Onderstaande vraag werd aan ons gestuurd via het contactformulier:
Mijn zus en ik hebben allebei een nieuwe keuken met inductiekookplaat, allebei van Atag maar wel verschillende type. Allebei pannen van kitchen aid. Bij mij doen alle pannen het en bij mijn zus doet een koekepan en de wokpan het niet. Mijn zus is al met haar pannen bij een vriendin geweest en daar doen de pannen het wel op de Miele inductie kookplaat.
Vandaag is Atag bij mijn zus geweest en zegt dat haar pannen te weinig ijzer hebben om te werken op inductie.
Kan het zijn als je pannen koopt welke geschikt zijn voor inductie dat ze toch niet altijd werken?
Graag ontvang ik uw reactie hierop.
Groet,
P.
Hoi P.,
Bedankt voor je bericht.
Het antwoord op je vraag “Kan het zijn als je pannen koopt welke geschikt zijn voor inductie dat ze toch niet altijd werken?” is: ja, dat kan.
Maar er is een ‘maar’…
Voor goede werking van pannen op inductie moeten zowel de bodems van de pannen genoeg magnetiseerbaar metaal bevatten en de spoelen van de inductiekookplaat genoeg bedrading.
Als de spoelen onvoldoende bedraad zijn dan zal het magnetisch veld dat ze produceren zwak zijn. Als dan de pannen onvoldoende magnetiseerbaar metaal bevatten dan zijn beiden dus niet uitgerust om de klus (het sluiten van het magnetisch veld) te klaren.
In feite zijn beiden dan ontoereikend. Gezien de historie van ATAG op dit gebied (en dan heb ik het over mijn persoonlijke ervaring na het beantwoorden van vragen over inductiekoken de afgelopen 8 jaar) vermoed ik dat de theorie klopt: de kookplaat heeft een zwakke spoel, en de pannen, tsja die zijn geschikt ‘gemaakt’ voor inductie: er is magnetiseerbaar metaal aan de bodem toegevoegd, maar de bodems zijn niet optimaal gemaakt voor inductie. Hoeveel magnetiseerbaar metaal er in de pannen zit blijft een raadsel totdat je de pannen zou openzagen. En hoeveel bedrading er op de spoelen van de kookplaat zit kan je alleen achterhalen als je deze zou openmaken (niet doen!)
Je kunt je zus een gietijzeren pan laten plaatsen op haar inductiekookplaat, ik durf te wedden dat die wel warm wordt. En ik neem ook aan dat de ATAG-monteur een pannetje op de kookplaat zal plaatsen en ook dat pannentje zal heet worden. Het wordt dan een verhaal van: goedkope kookplaat vergt betere pannen. Of duurdere kookplaat is tolerant met mindere kwaliteit pannen.
De fabrikant van de kookplaat zal zeggen: ligt aan je pannen.
Fabrikant van de pannen zal zeggen: ligt aan je kookplaat.
En beiden hebben een beetje gelijk, maar jij (je zus) zit er tussenin – het is een bekend probleem.
Persoonlijk zou ik een kookplaat die zwak is niet accepteren: als de pannen wel werken op twee andere kookplaten maar niet op de mijne, dan ligt het dus aan de kookplaat en niet aan de pannen. Werken de pannen nergens dan ligt het aan de pannen.
Wellicht is dit verhaal over een soortgelijk probleem interessant om eens te lezen.
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen en wens je veel plezier in de keuken!
Geef een reactie