Aanrecht – Werkblad van de keuken, hierop bereid je de ingrediënten voor voordat ze in de pan gaan. Meestal geplaatst bovenop keukenkastjes en voorzien van een spoelbak en kraan. Het aanrechtblad kan worden gemaakt van natuursteen, kunststof, metaal of hout. Het woord ‘Aanrecht’ komt van het werkwoord ‘Aanrechten’. (Lees verder op Wikipedia).
Aanrechtwisser – Keukengerei om het aanrecht mee schoon en droog te maken. Je kunt hier een ramenwisser voor gebruiken maar net zo effectief is de deegschraper, die je ook weer voor andere dingen kunt gebruiken. Zie ook Deegschraper.
Aardappelmesje – Zie Aardappelschilmesje.
Aardappelschilmesje – Wordt ook wel ‘Aardappelmesje’ genoemd. Dit mesje is traditioneel gemaakt van metaal met houten handvat, maar meestal gebruikt men tegenwoordig goedkopere varianten met plastic handvat. Bijna in elke keukenlade te vinden, vaak snel bot en daardoor niet erg veilig (je zet snel veel druk omdat het snijden met een bot mesje niet echt goed gaat en daardoor heb je minder controle en schiet je sneller uit). Wordt gebruikt voor het schillen van aardappelen en fruit. Het goedkope aardappelschilmesje is één van de grootste veroorzakers van snijwonden (en veel gevaarlijker dan grote scherpe koksmessen of de traditionele scherpe aardappelschilmesjes). (Lees verder op Wikipedia of bekijk hier een overzicht van traditionele aardappelschilmesjes).
Aardappelpers – Keukengerei om aardappelen mee te persen nadat ze gekookt zijn. Wordt gemaakt in de vorm van een tang om aardappelen mee te persen. Er zijn ook uitvoeringen waarbij twee delen, de zeef en de drukker, los van elkaar kunnen worden schoongemaakt en voor gebruik weer in elkaar worden gezet. Kan worden gebruikt als alternatief voor de pureestamper, maar geeft een iets andere textuur aan de aardappel. (Bekijk hier een overzicht van aardappelpersen).
Aardappelrasp – Een rasp die speciaal is gemaakt voor het raspen van aardappelen. Deze rasp is meestal niet geschikt voor het raspen van zachte producten zoals kaas en heeft een specifiek rasp-patroon. De rasp van aardappelen kan worden gebruikt voor het maken van rösti of in bijvoorbeeld aardappelpannekoeken en aardappelkoekjes. (Bekijk hier een overzicht van aardappelraspen).
Aardappelschrapper – Een machine om geautomatiseerd aardappels en andere knolgroenten mee te schillen (te ‘schrappen’). Wordt in de industrie gebruikt om aardappelen en bieten mee te schillen voor verkoop (voorgeschilde aardappelen en bietjes voor de consument, bijvoorbeeld). Handig als je grote hoeveelheden moet schillen of het schillen met de hand geen optie is.
Afdruiprek – Ook wel ‘Druiprek’ genoemd. Wordt gebruikt in de keuken om de afgewassen vaat (borden, bestek, kopjes, potten en pannen) in te zetten zodat ze aan de lucht kunnen drogen. Er bestaan afdruiprekken van plastic, metaal en hout. Een afdruiprek doet mij altijd denken aan een studentenhuis. (Lees verder op Wikipedia of bekijk hier een overzicht van afdruiprekken),
Afvalemmer – Bak of emmer waarin afval wordt gedaan, wordt vaak voorzien van een vuilniszak aan de binnenkant. Wordt ook wel ‘Afvalbak’ genoemd. Vaak voorzien van sluitend deksel of klep, al dan niet te openen met een voetpedaal of zelfs elektronisch met een sensor. Onmisbaar in de keuken omdat daar veel afval wordt geproduceerd. (Lees hier verder over afvalemmers voor gescheiden afval of bekijk hier een overzicht van afvalemmers).
Afvoerzeefje – Klein zeefje (meestal rond van vorm) dat in de afvoer van een gootsteen kan worden gelegd om vloeistof van vaste materialen te scheiden. In de praktijk komt het er op neer dat het afvoerzeefje, mits consequent gebruikt, ervoor zorgt dat de afvoerbuis veel minder snel verstopt raakt. In het buitenland worden vaak afvoervermalers gebruikt, het afvoerzeefjes is een stuk veiliger.
Afwasbak – Bak, meestal gemaakt van kunststof, die gevuld kan worden met zeepwater om de afwas in te doen. Wordt geplaatst in de gootsteen van het aanrecht. Wordt ook wel ‘Afwasteil’ genoemd.
Afwasborstel – Borstel specifiek voor het schoonborstelen van de vaat (afwas).
Afwaskwast – Zie Afwasborstel.
Afwasteil – Zie Afwasbak.
Allesopener
Aluminiumfolie
Amandelmolentje
Ananasboor
Antispatdeksel – Deksel dat je op een pan kunt leggen om opspattend voedsel (voornamelijk vet en/of vocht) te voorkomen. Deksel dient groter te zijn dan de bovenkant van de pan en is meestal voorzien van kleine gaatjes of gleufjes om de pan niet af te sluiten maar lucht door te laten. Wordt vaak ten onrechte ‘Spatdeksel’ genoemd. (Bekijk hier een overzicht van antispatdeksels).
Appelboor – Voorwerp om het klokhuis mee uit appels te verwijderen. Meestal gemaakt van een halfopen buisje met kartelranden maar er bestaan ook appelboren in de vorm van een buisje of modellen die bij het boren direct partjes snijden (de zogenaamde ‘Appelverdeler’). Steek de appelboor aan de bovenkant in de appel en draai de boor rond en snijd daarmee een staafje appel uit het midden van de appel – daar waar meestal het klokhuis zit. Daarna trek je de appelboor uit de appel en daarmee verwijder je grotendeels het klokhuis. (Bekijk hier een overzicht van appelboren).
Appelverdeler – Zie Appelboor.
Aspergepan – Soort pan specifiek voor het garen van asperges. Omdat asperges langwerpig zijn is een hoge, smalle pan nodig om de asperges volledig onder water te zetten en de top van de asperges boven het water uit te laten steken. Door de aspergepan af te sluiten met het deksel zullen de asperges gaar koken in het water en de toppen zullen gaar stomen, waardoor de meeste smaak behouden blijft. (Lees verder over asperges op Wikipedia of bekijk hier een overzicht van aspergepannen).
Aspergeschiller – Zie Dunschiller.
Aspergetang – Tang die specifiek gemaakt is voor het uitserveren van gekookte asperges. Vaak is de tang bedoeld voor kwetsbare gerechten, zoals asperges en vis. De tang is voorzien van brede klemmen zodat de asperges niet breken tijdens het opdienen.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!