In feite zijn er drie categorieën inductiekookplaten; inductiekookplaten zonder krachtstroom (1 fase – tot 3500 Watt), inductiekookplaten zonder krachtstroom op 2 fasen (tot 7400 Watt, maken gebruik van een kookgroep) en inductiekookplaten met krachtstroom (3 fasen, vanaf 7360 Watt, maken gebruik van een krachtgroep). En in de eerste twee categorieën kennen we twee soorten: de vrijstaande modellen en de inbouw modellen. Hieronder lees je over de voor- en nadelen van de inductiekookplaat zonder krachtstroom en bekijken we de verschillende modellen in deze categorie van inductiekookplaten.
Inbouw inductie kookplaat zonder krachtstroom
Bij de inbouw-modellen zonder krachtstroom hebben we 4- en 5-kookzone kookplaten (‘pits’) modellen. Hieronder van elk type de beste:
4 kookzones: De Siemens iQ300
De Siemens EH645BFB1E IQ300 inductiekookplaat is goed geprijsd, voorzien van veel opties, beschikt over een braadzone en heeft vele tevreden gebruikers. Toegegeven: de braadzone is geen echte flexzone, maar is in gebruik wel flexibeler dan het niet hebben van een aanpasbare zone, en gebruikers zijn er zeer tevreden over.
5 kookzones: De Bosch PXV875DC1E
De Bosch PXV875DC1E inductiekookplaat is een opvallende verschijning met de oneven omlijsting. De flezones zijn een groot voordeel, evenals de vele andere functies die deze kookplaat heeft. Gebruikers zijn er zeer tevreden over en raden alleen aan de handleiding zeker te lezen voor installatie en gebruik. Dit is een kookplaat die geen grote nadelen kent en is zijn prijs zeker waard. Een aanrader!
Bol.com | €789,00 | Bol.com ► |
Amazon.nl | €859,38 | Amazon.nl ► |
Vrijstaande inductie kookplaat zonder krachtstroom
Vrijstaande inductie kookplaten zijn vooral populair voor 1- of 2-kookzone kookplaten (‘pitten’), maar er zijn ook 4-zone modellen verkrijgbaar. Hieronder vind je de beste modellen van elk soort:
1 kookzone
Bekijk hier meer modellen>>
2 kookzones
Bekijk hier meer modellen>>
4 kookzones
Bekijk hier meer modellen>>
Inductiekookplaat zonder krachtstroom
Wie wil (of moet) overstappen van koken op gas naar koken op elektra kiest vaak voor koken op inductie: het is snel, het is efficiënt en het is eenvoudig, zowel in gebruik als bij het schoonhouden. Bovendien is het een stuk veiliger dan koken op gas of een andere vorm van elektrisch koken, dus inductie is voor de meeste mensen de manier waarop ze gaan koken.
Bewust benoem ik hierboven niet de prijs als voordeel van het overstappen van gas naar inductiekoken; een groot deel van de totale kosten hangen af van het type aansluiting dat wordt gebruikt voor de nieuwe kookplaat: is dit een installatie met krachtstroom (3 fasen met krachtgroep) of een installatie zonder krachtstroom (1 fase gewone stekker of 2 fasen Perilex met kookgroep)? En wat is er reeds aanwezig in de keuken?
Krachtstroom
Laat ik er helder over zijn: het laten aanleggen van een zogenaamde kookgroep, (een aanpassing van de stoppenkast zodat meer vermogen kan worden geleverd in de keuken waarbij een Perilex-stopcontact kan worden aangebracht welke gebruik maakt van 2 fasen – zie ook Wikipedia over de Kookgroep), is een prijzige aangelegenheid. Dat geldt zeker voor een krachtgroep. Deze groep kan nog méér vermogen leveren en dat is nodig voor apparaten die gebruik maken van een 3-fasen aansluiting, en dit wordt ook wel krachtstroom genoemd, echter mogen van bij een krachtgroep die 3×16 Ampère combineert wel spreken van een krachtgroep, maar niet van krachtstroom (lees meer op Wikipedia). Een kookplaat die kan worden aangesloten op een normale 1-fase stekker heeft geen kookgroep of krachtgroep nodig en dus hoeft ook geen aparte Perilex-aansluiting met kookgroep of krachtgroep te worden aangelegd, wat flink in de kosten scheelt.
