In mijn huis zit een oude keuken, hij is zelfs zo oud dat de makelaar de keuken omschreef als aan vervanging toe, nou dan weet je het wel. De keukenkraan was een Grohe, model dat niet meer verkrijgbaar is. En ik vond het niet de beste keuze voor mijn keuken: als ik een pan aan het afwassen was dan zat de greep in de weg als hij op ‘koud’ stond. En toen ging de perlator stuk: het mondstuk sproeide alle kanten op en was niet meer te gebruiken. Tijd voor een nieuwe keukenkraan dus, maar welke moest ik kopen? Ik kom het op kantoor, bij familie en vrienden tegen: prachtige keuken met een onhandige maar oh zo mooie (en dure!) keukenkraan. Het lijkt erop alsof men niet nadenkt en gewoon maar een keukenkraan koopt, en dat is zonde. Het kan ook anders…
Best verkochte keukenkraan
GROHE Minta Keukenkraan - L-uitloop - Met uittrekbare handdouche - Chroom
Keukenkraan – mengkraan
Vroeger installeerde men een aparte kraan voor warmwater en een aparte kraan voor koud water. Tegenwoordig wordt de toevoer van warmwater en koudwater op één kraan aangesloten; de mengkraan. Uit een mengkraan komt een mengsel van warmwater en koudwater, vandaar de naam mengkraan. Een praktische reden om niet voor een mengkraan te kiezen maar voor een ouderwetse set van een losse warmwaterkraan en een koudwaterkraan is er naar mijn weten niet. Het is natuurlijk wel heel hip en retro, maar in een keuken wordt gewerkt dus praktisch en hygiënisch zijn belangrijker dan uiterlijk vertoon. Vind ik.
Wandmontage
Als je huidige keukenkraan gemonteerd is aan de wand en je bent niet van plan de keuken aan te gaan passen aan de kraan, kies dan voor een wandmontage keukenkraan. Let op de juiste maat, en dan met name de maat tussen de twee leidingen waarop de kraan aan de muur gemonteerd wordt. Het aanbod van dit type keukenkranen gelijk een stuk minder groot dus dat vereenvoudigt de keuze. Is je huidige keukenkraan een model dat op het aanrechtblad of de spoelbak is gemonteerd, dan kies je natuurlijk voor een keukenkraan zonder wandmontage.
Ééngreeps of draaiknoppen
Er zijn mengkranen met draaiknoppen en met grepen. De draaiknoppen vind ik wat onhandig omdat je ze echt vast moet pakken en ze daardoor gelijk vies maakt als je je handen nog moet wassen. Een greep is zo’n hendel die je naar warm of naar koud kunt draaien en dan omhoog en omlaag kunt duwen zodat er meer of minder water uit komt. Een ééngreeps mengkraan heeft als voordeel dat je hem met één hand kunt bedienen en je hem vaak zelfs met de bovenkant van je hand of elleboog aan- en uitzetten, met als voordeel dat je ook met vieze handen de kraan schoon kunt aanzetten. Altijd handig als je net kipfilet hebt gesneden bijvoorbeeld. Een ééngreeps keukenkraan dus voor hygiëne en gemak.
