Lees verder over:

Over Florian

Sinds 2011 schrijf ik artikelen over koken, eten en drinken voor Plezier in de Keuken. Ik heb ook de naam van de website bedacht en altijd bezig geweest met het beheer (de technische kant) van deze website.

Ik kook graag en eet het liefst voedsel met veel smaak - het liefst gemaakt van verse kruiden uit eigen tuin, want ik heb niet zo veel met planten als je ze niet kunt opeten.

Ik heb een achtergrond in marketing, een sterke interesse in techniek en ben de zoon van een kok, en dat is hoe een website over (keuken-)apparatuur, koken, eten en drinken tot stand komt.

Reacties

  • Marianne zegt

   Goeie vraag.

   Als je kijkt bij Magimix op de website dan zal je zien dat ze geen keukenmachines in hun assortiment hebben, enkel Pâtissier en foodprocessors, en daarnaast heel veel andere producten.
   Voor mij was het niet duidelijk of ik de Pâtissier van Magimix 1:1 kon vergelijken met de keukenmachines van de andere merken of dat juist de foodprocessor (wat volgens Magimix hun uitvinding is) juist zou moeten vergelijken met de keukenmachines van de andere merken.

   Ook als je kijkt bij de grote webshops, en je selecteert de categorie ‘keukenmachine’ dan zie je veel merken, maar geen Magimix.

   Of de Pâtissier van Magimix door hen zelf als keukenmachine wordt beschouwd en dat de verkopers dit niet zo zien, of dat Magimix hun Pâtissier niet als keukenmachine beschouwt en daarom de webshops ook niet, dat weet ik niet.

   Als ik kijk naar de webshops waar Magimix wel producten heeft in de categorie ‘keukenmachine’ dan zie ik eigenlijk vooral machines die ik ‘foodprocessor’ zou noemen, daarnaast veel ijsmachines en espressomachines.

   Het zou heel goed zo kunnen zijn dat Magimix wel degelijk keukenmachines maakt zoals we ze kennen van Kenwood, Kitchenaid, Bosch, etc. en dat het voor mij en enkel voor mij alleen onduidelijk is waarom ze bij de grote webshops niet als keukenmachine worden gecategoriseerd, maar de onduidelijkheid heeft mij ertoe doen besluiten Magimix dan maar even te laten voor wat het is.

 1. Sjack zegt

  De prijzen van keukenmachines zijn de laatste tijd ook behoorlijk in beweging. Ze worden steeds goedkoper en er wordt in tegenstelling tot vroeger ook wel met de prijzen gestunt. Het kan dus heel verdienstelijk zijn de prijzen goed in de gaten te houden.

 2. Bente zegt

  Hoi, ik heb een vraag, mijn ouders vinden het goed als ik voor mijn taarten bakken en ook voor hen een keukenmachine krijg, onze handmixer heeft het begeven, maar zij (en ik) zouden graag willen weten waarom een keukenmachine nou eigenlijk beter of handiger is dan een handmixer. Ook wil ik een niet te dure, maar wel een goede machine die lang mee gaat. Heb je tips? Misschien wat voordelen van de keukenmachine? Dat zou super zijn!

  Groetjes!

  • Marianne zegt

   Hoi Bente,

   Het grootste voordeel van een keukenmachine ten opzichte van een handmixer is dat je een handmixer altijd vast moet houden en een keukenmachine gewoon doorgaat. Dus als je lang moet kloppen/kneden/etc dan kan de keukenmachine dit rustig voor je doen terwijl jij ingrediënten toevoegt, je werkblad opruimt of ingrediënten afweegt. Als je een handmixer gebruikt kan je verder niets anders doen. En wat ik vooral lastig vind aan de handmixer in dit geval: als je rustig aan eieren toe moet voegen dan moet je met een handmixer telkens stoppen met mixen, de mixer neerzetten, ei toevoegen, schaal weggooien, handen wassen (anders wordt je mixer vies van je handen), dan weer de mixer oppakken en gaan mixen. Ik was vaak geneigd gewoon maar alle eieren er in één keer bij te doen want ik had geen zin in dat hele ritueel met die eieren. Met een keukenmachine gaat het mixen vanzelf dus kan je zelf rustig je eieren toevoegen. Ook was ik met de handmixer geneigd “zo is het wel lang genoeg” te denken, want het duurde lang allemaal, terwijl met een keukenmachine je eerder te lang mixt omdat het zo makkelijk gaat.

