Als je elektrisch gaat koken en kiest voor een keramische kookplaat dan is het even zoeken tussen alle ‘drukte’ rondom inductie koken. Één van de voordelen van de keramische kookplaat is zijn relatief lage prijs, want je koopt al een topmodel keramische kookplaat voor rond de 200 euro. Maar waar let je op als je een keramische kookplaat wilt gaan kopen? Hieronder bekijken we de verschillende eigenschappen van keramische kookplaten en de aandachtspunten bij aanschaf.
Direct naar: Siemens Keramische Kookplaten – Keramische Kookplaten 80 cm breed –
Verschil Inductie en Keramische Kookplaat – Keramisch koken: Nieuwe pannen?
Wat is een Keramische Kookplaat?
De keramische kookplaat is in feite een glazen plaat (‘vitroceramic’ – vandaar de naam ‘keramisch’) die warmtespiralen afdekt. Je zet je pannen op de plaat en de warmte van de spiralen komt door de kookplaat heen en verwarmt zo de bodem van de pannen. De spiralen worden warm doordat er veel stroom doorheen gaat. Een keramische kookplaat is dus een soort elektrische kookplaat, maar in plaats van de ouderwetse ‘pitten’ waar je de pan op zet is er nu een vitrokeramische plaat overheen gelegd.
De voordelen van de keramische kookplaat zijn het gemak van installatie, eenvoud van schoonmaken, lage prijs en natuurlijk het strakke uiterlijk van de kookplaat.
Keramische kookplaten – Modellen
Als we het over keukenapparatuur hebben zoals een keramische kookplaat dan zijn er al snel fabrikanten die zich profileren en de toon zetten voor hoe de modellen er uit gaan zien. We zien bij keramische kookplaten dat de grote Duitse merken lange tijd de trend hebben bepaald. Inmiddels zijn er gelukkig ook andere fabrikanten die wat te vertellen hebben en zeer populaire keramische kookplaten fabriceren. In het overzicht hieronder vind je de meest populaire keramische kookplaten van dit moment:
Waar op letten?
Maar waar let je op als je een keramische kookplaat wilt gaan kopen?
Afmetingen (de nismaten)
Als je een keramische kookplaat wilt gaan aanschaffen dan zijn er drie mogelijke scenario’s die voor jou van toepassing zijn:
- Je vervangt een bestaande kookplaat (inductie, keramisch of gas bijvoorbeeld) en hebt dus een bestaande nis in je werkblad die niet uitbreidbaar is
- Je hebt een bestaande nis (zie hierboven) maar kunt deze (laten) aanpassen
- Je hebt nog geen nis in je werkblad dus kunt zelf bepalen hoe groot jouw kookplaat moet zijn
In het geval #1 op jouw situatie van toepassing is dan zoek je naar een keramische kookplaat die precies past in de bestaande nis. Je kunt hier dan niet van afwijken en dus je moeten beperken in je zoektocht tot ‘modellen die passen’. Let goed op de nismaten van de modellen!
Als #2 of #3 op jouw situatie van toepassing zijn dan ben je niet gebonden aan een bepaalde nismaat en kan je dus zoeken naar een keramische kookplaat die precies de functies heeft die jij zoekt, en je kunt de nis daarop aan (laten) passen. Dit geeft de grootste keuzevrijheid.
Mismaten hebben meestal een marge en zijn dus niet op de milimeter nauwkeurig. Met andere woorden: de keramische kookplaat past meestal in een nis die een iets flexibele afmeting heeft. De fabrikant specificeert de nismaten, houd je hier aan en de installatie van jouw nieuwe keramische kookplaat zal soepel verlopen.
Afmeting
De nismaat van een keramische kookplaat is gerelateerd aan de afmetingen van deze keramische kookplaat maar zijn niet hetzelfde. De nismaat bepaalt hoe groot de nis is waar de keramische kookplaat in wordt gelegd. De afmetingen bepalen hoe groot de kookplaat zelf is. Hoe grotere de kookplaat, hoe meer ruimte je hebt om te koken, maar ook hoe meer ruimte je krijt bent van je werkblad. Als je graag kookt dan kies je meestal voor een brede kookplaat, immers: daar gebeurt het. Ben je meer iemand die kookt omdat het moet, dan kies je waarschijnlijk voor een wat smallere kookplaat. De standaard voor een keramische kookplaat is 56-60 cm, maar er zijn ook bredere modellen, dan heb je het over 75-78 cm kookplaten. De standaard 56-60 cm modellen beschikken vrijwel altijd over vier kookzones. Bredere kookplaten beschikken meestal over vijf of zelfs zes kookzones.
