De laatste jaren is het in Nederland steeds populairder geworden: de kamado barbecue. Sowieso is een barbecue met vrienden vaak heel wat culinairder geworden dan het grillen van worsten en hamburgers. Door de interesse in slowcooken is er een hele verschuiving gekomen in het gebruik en de aanschaf van de barbecue. Waar we eerst genoegen namen met het direct grillen op kolen of houtskool van lapjes en spiesjes van vlees, kunnen we nu door indirect grillen met bijvoorbeeld een kamado barbecue de heerlijkste gerechten bereiden. Om je uitleg te geven hoe dit nu eigenlijk zo gekomen is en wat nu eigenlijk zo bijzonder en anders is dan het gebruik van een gewone barbecue, lees je in dit artikel.
Gerelateerd: Houtskool BBQ’s – Gas BBQ’s – Elektrische BBQ’s
Kamado BBQ – De Modellen
In onderstaande tabel vind je reviews van de populairste Kamado BBQ’s van dit moment. Door op de afbeelding van het model te klikken ga je direct naar de review van dat product. Je kunt ook de prijzen van de modellen bekijken bij de verschillende webshops door op de logo’s of op de knop naast het logo te klikken.
Kamado BBQ – De Keramische Barbecue
Een kamado barbecue heeft een ovale vorm en is gemaakt van keramiek. Het deksel en de buitenbak zitten met een stevige scharnier aan elkaar. Je werkt met de kamado barbecue in principe altijd met de deksel gesloten. Verder heb je een binnenbak in de kamado barbecue waardoor er een dubbele wand van keramiek ontstaat. Hierdoor heb je heel weinig houtskool nodig om de barbecue op temperatuur te houden want keramiek én de dubbele wand hebben beiden een isolerende werking. Ook erg belangrijk is het ventilatierooster op het deksel en de ventilatieschuif onder bij de buitenbak van de kamado barbecue. Deze zorgen samen voor de goed controleerbare luchtverplaatsing door de kamado barbecue. Daardoor is het mogelijk om de temperatuur heel precies te kunnen bepalen en constant te houden.
De vorm en het materiaal van de kamado barbecue vinden hun oorsprong duizenden jaren terug, toen er in kookpotten gemaakt van klei werd gekookt in dezelfde eivorm welke nu ook bij de kamado barbecue wordt toegepast. Uiteindelijk is de kamado barbecue voortgekomen uit de Japanse mushikamado, een ceremoniële aardenwerken rijststomer met deksel. Doorgaans werden deze in het zuiden van Japan gebruikt . Na de tweede wereldoorlog namen veel Amerikanen de kamado barbecue mee uit Japan. De keramische barbecue werd in Amerika steeds populairder en vervolgens gingen ook Amerikaanse fabrikanten kamado barbecues produceren, zoals het bekende merk Big Green Egg. (bron: wikipedia)
Wat nu zo specifiek anders is aan een kamado barbecue is de mogelijkheid om naast direct je ingrediënt op het rooster gaar te grillen, indirect een product te garen met een lange bereidingstijd. Dit gebeurt dan op relatief lage temperatuur waarbij je weinig brandstof hoeft te gebruiken. Je kunt de kamado barbecue ook gebruiken om ingrediënten te roken. De kamado barbecue wordt ook gebruikt om groenten of vis delicaat te bereiden met een evenwichtige smaak van de houtsoort waarmee gestookt wordt. Door de isolerende werking kun je tot bijna tien uur stoken op één lading houtskool. Je kunt zelfs pizza’s en brood bakken in de kamado barbecue.
Kamado BBQ kiezen
Waar moet je opletten bij het kiezen van een Kamado bbq? Hieronder bekijken we de verschillende criteria:
Grootte
Als we kijken naar de verschillende groottes van de kamado barbecues kunnen we in het algemeen de volgende onderscheiden:
De mini, de kleinste maat met een diameter van 33 centimeter. Je kunt er op zijn hoogst voor 3 personen op grillen. Je kunt er weinig houtskool in kwijt als je indirect wilt grillen, want door de kleine maatvoering van de kamado barbecue zul je al snel met je houtskool het rooster raken waardoor je alleen direct kunt grillen.
