Ik heb net mijn nieuwe Kenwood keukenmachine ontvangen (lees hier een verslag van het keukenmachine keuze-proces en hier een review van de Kenwood Major Titanium KMM020) en vroeg me toen af: wat zal ik als eerste gaan maken? Welke recept krijgt de eer? Pizza? Cake? Brood? Het werd pasta. Hieronder lees je hoe ik het heb aangepakt en wat het resultaat is geworden.
Pastadeeg uit de keukenmachine
Het maken van pasta is een relatief zwaar en langdurige klus: meng 500 gram bloem met 5 eieren, zout en een scheutje olijfolie en kneed het door elkaar totdat het een elastisch geheel is. Het kneden is zwaar en duurt ongeveer 45 minuten tot een uur (hoe langer en steviger je kneedt, hoe beter je pasta smaakt).
Bij uitstek een taak voor een krachtige keukenamchine dus, dacht ik zo. Hieronder het recept voor pastadeeg uit de keukenmachine:
Ingrediënten
Voor >500 gram pasta, meer dan genoeg voor 4 personen:
- 500 gram bloem
- 5 eieren (houd een extra ei paraat als je kleine eieren begruikt)
- Theelepel zout
- Scheutje olijfolie (optioneel)
Bereiding
- Doe de bloem in de mengkom
- Voeg het zout en de olijfolie toe
- Zet de mengkom in de keukenmachine en sluit de K-klopper aan (de deeghaak kan ook alleen dan duurt het langer voordat alles goed gemengd is, eerst de K-klopper gebruiken om te mengen werkt beter vind ik)
- Zet de keukenmachine op stand 2 en laat hem 1 minuut draaien totdat het een beetje gemengd is
- Voeg 1 ei toe via het klepje in het spatdeksel, breek het ei eerst in een bakje zodat je eventueel schillen kunt verwijderen
- Laat ongeveer 1 minuut draaien totdat het goed gemengd is
- Voeg zo telkens 1 ei toe totdat je alle 5 de eieren erdoor gemengd hebt, je ziet nu dat het mengsel korrelig is
- Zet de keukenmachine uit en verwijder de K-klopper, zet de deeghaak in en zet de keukenmachine aan op stand 2
- De machine gaat nu kneden, als je merkt dat het niet verder klontert voeg dan nog een 6e ei toe (ik heb dit gedaan omdat het niet genoeg klonterde en dat was logisch: ik gebruikte kleine eieren)
- Zet de keukenmachine op de minimale stand, zodat hij langzaam kan kneden, je zult merken dat het deeg steeds meer aan elkaar gaat klonteren
- Na ongeveer 5 minuten kneden ontstaat één grote klomp pastadeeg, je kunt de keukenmachine nu uitschakelen
- Haal het deeg uit de machine en voel of het aanvoelt als stugge kauwgum, haast leerachtig, dit is het goede resultaat
- Verdeel de pasta nu in gelijke delen, ik maak van 500 gram bloem in totaal 10 ballen en leg het in een zakje in de koelkast, ongeveer 30 minuten te rusten
Je kunt het pastadeeg nu gebruiken voor lasagne, spaghetti, ravioli of wat je maar wilt. Als je een pastamachine hebt dan kan je het deeg eenvoudig walsen en snijden.
Je hebt binnen ~15 minuten pasta gemaakt die heel goed gekneed is. Dit krijg je met de hand niet voor elkaar binnen die tijd, en tijdens het kneden met de keukenmadchine heb je tijd om je overige gerechten te maken of ingrediënten klaar te zetten. Ideaal, zo’n keukenmachine!






Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!