Kookzones
De standaard keramische kookplaat heeft een breedte van rond de 60 centimeter en beschikt over vier kookzones. Dit zijn meestal gewone ‘recht toe recht aan’ kookzones: zet er een pan op, activeer de kookzone en de pan wordt warm. Er zijn vaak twee wat kleinere kookzones voor kleinere pannen, en dan één of twee grotere kookzones. Maar er zijn ook keramische kookplaten waarbij één of meerdere kookzones van grootte kunnen verschillen doordat ze kunnen worden ingesteld op grootte van de pan. Je verwarmt dan een kleinere pan op dezelfde kookzone als waar ook een grotere pan op kan staan, maar doordat je de kookzone zelf aanpast aan de grootte van de pan kan je efficiënter koken. Ook zijn er keramische kookplaten met een braadzone: dit is een ronde kookzone die uitbreidbaar is waardoor het een langere kookzone wordt, geschikt voor langwerpige pannen, zoals braadpannen.
Deze extra functionaliteiten op het gebied van de kookzones hebben altijd de voorkeur boven standaard kookzones, en blijken in de praktijk de kookplaat ook niet duurder te maken, dus is het zeker de moeite waard om de verschillende keramische kookplaten met hun functies te vergelijken.
Functies en eigenschappen
Naast de kookzone-eigenschappen zijn er ook andere eigenschappen die de ene keramische kookplaat aantrekkelijker maken dan een ander. Zo zijn er modellen met restwarmte-indicatie: een functie die de gebruiker alarmeert op een hoge temperatuur van de kookzone na gebruik, zodat je je niet brandt als je de kookplaat wilt schoonmaken. Ook een timerfunctie per kookzone is handig: stel een kooktijd in per kookzone/pan en de zone gaat vanzelf uit na het verstrijken van de tijd. Ook kinderbeveiliging, veiligheidsuitschakeling en andere veiligheidsfuncties kunnen interessant zijn.
Bediening
Keramische kookplaten werken standaard met tiptoetsbediening. Niet iedereen vindt dit prettig en daarom is het goed te weten dat als je op een keramische kookplaat wilt gaan koken je eigenlijk altijd met dit type bediening te maken zult krijgen. De bediening is ook gelijk één van de punten die vrijwel bij alle keramische kookplaten als opmerking worden genoemd door gebruikers: bediening werkt niet direct, bediening werkt soms wat traag en bediening werkt te direct waardoor er functies aan gaan die niet gewenst waren. Eigenlijk hebben alle merken hiermee te maken, en het is meestal een kwestie van even wennen aan de bediening.
Vermogen (aansluitwaarde)
Het vermogen van een keramische kookplaat is het maximale vermogen waarover de kookplaat kan beschikken, en ook direct de aansluitwaarde. Het gaat dan over een 1-fase (normale stekker), 2-fasen kookgroep of 3-fasen krachtstroom aansluiting.
De meeste keramische kookplaten worden aangesloten op een 2-fasen kookgroep aansluiting, welke in veel nieuwbouwwoningen standaard wordt gemonteerd, te herkennen aan de 5-polige Perilex-aansluiting in de keuken. Een elektriciën, de verhuurder of een installateur kan vertellen over welke aansluiting je beschikt. Als je beschikt over een 3-fasen krachtstroom aansluiting dan kan je elke keramische kookplaat aansluiten, beschik je over een 2-fasen kookgroep dan heb je ook nog zeer veel keus aangezien de meeste keramische kookplaten worden aangesloten op een 2-fasen kookgroep. Beschikt jouw keuken niet over een Perilex-aansluiting dan is het de vraag of je op de bestaande installatie een keramische kookplaat kunt (laten) aansluiten. Neem in dat geval altijd contact op met een specialist.