Hoge uitloop of lage uitloop
Het vullen van pannen met water, het uitspoelen van pannen, het wassen van groente en fruit, het afwassen van grote pannen, mengkommen en snijplanken: alle is groot en onhandig. Als je dan ook nog een keukenkraan hebt met een lage uitloop waardoor je je best moet doen om stromend water in je pan of op je snijplank te krijgen dan maak je het jezelf niet gemakkelijk. Ik vind het in ieder geval niet handig, en als je een keertje een oortje van het favoriete theekopje van oma tegen de keukenkraan tikt waardoor het kapot gaat, dan weet je het zeker: een keukenkraan met hoge uitloop is bijna altijd veel handiger dan een keukenkraan met lage uitloop. Ook voor keukenkranen met hoge uitloop zijn er twee populaire soorten uitloop: De C-vormige uitloop (‘C-uitloop’) en de L-vormige uitloop (‘L-uitloop’). De C-uitloop is de populairste uitloop bij keukenkranen met een hoge uitloop. Deze uitloop gaat recht naar boven, waarna hij rond afloopt; het is dus in feite een boog, of koepelvorm (of een ‘C’ die je een kwartslag draait). De L-uitloop is een rechte uitloop: de kraan loopt in een L (ook weer een kwartslag draaien om een goed beeld te krijgen). Dit kan bij kranen met een hoge uitloop prima werken want door de hoogte heb je ruimte onder de kraan, en je hebt zelfs meer ruimte dan bij een C-uitloop omdat er geen ‘boog naar beneden’ is. De L-uitloop oogt wat moderner dan de C-uitloop, overigens.
Uittrekbare handdouche
Voor het schoonmaken van de wasbak, het vullen van een grote pan of emmer of voor het spoelen van groente en fruit kan het heel handig zijn om een uittrekbare handdouche te hebben in/op de keukenkraan. Een uittrekbare handdouche is in feite niet anders dan een slang die in de uitloop van de keukenkraan zit en welke je uit de uitloop kunt trekken en er weer in kunt laten gaan. In plaats van dat je je vergiet heen en weer moet bewegen onder de kraan om al je fruit af te spoelen kan je nu de handdouche over het fruit bewegen: veel handiger, vind ik. Nadeel van de uittrekbare handdouche is dat er een losse slang in de kraan is verwerkt, en die slang hangt onder de kraan in je keukenkastje, meestal zit er een metalen veer om de slang heen zodat deze weer gemakkelijk teruchtschuift in de kraan.
Zwenkbare uitloop
Als je wilt dat de kraan heen- en weer kan bewegen boven je spoelbak(ken), dan is een keukenkraan met zwenkbare uitloop een goed idee. Deze kranen monteer je op de spoelbak, en hij draait dan naar de kant waar jij heb wilt hebben. Dit is heel prettig in gebruik, zeker als je meerdere spoelbakken hebt, maar het kan ook van pas komen als je maar één spoelbak hebt maar toch gemakkelijk een pan of emmer water wilt kunnen vullen, want je draait de kraan zo boven je pan of emmer.
Perlator / zeefje en sproeikop
In de uitloop van de kraan, daar waar het water uitkomt, zit doorgaans een zeefje, wat een perlator wordt genoemd. De perlator zit in de kraan om het water er in een mooie constante straal uit te laten komen. Het zorgt ervoor dat het water bruisend uit de kraan stroomt en ondoorzichtig is. Ook kan de perlator voorkomen dat een stukje kalk uit de leiding uit de kraan komt, (het is daarom aan te raden om regelmatig de perlator van de kraan af te draaien en even schoon te maken met schoonmaakazijn of een ander kalkreiniger). Maar de perlator kan ook vervangen worden door een heuse kleine douchekop, als deze op de keukenkraan zit dan komen er kleine stralen water uit de keukenkraan, wat heel handig is voor het afspoelen van groente en fruit en het schoonmaken van potten en pannen. De meeste ‘douchekoppen’ op keukenkranen zijn zowel als perlator als douchekop te gebruiken, het is een kwestie van even in- of uittrekken van de uitloop.
Afmetingen
Een mooie keukenkraan die alles heeft dat je wilt is prachtig, maar hij moet wel passen. Zo vond ik in mijn zoektocht dé perfecte keukenkraan die bij nadere inspectie net niet zou passen: hij was te hoog en zou niet passen op het aanrecht – onder het keukenkastje. Zorg er dus voor dat je de ruimte opmeet tussen het oppervlak waar de kraan op komt te staan en het ‘plafond’ van de ruimte, bij mij het keukenkastje boven de spoelbak. Bekijk ook de uitloop naar voren: hoe ver (diep) komt de kraan vanaf het punt van installatie naar voren? Waar komt de waterstraal terecht, en is dat waar je die wilt hebben?
