Kinderen die tot hun zesde levensjaar regelmatig pimda’s eten hebben een aanzienlijk kleinere kans om een pinda-allergie te ontwikkelen. Klinkt misschien logisch, maar het is nu wetenschappelijk vastgesteld en dat maakt het toch een stuk prettiger. Van vis werd al eerder vastgesteld dat het een positief effect heeft op de gezondheid van jonge kinderen, en zo komen we steeds meer los van “ik ben zo opgevoed en met mij is het toch ook goedgekomen” en gaan we wat meer toe naar “onderzoek toont aan dat het goed is voor het kind dus laten we het opnemen in het voedingspatroon”. Zo hoorde ik laatst iemand zeggen dat haar 9 maanden oude baby geen water lust en daarom diksap krijgt, “dat mag ze best want op het etiket staat dat het vanaf 6 maanden al mag”. Uitleggen dat er echt heel veel suiker in diksap zit en dat dit echt niet gezond is voor zo’n kleintje bleek zinloos. Maargoed, zo doen we allemal dat wat in onze eigen beleving het beste is voor ons kind.
Dat blijkt uit een early online gepubliceerde studie in NEJM van George Du Toit e.a. Deze zogeheten LEAP-On studie is de voortzetting van de eerdere LEAP-studie (Learning Early About Peanut Allergy), uitgevoerd door dezelfde onderzoeksgroep. Daaruit bleek al dat de meerderheid van een groep kinderen die al in hun eerste levensjaar pinda’s en pindaproducten begonnen te eten, beschermd was tegen pinda-allergie als ze de leeftijd van vijf jaar hadden bereikt.
Toen ze vervolgens 12 maanden lang geen pinda’s nuttigden ontwikkelde slechts 4,8 procent van hen alsnog een pinda-allergie, tegen 18,6 procent van de kinderen die op die leeftijd nimmer een pinda hadden geconsumeerd. Een hoogst significant verschil, zo benadrukken Du Toit e.a.
Over het geheel stelden de onderzoekers in de groep die pinda’s at een relatieve afname van 74 procent vast in de prevalentie van pinda-allergie ten opzichte van de groep die pinda’s vermeed.
Het is nog niet duidelijk hoeveel of hoe vaak pinda’s minimaal geconsumeerd moeten worden om een allergie te voorkomen.In een tweede trial, ook early online verschenen in NEJM, gingen Michael Perkin e.a. na in hoeverre de toevoeging van zes allergene soorten voedsel aan het dieet van baby’s latere allergie zou voorkomen. Vanaf hun derde levensmaand kregen ze afgepaste porties pindakaas, ei, melk, sesampasta, witte vis en tarwe te eten. Het resultaat stelde teleur; effect bleef uit.
Lees verder: Jong pinda’s eten voorkomt allergie

Geef een reactie