De small/compact/minimax, gemiddeld een diameter van 38 centimeter. Deze maat biedt meer ruimte tussen het rooster en de plek waar je brandstof zit. Geschikt voor het bereiden van ingrediënten tot 4 personen. Deze kamado barbecue kun je gemakkelijk kwijt onder een afzuigkap in een restaurantkeuken en is uitermate geschikt voor je à la minute bereidingen.
De medium, voor 4 tot 7 personen met een diameter van 42 centimeter tot 47 centimeter. Van alle gemakken voorzien en ruimte genoeg voor de meeste bereidingen en meest gangbare gezelschappen thuis.
De large/classic: voor 8 tot tien personen. Met een diameter van 55 centimeter een flinke kamado brbecue, een mooi meubelstuk voor in je grote tuin. De large zie je ook veel in restaurants.
De extra large: met een diameter van 61 centimeter is deze gigantische kamado barbecue geschikt voor gezelschappen tot 13 personen. Groter kan bijna niet zou je zeggen…
De Big Joe II: maar liefst 68 centimeter is de diameter van de grill. Met gemak barbecue je voor een groep van 15 personen. Zelfs geschikt voor een klein speenvarken. Loodzwaar, een van de duurste in zijn soort maar wel het ultieme pronkstuk onder de kamado barbecues.
Extra functies
Een kamado barbecue heeft veel optionele onderdelen die je naast de standaard kamado barbecue kunt bestellen. Enkele merken leveren een wat completer model dan andere, waarbij de Grill Guru de meest volledige kamado barbecue levert bij je startaankoop en onder andere de Big Green Egg het meest ‘kale’ model standaard te koop heeft.
Standaard is een deksel, welke met een vilten rand sluit op de kamado barbecue. In de barbecue zit een schuif onderin waarmee je de luchttoevoer kunt regelen. In de deksel zul je ook altijd een ventilatieklep en een thermometer vinden. De thermometer meet de temperatuur van je ‘Dome’, de ruimte onder de koepel van de kamado barbecue.
Naast het standaard pakket kun of moet je accessoires bijbestellen die je helpen bij de verschillende bereidingen die mogelijk zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Een aspook om je kolen goed te kunnen verdelen en de as onderin de kamado barbecue te verwijderen om de luchtdoorvoer niet te belemmeren.
- Een grillklem om je roosters vast te kunnen grijpen.
- Een staalborstel waarmee je iedere keer na het grillen je rooster schoon maakt.
- Verschillende thermometers van eenvoudig tot geavanceerd, waarmee je de bereiding van je vlees zelfs via een app op je telefoon kunt monitoren.
- Verschillende aanstekers en vuurstarters om je kamado barbecue gemakkelijk op te starten.
- Verschillende roosters, zoals bijvoorbeeld een gietijzeren rooster waarmee je veel beter kunt grillen als de temperatuur van de kamado barbecue op zo’n 200 graden ingesteld staat. Rvs roosters verliezen snel hun warmte bij het keren van bijvoorbeeld vlees waardoor de contacttemperatuur van de grill veel lager kan worden tijdens het grillen. De bereidingstijd wordt dan ook langer dan bij bijvoorbeeld direct grillen op een gietijzeren grill. Ook zijn er speciale sparerib roosters of roosters waarvan de ene helft hoger zit dan de andere. Er zijn braadspitten en je kunt ook een pizzasteen voor in je kamado barbecue kopen.
- Tegenwoordig heeft de kamado barbecue ook een speciale steen met poten voor in de binnenbak waarmee je van de barbecue een volwaardige hete lucht oven maakt.
