Leden van de tweede kamer gaan komende week praten over het verlagen van zout en verzadigd vet in eten. Volgens diverse organisaties zit er te veel zout en vet in ons eten. De gemiddelde Nederlander krijgt per dag 9 gram zout binnen, wat maximaal 6 gram zou moeten zijn, volgens de gezondheidsraad. Er zouden grote hoeveelheden zout zitten in kant-en-klaarmaaltijden en knakworsten. Maar stel nou dat je die niet eet, moet de overheid zich dan nog steeds gaan bemoeien met de hoeveelheid zout die in andere dingen zit die ik wil eten?
Er zit ook te veel alcohol in wijn, want alcohol is per definitie niet goed voor je, dus dat moet worden verlaagd. En er zit ook te veel teer in sigaretten, dat moet ook naar beneden, en er zit te veel schadelijke straling in de zon, die moeten we ook een tandje lager zetten…
Misschien wil de Nederlander wel veel zout eten als hij kiest voor een kant-en-klare lasagne bolognese met extra bechamelsaus, en is dat de reden dat veel mensen ervoor kiezen om juist zelf te koken want dan bepaal je zelf wat je eet. Is het niet beter om de Nederlander beter op te voeden, om op scholen uit te leggen dat te veel zou heel slecht voor je is? Dan wordt het misschien minder verkocht en gaan fabrikanten zelf wel maatregelen nemen, want anders gaan ze ten onder.

Geef een reactie