Hieronder wat meer uitleg en een overzicht van fasen en vermogen:
Een 1 fase stopcontact (normale stekker) kan vermogen leveren tot ongeveer 3,5 kW (3500 Watt – Bron: Wikipedia).
Het type stekker dat we hiervoor gebruiken heet een Schuko-/Gardy stekker met aarding (2-polig). Een inductiekookplaat die minder dan ongeveer 3,5 KW vermogen nodig heeft kan dus worden aangesloten op een normaal 1-fase stopcontact. Met andere woorden: een inductiekookplaat die je kunt aansluiten op een normaal stopcontact kan tot ongeveer 3,5 KW aan vermogen gebruiken. Je hebt hierbij géén extra kosten als je een 1-fase kookplaat aansluit, en de meeste inductiekookplaten met normale stekker worden dan ook mét stekker er al aan – geleverd. Neerzetten, stekker in het stopcontact en je kunt gaan koken.
Een 2 fasen stopcontact kan vermogen leveren tot 7,4 kW (7400 Watt) middels een kookgroep waarbij twee groepen van 16 Ampère worden gekoppeld (bron: Wikipedia). Het type stekker dat we hiervoor gebruiken heet een Perilex stekker (5-polig). Je hebt, als je een 2-fasen kookplaat wilt aansluiten, de kosten van het laten installeren van het Perilex stopcontact en de kookgroep, een kookgroep zijn twee onderling verbonden automaten waarin twee keer dezelfde fase wordt gebruikt. In feite worden dus twee groepen gekoppeld.
In het toestel (de inductiekookplaat) moet een elektrische deling wel mogelijk zijn gemaakt. De aansluiting van het geheel wordt dikwijls gerealiseerd met het Perilex-systeem. Het in twee elektrische groepen verdeelde toestel wordt dan met één vijf-aderig aansluitsnoer op één Perilex-stekker aangesloten. Meestal is de ene groep contact L1 en N, en de andere groep L2 en L3. Uiteraard wordt ook de aardleiding PE aangesloten. Het Perilex-wandcontactdoos wordt in overeenstemming met het toestel/fornuis voorzien van twee fasen, twee nullen en een aarde. In de groepenkast worden de twee groepen beveiligd met een speciale daarvoor ontwikkelde twee aan elkaar gekoppelde installatieautomaten of aardlekschakelaars. De zogenoemde “kookgroepautomaat”. De twee groepen moeten nog steeds individueel uit kunnen schakelen bij overbelasting. Er dient echter een klepje aanwezig te zijn waardoor het mogelijk is beide groepen in 1 handeling met de hand uit te schakelen.
(Bron: Wikipedia).
Op dit type stopcontact (Perilex) kan ook een 3 fasen aansluiting (meer dan 7360 Watt) worden gemonteerd. Dit is wat men in de volksmond ‘krachtstroom’ noemt (echter heet ’t officieel nog geen krachtstroom). Om krachtstroom op 3-fasen te kunnen leveren dient een krachtgroep in de meterkast te worden geplaatst. Een krachtgroep is dus niet gelijk aan een kookgroep, al kunnen ze wel beiden de Perilex-aansluiting gebruiken. (Lees verder over krachtstroom of de Perilex-aansluiting op Wikipedia). Een kookplaat die moet worden aangesloten op een 2 fasen stopcontact kan meer dan 3500 Watt vermogen gebruiken (maximaal 7400 Watt). Een kookplaat die moet worden aangesloten op een 3-fasen stopcontact kan meer dan 7360 Watt vermogen gebruiken. Als 3×16 Ampère wordt gekoppeld dan spreken we van een krachtgroep, als 3×25 Ampère wordt gekoopeld dan spreken we van krachtstroom (voor het gebruik van krachtstroom moet in Nederland extra vastrecht worden betaald aan de netbeheerder – er zijn dan ook niet veel consumenten die krachtstroom laten aansluiten).