Dan heb je nog allerlei producten om de kamado barbecue zelf te upgraden door hem op een speciale standaard te zetten of aan de zijkant ter hoogte van je rooster afzetplankjes te monteren. Ook zijn er grote buitenmeubels standaard leverbaar of op maat te laten maken waar de kamado barbecue in gezet kan worden. Er zijn hoezen om de kamado barbecue tegen weer en wind te beschermen en zijn er allerlei onderdelen te vervangen zoals de schuifklepjes, schroefjes, scharnieren en vilten rand tussen de bak en het deksel.
Overige eigenschappen
Een belangrijk onderdeel bij het gebruik van de kamado barbecue is de keuze van je soort houtskool, je aanmaakblokjes en het soort rookhout wat je gebruikt. Erg belangrijk is: gebruik absoluut geen briketten in je kamado barbecue! Bij het ontbranden van je briketten blijft er een dikke vlok as over wat ervoor zorgt dat de luchtcirculatie in je kamado onderbroken of verslechterd wordt. Zoals je in het begin van dit artikel al kon lezen is de luchtcirculatie een onmisbaar onderdeel van de werking van de kamado babrecue.
Als je houtskool gaat gebruiken is het belangrijk dat je kwalitatief goede houtskool gebruikt. De goedkopere zakken houtskool hebben vaak veel kleine stukken in de zak zitten waardoor je de luchttoevoer van je kamado barbecue blokkeert. Ook zit er vaak veel stof aan deze goedkope houtskool. Wat je wilt hebben is grote stukken houtskool. Daarbij is het gewicht van de houtskool erg belangrijk bij het gecontroleerd aan kunnen passen van de temperatuur van de barbecue. Een zwaarder gewicht van je houtskool zorgt voor een langere ontbrandingstijd, een lichter gewicht van je houtskool zal bij ontbranden de temperatuur snel omhoog doen schieten. Als je met je ventilatie roosters de luchttoevoer aan wilt passen om de temperatuur te regelen wil je natuurlijk niet dat je hele grote uitschieters krijgt waardoor je heel lang moet wachten tot de kamado barbecue weer is terug gekoeld of dat het heel lang duurt voordat de temperatuur kan oplopen. Koop dus een goede kwaliteit houtskool met grote stukken en een mix van zwaarder en minder zwaar hout. Ook goed om te weten is dat je hoeveelheid houtskool in je kamado barbecue de brandtijd bepaald. Soms wordt er gedacht dat je heel veel houtskool moet gebruiken om de barbecue goed heet te kunnen stoken, maar een klein beetje houtskool wordt even warm als heel veel houtskool. Dit geld voor alle verschillende maten kamado barbecues. Je hoeft de extra large kamado barbecue niet extra vol met houtskool te vullen om hem warm te kunnen stoken. Doe je dat wel, dan zal het enorm lang duren voordat alle houtskool is opgebrand.
Dan de aanmaakblokjes. In de winkels liggen witte blokjes, bruine blokjes en houtwol aanmaakblokjes. Die witte blokjes zijn lekker goedkoop, maar gooi ze alsjeblieft niet in je mooie houtskool om vervolgens je delicate barbecueproces te starten. In de witte aanmaakplokjes zitten veel chemische stoffen die gemakkelijk ontbranden maar ook een vieze rook produceren en je barbecuegerechten gaan zelfs hiernaar smaken. Niet doen dus. De bruine aanmaakblokjes zijn van natuurlijk materiaal en werken ook prima om je houtskool mee aan te steken. Het mooiste werk je met speciale houtkrullen, de houtwol. Om je kamado barbecue op temperatuur te brengen gebruik je zogenaamde hotspots. Het aantal aanmaakplokjes die zodra je ze aansteekt een hotspot maakt in je barbecue bepaalt hoeveel graden je kamado barbecue gaat worden. Reken voor een starttemperatuur van 90 graden tot 120 graden één aanmaakblokje. Bij twee aanmaakblokjes is de starttemperatuur 150 graden tot 160 graden. Bij drie blokjes wordt je kamado barbecue bij aanvang 180 graden tot 200 graden. Let dus op dat je je aantal hotspots aanpast op de bereidingstemperatuur die je gaat toepassen.