   Ook is het kneden van deeg met een keukenmachine geen moeite, met een handmixer is het gewoon veel (zwaar) werk.

   En dit is gelijk waar je op zou moeten letten als je een keukenmachine gaat kopen: als je ermee wilt gaan kneden (brood/pizza deeg bijvoorbeeld) dan zijn de meeste ‘kleine’ modellen niet handig, die stuiteren je hele keuken door of kunnen het werk niet aan en gaan daardoor wellicht snel stuk.

   Ik heb bij een kennis een ‘instapmodel’ keukenmachine aan het werk gezien met deeg van een kilo bloem, iets dat hij aan zou moeten kunnen, en werd hier wat nerveus van omdat de machine echt aan de wandel ging en duidelijk veel moeite had met het kneden.

   Ben je niet van plan deeg te gaan kneden maar ga je lekker taarten en koekjes bakken dan kan je met een instapmodel heel goed uit de voeten.

   Kijk niet direct naar de grote merken maar overweeg ook eens een alternatief zoals het Belgische Domo. Mijn zwager (de chef-kok) heeft een Domo keukenmachine en zweert erbij: “veel voor weinig”, is wat hij ervan zegt (met een ‘zachte g’).

 3. Wilma zegt

  Hoi,

  Leuk artikel heb je hier! Ik ben momenteel opzoek naar een goede keukenmachine voor het maken van veel deeg. Ik ga ervan uit dat ik hier een machine van minimaal 1000 watt voor nodig heb.
  Zou ik met de machine die u als keuze heeft ook zwaar werk kunnen verrichten? Welke zou u mij aanraden voor zwaar werk?

  Groetjes Wilma

  • Marianne zegt

   Hoi Wilma, leuk dat je een keukenmachine wilt gaan aanschaffen, ik vond dat een spannend proces en hoop dat jij er ook van geniet.
   Wat betreft vermogen: ik denk niet dat je 1-op-1 kunt stellen dat je voor zwaar werk minimaal 1000Watt nodig hebt, kijk maar eens naar de KitchenAid Heavy Duty: die heeft geen 1000Watt vermogen en is toch zeer krachtig. Het is maar net hoe de aandrijving geschiedt.
   Ik zou me dus niet focussen op het vermogen, maar eerder op de capaciteit van de mengkom (kan die genoeg in één keer bereiden voor jouw doel?), de uitbreidingsmogelijkheden (welke machines kunnen worden uitgerust met de accessoires die jij wilt gaan gebruiken?) en eventueel de afmetingen (welke keukenmachine past onder het keukenkastje?).
   In priciepe kan een keukenmachine het volume aan massa (deeg etc.) aan dat in de mengkom past. Koop je dus een keukenmachine met grote mengkom dan mag je ervan uitgaan dat hij aankan wat jij erin stopt (zeker als dit de maximum hoeveelheden niet overschrijdt).
   Als je echt serieus aan de slag gaat met een keukenmachine (misschien wel professioneel) dan kan je het beste kijken naar de keukenmachines in de topsegmenten. Dus KitchenAid Heavy Duty, Kenwood Major (al zijn er ook Chef modellen die eigenlijk in het hoogste segment horen) en de duurdere Bosch Mum-modellen. Uiteraard hebben andere merken ook goede keukenmachines.

  • Mieke zegt

   Hoi Lidl fan,

   heb je al geprobeerd om met 1 kilo mail een brooddeeg te maken, en is dat gelukt?
   Groet,
   een zoekende broodbakster, met ter ziele gegane Braun KM32

   • Marianne zegt

    Ben ik ook wel benieuwd naar: kan de machine het deeg van 1kg meel aan op het gebied van kracht (de motor) en gewicht (contra-gewicht in de machine, zodat hij niet door de hele keuken danst)?
    En wat is het geluidsniveau bij volle belasting?

 4. Inge zegt

  Bij het kiezen van een keukenmachine heb ik veel aan het artikel gehad. Ik ging absoluut voor een Kitchenaid, uiteindelijk is het een Kenwood KMM060 geworden.
  Op dit moment een overjarig model, daardoor in een prijsklasse die mij past.
  Ik heb er inmiddels wel een tweede kom bij besteld, omdat ik toch vaak aan 1 niet genoeg heb.

  • Marianne zegt

   Wat leuk! :-)
   Ik heb ook een ‘overjarig’ model, en ben er heel blij mee, al is ‘ie nu wel duurder dan toen ik ‘em kocht.
   Een tweede mengkom is geen gek idee, tussendoor afwassen is gewoon niet prettig.

