimeter boven de kookplaat dus verwarmen zullen ze zeker, maar omdat volledig vlakke pannen warmte beter geleiden kan de effectiviteit van de inductie kookplaat hoger zijn als de pannen niet op gas zijn gebruikt. Houd er dus rekening mee dat je behalve een inductie kookplaat ook nieuwe pannen zult moeten kopen, wellicht pas als je merkt dat een pan niet goed presteert. Bekijk hier wat een pan geschikt maakt voor koken op inductie en bekijk het grote aanbod aan geschikte pannen.
- Op zoek naar een indcutiekookplaat met 1-fase aansluiting? Lees dan hier verder>>
- Ben je geïnteresseerd in inductiekookplaten zonder krachtstroom (1 of 2 fasen)? Lees dan hier verder>>
- Ben je op zoek naar een losstaande 4-pits inductiekookplaat? Lees dan hier verder>>
- Ben je op zoek naar informatie over alle losstaande inductiekookplaten? Lees dan hier verder>>
- Op zoek naar een inductiekookplaat met 5 kookzones? Lees dan hier verder>>
- Meer weten over inductiekookplaten met flex zones? Lees dan hier verder>>
- Benieuwd naar inductiekookplaten met ingebouwde afzuiging? Lees dan hier verder>>
- Benieuwd naar de beste koop inductiekookplaten? Lees dan hier verder>>
- Wil je meer weten over het gebruik van pannen op inductie? Lees dan hier verder>>
- Ben je benieuwd naar de misverstanden die bestaan over inductiekoken? Lees dan hier verder>>
Inductie is sneller, veiliger, efficiënter en zuiniger dan koken op keramisch, maar keramische kookplaten zijn vaak wel wat goedkoper in aanschaf dan inductiekookplaten. Dus op de korte termijn is koken op keramisch goedkoper als je alleen naar de kookplaat kijkt. Helaas wordt sterk aanbevolen om voor koken op keramisch nieuwe pannen te gebruiken, en die kosten ook geld. Dus als je naar het gehele plaatje kijkt dan is inductiekoken altijd beter dan keramisch koken.
Bij inductie koken wordt warmte opgewekt in de panbodem door elektromagnetisme, bij keramisch koken wordt de panbodem verwarmd door de keramische plaat, die op zijn beurt weer wordt verwarmd door warmtespiralen onder de plaat. Inductie koken is dus veel efficiënter dan keramisch koken, en ook veel veiliger doordat de plaat niet heet wordt, zoals bij keramisch koken. Je zou dus kunnen stellen dat inductie koken veiliger, efficiënter, sneller en goedkoper is dan keramisch koken.
Als je met ‘gewone pannen’ de pannen bedoelt die je al hebt: ja, dat kan als ze niet beschadigd zijn (de bodem) en je er een magneet aan kunt laten kleven (aan de bodem). De meeste fabrikanten maken hun pannen geschikt voor inductie, dus als je met ‘gewone pannen’ bedoelt ‘de meest gangbare pannen’ dan is het antwoord ook ‘ja’: de meeste pannen werken gewoon op inductie. Het is een kwestie van even op een krant zetten en heen en weer schuiven: beschadigt de krant? Dan niet gebruiken op een kookplaat (want dan zal die ook beschadigen). Beschadigen de pannen de krant niet? Dan even testen of het magneetje blijft pallen aan de bodem. Blijft het magneetje plakken? Gefeliciteerd: jouw ‘gewone pannen’ kunnen op inductie!
Ja hoor, zolang ze niet fysiek beschadigd zijn (scherpe haakjes, putjes of bramen) en ze de magneet-test doorstaan (zie hierboven) dan kan je gewoon je oude pannen gebruiken op inductie. De reden dat veel mensen denken dat je oude pannen niet op inductie kunt gebruiken is dat dit geldt voorde keramische kookplaat: omdat warmte daarbij van plaat naar pan wordt overgedragen middels direct fysiek contact is het essentieel dat de panbodem van een pan zo vlak mogelijk is. En bij oude pannen is dat meestal niet meer het geval, dus worden nieuwe pannen aangeraden voor keramisch koken. Veel mensen weten het verschil niet tussen inductie en keramisch en dus denken ze dat je ook bij inductie nieuwe pannen nodig hebt, maar dat is echt niet zo.
Lees hier verder over feiten en misverstanden over koken op inductie>>
Jan zegt
In het het verleden op alles gekookt: electrische platen, gasfornuis, keramisch en nu kook ik op inductie. Nog niet genoemde voordelen: Net als op gas koken is plaat uitzetten, direct alle warmte weg. Dus bij (dreigend) overkoken, plaat uit, weg dreiging. En dan het grootste voordeel: als er wel iets is overgekookt, brandt er niets in. Dus schoonmaken met een veeg van een vaatdoekje over de volstrekt gladde kookplaat en klaar. Dat doet geen enkel ander systeem het na.
Saskia zegt
Hallo,
Een vraag: Mijn dochter woont op kamers en heeft nu een uitstekende Bosch inbouw inductiekookplaat gekregen van haar oom. Die zal in haar kamer ‘los’ op het aanrecht moeten komen te staan. Kan dit? Of zullen we toch iets van een frame of kastje moeten gaan maken/kopen? De perilex aansluiting is wel aanwezig.