Er zijn ook verschillende soorten rookhout verkrijgbaar. Naast verschillende houtsoorten met hun eigen karakteristieke geur en smaak heb je ook verschillende diktes. Er is heel fijn rookmot verkrijgbaar dat gebruikt wordt om koud te roken. Je gebruikt verder geen hittebron tijdens het koud roken, je ontbrandt enkel de rookmot. In de kamado barbecue gebruik je vaak snippers of blokjes rookhout. De snippers rookhout verpak je in aluminiumfolie of stop je in een metalen bakje. De kolen verwarmen de snippers op deze manier voldoende om te gaan roken, maar zullen niet in vlammen opgaan. Blokjes rookhout zijn wat groter en plaats je direct op je kolen. De blokjes rookhout zorgen voor een constantere en langere rookduur.
Merken
Er zijn verschillende merken kamado barbecues te verkrijgen in Nederland. Hieronder noem ik de vier meest bekende fabrikanten welke allemaal kwalitatief goede kamado barbecues op de markt brengen:
De meest bekende leverancier van de kamado barbecue is Big Green Egg. Deze worden sinds 1974 gemaakt. Alle moderne kamado barbecues zijn op dit ontwerp gebaseerd. De Big Green Egg heeft een zeer compleet assortiment van verschillende maten kamado barbecues en heel veel accessoires waarmee je elke Big Green Egg aan al je wensen kan laten voldoen. De Big Green Egg herken je natuurlijk aan zijn groene kleur.
The Bastard is een echte Nederlandse kamado barbecue. Ook met een zeer compleet assortiment aan extra’s om je barbecue ervaring zo compleet mogelijk maken. Een stoer merk en te herkennen aan de zwarte kleur. Er is zelfs een mat zwarte urban uitvoering.
Kamado joe, de rode kamado barbecue uit Amerika, is ook een groots merk. In Amerika is deze barbecue al meer verkocht dan zijn groene concurrent. Deze kamado barbecue is innovatiever dan de meeste andere kamado barbecues omdat je de roosters in hoogte kan verstellen wat een groot voordeel is bij verschillende bereidingen op je kamado barbecue.
Tot slot de Grill Guru. Deze producent levert de kamado barbecue in veel verschillende kleuren en verschillende structuren (glad keramiek of golfbalstructuur). Waar je bij andere merken los planken, regenhoezen en andere accessoires aan moet schaffen, krijg je bij de Grill Guru alles in één koop. Eén van de modellen, de Elite uitvoering, heeft net als de Kamado Joe een verstelbaar rooster.
(bron: wikipedia)
Prijs
Een kamado barbecue koop je voor een bedrag tussen de 150 euro en 2500 euro. De reden dat deze prijzen zo uiteen lopen heeft alles te maken met de grootte en de hoeveelheid accessoires die meegeleverd worden. Ook zul je voor de onbekende merken minder hoeven uit te geven, maar dan heb je ook kans dat de service en garantie niet zo goed geregeld is. De materialen waarmee de kamado barbecues in de goedkopere prijsklassen gemaakt zijn, zullen ook van mindere kwaliteit zijn. Ook tussen de goede merken kamado barbecues zit erg veel prijsverschil. Neem bijvoorbeeld een mini maat van het merk Grill Guru. Voor 389 euro heb je een complete set met standaard. Dezelfde maat Big Green Egg koop je voor 569 euro. Hier zit geen standaard bij, geen regenhoes, geen draaghandvatten en heeft een kleiner kookoppervlak dan de Grill Guru. Kwalitatief nog steeds een erg goed product maar minder compleet dus. Een van de meest verkochte kamado barbecues is de Big Green Egg Medium. Je koopt hem voor 1125 euro en dan moet je nog accessoires bijkopen om de barbecue te kunnen gebruiken. De duurste kamado barbecue is ook van Big Green Egg. Een extra large compleet met onderstel en planken te koop voor iets meer dan 2500 euro. Opvallend is dat kopers van kamado barbecues bijna altijd positief zijn over hun aankoop. De meest voorkomende negatieve punten die klanten benoemen na hun aankoop zijn het gewicht van de kamado barbecue en de vaak prijzige accessoires die na aankoop van de barbecue nog aangeschaft moeten worden.
