Keukenaccessoires zijn eigenlijk alle gebruiksvoorwerpen voor in de keuken die de werkzaamheden in de keuken mogelijk, makkelijker of leuker maken. Sommige keukenaccessoires zijn noodzakelijk, van andere kan je je afvragen of ze echt wel uitgevonden hadden moeten worden.
De materialen waarvan keukenaccessoires zijn gemaakt lopen sterk uiteen, kunststof, porselein en rvs producten worden op dit moment het meest gebruikt. Hout zie je ook nog wel maar de meeste voorwerpen die van hout worden gemaakt zijn ook in kunststof varianten beschikbaar.
Hieronder vind je keukengerei met verwijzingen naar uitgebreide artikelen over dat keukengerei. Een keukengerei-namen alfabet vind je hier. Een overzicht van keukenapparatuur vind je hier.
Bakjes
Bakjes voor het opbergen en vers houden van restjes eten. Bakjes voor het voorbereiden van je maaltijd. Bakjes voor het invriezen van voedsel. Bakjes voor het meenemen van salades… Bakjes heb je nooit genoeg. En het makkelijkst zijn de bakjes die goed stapelen zodat ze weinig ruimte innemen in je keukenkastjes, bakjes die goed afsluiten en bakjes die precies passen in je vriezer en koelkast. Ik heb ze gevonden! (Maar niet nadat ik er eerst velen heb gebruikt die tegenvielen en die ik dus niet meer gebruik).
Lees hier verder over vershoud bakjes>>
Hamburgerpers
Een hamburger echt zelf maken is leuk; burger bakken, groenten, kaas en saus er op en dan op het broodje. Je kunt ook echt het vlees zelf mengen met kruiden en daarna bakken, dan maak je écht zelf je hamburger (kan ook goed vegetarisch!). Nadeel is dat het lastig is een compacte hamburger te maken en dus valt hij snel uit elkaar. De oplossing is een hamburgerpers, en laten die helemaal niet duur zijn! Lees hier verder over mijn zoektocht naar een hamburgerpers>>
Pureestamper
De oer Hollandse gerechten zoals boerenkool en hutspot, zuurkoolstamp en rodekool stamp maak je niet zonder een pureestamper. Een degelijke pureestamper is dan ook onmisbaar in de Hollandse keuken. Natuurlijk kan je met een vork aan de slag gaan maar dan ben je achteraf moe, teleurgesteld en heb je een verbogen vork.
Tip voor puree: houd wat kookvocht apart en doe dat bij de aardappelen voordat je gaat stampen, dan wordt het wat smeuïger. Je kunt ook room(boter) gebruiken natuurlijk, maar dan krijg je weer gedoe met… gebruik beiden, dan weet je zeker dat het lekker wordt en vochtig genoeg is.
Lees hier verder over pureestampers>>
Garde
De garde is, naast de koksmuts, het symbool van een kok. En net als je goed leert snijden door veel te snijden leer je ook goed opkloppen door het vaak te doen. Een knappe garde bespaart je een hoop werk en last van je pols. Een goede garde koop je slechts één keer, en daarom is het verstandig de juiste garde te kopen, want kwaliteit heb je zelf in de hand. Letterlijk dan. Ik had een goedkope garde (en dan bedoel ik echt heeeeel goedkoop), daarvan lieten de draden (snaren?) los. Dus op zoek gegaan naar een goede, degelijke die me niet in de steek zou laten, en die heb ik gevonden.
Lees verder over gardes>>
Pastamachine
Als je nog nooit zelf pasta hebt gemaakt dan is een pastamachine misschien iets waar je nooit aan hebt gedacht, maar als je zelf lasagne hebt uitgerold en geen egale dikte hebt kunnen maken dan weet je: een pastamachine is een must. Zelf pasta maken is niet moeilijk, maar met een pastamachine wordt het een feest, en plezier beleven aan koken is toch iets om gelukkig van te worden. Een pastamachine zorgt zeker voor meer plezier in de keuken. En daarom denk ik dat het iets is dat in iedere keuken thuishoort, want je kunt er zoveel verschillende soorten pasta mee maken en dat is echt heel erg leuk (en lekker!).
