Je kent dat wel. Je bedenkt dat het wel feestelijk is om een keer kaasfondue te eten. Je koopt een flink blok kaas, zoekt een standaard receptje, gooit alles in de pan en dan bak je er niks van. Zo gebeurde mijn vriend en mij dat ook een keer een aantal jaar terug. We kochten klakkeloos een flinke kilo kaas, brouwde een roux, gooiden de geraspte kaas er langzaam bij en we zagen een papje ontstaan. We keken elkaar aan, haalden onze schouders op onder het mom van ‘het zal wel goed gaan zo’. We hadden allerlei lekkere dingen gekocht om door de fondue te halen. Trots, met flink volle pan gingen we aan tafel. Drie happen was het en toen zaten we vol! Gevolg: en megapan kaas waar we ons naderhand geen raad meer mee wisten!
Toen delekkerstekaas.nl ons benaderde en vroeg of we het leuk zouden vinden een aantal kaasjes uit te proberen, dacht ik direct aan de mislukte fondue van toen. Dit was het moment voor revenge! Vastberaden doorzocht ik de site naar een lekker mixje van kaas. Leuk, want ik hoefde niet ver te zoeken. Ze hebben namelijk vooraf samengestelde bakjes, speciaal om kaasfondue mee te maken. Handig voor mensen zoals wij, die anders met een klont kaas blijven zitten, zijn de bakjes precies afgemeten voor het aantal personen waarvoor je koopt. Ik koos voor een bakje kruidenkaasfondue voor twee personen. Kruidenkaas houdt in dit geval in: boerenkaas met tuinkruiden gemengd met boeren belegen kaas van kaasmakerij Slob uit Giessenburg.
Kaas met de post!
Nooit had ik gedacht kaas te bestellen via de post. Ik zag platgedrukte enveloppen voor me en een naar kaas stinkende brievenbus. Natuurlijk weet ik dat dat niet zo werkt, maar de beelddenker in mij fantaseert het altijd een stapje verder de verkeerde richting op! ;)
Een mooie, witte piepschuimen doos werd afgeleverd. Het openmaken was al een feest, want wat gingen we nu precies aantreffen? Er zaten nog meer kaasjes in, waar ik later meer over zal vertellen, maar het eerste wat mij opviel was dat het heel hygiënisch verpakt zat. Alles apart, luchtdicht met een sticker en alles voorzien van THT datum. Er was duidelijk over nagedacht. Er zat een koelelement bij om de kaasjes fris te houden en dat bleek te werken, want alle kazen waren gekoeld en fris. Fijn om geen zweterige kaas aan te treffen!
En hoe zit dat praktisch gezien?
De supermarkt heeft tegenwoordig natuurlijk veel in het assortiment. De kaasafdelingen zijn doorgaans goed gevuld en ik snuffel daar dan ook graag rond. Ik laat graag alle zintuigen meebeslissen als ik kaas koop. Even voelen (of knijpen :P) even kijken en natuurlijk ruiken. Op een kaasafdeling is dat vaak een dingetje: daar ruikt alles hetzelfde, namelijk, naar kaas. De sterkste, namelijk de blauwe kaasjes, winnen het al gauw van het zwakkere kaasgeslacht: de jonge kaasjes. Zonde natuurlijk, want ook jonge kaas heeft zo zijn charme.
Met de kaasbox van delekkerstekaas.nl is dat dus direct opgelost. Geen honderd geuren door elkaar! Je moet dan, vind ik, wel een beetje kennis van kaas hebben anders weet je natuurlijk niet wat je bestelt. Knijpen in een kaasje kan online natuurlijk niet. Weet je dus waar je over praat, is online kaas bestellen dus echt wel handig. Je hebt meer keuze uit verschillende soorten, je hoeft geen zware blokken te tillen en je koelkast ruikt niet naar kaas!
Revenge of the kaasfondue
Het klinkt bijna als een combinatie tussen een Suske en Wiske avontuur en de nieuwste Starwars film. Toch was deze revenge echt een geslaagde! Mijn vriend en ik hadden het vooraf helemaal uitgedacht. We hadden bedacht verschillende soorten groeten te kopen, stukjes kip en een lekker rustiek stokbrood. Ondertussen had ik een simpel receptje opgezocht met daarbij verschillende tips over het bereiden van de kaasfondue. Daarover zo meteen meer!
Tijdens de voorbereiding vonden we het heel lastig om van de stukjes kaas af te blijven overigens. De kaas voor de fondue zat netjes in een doorzichtig bakje en het was al helemaal in blokjes gesneden. Je kunt natuurlijk ook kaas raspen, maar dat was nu niet nodig, want alles was al voorbereid bij ons thuis aangekomen. Het was enorm verleidelijk om blokjes kaas te snoepen. En dat zegt was, want snoepen doe je eigenlijk alleen als iets zo lekker is dat je er niet vanaf kunt blijven. Afijn!