Fasen | Vermogen | Stekker | Groepen | Voordeel | Nadeel |
---|---|---|---|---|---|
1 fase | tot 3500 W | Normaal | Normale groep | Geen extra kosten | Beperkt vermogen en functies |
2 fasen | tot 7400 W | Perilex | Kookgroep | Weinig extra kosten, meer vermogen | Beperkte kosten aansluiting kookgroep, minder vermogen dan 3-fasen |
3 fasen | Vanaf 7360 W | Perilex | Krachtgroep | Veel meer vermogen | Hoge kosten aansluiting krachtgroep |
Dus als een kookplaat minder dan 3,5 kW (3500 Watt) vermogen ‘vraagt aan het stopcontact’ dan kan de kookplaat worden aangesloten op een normaal 1-fase stopcontact. Vraagt de kookplaat méér dan 3,5 kW dan moet de kookplaat worden aangesloten op een 2 fasen stopcontact (tot 7 KW) gevoed door een kookgroep.
Vraagt de kookplaat méér dan 7,6 KW vermogen dan moet deze worden aangesloten op een 3-fasen stopcontact gevoed door een krachtgroep.
In de volksmond heet het 1-fase stopcontact ‘een gewoon stopcontact’ en heet het 2-fasen of 3-fasen stopcontact een ‘stopcontact voor krachtstroom’. Dit laatste is dus in feite niet correct: enkel 3-fasen kan ‘krachtstroom’ leveren, maar omdat ook bij een 2-fasen stopcontact er veranderingen (montage Perilex stopcontact) moet plaatsvinden en dit dus geld kost wordt dit onderscheid soms niet gemaakt: 1-fase is gewoon stopcontact en dus geen extra kosten, 2-fasen of 3-fasen is Perilex aansluiting en dus wel extra kosten. Het laten aanleggen van een 2-fasen Perilex aansluiting met kookgroep is echter minder kostbaar dan het laten aanleggen van een 3-fasen krachtgroep.
De 2-fasen inductiekookplaat kan worden beschouwd als ‘het beste van beiden’: weinig kosten bij aansluiting (zeker als reeds een Perilex aansluiting met kookgroep aanwezig is) maar toch beschikking over veel meer vermogen dan de 1-fase kookplaten, met alle voordelen van dien op gebied van gemak, snelheid en comfort.
Voordelen en nadelen
Voor velen is het laten aanleggen van een krachtgroep (krachtstroom) in de keuken te duur of iets dat onnodig geld kost, en er is iets voor te zeggen: als je zonder kan, waarom zou je het dan laten aanleggen?
De voordelen van een inductiekookplaat zonder kookgroep/krachtstroom zijn voornamelijk financieel: je kunt simpelweg een kookplaat kopen en deze zelf aansluiten op een bestaand stopcontact. Je kunt kiezen voor opbouw of inbouw, dus ook daar heb je alle keuze in. Je kunt de kookplaat zelf installeren als je wilt en de prijs van inductiekookplaten zonder kookgroep/krachtstroom zijn vaak lager dan de modellen met kookgroep/krachtstroom. Dus het is goedkoper, makkelijk en sneller om een inductiekookplaat zonder kookgroep/krachtstroom te gaan gebruiken.
Nadelen zijn er natuurlijk ook, en die hebben voornamelijk met het vermogen en daarmee gepaard gaande beperkingen van de kookplaat te maken. Dat zit zo: we hebben net gezien dat een inductiekookplaat zonder kookgroep/krachtstroom (die dus op een normaal stopcontact wordt aangesloten) tot ongeveer 3500 Watt (3,5 KW) vermogen kan gebruiken, dus zal deze kookplaat ook niet meer dan 3500 Watt vermogen kunnen omzetten in warmte in de pannen. Een 4-pits inductiekookplaat op 1 fase kan dus maximaal 3500/4=875 Watt vermogen per kookzone omzetten in warmte per kookzone. Als je bedenkt dat het maximale vermogen van de grootste kookzone op een inductiekookplaat zonder kookgroep/krachtstroom tussen 1800-2300 Watt ligt en er eigenlijk slechts 875 Watt per kookzone beschikbaar is dan leidt dit tot de conclusie dat niet alle kookzones maximaal vermogen kunnen leveren bij gelijktijdig gebruik.
Power management
Fabrikanten van inductiekookplaten zonder krachtstroom lossen die op door een zogenaamde power management functie in te bouwen, dit is niets meer dan een mechanisme om het beschikbare vermogen constant te verdelen over de kookzones van de kookplaat. Staat er maar één pan op de kookplaat? Dan kan de kookplaat vol vermogen leveren aan de kookzone. Zijn er meerdere kookzones tegelijkertijd in gebruik? Dan zal de kookplaat het vermogen verdelen over de kookzones die vermogen ‘vragen’. Dit leidt tot minder vermogen per kookzone en dus langzamer opwarmend voedsel.