Fasen | Vermogen | Stekker | Groepen | Voordeel | Nadeel |
---|---|---|---|---|---|
1 fase | tot 3500 W | Normaal | Normale groep | Geen extra kosten | Beperkt vermogen en functies |
2 fasen | tot 7400 W | Perilex | Kookgroep | Weinig extra kosten, meer vermogen | Beperkte kosten aansluiting kookgroep, minder vermogen dan 3-fasen |
3 fasen | Vanaf 7360 W | Perilex | Krachtgroep | Veel meer vermogen | Hoge kosten aansluiting krachtgroep |
De prijs
Natuurlijk speelt de prijs bij de aankoop van een keramische kookplaat een rol. Je kunt je geld maar één keer uitgeven, en dan liever aan iets waar je tevreden over bent. Het opvallende bij keramische kookplaten is dat de duurste modellen niet de meeste functies hebben, en dat ze ook niet de populairste modellen zijn. Het loont de moeite om een richtprijs in gedachten te houden, en dan te kijken of je een keramische kookplaat kunt vinden die aan je eisen wat eigenschappen betreft voldoet, en die ook nog eens past binnen de richtprijs. Een goede keramische kookplaat koop je al rond de 3-400 euro. Dat is veel geld, maar een keramische kookplaat gaat jaren mee, is eenvoudig te reinigen, gemakkelijk in gebruik en als je van het gas af moet of wilt en je kiest voor een keramische kookplaat dan is dit de prijs die je er voor betaalt.
Vergelijking van de Modellen
In de tabel hieronder zijn de specificaties van de meest populaire keramische kookplaten van dit moment weergegeven.
Model | ET645HF17E | PKF645B17E | ET645HN17E | ZEV8757FBA | NZ64F5RD9AB/EF | ZEV6646XBA | ET845HH17 | EKC625 | IKC6031 | ZEV6340FBA |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Merk | Siemens | Bosch | Siemens | Zanussi | Samsung | Zanussi | Siemens | Exquisit | Inventum | Zanussi |
Maat | 60 cm | 60 cm | 60 cm | 75 cm | 60 cm | 60 cm | 80 cm | 60 cm | 60 cm | 60 cm |
Plaatsing | Inbouw | Inbouw | Inbouw | Inbouw | Inbouw | Inbouw | Inbouw | Inbouw | Inbouw | Inbouw |
Braadzone | ||||||||||
Warmhoudstand | ||||||||||
RestWarmteIndicatie | ||||||||||
Standen | 17 | 17 | 17 | 9 | 9 | 10 | 17 | 9 | 9 | 10 |
Nisbreedte | 56 - 56,2 cm | 56 - 56,2 cm | 56 - 56,2 cm | 75 - 75,1 cm | 56 - 56,1 cm | 56 - 56,1 cm | 78 - 78,2 cm | 56 cm | 56 cm | 56 - 56,1 cm |
Nisdiepte | 49 - 50,2 cm | 49 - 50,2 cm | 49 - 50,2 cm | 49 - 49,1 cm | 49 - 49,1 cm | 49 - 49,1 cm | 50 - 50,2 cm | 49 cm | 49 cm | 49 - 49,1 cm |
Nishoogte | 4,8 cm | 4,3 cm | 4,8 cm | 3,8 cm | 4,8 cm | 3,8 cm | 4,8 cm | 8 cm | 4,1 cm | 3,8 cm |
Bladdikte | 2 cm | 2 cm | 2 cm | 1,2 cm | 2 cm | 1,2 cm | 2 cm | 3 cm | 2 cm | 1,2 cm |
Afstand tot muur | 5 cm | 5 cm | 5 cm | 5,5 cm | 5 cm | 5,5 cm | 5 cm | 5 cm | 5 cm | 5,5 cm |
Omlijsting | Edelstaal | Edelstaal | Edelstaal | Verzonken | Edelstaal | Edelstaal | Edelstaal | Facet geslepen glas | Facet geslepen glas | Verzonken |
Breedte | 58,3 cm | 58,3 cm | 58,3 cm | 78 cm | 57,5 cm | 57,6 cm | 79,5 cm | 59 cm | 59 cm | 59 cm |
Diepte | 51,3 cm | 51,3 cm | 51,3 cm | 52 cm | 50,5 cm | 50,6 cm | 51,7 cm | 52 cm | 52 cm | 52 cm |
Hoogte | 5,1 cm | 4,3 cm | 4,8 cm | 3.8 cm | 4,8 cm | 3,8 cm | 4,8 cm | 5 cm | 4,1 cm | 3,8 cm |
Display | ||||||||||
Timer | ||||||||||
Veiligheidsuitschakeling | ||||||||||
Kinderbeveiliging | ||||||||||
Alles uit-knop | ||||||||||
Aan/uit-indicator | ||||||||||
Stekker | Perilex | Perilex | Perilex | Perilex | Perilex | Perilex | Perilex | Perilex | Perilex | Perilex |
Fasen aansluiting | 2 | 2 | 3 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
Aanslwaarde | 6600 W | 6600 W | 7500 W | 6700 W | 7200 W | 7000 W | 7400 W | 6000 W | 6500 W | 6600 W |
Kookzones | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
Te koop bij: | Bol.com ► Coolblue.nl ► | Bol.com ► | Amazon.nl ► | Amazon.de ► |
Het is duidelijk dat veruit de meeste populaire keramische kookplaten van het type 60 cm breed zijn: de meest gangbare maat dus. Braadzones zijn handig maar komen, helaas, minder voor op de meest populaire modellen. Siemens en Bosch zijn ook op de markt van keramische kookplaten de meest populaire merken, en veel modellen zijn dan ook vrijwel identiek (of je nu een Siemens of een Bosch neemt – zelfs de handleiding is vaak identiek met uitzondering van het merk- en typenummer). De echt grote verschillen vinden we bij Samsung en Zanussi. Vooral die laatste heeft een opvallend model met vijf kookzones.
