Oftewel, bakkeljauw! Ik hoor je denken: “gelijk in de eerste zin al een typefoutje, je bedoelt zeker kabeljauw!”. Nee, ik bedoel echt bakkeljauw.. Het is een Surinaamse bereiding, waarbij de kabeljauw gepekeld en gedroogd wordt. Onder de Surinamers wordt het ook wel batjauw genoemd. Wat overigens ook grappende wijs kan wijzen op je te droge huid die lijkt op de structuur van de gezouten vis.
Ontzouten of opzouten!
Pekelen van de bakkeljauw wordt gedaan voor de smaak, maar als het niet wordt ontzout is het niet te (vr)eten. Je koopt de kabeljauw als bakkeljauw: gezouten kabeljauw. De vis moet dus eerst met ruim water afgespoeld worden. Vervolgens kook je het ongeveer 10 minuten in water om het goed te ontzouten. De vis blijft wat stug na het koken. Trek het tijdens het bakken met een vork een beetje los, om het wat zachter/soepeler te maken.
Ingrediënten
- 500 gram bakkeljauw (uit de toko*)
- Zonnebloemolie (genoeg voor een laagje om in te bakken)
- 2 flinke uien
- 2 teentjes knoflook
- 3 flinke tomaten
- Mespuntje suiker
- 2 eetlepels tomatenpuree (zo’n klein rond blikje is precies genoeg)
- Bladselderij
- 1 eetlepel ‘Surinam Trafasie voor bakkeljauw’ (ook te koop bij de Toko)
Garnering
- Sperzieboontjes
- Witte rijst
*De bakkeljauw schijn je ook bij AH te kunnen kopen. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar het kopen in de toko, omdat ik dan zeker weet dat het traditioneel is bereid. En omdat het de beleving completer maakt voor mij (lekker al die geuren en pakjes in de toko!)
In het traditionele gerecht gebruik je kousenband als garnering. Bij gebrek hieraan, zoals in mijn geval, kun je dat prima vervangen door sperzieboontjes.
Bereiding
- Ontzout de bakkeljauw: spoel de vis af met ruim water en kook deze daarna ongeveer 10 minuten in schoon water. Haal de vis dan uit het water:
- Snijdt de 2 uien grof en doe ze in een koekenpan;
- Gooi een ruime hoeveelheid zonnebloemolie in (laat de uitjes er in zwemmen) en laat het een tijdje fruiten;
- Snijdt de tomaten in grove blokjes:
- Spoel de bladselderij even schoon:
- Snijdt de 2 teentjes knoflook fijn en doe dat erbij;
- Nu doe je de ontzoute bakkeljauw erbij en doet een deksel op de pan om het even te laten stomen;
- Vervolgens trek je de bakkeljauw een beetje los met een vork;
- Doe de in blokjes gesneden tomaten, tomatenpuree, trafasie, bladselderij en suiker erbij en laat het zo een 20 minuten staan op laag vuur;
- Schep het samen met witte rijst en sperzieboontjes op.
Wat gesnipperde madame jeanette peper maakt het helemaal af, maar dat is voor de pro’s onder ons. Trek er een blikje (of een literfles!) Parbo bier bij open, doe je zonnebril op, zet een bouwlamp aan ter vervanging van de missende zon en je waant je in Suriname. Heb je nog wat over? Gooi het dan de volgende dag op een pistoletje als lunch.
Eet lekker!






Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!