Functies
Ook worden er vaak functies weggelaten bij inductiekookplaten zondr krachtstroom, en dan met name bij modellen op 1 fase, zo beschikken niet al deze kookplaten over een powerboost-functie. Met deze functie wordt extra veel vermogen naar een kookzone ‘gestuurd’ om de pan extra snel op te laten warmen. Bij een beperkt vermogen wordt deze functie uitgeschakeld of hij zit simpelweg niet ingebouwd in de kookplaat.
Behalve de powerboost wordt ook vrijwel nooit gebruik gemaakt van flexzone-technologie bij inductiekookplaten op 1 fase. Flexzones zijn kookzones die gekoppeld kunnen worden, zodat één grote kookzone ontstaat voor bijvoorbeeld het verwarmen van een braadslede of een andere grote pan. De technologie vereist veel vermogen om de zones als één te gebruiken en dit blijkt onmogelijk bij inductiekookplaten op 1 fase.
Alle modellen zonder krachtstroom
In de tabel hieronder vind je de meest populaire inductiekookplaten die werken zonder krachtstroom, het zijn dus kookplaten die werken op een normale stekker (1 fase) of Perilex stekker (2 fasen met kookgroep):
Inductiekookplaten zonder krachtstroom
Als de voordelen opwegen tegen de nadelen voor jouw verwachte gebruik dan is een inductiekookplaat zonder krachtstroom (dus een kookplaat op 1 fase of een kookplaat op 2 fasen) een goede keuze en kan je gaan kijken naar de verschillende modellen inductiekookplaten. Maak hierbij de keuze voor een losstaande opbouw inductiekookplaat of een inbouw inductiekookplaat.
Losse (opbouw) inductiekookplaten zijn er vrijwel alleen in de 1-fase uitvoering, dus met zeer beperkt vermogen. Inbouw inductiekookplaten zijn er zowel in 1-fase modellen als 2-fase uitvoeringen.
Inductiekookplaat zonder krachtstroom inbouw
Het voordeel van inbouw is vooral een uiterlijke kwestie (de kookplaat is dan ingebouwd in het werkblad) maar het heeft ook gevolgen voor gebruik, want een inbouw kookplaat ligt in het werkblad en ligt dus lager dan een inductiekookplaat die op het werkblad wordt geplaatst. Doordat de kookplaat in het werkblad wordt geplaatst is de ventilator die in de kookplaat zit minder goed te horen dan bij een opbouw kookplaat. Inbouw inductiekookplaten zonder krachtstroom zijn vrijwel alleen verkrijgbaar in 4-pits uitvoeringen.
Inductiekookplaat zonder krachtstroom opbouw
De opbouw inductiekookplaat heeft als grote voordeel dat deze kan worden verplaatst of zelfs meegenomen, bijvoorbeeld op vakantie of op tafel worden gezet om iets warm te houden. Plaatsing is ook een stuk eenvoudiger: je kunt hem overal op het werkblad neerzetten waar je wilt en je kunt direct aan de slag na het uitpakken van de kookplaat. Een nadeel is de ventilator in de kookplaat, deze is bij een opbouw-model beter hoorbaar dan bij een inbouw model. Ook ligt de opbouw inductiekookplaat hoger dan de inbouw kookplaat, omdat deze op het werkblad ligt en niet er in. Een voordeel is dan weer dat opbouw inductiekookplaten verkrijgbaar zijn in verschillende maten met 1, 2, of 4 kookzones.
De modellen
In het overzicht hieronder vind je inductiekookplaten zonder krachtstroom (dus enkel 1-fase en 2-fasen modellen), zowel inbouw kookplaten als losstaande opbouw kookplaten. In de titel van elk model staat over hoeveel kookzones de kookplaat beschikt (1z = 1 kookzone, 2z = 2 kookzones, 4z = 4 kookzones, 5z = 5 kookzones):
De inductiekookplaten zonder krachtstroom verschillen behoorlijk van elkaar in prijs. De 1-fase kookplaten zijn echt ‘basismodellen’ en beschikken over beperkt vermogen en beperkte functionaliteit. De 2-fasen-modellen zijn een stuk krachtiger maar ook duurder, en daarbij dient dus wel een Perilex aansluiting met kookgroep te worden gemonteerd. De kwaliteit van bovenstaande inductiekookplaten ligt soms ver uit elkaar, het is zeker niet zo dat een duurdere kookplaat een betere is, maar verwacht niet dezelfde functionaliteit en comfort van elke kookplaat. Lees daarom de reviews en kies de inductiekookplaat die past binnen het budget en die voor de prijs goede prestaties levert.
