In een heus koekjeskookboek vond ik een recept voor kerstkoekjes. Of eigenlijk: koekjesdeeg dat zich goed leent voor het maken van koekjes in allerlei vormen. En aangezien de kerst er weer aankomt en ik allerlei vormpjes heb voor koekjes, zoals kerstboompjes en sterren, heb ik er kerstkoekjes van gemaakt. Overigens: als je andere vormpjes hebt voor je kokejes is dat ook geen probleem, want deze koekjes zijn erg lekker dus niemand die zich druk zal maken om de vorm ervan.
Kerstkoekjes recept
Ik heb een deel (de helft) van de boter vervangen door kokosolie omdat ik niet genoeg roomboter in huis had en omdat kokosolie zich prima leent voor het vervangen van roomboter. Je kunt natuurlijk gewoon alleen roomboter gebruiken.
Ingrediënten
Voor ongeveer 30 koekjes
- 150 gram boter
- 150 gram kokosolie
- 450 gram bloem
- 250 gram kristalsuiker
- 1 theelepel vanille-aroma
- 1 theelepel kaneelpoeder
Bereiding
- Warm de oven voor op 180 graden
- Vet een bakplaat
- Meng de boter, olie en suiker in een grote kom
- Voeg de bloem toe en kneed het deeg totdat het korrelig is
- Voeg de kaneel en vanille-aroma toe en blijf kneden, het deeg wordt nu gladder en echt koekjesdeeg zoals je het kent
- Bestuif een werkblad met bloem
- Maak ballen van het deeg en duw deze plat op het werkblad, de dikte die je wilt hebben is 1 centimeter (het uitrollen met een deegroller was bij mij geen succes, dus heb ik het met de hand gedaan)
- Steek nu de koekjes uit met je vormpjes en leg ze met behulp van een spatel op een ingevette bakplaat
- Bestrooi de koekjes nu met wat kristalsuiker (optioneel)
- Bak de koekjes nu gedurende 20 minuten in het midden van de oven
Houd er rekening mee dat de koekjes nog zacht zijn als ze klaar zijn, ze harden uit, haal ze daarom na het bakken van de bakplaat af en leg ze op een andere plaat om af te koelen (ik gebruik hiervoor een pizzabakplaat met gaatjes).
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!