Lees hier verder over pastamachines>>
Pepermolen
Omdat je een goede pepermolen maar één keer in je leven hoeft te kopen besloot ik uit te zoeken wat een goede pepermolen is. Wat blijkt: er zijn heel veel goede pepermolens en hoewel ze vrijwel dezelfde werking hebben werken ze toch allemaal anders. Peugeot maakt pepermolens met een stalen maalwerk, Zassenhaus maakt pepermolens met een keramieken maalwerk en de rest maakt pepermolens die grotendeels overeenkomen met deze grote twee. Toch heb ik een goede pepermolen kunnen vinden. Lees hier verder over pepermolens>>
Knoflookpers
Volgens mij eet ik minimaal zes keer per week een gerecht waar knoflook in zit. Ik vind het gewoon lekker en het is nog gezond ook. Het liefst pers ik de knoflook want dat geeft het meeste smaak. Maar wat is een goede knoflookpers? Eentje die eenvoudig schoon te maken is, die goed werkt en waarvan de onderdelen niet uit elkaar vallen na gebruik. Maar hij moet wel betaalbaar zijn en je moet er ook geen abonnement bij de sportschool voor nodig hebben om hem goed te kunnen bedienen. Op zoek dus naar de juiste knoflookpers!
Lees hier verder over de knoflookpers>>
Vijzel
Met een vijzel kan je niet alleen zelf curry en andere pasta maken maar je kunt ook je kruiden en specerijen er mee kneuzen zodat er meer smaak vrij komt. Vijzels worden al eeuwen lang overal ter wereld gebruikt en als je wat ingrediënten in je vijzel doet, beetje olie erbij, en dan even ‘vijzelt’ dan weet je waarom: direct ruik je dat de smaken vrijkomen. Voordeel van een vijzel is dat je de smaken laat vrijkomen voordat ze in je gerecht zitten, dus je kunt je smaken proeven en ruiken en dan iets toevoegen om het nog aan te passen, alles voordat je de inhoud van je vijzel in het gerecht doet. Vijzels kosten niet veel en gaan een leven lang mee. Een prima kado dus (voor jezelf).
Lees hier hoe een vijzel werkt en leer hoe je guacamole maakt in een vijzel>>
Ovenschaal
Ronde, ovale en rechthoekige ovenschalen in alle materialen en kleuren. Voor het maken van een ovengerecht is een ovenschaal onmisbaar. Maar je kunt er ook frites in bakken in de oven, of een dessert in maken (tiramisu, iemand?)
Ik heb vier – nee vijf ovenschalen, en gebruik ze allemaal regelmatig. Ik heb de meeste gekregen van mensen die niet snappen hoe fijn je kunt koken met een ovenschaal. Jammer voor hen. Ken je ook zo iemand? Neem dan de ovenschaal dankbaar in ontvangst en maak er lekkere dingen in!
Lees hier verder over ovenschalen>>
Snijplanken
Een goede snijplank in de keuken is net zo belangrijk als een goede pan of een goed mes: onmisbaar. Ooit wel eens met een kromme snijplank gewerkt, of met een te kleine plank? Ellende, en nog gevaarlijk ook.
Maar wat is het verschil tussen een houten snijplank en een kunststof snijplank, en waarom zijn houten snijplanken in de professionele keuken niet meer toegestaan? Wat is het voordeel van een hele dikke snijplank, en wat kan je doen tegen het wegglijden van je snijplank? Wat is een goed formaat snijplank en waarom heb je er meer dan één nodig?
Antwoorden en meer informatie over snijplanken vind je hier>>
Pizzasteen
Een pizzasteen is een steen die je in de oven legt tijdens het opwarmen van de oven, de steen functioneert dan als een soort batterij met warmte, die ervoor zorgt dat de oven weer snel op temperatuur is nadat je hem hebt geopend om de pizza er in te leggen.
De pizzasteen werkt ook prima op de barbecue om bijvoorbeeld pizza of boord op te bakken. Maar ook in de oven werkt hij goed als je iets anders bakt dan pizza. En natuurlijk kan je ook een ‘gewone’ steen in de oven leggen, maar die moet dan wel tegen het constant opwarmen en afkoelen kunnen, niet te veel ruimte innemen en de warmte goed vasthouden. Een pizzasteen is wel zo handig.
