Je hebt plakkers en blokkers. Kaaskopers bedoel ik dan. Ikzelf ben nogal veranderlijk met het kopen van kaas; het ene moment zie ik plakjes als de ultieme manier, omdat het afgemeten porties zijn en het andere moment vind ik het toch meer lonen om een groot blok te kopen, omdat ik denk dat ik daar langer mee kan doen. Voor beide valt wel wat te zeggen natuurlijk. Het ligt er ook helemaal aan waar je de kaas voor gebruikt. Het opleuken van je boterham of voor over de pasta? Ik ben er wel achtergekomen, dat mijn kaasschaaf een groot aandeel heeft in het al dan niet kopen van een blok. Ik heb namelijk een irritante kaasschaaf en heb er dus een tijd geleden voor gekozen weer een plakker te worden. Maarja, een nieuwe kopen kan natuurlijk ook!
Best verkochte kaasschaaf
Brabantia Profile Kaasschaaf - Matt Steel
Bol.com
Er zijn echt heel veel verschillende soorten verkrijgbaar. Een schaaf is een schaaf dacht ik, maar daar had ik het echt mis. There are plenty of kaasschaven in the sea. Mocht jij nu ook een kaasschaaf gaan kopen, lees dan even verder. De opvallendste beschreef ik voor je.
Fiskars kaasschaaf – ook voor zachte kaas
Niets is zo vervelend dan mooie plakjes willen schaven van lekkere zachte kaas, die dan opkrult en als een klontje van je schaaf afgepeuterd moet worden. Fiskars bedacht daar iets op. Zij bedachten tijdens het ontwerpen een manier die het ook mogelijk maakt van zachte kaas goede plakken te schaven. Zij plaatsten de schaaf in een bepaalde hoek, waardoor de kaas niet schijnt te scheuren. Klink als iets wat je zeker in je keukenla moet hebben. Nooit meer scheuren in je jonge kaas en deze kaasschaaf kan gewoon lekker in de vaatwasser!
De Fiskars kaasschaven zijn verkrijgbaar bij:
Een ruimer overzicht van Fiskars kaasschaven vind je hier>>
Kaasschaaf van Brabantia
De Profile kaasschaaf van Brabantia lijkt op het eerste gezicht een klassieke, gewone kaasschaaf. Maar dit is wellicht een van de meest praktische modellen. Doordat hij zowel geschikt is voor zachte als hele harde kaas. Het lemmet is gekarteld, waardoor het gemakkelijker wordt om harde kaas te schaven. Een nadeel daarbij is wel dat het mes extra scherp is en je het dus beter niet aan je kind overlaat een plakje af te schaven. Voor op de ontbijttafel op zondag dus niet het meest ideale model. Zachte kaas kun je door het gekartelde mes ook goed schaven trouwens. Maar pas zeker op je vingers en die van je kinderen! Dit model gaat ook prima mee de vaatwasser in en is gemaakt van roestvrij staal.
De Brabantia kaasschaven zijn verkrijgbaar bij:
Een ruimer overzicht van Brabantia kaasschaven vind je hier>>
Ergonomische kaasschaven
Deze kaasschaaf ziet er misschien een beetje gek uit, maar maar naar zoiets gaat voor velen de voorkeur weluit: ergonomisch. Het handvat is gehoekt, waardoor je tijdens het schaven niet zoveel kracht hoeft te zetten om goede plakken te krijgen. Ik ben altijd geneigd om mislukte plakjes op te eten onder het mom van: “Dit is geen goede plak.” Die vlieger gaat hiermee niet echt meer op. Juist door het handvat hoef je niet zo hard te drukken, wat dit model ook goed bruikbaar maakt als je last van je spieren hebt. Ook zeker geschikt voor mensen met een beperking die motorisch niet in staat zijn met een gewone kaasschaaf te werken. Meerdere merken verkopen dit model, onder andere Comfortidee.
De ergonomische kaasschaven zijn verkrijgbaar bij:
Een ruimer overzicht van ergonomische kaasschaven vind je hier>>
De rasp kaasschaaf van Boska
Deze vond ik zo geinig dat ik hem ook even bekeken heb. Geen gewone kaasschaaf om plakjes mee te fabriceren, maar om kaas van een blok af te raspen! Deze rasp van Boska, ‘Milano’ genaamd, ziet er verder wel uit als een gewone kaasschaaf. Het enige wat anders is, is dat je krulletjes schaaft. Zeker fijn om een stukje oude kaas of parmazaan mee te raspen over je pasta. De breedte van het raspgedeelte komt overeen met de dikte van een blok kaas, wat het ook een handig geheel maakt om vast te houden. Je hoeft hiermee dus niet het hele blok kaas te tillen en heen en weer te bewegen, maar beweegt de rasp schaaf. Scheelt vettige handen en aan gewicht. Ook fijn voor je polsen dus!
De Boska kaarasp Milano+ is verkrijgbaar bij:


De kaasschaaf met draad
Dit model van Westmark had meteen mijn aandacht. Wat een sjiek ding, zo met die draad. Hij is gemaakt van aluminium en daarmee dus ook een lichtgewicht. Hij is handig om wat hardere kaas mee te schaven en door de schaaf in een andere hoek te houden, kun je de dikte van de plakken een beetje aanpassen. Echter, lijkt het mij ook niet helemaal handig. Het draadje ziet er wat fragiel uit, waardoor het als je teveel druk zet, knapt. Op die manier is het niet zo’n duurzaam product. Of je het draadje ook zomaar kunt vervangen is niet bekend.
De Westmark Rollschnitt Kaasschaaf is verkrijgbaar bij:
Een klassiek model kaasschaaf van Sveico
Sveico ging onder andere voor een klassieker model dat goed te gebruiken is voor wat hardere kazen. Belegen kaas of oude kaas bijvoorbeeld. Je moet er wel wat spierballen voor hebben, maar door dus wat druk uit te oefenen op het handvat kun je een beetje variëren met de dikte van je plakjes. Hoe harder je drukt, hoe dikker de plakken. Natuurlijk houdt het wel ergens op. Te hard drukken kan dit model ook krom maken en dan heb je er wellicht niets meer aan. De Sveico kaasschaaf is Zweeds RVS staal en kan ook mee de vaatwasser in. Bekijk deze kaasschaaf>>
De Forsta Orthex Kaasschaaf is verkrijgbaar bij:

Genoeg keuze dacht ik zo! Dus als je een kaasschaaf gaat kopen, weet dan dat het zich loont om even op onderzoek uit te gaan en te bekijken welke het beste bij jouw kaasgebruik past. Succes en pas op je vingers!
Een overzicht van kaasschaven vind je hieronder:











Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!