Kamado BBQ kopen – Maar welke?
Een kamado barbecue aanschaffen is een flinke stap op het gebied van barbecueën. Zodra je een keramische barbecue hebt, zal er een hele nieuwe wereld op het gebied van direct en indirect grillen opengaan. Roken, grillen, bakken of braden, de kamado barbecue kent vele toepassingen. Om een zo goed mogelijke keus te maken welke kamado barbecue het meest geschikt is voor jou, let je op een aantal dingen. De maat van je barbecue is het belangrijkste. Met andere woorden, voor hoeveel personen ga jij gemiddeld koken? Daarnaast let je op je budget en dus op het aantal extra accessoires die nodig zijn om van start te gaan met je nieuwe kamado barbecue. En natuurlijk zorg je dat je keuze ook wat betreft uitstraling en kleur bij je past. De bekende merken bieden allemaal een goede kwaliteit materiaal waarmee de kamado barbecue is opgebouwd en samengesteld. Zou je een onbekend merk willen aanschaffen, controleer dan wel altijd op verschillende barbecue fora wat anderen hebben ervaren bij het aanschaffen van dezelfde kamado barbecue.
Vragen over de Kamado BBQ beantwoord
Een kamado BBQ is een soort houtskoolbarbecue gemaakt van keramiek met een deksel dat luchtdicht afsluit. Het is geïnspireerd op de traditionele Japanse houtgestookte ovens, genaamd kamado’s.
Een kamado BBQ werkt door luchtstromen te regelen via openingen in de bodem en de deksel, waardoor de temperatuur kan worden gecontroleerd. De keramische constructie houdt de warmte vast, waardoor de kamado BBQ bijzonder geschikt is voor slowcooking, roken en grillen op hoge temperatuur.
Om een kamado BBQ aan te steken, heb je houtskool en aanmaakblokjes nodig. Plaats de aanmaakblokjes tussen de houtskool en steek ze aan. Laat de luchttoevoer open en wacht tot de houtskool gloeit. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten.
Het gebruik van een kamado BBQ verschilt niet veel van het gebruik van andere barbecues. Na het aansteken van de houtskool en het wachten tot de gewenste temperatuur is bereikt, plaats je het voedsel op het rooster en sluit je de deksel. Houd de temperatuur in de gaten en pas de luchtstroom aan indien nodig.
Een kamado BBQ biedt veel voordelen, zoals de mogelijkheid om bij lage temperatuur te slowcooken en te roken, terwijl het ook mogelijk is om op hoge temperatuur te grillen. Bovendien is het door de keramische constructie mogelijk om de temperatuur nauwkeurig te regelen, waardoor je gerechten perfect kunt bereiden.
Dit hangt af van de gewenste temperatuur en het type voedsel dat je wilt bereiden. Over het algemeen duurt het 10-15 minuten voordat de houtskool is opgewarmd en kan beginnen met koken. Voor slowcooking en roken moet je rekening houden met langere bereidingstijden, afhankelijk van het gerecht dat je wilt maken.
Dit hangt af van de hoeveelheid voedsel die je wilt bereiden en hoeveel mensen je wilt voeden. Kamado BBQ’s zijn verkrijgbaar in verschillende maten, van draagbare modellen tot grote exemplaren voor in de tuin. Het is belangrijk om te bedenken hoeveel ruimte je nodig hebt en welke maat het beste bij jouw situatie past.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!