Bekijk hier meer informatie over pizzastenen.
Barbecue Thermometer
Voor wie barbecueën een serieuze manier van koken is. Als je weet wat de temperatuur van de barbecue is weet je hoe lang je je eten erop moet bereiden. ‘Meten is weten’ geldt ook zeker voor de temperatuur van de barbecue. Natuurlijk ben jij een meester in het bereiden van vlees, vis en gevogelte op de barbecue en heb jij geen thermometer nodig, maar voor je gasten is het misschien wel fijn te weten dat het vlees goed verhit is geweest, door en door. En je hoeft maar één keer ziek te worden van voedsel dat niet goed is verwarmd op een zomeravond, dan weet je waarom een barbecue thermometer onmisbaar is. Ook voor jou ;-)
Lees hier verder over barbecue thermometers>>
Dienbladen
Een dienblad is de verbinding tussen keuken en de rest van het huis. Een dienblad is een praktisch gebruiksvoorwerp dat nog steeds wordt ontwikkeld en waar ontwerpers hun creatieve energie op loslaten. Je zult je verbazen over het aantal dienbladen dat te koop is, de soorten, maten, vormen, ontwerpen, kleuren, materialen en prijzen. Er is altijd een dienblad dat past in jouw interieur, voldoet aan jouw eisen en wensen en zelfs van jouw favoriete ontwerper.
Bekijk hier een overzicht van alle dienbladen en verbaas je over de schoonheid van een praktisch gebruiksvoorwerp als een simpel dienblad>>
Krukjes
Krukjes zijn praktisch in de keuken als opstapje, voor het pakken van die ingrediënten die je niet elke dag gebruikt maar die je toch in huis hebt want ‘je weet maar nooit’. In de winkel zie je ze vaak staan: verrijdbare krukjes die niet meer kunnen rijden als je er op staat: erg handig in en om het huis. Barkrukken zijn leuk als je een hoge tafel of bar hebt bij je keuken, gezellig bij de keuken eten is weer eens wat anders dan aan tafel en zeker chiquer dan op de bank voor de TV, al heeft dat ook z’n charme…
Lees hier door over krukjes>>
Deegschrapers
Met een deegschraper kun je niet alleen deeg uit een kom schrapen maar je kunt er ook de bloem voor je zelfgemaakte pasta mee bij elkaar houden of de gesnipperde ui mee van je snijplank halen. Het werkt ook goed om je werkblad mee schoon te ‘vegen’ en zelfs bij het schoonmaken van je kookplaat komt hij goed van pas.
Een deegschraper is niet duur, zeker niet als je bedenkt hoe multifunctioneel je hem kunt gebruiken en hoe vaak je hem zult gebruiken. Goede kado-suggestie voor kookliefhebbers!
Lees hier alles over deegschrapers>>
Kruidenrek
Een goed kruidenrek maakt het je gemakkelijk in de keuken: je favoriete kruiden naast elkaar, op jouw volgorde in een rekje. Als je ruimte hebt op je aanrecht is een staand kruidenrek mooi, wil je het functioneel opbergen dan monteer je een kruidenrek aan de muur of in een keukenkastje. “Had ik jaren eerder moeten doen” is wel van toepassing nadat je een kruidenrek hebt aangeschaft. Nu nog even de inhoud van al die potjes en bakjes overgieten… Lees hier alles over kruidenrekken>>
Bakkwast
Geef toe: dat gepruts met een vork als je geklopt ei over je appeltaart wilt uitsmeren is wat klungelig. En het resultaat is ook een stuk minder, dus stop je er maar mee. “Ik heb m’n best gedaan’. Maar het is zo simpel met een bakkwast: je smeert ei, glazuur of ander smeersel eenvoudig uit met een kwast. Maar ook het invetten van een pan of bakblik gaat heel eenvoudig. En veel ruimte nemen ze ook niet in, dus waarom gebruik je geen bakkwast? Lees hier alles over bakkwasten>>
Rasp
