Kamut is de merknaam van biologisch geteelde Khorasantarwe. Wat Khorasantarwe anders maakt dan ‘gewone’ tarwe is dat zowel de aren als de korrels langer zijn dan die van gewone moderne tarwe (‘modern’ omdat wij tegenwoordig tarwe eten die veredeld is: groeit snel maar heeft minder voedingswaarde dan tarwe van, zeg, 50 jaar geleden. Dit is ook de reden dat spelt meer voedingswaarde bevat dan moderne tarwe: spelt is nog niet zo ver veredeld).
Kamut als soort graan
Net zoals een koffiezetapparaat van Philips kan zijn, zo kan een kilo Khorasantarwe van Kamut zijn. We kennen Khorasantarwe vooral als Kamut omdat er sprake is van merkverwatering, antonomasie of genericide: een merknaam wordt in de volksmond gelijk aan de productgroep. Denk Aspirine, Cellofaan, Chocomel of Luxaflex. (Bekijk meer voorbeelden van merkverwatering bij Wikipedia).
Khorasantarwe is al eeuwen oud, maar werd pas populair nadat een piloot het in 1949 meenam naar Amerika en het daar werd geplant. In 1990 werd Kamut als handelsmerk geregistreerd en sindsdien wordt het wereldwijd verkocht en verbouwd. Kamut heeft ook een website in het Nederlands, je vindt deze hier.
Kamutmeel is goed te gebruiken voor het bakken van brood, pizza of het maken van pasta. Kamut is biologisch verbouwd en is rijk aan voedingsstoffen. De smaak is gelijk aan die van goede tarwe en heeft ook ongeveer dezelfde prijs.
Zoek je goede tarwemeel of bloem voor brood, pizza of bijvoorbeeld pasta en vind je Kamut in de winkel, dan weet je zeker dat je goede bloem of meel koopt met dit merk. Meer lezen over granen, wat je ermee kunt, en zogenaamde super-granen? Er zijn boeken over geschreven, je vindt hier een overzicht.
Een overzicht producten waarin Kamut is verwerkt vind je hieronder:
guido zegt
een piloot het in 1949 meenam naar Amerika en het daar werd gepland
moet zijn geplanT
van het werkwoord planten
gepland is van het werkwoord plannen
Florian zegt
Gecorrigeerd – Dank!