- Op zoek naar een indcutiekookplaat met 1-fase aansluiting? Lees dan hier verder>>
- Wil je meer lezen over inductiekoken, inductiekookplaten en de verschillende functies? Lees dan hier verder>>
- Ben je op zoek naar een losstaande 4-pits inductiekookplaat? Lees dan hier verder>>
- Ben je op zoek naar informatie over alle losstaande inductiekookplaten? Lees dan hier verder>>
- Op zoek naar een inductiekookplaat met 5 kookzones? Lees dan hier verder>>
- Meer weten over inductiekookplaten met flex zones? Lees dan hier verder>>
- Benieuwd naar inductiekookplaten met ingebouwde afzuiging? Lees dan hier verder>>
- Benieuwd naar de beste koop inductiekookplaten? Lees dan hier verder>>
- Wil je meer weten over het gebruik van pannen op inductie? Lees dan hier verder>>
- Ben je benieuwd naar de misverstanden die bestaan over inductiekoken? Lees dan hier verder>>
Ans zegt
In mijn nieuwe huis krijg ik een inductiekookplaat met 5 zones. Geen krachtstroom maar in de meterkast komen 3 fasen van 25, moet ook voldoende zijn
Marian zegt
Beste Ans,
Er bestaan zeker inductiekookplaten met 5 kookzones die geen krachtstroom (3 fasen kookgroep) nodig hebben, dit zijn de zogenaamde 2-fasen kookplaten.
Deze kookplaten zijn minder krachtig dan de 3-fasen krachtstroom-modellen maar zeker krachtiger dan de 1-fase modellen en voor de meeste mensen is een 2-fasen inductiekookplaat dan ook de beste keuze: genoeg kracht, maar niet de extra kosten die een kookgroep met zich meebrengt.
René zegt
Ik heb over de 2 fase aansluiting nog een opmerking voor alle merken die onder Electrolux vallen. Electrolux geeft aan deze met een 5 aderige kabel aan te sluiten waarbij de nullen bij de kookplaat worden vastgeschroefd onder 1 aansluiting voor de nul. Dit voldoet volgens mij niet aan de eisen voor het aansluiten van een kookgroep. Waarbij 2 groepen volledig gescheiden moeten blijven. Het is bij deze merken dan niet mogelijk alle 5 kabels aan te sluiten.
Tariq zegt
Hallo Marian, ik heb van je artikel veel geleerd, bedankt dus!
Ik heb een vraag. Ik ben van plan om een inductie fornuis te kopen. Mijn voorkeur gaat naar een 3fase kookplaat. In de keuken van mijn (huur) woning/apartment heb ik een Perilex stekker aangesloten met een kookgroep (2x 230 volt). Op de website van Stedin zie ik dat de capaciteit van elektriciteit in mijn appartement is 1x35A (2 fase dus?). Aangezien deze feiten denkt u dat ik een 3 fase krachtstroom groep in mijn meterkast kan laten maken? Alvast bedankt!
Florian zegt
Hoi Tariq,
Ik vrees dat de enige die antwoord op je vraag kan geven de verhuurder van je woning is, die bepalen wat jij wel en niet mag en kan doen in de woning als het gaat om structurere aanpassingen. Ik zou bij hen informeren. Wellicht is het goed als je een antwoord klaar hebt op de vraag waarom je een 3-fasen inductieplaat wilt laten installeren – als je een goede reden kunt aanvoeren dan is de kans groter dat ze het toestaan vermoed ik.
Succes!