De meeste mensen hebben wel ergens een rasp liggen/hangen in de keuken, maar van gebruik komt vaak weinig. Toch is de rasp een uitstekende manier om je gerechten veel meer smaak en structuur te geven, want geraspte ingrediënten geven veel meer smaak af dan gesneden ingrediënten. Denk maar eens aan gember of knoflook: rasp ze eens en proef het verschil. En natuurlijk is een rasp onmisbaar voor het schaven van citrusvruchten (ook wel ‘zesten’ genoemd). Een citroencake zonder citroenzest is als… nouja, niet zo lekker. Er zijn dus verschillende soorten raspen. Lees hier verder over de keukenrasp>>
IJsscheppers
Een mooi bolletje ijs scheppen is niet zo moeilijk: je schraapt het ijs met de ijsschep zodat het als een soort schil oprolt in de ijsschep, je blijft doorschaven totdat de ijsschep vol is en je hebt nu een mooi bolletje ijs. Het is niet handig om de ijsschep echt in het ijs te duwen en zo een ‘hap’ ijs uit het blok uit te halen, dat wordt nooit een mooi bolletje. Je kunt de ijsschepper het beste even in warm water laten opwarmen zodat het ijs niet aan de ijsschep blijft plakken. En als laatste: gebruik een goede ijsschepper. Voor ijs maar ook voor oliebollen, want die kan je er ook mee scheppen :-) Lees hier verder over ijsscheppers>>
Kaasschaaf
Met een kaasschaaf kan je meer dan kaas schaven. Ik gebruik er regelmatig eentje voor het schillen van komkommer, het in dunne plakjes schaven van dezelfde komkommer en zelfs appel schaaf je er eenvoudig heel dun mee. Maar vooral schaaf ik er mooie plakjes kaas mee. Opvallend: heel veel mensen hebben een kaasschaaf die ze “toch eens” zouden willen vervangen, maar toch gebeurt het niet. Dat onding dat ervoor zorgt dat jonge kaas brookelt en waarmee je niet door oude kaas heenkomt. Je weet vast wel wat ik bedoel… Toch zijn er hele goede kaasschaven op de markt. Lees hier verder over kaasschaven>>
Kookwekker
Natuurlijk heb jij, volleerd chef, geen kookwekker nodig. Jij kookt ‘op gevoel’ en hoort aan het geluid dat het water maakt in de pan hoe lang het al kookt en of je pasta gaar is. Eieren koken doe jij ook zonder kookwekker want jij hebt dat Fingerspitzengefühl als het op koken aankomt. Maar er zijn ook mensen die nog wel eens vergeten hoe lang de eieren staan te koken, en hoe lang de rijst al in de pan zit. Voor hen zijn er kookwekkers. Kookwekkers die je ouderwets draait en die dan heel erg analoog aftellen, of digitale kookwekkers die op een nieuwerwets batterijtje werken. Het is maar net wat je prettig vindt. Lees hier verder over kookwekkers>>
Huishoudhandschoenen
Echt waar? Zit er verschil in kwaliteit tussen huishoudhandschoenen? Ja, en niet zo’n beetje ook niet (zo zeggen ze dat in sommige delen van het land, aldus mijn schoonmoeder). Er blijken huishoudhandschoenen te bestaan die niet alleen een goede pasvorm hebben en daardoor veel handiger in gebruik zijn, maar ook nog eens veel langer meegaan doordat ze van betere kwaliteit zijn. Je kunt het onbenullig vinden, maar als die dingen weer eens scheuren of lek raken doordat de vingers zwabberen, dan is het misschien goed om eens uit te kijken naar wat betere exemplaren. Ik moet ze wel gebruiken omdat m’n handen anders heel erg droog worden, en gebruik dan liever goede, en ik heb ze gevonden. Lees hier verder over huishoudhandschoenen>>
Vergiet
Mijn vader (chef kok) goot aardappelen af met een theedoek over de pan. Het is me altijd een raadsel waarom want een vergiet werkt een stuk eenvoudiger, veiliger en het scheelt een hoop extra wasgoed. Ik gebruik gewoon een vergiet. En, in tegenstelling tot wat de meesten doen, zet ik het vergiet het liefst in de pan en giet ik zo af. Dit zorgt ervoor dat de aardappelen in de pan blijven en je ze dus niet in het vergiet kiepert en weer terug in de pan moet laten vallen (gaat niet altijd helemaal goed bij mij). Maar hoe je het ook wendt of keert: een vergiet is toch wel onmisbaar hoor, en ze zijn zeker niet duur dus waarom moeilijk doen met een theedoek? Lees hier verder over vergieten>>