Merken
Enkele merken van keukenkranen zijn, in alfabetische volgorde:
Armatelinea, Blanco, Boily, Boretti, Brodit, Copadesign, Daalderop, Damixa, Differnz, Dornbracht, Erkalinea, Franke, Gessi, Grohe, Haceka, Hansa, Hansgrohe, Kludi, KWC, Kwc, Mizzo, NeFit, Neoperl, Newform, Perrin&rowe, Plieger, RAMINEX, Schütte, Swedbe, Tectake, Tiger, Tres, Venlo, VidaXL
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht zijn de merken Grohe en Hansgrohe niet van de zelfde fabrikant. De twee bedrijven hebben geen familiebanden, ze maken wel soortgelijke kranen die soms verdacht veel op elkaar lijken.
Uiterlijk en prijs
Wat de één mooi vindt is voor de ander ronduit lelijk. Wat de één duur vindt is voor de ander ’te goedkoop om goed te zijn’. Het is dus aan jou om te bepalen wat je mooi vindt en wat je voor een kraan uit wilt geven. Bedenk wel dat je de keukenkraan nog jaren wilt gaan gebruiken en dat je je erg snel gaat ergeren aan een kraan die niet werkt zoals je het zou willen.
Een keukenkraan kiezen
Zet de maten van de hoogte en diepte op papier. Zet je eisen op papier: Mengkraan met draaiknoppen of enkelgreeps? Hoge uitloop of juist niet? Uittrekbaar gedeelte? Perlator met sproeikop? Merk? Prijs? Uiterlijk?
Zoek nu keukenkranen die in ieder geval passen qua afmetingen, streep nu de keukenkranen weg die niet aan de andere eisen voldoen zoals draaiknoppen of enkelgreeps, uittrekbaar gedeelte of niet, sorteer dan op merk en streep bijvoorbeeld keukenkranen weg van merken die je niet in huis wilt hebben.
Je houdt nu een aantal keukenkranen over, nu is het een kwestie van uiterlijk en prijs. Kies de voor jou mooiste keukenkraan met een acceptabele prijs. Dit is jouw nieuwe keukenkraan.
Mijn keuze
De keukenkraan die ik heb gekocht is een Grohe Eurostyle Cosmopolitan Keukenkraan. Deze keukenkraan heeft een hoge uitloop, uittrekbare handdouche (geen sproeikop helaas) en is enkelgreeps. De prijs van minder dan €200,- vind ik acceptabel voor een dergelijke degelijke kraan waar ik dagelijks gebruik van maak en zeer tevreden over ben.
Ik kwam uit bij de een keukenkraan van het merk Grohe omdat deze relatief eenvoudig te installeren zijn en een lang leven hebben. Mijn oude Grohe keukenkraan er af en de nieuwe er op leek mij het meest praktische, en dat bleek ook het geval; het kostte me een half uur om de kraan te installeren, inclusief het dichtdraaien van de hoofdkraan. Een half uurtje werk en we hebben een mooie, nieuwe, goed werkende keukenkraan – niet gek, en zelfs mijn schoonvader was onder de indruk; “heb je dat zelf gedaan?” (hij kent me – zo handig ben ik niet…)
Keukenkranen overzicht
Bekijk hieronder een assortiment keukenkranen, bekijk hier een overzicht van keukenkranen met hoge uitloop of bekijk hier het volledige assortiment keukenkranen.
Tips voor installatie: Vergeet niet het water af te sluiten voordat je de oude kraan gaat demonteren. Maak, na het demonteren van de oude kraan, even het oppervlak van het werkblad (waar je normaal gesproken niet bij kunt) even goed schoon met een schuursponsje of een krabbertje.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!