Maartje Rutten zegt
Beste Florian,
Allereerst bedankt voor de uitgebreide informatie over inductiekookplaten. Wij zijn bezig met een nieuwe keuken en staren ons al weken blind op welke plaat het beste bij ons past. Met jouw informatie zijn we al een stuk dichterbij. Maar ik heb toch een vraag. Over de 2-fasen inductieplaat schrijf je: “Een kookplaat die moet worden aangesloten op een 2 fasen stopcontact kan meer dan 3500 Watt vermogen gebruiken (maximaal 7000 Watt).” Maar ik heb je review over de Bosch PXV875DC1E inductiekookplaat gelezen, die valt onder de 2-fasen platen. Maar bij ‘Aansluitwaarde’ staat 7400 watt. Nu ben ik even de draad kwijt.. is het dan geen 3-fasen inductieplaat? Kun je me dit uitleggen?
Bij voorbaat dank!
Vriendelijke groet,
Maartje
Florian zegt
Beste Maartje,
Je hebt gelijk dat het niet klopt, ik heb het aangepast: 2 fasen tot en met 7400 Watt. Ik heb dit inmiddels aangepast in de tekst.
De fabrikant van de Bosch PXV875DC1E kookplaat geeft ook aan dat de aansluitwaarde 7,4 kW is dus het zou net-aan moeten kunnen op 2 fasen.
Linda zegt
Beste Florian, We zijn bezig met een keuken aan het uitzoeken en nu ben ik op zoek naar een goede kookplaat inductie.
Op dit moment kook ik op Electra en regelmatig zit ik met mijn handen in het haar omdat gemarineerde wok vleesgerechten altijd veranderen in suddervlees gerechten. (Bah :( )
Dus ik wil overstappen naar inductie, weet u of ik kan wokken met de 2 fase of toch echt over moet stappen naar 3 fase. Ook kan ik niet echt een kookplaat vinden die in een 60cm kastje past waar ik gebruik van 4kW kan maken. Op dit moment kijk ik naar Siemens ED777FQC5E serie IQ500. Wat is uw mening hierover? Per kookgedeelte is het 2,2kW met een booster 3,7kW. Zou ik hierop kunnen wokken? Ik weet namelijk ook helemaal niet hoe lang zo’n power functie blijft werken, is het lang genoeg om te kunnen wokken? Ik hoop echt dat u mij kunt helpen!! Want ik ben het zo beu dat mijn vlees taai ect word in plaats van lekker mals en gemarineerd.
Florian zegt
Hoi Linda,
Leuk dat je een nieuwe keuken gaat kopen – wij zijn hier ook mee bezig, hier lees je hoe het bij ons gaat.
Wat betreft je vraag: voor wokken heb je veel vermogen nodig, inderdaad kan de boost-functie hierbij helpen maar die is meestal getimed inderdaad. Je kunt kijken naar een aparte wokbrander (inderdaad: gas) want dat is hoe traditioneel gewokt wordt. Je kunt ook kijken naar een kookplaat met een wok-kuil, dan heeft de inductiekookplaat een kuil waar je een traditionele wok (rond) in kunt zetten. Deze kookplaten zijn ‘zeldzaam’ maar ze zijn er wel.
Je kunt ook kijken naar een kookplaat met een kookzone met veel vermogen, dan praat je meestal over een grotere kookplaat (de 60cm modellen zijn meestal wat minder krachtig omdat ze maximaal 4 kookzones hebben), dus 70-90 cm modellen met een specifieke kookzone met groot vermogen.
De kookplaten met het meeste vermogen zijn inderdaad de 3-fasen krachtstroom kookplaten, als je echt ‘power’ zoekt dan vind je dat in die kookplaten, maar er zijn ook inductiekookplaten op 2-fasen die groot vermogen kunnen leveren op één kookzone.
Je kunt kijken of je de nis voor de kookplaat kunt laten vergroten, want als je een nieuwe keuken gaat kopen, waarom zou je dan voor een kleine kookplaat kiezen? Kijk anders eens in dit overzicht van inductiekookplaten, daar vind je modellen die goede eigenschappen hebben.
Je kunt ook altijd nog langsgaan bij een showroom van één van de merken die je overweegt, daar kun je je laten uitleggen welk model het beste is voor wokken.
Julien zegt
HI Florian,
Momenteel ben ik een kookplaat incl. afzuiging aan het uitzoeken.
In het huis is momenteel een fase 2 perilex stekker aanwezig.
Ik zie veel merken die een kookplaat hebben met een max wattage van 7500. zal dit dan niet geschikt zijn foor een fase 2 stekker? Op de websites staat namelijk dat deze daar wel op kunnen worden aangesloten.