Mandoline
Een mandoline is een schaaf voor het gelijkmatig snijden van groenten en fruit. Handig voor bijvoorbeeld het snijden van appel of plakjes aardappel. Doordat de plakjes evn dik worden. garen ze ook gelijkmatig en heb je dus gelijkmatig gebakken aardappelen. Je kunt met een mandoline ook Julienne snijden, wat dan weer erg handig is voor garnering. Je kunt overigens ook heel eenvoudig jezelf verwonden met een mandoline, dus lees goed hoe het werkt en waar je op moet letten bij het kopen va neen mandoline. Lees hier verder over mandoline>>
Dunschiller
Op zoek naar een nieuwe dunschiller, zo gedaan, toch? Helaas niet, want er zijn veel verschillende soorten en afhankelijk van hoe je schilt werken ze heel goed of juist helemaal niet goed. En dan blijken er, naast dunschillers, ook nog Jullienne-schillers en asperge-schillers te bestaan. Een overzicht opstelen en elimineren dus, en dan op zoek naar de juiste. Lees hier veder over dunschillers>>
Beslagkom
Ik gebruik een beslagkom voor het mengen van ingrediënten, het kneden van deeg en het opkloppen van eiwit, maar ook als afvalbak tjdens het koken. Dit zit zo: als ik een bakje gebruik voor hetafval dan moet ik hem tussendoor meerdere keren legen, en met een grote beslagkom hoeft dit niet. daarbij komt dat een beslagkom net zo snel afgewassen is als een klein bakje (nouja, bijna net zo snel) dus dat het gewon veel handiger is zo’n grote bak te gebruiken. Maar als beslagkom moet hij wel aan een aantal eisen voldoen, en daarom ben ik op zoek gegaan naar een goedkope goede beslagkom. Lees hier verder over beslagkommen>>
Eierdooier scheiders
Natuurlijk gaat het altijd goed als je genoeg eieren hebt en je de eieren breekt in een apart bakje. Maar als je net dat laatste ei pakt, en het breekt boven je beslagkom waar alle andere ingrediënten al in zitten, dan gaat het nog wel eens mis: de eierdooier scheiden van het eiwit. En ik kan er over meepraten, want ik ben er heel erg slecht in. Bij mij gaat de dooier stuk, valt bij het eiwit en neemt dan ook nog wat stukjes van de schaal mee. Er zijn ergere dingen in het leven, maar irritant is het wel. Dus op zoek naar een eierdooier scheider. Lees verder>>
Melkkan RVS voor het opschuimen van cappuccino
Voor mijn nieuwe espressomachine ging ik op zoek naar een RVS melkkan zodat ik daarin melk kan opschuimen voor een cappuccino. Wat bleek: er zijn wereldkampioenschappen koffie zetten en de daaraan verbonden organisatie heeft in samenwerking met een fabrikant van RVS producten een melkkan ontwikkeld die ideaal is voor het opschuimen van melk. Maar er zijn veel meer modellen te koop, die ook hele goede beoordelingen krijgen en er zeer bijzonder uitzien. Op zoek dus naar een goede melkkan voor het opschuimen van melk. Lees verder>>
Olieverstuiver voor in de keuken
In plaats van een scheut olie in de pan een spuitbus gebruiken om je pan in te vetten. Mooi idee want zo gebruik je niet te veel olie; gezond en besparend. En helemaal mooi als het een hervulbare fles is zodat je zelf kunt bepalen welke olie je gebruikt en het is natuurlijk beter voor het milieu (en voor je portemonnee). Er blijken er genoeg te koop, maar het vinden van een goede olieverstuiver blijkt niet eenvoudig. Toch heb ik er eentje kunnen vinden, lees hier welke het is geworden>>
Vuilnisbak voor gescheiden afval