Vriendelijke groet, Saskia.
Marianne zegt
Beste Saskia,
Zo’n oom wil ik ook wel! ;-)
Ik zou de inductiekookplaat NIET los op het werkblad/aanrecht zetten maar altijd in een frame als het een inbouw kookplaat betreft. Er staat grote spanning op de spoelen van de inductiekookplaat en je werkt met water en metalen keukengerei, het is echt noodzakelijk deze kookplaat in een frame te bouwen of een -stevig- kastje geschikt te maken.
Ik ken mensen die hetzelfde hebben gedaan: de kookplaat die ze wilde hebben was alleen leverbaar als inbouw-model, en dus hebben ze een frame gemaakt. Dit hoeft niet veel te kosten en kan door een timmerman of handige klusjesman snel en goedkoop voor je worden gemaakt.
Het is belangrijk veilig te werken, je wilt achteraf nooit zeggen:”Hadden we nu maar…”, plaats de kookplaat dus in een frame.
Veel succes!
J. Rottier zegt
Beste,
In de bovenstaande opsomming van merken mis ik het toch ook heel bekende merk Miele; hoort denk ik wel in het rijtje thuis als A-merk.
gr.
Marian zegt
Je hebt helemaal gelijk! Ik ga er eens induiken. Bedankt!
Update: Miele staat er nu bij.
Toon zegt
Waarom wordt een kookplaat altijd verkocht zonder de stekker? Als géén stroom door je aders hebt lopen ben je altijd genoodzaakt om het te laten maken tegen kosten. En hoe weet ik of ik een 2-fase of 3-fase aansluiting heb in de muur. Misschien is het ook handig als er een duidelijke aansluitschema is voor 2 en 3-fase. Zodat mensen zien welke kleur aan welk pinnetje van de stekker moet. Dan kunnen mensen die een beetje handig zijn het ook aansluiten.
Marian zegt
Hoi Toon,
Ik kan me gedeeltelijk vinden in je betoog, echter een kleine nuancering: niet álle inductiekookplaten worden verkocht zonder stekker, enkel de inbouw-modellen. En dat geldt dan ook weer niet alleen voor inductiekookplaten, maar ook voor gaskookplaten (elektronische ontsteking) en keramische kookplaten.
Vrijstaande inductiekookplaten worden wel degelijk met stekker geleverd.
Antwoord op je vraag
– Een ‘gewoon’ stopcontact is 2-fase, een Perilex-aansluiting is 3-fase. Maar er zijn uitzonderingen, heb ik begrepen.
Je hebt gelijk in dat je dus een specialist moet laten komen om de inbouwkookplaat aan te laten sluiten, maar dit is ook precies de bedoeling van de fabrikanten: het is aan hen de taak de consument te behouden voor gevaar dat zich kan voordoen bij gebruik van hun product, en daarom wordt afgeraden inductiekookplaten zelf in te bouwen.
De hoeveelheid spanning/stroom is zo groot dat dit heel gevaarlijk kan zijn. Ik zou nooit adviseren een inductiekookplaat zelf in te bouwen en aan te sluiten, en ik zal daarom ook geen aansluitschema plaatsen.
Ik herken de ‘dat kan ik zelf’-gedachte, ik heb deze ook, maar sommige zaken kunnen potentieel levensgevaarlijk zijn, het werken met elektra is er daar één van, ik wil je dan ook adviseren de kosten voor het laten aansluiten van een inductiekookplaat als een gegeven te beschouwen (‘het hoort erbij’) en daar niet op te bezuinigen – al is het alleen al om aanspraak te kunnen maken op garantie van de fabrikant.
Geert zegt
Marianne en Toon,
1, 2 of 3 fases is voor vele mensen abracadabra. Niet erg, want er zijn elektriciens die het precies weten. Het kan erg gevaarlijk (letterlijk levensgevaarlijk) worden als je het fout doet. Wie het onderscheid niet kan maken, kan er echt beter afblijven! Overigens is een gewoon stopcontact een 1-fase-aansluiting (en niet 2-fasen-, zoals Marianne veronderstelt). Van de twee pennen van een gewone stekker pikt er eentje in het stopcontact de fase op en is de ander verbonden met de nul, waardoor de elektriciteit weer terug kan ‘stromen’.
Marian zegt
Dank voor je reactie. We hebben onszelf inmiddels proberen te corrigeren: Inductiekookplaat zonder krachtstroom.
Jurriaan zegt
Weet iemand of de fornuizen (kookplaat en geïntegreerde oven) van Smeg, Boretti etc. een “eigen” merk inductiekookplaat bevatten of dat zij de inductiekookplaten van 1 van de bovenstaande grote merken gebruiken?
Marian zegt
Dat is een hele goede vraag en helaas kan ik alleen speculeren: omdat genoemde merken geen ‘losse’ kookplaten verkopen (inbouw of opbouw) ga ik ervan uit dat ze een kookplaat van een ander merk integreren in hun ‘totaalpakket’. Dit lijkt me het meest logische maar zeker weten doe ik het niet.