Daarnaast geef jij in jouw bovenstaande stukje ook aan dat en ik citeer: “Vraagt de kookplaat méér dan 7,6 KW vermogen dan moet deze worden aangesloten op een 3-fasen stopcontact gevoed door een krachtgroep.”
Mijn vraag is dus of het goed gaat met een kookplaat van 7500w of dat ik echt niet boven de 7400 moet uitkomen.
Dank voor je reactie!
Florian zegt
Hoi Julien,
Je kunt ervan uitgaan dat als de fabrikant aangeeft dat 2-fasen genoeg is, dat het dan genoeg is voor de kookplaat. De grens waarop 2-fasen te kort komt en 3-fasen noodzakelijk is verschilt een klein beetje afhankelijk van waar je kijkt (bronnen), vandaar dat het soms net overlapt.
Maar als de kookplaat geschikt is voor 2-fasen volgens de fabrikant dan is dat zo, daar hoef je je dan geen zorgen over te maken als jouw contactdoos voorzien is van 2-fasen voeding (kookgroep). Dit is overigens ook de meest voorkomende aansluiting (2-fasen), de 3-fasen aansluiting kom je niet zo vaak ‘zomaar’ tegen in een woning, want het is aanzienlijk duurder om aan te laten sluiten en voor veruit de meeste mensen is de 2-fasen kookgroep meer dan voldoende.
Lieve zegt
Hoi Florian, bestaan er ook inductiekookplaten zonder krachtstroom maar met afzuiging?
(Mijn voorkeur gaat uit naar een Siemens EH 611 BE 15 E powerLine 60cm maar ik heb 20A – 1fasige voeding momenteel)
Florian zegt
Ik denk eerlijk gezegd niet dat die kookplaten bestaan, of dat ze erg populair zijn. De afzuiger vraagt vermogen, dus als je dan op een kookgroep (2-fasen) aansluit dan ‘snoept’ de afzuiging vermogen van de kookplaat, en heeft de kookplaat zelf dus beschikking over minder vermogen. Een afzuiger heeft normaal natuurlijk een eigen aansluiting, want die heeft ook echt wel wat vermogen nodig.
Frans zegt
Beste Florian,
Mijn Etna K12160ZT pendelt. Als ik een pannetje water opzet en dat dat op laag vermogen wil laten sudderen op bv stand 5, schakelt het apparaat in en uit. In bepaalde gevallen zal met de deksel op de pan de boel steeds even overkoken, onhandig.
De woningbouwvereniging heeft hiervoor een destijds een aparte groep met een perilex aansluiting laten aanleggen, geen krachtstroom. Is dit normaal?
Florian zegt
Ja, het ‘pendelen’ is normaal bij inductiekookplaten.
In feite gaat de spoel aan-en-uit, en geeft bij ‘aan’ warmte en bij ‘uit’ niet. Hoe hoger de stand, hoe langer ‘aan’ duurt in de cyclus, en op de hoogste stand komt ‘uit’ niet meer voor in de cyclus – mits er voldoende vermogen aanwezig is, want als er meerdere pitten op vol vermogen aan staan en het vermogen is niet toereikend, dan zullen de pitten ook nu pendelen. Zo werkt het bij inductiekoken.
Er is wel een groot verschil tussen het merk en type kookplaat: de goedkopere modellen zijn wat standen betreft niet altijd even ‘handig’ ingesteld: de ene stand gaat te langzaam en een standje hoger is meteen veel te hard. De wat duurdere kookplaten (en inductie fornuizen) hebben hier geen last van, zo zien we bij modellen van Bosch en Siemens dat er 17 standen instelbaar zijn (9 standen met tussenstanden er tussen), en dan kun je heel goed de juiste stand kiezen zodat het net wel/net niet kookt, etc.
Op mijn inductie fornuis zijn de standen tot 6 eigenlijk heel zacht, vanaf 6 is het ‘rustig bakken’ en dan omhoog tot vol vermogen op 9 en een boost daar bovenop indien nodig (3-fasen krachtgroep). In hoeverre het prettig koken is licht er dus maar net aan wat de kwaliteit van de kookplaat is en hoe de fabrikant de standen heeft ingesteld, maar het pendelen is dus normaal.