Zuppa di Pane, of Italiaanse broodsoep, is redelijk gelijk aan de wereldberoemde ribollita maar dan iets eenvoudiger te maken. Dit Toscaanse recept is ook gebaseerd op oud Toscaans brood maar niet typisch voor Florence, wat ribollita wel is. Zuppa di Pane komt oorspronkelijk uit Maremma in het zuiden van Toscane. Dit recept wordt gemaakt met een hogedrukpan, maar kan ook met een normale pan gemaakt worden.
Italiaanse broodsoep recept
Deze broodsoep is vegetarisch maar vult goed en is zeker geen eenvoudig soepje. Een ware maaltijdsoep dus!
Ingrediënten
- 1 ui
- 1 wortel
- 1 courgette
- 1 aardappel
- 300 gram snijbiet
- Pinto bonen (200 gram gedroogde bonen of 500 gram voorgekookte bonen. Gebruik voor het beste resultaat gedroogde bonen die je zelf kookt)
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 250 gram (Toscaans) brood
- 8 eetlepels olijfolie
Bereiding
(gebruik je voorgekookte pinto bonen? Ga dan direct naar stap 3)
- Laat de droge bonen ten minste 12 uur wellen in koud water
- Kook de pinto bonen in 1,3 liter gezouten water gedurende 30 in de hogedrukpan (of 90 minuten in een gewone pan)
- Doe ¾ van de gekookte bonen in een kom en maak er met een mixer een romige substantie van, voeg wat kookvocht toe als het te droog is
- Voeg de room nu bij de overige bonen
- Snijd de ui en fruit deze in de olijfolie op laag vuur of in de hogedrukpan
- Schil de aardappel en snijd deze in stukjes
- Snijd het kontje van de wortel af en snijd deze in stukjes
- Snijd ook de courgette in kleine blokjes
- Voeg, als de uien gefruit zijn, de aardappel, wortel en courgette toe
- Voeg wat heet water bij de tomatenpuree en voeg dit bij het mengsel in de pan
- Voeg langzaam de snijbiet toe
- Voeg nu de room met bonen toe, doe er een halve liter water bij en een snuf zout
- Sluit de hogedrukpan nu af en laat de soep 40 minuten koken (of 120 minuten in een gewone pan)
- Nu open je de pan en proef je of de soep zout genoeg is, voeg eventueel zout toe
Dien de soep op in diepe borden en leg bovenop de sneetjes oud (Toscaans) brood, voeg wat olijfolie en peper toe. Het brood heeft wat tijd nodig om de soep te absorberen, wacht dus een aantal minuten voordat je gaat eten.
Eet je niet alle soep op? Doe dan het overgebleven brood in de pan, deksel er op en in de koelkast. De volgende dag kook je de soep opnieuw met het brood erin, dan is hij nog lekkerder!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!