Echt leuk is het niet, een vuilnisbak kopen. En het blijkt nog lastig ook om de juiste vuilnisbak te vinden, als je op zoek bent naar specifieke eigenschappen, zoals inhoud, afmetingen en drie vakken voor het scheiden van het afval. Toch is het gelukt een vuilnisbak te vinden die past in de keuken en aan alle eisen voldoet. Afval scheiden gaat een stuk eenvoudiger als je een vuilnisbak hebt voor het scheiden van afval, maar echt leuk vind ik het nog niet, al besef ik wel hoe veel plastic we gebruiken… Lees hier verder over mijn zoektocht naar een vuilnisbak voor gescheiden afval>>
Zeepdispenser voor aan de wand
Dat wil ik eigenlijk thuis ook wel denk ik regelmatig als ik ergens ben waar een zeepdispenser aan de muur hangt: ziet er zo netjes uit en ze werken altijd goed. Thuis heb ik zo’n zeeppompje staan dat altijd in het water valt als ik de fles afwasmiddel niet netjes terug zet. Zo’n zeeppompje dat wegschiet als je niet netjes op het pompje drukt, bijvoorbeeld als je handen vies zijn tijdens het koken. Een zeepdispenser aan de want heeft meer capaciteit, verbruikt minder zeep, is slagvast, eenvoudig schoon te maken en neemt geen kostbare plek in op mijn aanrecht. Op zoek dus naar een zeepdispenser voor aan de want! Lees hier verder over mijn zoektocht naar een professionele zeepdispenser>>
Pannenrek
Als je, zoals wij, een chronisch gebruik aan ruimte hebt in de keuken, dan is een pannenrek misschien een uitkomst: met een pannenrek bespaar je kastruimte. Maar er zijn meer voordelen: pannen drogen beter als je ze ophangt dan als ze gestapeld zijn, je kunt de pannen makkelijker pakken en misschien nog wel belangrijker: ze beschadigen veel minder. Er bestaan staande pannenrekken, wandmodellen en plafondmodellen. Lees hier verder over pannenrekken>>
Blikopener
Natuurlijk gebruiken we allemaal wel eens een blikopener. En als je een blikopener hebt die goed werkt, dan denk je er waarschijnlijk nooit over na dat er ook mensen zijn die, zoals ik, een blikopener hebben die niet goed werkt. Maarja; een nieuwe kopen is een gokje, want ook a; ziet ‘ie er leuk uit, dat betekent nog niet dat ‘ie ook goed werkt. En om ze nu allemaal te kopen en daarna terug te brengen als ze niet goed werken is ook weer zo at. Op zoek dus naar een goede blikopener. Lees hier verder>>
Schuimspaan
Dat ding waarvan je wellicht niet wist hoe het heet maar toch altijd goed van pas komt als je het nodig hebt: de schuimspaan. En ook: je schept er waarschijnlijk zelden schuim mee maar toch heet het nog steeds een schuimspaan. Toegegeven: er zijn meerdere soorten en voor het gemak noemen we ze allemaal schuimspaan, onterecht, zo blijkt, want met een frituurschep is het gewoon lastig schuim scheppen. En ik had een nieuwe nodig, dus op zoek naar de juiste schuimspaan. Lees hier verder>>
Keukenrolhouder
Zuchten, dat doe ik elke keer als de keukenrol van het kastje valt als ik het gehaast pak of terugzet. Diep ademhalen en kalm blijven, dat doe ik als ik de rol aluminiumfolie in de lade leg en de lade daarna niet meer dichtgaat omdat de rol folie net verkeerd ligt. Geduldig friemelen, dat doe ik als ik het beginnetje van het plasticfolie niet los krijg van de rol. En daarom ging ik op zoek naar een keukenrolhouder waarin ik ook folie kan opbergen. Lees hier verder>>
Doseerfles/Beslagfles
Bij het bakken van poffertjes is het belangrijk de kuiltjes van de poffertjespan in een soepel tempo te vullen met beslag zodat je daarna de poffertjes in hetzelfde tempo kunt gaan draaien. Als je met een lepel giet dan blijven de poffertjes aan elkaar vastzitten (het beslag vormt draden) en die moet je dan weer losmaken. Een beslagfles biedt uitkomst: daarmee doseer je eenvoudig de juiste hoeveelheid beslag in de kuiltjes van de poffertjespan. Maar wat kost een beslagfles en welke zijn er te koop? Lees hier verder>>