Het advies is dan ook: meet je nismaat, bekijk welke kookplaten in die nismaat passen en vergelijk de modellen die aan je eisen (wat functies en budget betreft) voldoen. Alle moderne keramische kookplaten werken goed, we zijn geen slechte modellen tegen gekomen. Het enige verschil is de merknaam, prijs en geboden functies en eigenschappen.
De kookplaatmat – Beschermt als de kookplaat niet wordt gebruikt
De kookplaatmat beschermt de keramische kookplaat tegen vuil, stof en beschadigingen. De mat bedekt de volledige kookplaat, en moet dus ‘op maat’ worden gekocht. Veruit de meeste kookplaten hebben een afmeting van 60×52 cm en daarop worden veel van deze kookplaat beschermers gemaakt. Maar ook de 70×52 cm, 80×52 cm en 90×52 cm varianten zijn goed verkrijgbaar. We zien dat deze volledig afdekkende kookplaat beschermers worden uitgevoerd in leuke kleurtjes en met vrolijke printjes, dus oogt het wat volijker dan die zwarte, kille plaat. Maar ze dienen ook een ander doel: de volledige kookplaatmat is niet bedoeld voor gebruik tijdens het koken, maar juist voor als je niet kookt. Want deze kookplaat beschermers zijn bedoeld om je keuken op te vrolijken en meer werkruimte te creëeren doordat de kookplaat nu een soort liggend schilderij is, waarop je bijvoorbeeld een snijplank kunt neerleggen. Voordeel is dat met dit type kookplaat beschermer ook je kookplaat niet vies wordt, immers: alles valt op de kookplaat beschermer. Dus krasvrij en stofvrij, maar voordat je gaat koken haal je deze kookplaat beschermer van de kookplaat en rol je hem op, om hem na het koken weer terug te leggen.
Een ruimer overzicht van kookplaatbeschermers vind je hier>>
Vragen over de keramische kookplaat beantwoord
Een keramische kookplaat is een apparaat waarop je kunt koken. De kookplaat werkt op elektriciteit, deze elektriciteit wordt omgezet in warmte middels warmtespiralen die in de kookplaat zijn bevestigd. Bovenop deze warmtespiralen bevindt zich een glasplaat. Op deze glasplaat zet je pannen, op de kookzones waaronder je ook de warmtespiralen zult vinden.
De keramische kookplaat is voorzien van een bedieningspaneel waarop je de warmte per kookzone kunt instellen, meestal bedien je de kookplaat met tiptoetsen of sliders.
Inductie koken is goedkoper dan keramisch koken doordat bij inductie koken de energie veel efficiënter naar de pan wordt overgebracht dan bij keramisch koken. Er gaat bij keramisch koken dus relatief veel energie verloren, en dat maakt keramisch koken duurder dan inductie koken, en dat geldt nog meer naarmate de pannen niet nieuw zijn.
Ja, dat is geen enkel probleem. Inductie pannen zijn eigenlijk gewone pannen die ook geschikt zijn voor inductie, en nooit exclusief geschikt zijn voor inductie.
Ja, dat is geen enkel probleem. Een pan is een pan, ook als hij op inductie gebruikt is.
Koken op de keramische kookplaat is duurder dan koken op gas, maar dit hangt wel af van de huidige gasprijs, de belastingen op energie en of je zelf stroom opwekt. Als je zelf stroom opwekt dan is een elektrische manier van koken goedkoper uiteraard, maar heel strikt gezien is koken op gas op dit moment nog goedkoper dan koken op de keramische kookplaat. Koken op de keramische kookplaat is ook duurder dan koken op inductie omdat bij inductie koken de energie efficiënter wordt gebruikt en er dan dus minder nodig is om hetzelfde resultaat te bereiken.