Het duurde eventjes voordat het pannetje klaar was, maar toen het smelten eenmaal op gang was gekomen ging het hard en zaten we zo aan tafel! Gewapend met gebakvorkje en een klein bordje begonnen we eraan. Daarna geloof ik dat we allebei een half uur stil hebben zitten eten. Pannetje leeg hoor: het laatste beetje werd uit de pan geschraapt met een stokbroodje. Dat was echt heel smakelijk èn precies genoeg voor twee personen!
Het recept
Het receptje wat ik gebruikte komt ook van delekkerstekaas.nl overigens. Op de site staan verschillende recepten die je kunt gebruiken in combinatie met de verschillende kazen die ze verkopen! Ik gebruikte het basisreceptje en voegde daar zelf nog wat kruiden (basilicum en tijm) aan toe. Daarbij heb ik het stukje alcohol weggelaten, omdat we daar geen zin in hadden op dat moment.
Ingrediënten
- 2,5 deciliter volle melk
- ongeveer 400 gram fondue kaas
- twee theelepels maïzena (afhankelijk van hoe dik je kaasmengsel al is)
- basilicum (optioneel)
- tijm (optioneel
- nootmuskaat
- peper en zout
- beetje citroensap
Bereiding
- Verwarm de volle melk in een pannetje. Zorg dat de melk niet gaat koken, haal tussendoor gerust het pannetje even van het vuur om dat te voorkomen.
- Voeg peper, zout en kruiden naar wens toe en blijf in de melk roeren.
- Voeg een scheutje citroensap toe, hierdoor smelt de kaas beter en krijg je een gladder mengsel. In het begin lijkt het alsof het citroensap bovenop de kaas blijft liggen, maar door heel goed te roeren, mengt het zich vanzelf!
- Voeg nu langzaam de kaas toe aan de warme melk. Niet alles ineens, maar in etappes.
- Blijf continu roeren om te voorkomen dat alles aan de bodem gaat plakken. Dit zorgt er tevens voor dat je kaas sneller smelt.
- Voeg als je kaasfondue niet dik genoeg is, onder continu roeren, wat maïzena toe. Dit zorgt ervoor dat je fondue dikker wordt.
Kaasfondue tips
Ik las her en der ook nog een paar kaasfondue tips die ik jullie zeker ook mee wil geven!
- Voeg als je de melk verwarmt een teentje knoflook toe. Gewoon, zonder te snijden. Hij geeft dan wel de geur/smaak af, maar dit geeft geen heftige knoflooksmaak aan je kaas! Vergeet het knoflookje er niet uit te vissen voor je de pan opdient.
- Probeer naast groenten en brood ook een wat fruit in combinatie met kaas! Klinkt gek, maar het zoete in combinatie met het hartige van kaas is echt heel lekker!
- Wij gebruikte melk als basis omdat we geen zin hadden in wijn, maar je kunt natuurlijk ook wijn als basis gebruiken.
- Ook appelsap wordt wel eens gebruikt als basis voor kaasfondue!
- Zorg dat je je groeten niet te gaar kookt, zo kun je ze beter door de kaas heen halen.
- Je hebt niet per se een fonduestel nodig om kaasfondue te maken: zorg dat je een rechaud bij de hand hebt (het liefst met een vlammetje) om de kaas warm te houden. Het is belangrijk dat je af en toe roert om aankoeken te voorkomen.
- Laat, als je klaar bent, het pannetje waar de kaas in heeft gezeten, vollopen met water en een beetje sop: dat scheelt schrobben!
Conclusie
Een geslaagde kaasfondue revenge met een heerlijk bakje kruidenkaas van delekkerstekaas.nl. Het receptje van de site was erg gemakkelijk en het basisreceptje nodigt meteen ook uit er zelf het een en ander aan toe te voegen. Het is dus heel goed aan te passen aan je eigen smaak en wensen. Het bakje fondue kaas wat geleverd werd, was precies genoeg voor twee personen en daarnaast was de kaas netjes en hygiënisch verpakt. Wel is het belangrijk enige kennis van kaas te hebben als je wat bestelt, tenzij je gewoon verrast wilt worden..dat kan ook! Je kunt namelijk niet even ruiken, kijken en knijpen voor je het kaasje in je winkelmandje legt. Zolang je daar rekening mee houdt, ga je zeker een gezellige en smakelijke avond tegemoet!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!