   Veel bakplezier!

 5. Jirnsum zegt

  Dank voor je geweldig gedetailleerde verslag. Heeft mij enorm geholpen bij mijn eigen proces! Bij mij is de keuze uiteindelijk gevallen op een Kenwood Chef Titanium en dat bevalt super

  • Marian zegt

   Fijn om te lezen, wat heb je als eerste gemaakt in je machine?
   Bij mij gingen er eiwitten in voor meringues: volle stand laten kloppen met de ballongarde, kan ‘ie meteen even laten zien wat ‘ie kan :-)

 6. Wilco zegt

  Hoi,
  Wat een supergoed artikel.
  Ik zag laatst een aanbieding van een keukenmachine van het merk Turbotronic.
  Heb je daar ervaring mee?
  Groet, Wilco

  • Marian zegt

   Hoi Wilco,
   Dat merk zegt me niets, ik heb even wat rondgezocht en kan ook weinig vinden over het merk, anders dan dat het wordt aangeboden bij de bekende ‘koopjes’-sites. Voor mij is dit meestal een indicatie dat de prijs veel zegt over de kwaliteit, maar ik kan er helemaal naast zitten.

 7. Maria zegt

  Na even zoeken via Google stootte ik op je verslag en ben zeer blij met alle tips en uitvoerige informatie over de verschillende keukenmachines! TOP! Dit zal me absoluut verder helpen om zelf een keuze te maken voor zo’n machine. Hartelijk dank!

  Maria

 8. Heidi zegt

  Zeer interessante informatie. Vind ik knap. Goed om te lezen hoe en waarop je vergelijkt.
  Inmiddels zijn we bijna eind 2017. Heb je nog nieuwe inzichten of advies t.a.v. wat er nu beschikbaar is op de markt. Veel mensen zweren bij KitchenAid maar ik vind deze toch te duur, er moeten zeker andere goede opties zijn. Het blijft toch wel een dure aankoop, zeker als je miskoopt…. Ik wil met deze aankoop andere apparaten niet meer in de keuken hebben (zoals de oude keukenrobot, handmixer…). Dank alvast!

  • Marian zegt

   Hoi Heidi,

   Kitchenaid heeft haar klassieke modellen nog altijd en die zijn nog altijd goed en populair. Ze innoveren wel maar dat zie je aan de buitekant niet of nauwelijks.
   KitchenAid heeft wel een nieuw model uitgebracht, de ‘Mini’. Deze keukenmachine is kleiner maar werkt wel met de accessoires van de andere modellen. Jammer genoeg is hij duurder dan de ‘Classic’ (die krachtiger is en een grotere mengcapaciteit heeft) maar als je ruimtegebrek hebt dan kan het een oplossing zijn.

   Kenwood komt telkens met nieuwe modellen en waar je voorheen de Chef-modellen had voor het middensegment en de Major-modellen voor het topsegment daar is nu veranderd dat de topmodellen van Kenwood ook de Chef-benaming hebben. Zoals de Cooking Chef modellen die voorzien zijn van elektrische snufjes zoals het op tijd draaien (dus met timer: x minuten mixen dan vanzelf uitschakelen), en verwarmen van de ingrediënten (middels inductie).
   Deze nieuwe Chef-modellen zijn wel erg prijzig en het is, wat mij betreft, verstandig om te kijken of je die nieuwe snufjes wel nodig hebt; een model dat verouderd is voldoet vaak ook prima en is een stuk goedkoper.

   Navraag leert ook dat de modellen van Bosch in het topsegment, zoals de Bosch MUM54211, erg goed zijn, zeker wat betreft prijs/kwaliteit-verhouding. Ze zijn niet meer zo breed verkrijgbaar maar als je de prijs bekijkt en vergelijkt met die van Kenwood en KitchenAid dan is het lastig om meer dan het dubbele uit te geven voor de grote namen als je dezelfde kwaliteit krijgt bij Bosch.

   Ik heb zelf geen ervaring met de Bosch keukenmachines, maar hoor en lees veel en Bosch is een grote naam in keuken-land, dus die maken echt wel goede keukenmachines.

   Ik zou over Bosch even wat lezen, wat reviews, en dan kijken of er een model is die aan je eisen voldoet en binnen je budget past. Aan accessoires bij Bosch ook geen gebrek overigens, dus je kunt er alle kanten mee op.

   Succes!

Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.