Een keramische kookplaat bevat warmtespiralen, en daar bovenop ligt een glasplaat. Doordat heel veel elektriciteit door de warmtespiralen wordt geduwd ontstaat wrijiving. Wrijving geeft warmte en daardoor gaan de spiralen in de kookplaat gloeien. Deze warmte wordt aan de glasplaat overgedragen en de glasplaat draagt de warmte op zijn beurt weer over op pannen die op de plaat staan.
Wacht na gebruik van de kookplaat totdat deze voldoende is afgekoeld – keramische kookplaten hebben over het algemeen een indicator die aangeeft of de kookplaat voldoende is afgekoeld om deze aan te kunnen raken.
Schraap nu, eventueel met een kookplaatschraper, het grove vuil van de plaat af.
Neem nu een vochtige doek en veeg de kookplaat schoon. Gebruik eventueel een niet agressief schoonmaakmiddel in verdunde vorm om de kookplaat schoon te maken. Gebruik geen schuurspons, dit kan krassen geven.
Wrijf de kookplaat droog met een schone doek nadat de plaat volledig schoon is.
Een keramische kookplaat van goede kwaliteit gaat ongeveer 20 jaar mee. Doordat de techniek die in een keramische kookplaat gebruikt wordt relatief eenvoudig is (een vorm ervan wordt ook in broodroosters toegepast) gaat deze niet zo snel stuk. Uiteraard kunnen vooral de bedieningsonderdelen slijten, maar dit hangt sterk af van de mate van gebruik en kwaliteit van het product.
Nee: een keramische kookplaat bestaat uit warmtespiralen onder een glazen plaat. Een inductie kookplaat bestaat uit inductiespoelen onder een glazen plaat. Beide apparaten zien er vaak wel het zelfde uit, maar de werking is volledig anders.
De voordelen van een keramische kookplaat zijn dat ze werken op elektra en niet op gas, en dus veiliger zijn dan gas omdat we bij koken op gas werken met open vuur en bij koken op de keramische kookplaat niet. Ook is de keramische kookplaat over het algemeen goedkoper in aanschaf dan de inductie kookplaat. Bovendien is een keramische kookplaat veel eenvoudiger te reinigen dan een gaskookplaat of gasfornuis.
De keramische kookplaat en de inductie kookplaat zien er vaak het zelfde uit, maar de werking is volledig anders; Een keramische kookplaat bestaat uit warmtespiralen onder een glazen plaat. Een inductie kookplaat bestaat uit inductiespoelen onder een glazen plaat. Bij de keramische kookplaat worden de pannen warm doordat de warmtespiralen gloeiend heet worden en deze warmte wordt via de glasplaat overgedragen op de bodem van de pannen. Bij de inductie kookplaat worden alleen de bodem van de pannen warm door een elektromagnetisch veld, er is daarbij dus geen sprake van warmte-overdracht van kookplaat naar pan, enkel overdracht van energie in de vorm van magnetisme.
In principe kunnen alle pannen die je kunt gebruiken op gas ook gebruikt worden op de keramische kookplaat. Er bestaan niet, zoals voor inductie koken, speciale pannen voor keramisch koken. Er bestaand wel zogenaamde ‘keramische pannen’ maar die heten zo omdat ze een keramische coating (anti-aanbaklaag) bevatten of zelfs van keramiek gemaakt zijn, het heeft met koken op een keramische kookplaat niets te maken.
Het is wel zo dat pannen die je eerst op gas hebt gebruikt minder efficiënt werken op de keramische kookplaat doordat de panbodem door de gasvlam iets vervormd is. Door deze iets vervormde bodem is de warmteoverdracht van de kookplaat naar de pan niet optimaal en gaat er energie verloren. Bij nieuwe pannen speelt dit een stuk minder.
Een kleine éénpits vrijstaande keramische kookplaat kost ongeveer €80,- en een zeer luxe brede keramische inbouw kookplaat kost ongeveer €1000,- dus het keramische kookplaat kost ergens tussen 80 euro en 1000 euro.
Een keramische kookplaat beschermer is een soort afdekmat voor op de kookplaat, die je weghaalt als je gaat koken en op de kookplaat legt als deze afgekoeld en schoon is, om hem te beschermen tegen stof, vuil en beschadigingen.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!