Koffie is er in allerlei varianten, gewone koffie, cappuccino, espresso, latte macchiatto, wiener melange etc. Het huishoudelijk apparaat voor de koffieliefhebber, wat dan ook zeker niet mag ontbreken in zowel de design, moderne als de klassieke keuken is een goed koffiezetapparaat.
Na enige jaren ervaring met verschillende methoden om koffie te zetten met zowel hedendaagse elektrische koffiezetapparaten als de ouderwetse thermoskan met een melitta koffiefilter, worden hier de ervaringen gedeeld.
Waar moet een koffiezetapparaat aan voldoen?
Heel belangrijk vind ik persoonlijk dat het water wat door de koffie loopt goed heet is, kokend het liefst, de smaak van de koffie goed tot z’n recht komt en last but not least, het zetten van de koffie eenvoudig is. Want hoe mooi koffie zetten ook kan zijn, als je visite krijgt of je wil even snel een bak koffie zetten dan wil je gewoon dat het zetten van koffie niet al te veel rompslomp geeft.
Wat gebruik ik naast het elektrische apparaat nog meer om lekkere koffie te kunnen bereiden; een cafetiere en een perculator. Omdat elke methode zijn eigen specifieke koffie geeft hangt de keuze voor welke methode ik kies geheel af van het moment van de dag, de koffie die ik in huis heb en of ik koffieliefhebbers op visite heb.
In de volgende rubrieken worden dan ook tips en informatie gegeven die mogelijk nuttig zijn wanneer je overweegt iets aan te schaffen voor het zetten van koffie, het opschuimen van melk of het malen van de koffiebonen. Behalve ‘gewone’ koffie zijn er ook vele variaties, zo is er de oer-Hollandse koffie verkeerd en de ijskoffie.
Thee
Thee is de meest gedronken drank ter wereld op water na, kent vele varianten en daarmee bereidingswijzen. In de rubriek Hoe maak ik goede thee? wordt daarom niet alleen tips gegeven voor de aankoop van een theepot maar wordt ook stilgestaan bij het product thee, de smaken die er zijn en de bereidingswijzen. Ook worden er tips gegeven over bijvoorbeeld de gewenste watertemperatuur voor de bereiding van de verschillende theesoorten.