Paella is een heerlijk geurend, eenpan rijstgerecht uit Spanje. Paella maken op de juiste manier vraagt om de juiste rijst. Met de gemiddelde Hollandse zilvervliesrijst zal paella maken namelijk nooit perfect kunnen. Welke rijst de beste is hangt onder andere af van de regio waaruit het recept paella komt. Bij paella recepten uit Valencia is de rijst goed wanneer deze niet plakkerig is, maar ook weer niet te droog. Belangrijk is dat de rijst wel alle vocht geabsorbeerd heeft. Paella aan de Spaanse kust bevat meestal een rijstsoort die wat vochtiger blijft. Dit combineert beter met de zeevruchten die aan de kust in de paella worden gebruikt.
Verschillende soorten Spaanse rijst
In Spanje zijn twee regio’s waar veel paella rijst wordt geproduceerd. De eerste regio is rond de stad Calasparra, in de provincie Muria. Door dit gebied lopen verscheidene rivieren, waardoor er voldoende vocht is voor de groei van rijst. Al sinds de 14e eeuw wordt hier rijst gemaakt voor paella recepten. De meest geschikte rijst uit deze regio voor paella maken is Arroz Bomba. De tweede regio waar veel rijst voor paella wordt verbouwd is Valencia. Dat is niet voor niets; paella werd voor het eerst gemaakt in deze provincie, al in de achtste eeuw na Christus! Ook uit deze regio is de rijst genaamd Arroz Bomba het beste voor het recept paella. Ook Arroz Gleva en Arroz Bahia zijn echter prima te gebruiken.
Paella van de beste rijst
Helaas is paella rijst nog niet algemeen verkrijgbaar in Nederland. In sommige toko’s is het te koop, maar in supermarkten zal je het (nog) niet vinden. Gelukkig is rijst voor paella recepten heel makkelijk te verkrijgen via internet. Ook in de webshop van Happy Paella kan je hiervoor terecht. De juiste rijst kopen zal de moeite meer dan waard blijken te zijn. Goede paella zonder echte paella rijst is namelijk heel erg lastig te maken.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!