Keukentrapjes zijn niet het eerste waar je aan denkt als je het hebt over de keuken, koken en lekker eten, maar een keukentrapje is wel verdraaid handig en onmisbaar is de meeste huishoudens. Zeker nu de trend is om keukenkastjes zo hoog mogelijk tegen de muur de plaatsen (lekker veel ruimte eronder) kunnen de meeste mensen niet zonder een keukentrapje. Maar dan moet je er wel eentje hebben natuurlijk, dus laten we eens kijken wat de verschillen zijn als het gaat om keukentrapjes en wat er zoal te koop is.
Best verkochte keukentrapje
BRASQ Huishoudtrap Zilver - keukentrap inklapbaar 5-treden aluminium voor Particulier en professioneel gebruik - Trap Ladder - Anti slip
Keukentrapjes en Huishoudtrapjes
Waar hebben we het eigenlijk over? Over trapjes om hoger te kunnen komen dan waar je zonder trapje bij kunt. In de keuken gebruiken we dan een keukentrapje, in de rest van het huis een huishoudtrapje, in het magazijn een magazijntrap en in de industrie een industrietrap. Maar eigenlijk zijn het allemaal gewoon trapjes met één of meerdere treden. En die treden die bepalen hoe hoog je kunt komen. Dus als je een keukentrapje zoekt, dan is het belangrijk te bepalen hoe hoog je ermee wilt komen.
Direct naar: Huishoudtrapje 3 treden – Altrex huishoudtrapjes – Houten keukentrapjes – Huishoudtrapje 2 treden – Keukentrap inklapbaar – Aluminium huishoudtrapjes – Keukentrap zwart – Houten keukentrap inklapbaar – Lichtgewicht keukentrapjes – Escalo huishoudtrappen – Alumexx keukentrappen – Hailo keukentrappen
Aantal treden keukentrapje
Het aantal treden van een keukentrapje bepaalt hoe hoog je ermee kunt komen. Bij een trapje zonder treden spreken we van een opstapje, bij een trapje met twee treden is er in feite één trede en dan ‘de bovenkant’ of ‘het platform’, die je als tweede (en laatste) trede zou kunnen beschouwen. Hieronder een overzicht van de hoogte die je ongeveer kunt bereiken (bovenop waar je normaal bij kunt zonder trapje) bij gebruik van keukentrapjes met een bepaald aantal treden:
- 1 trade = 20-26 cm
- 2 traden = 43-47 cm (populair)
- 3 traden = 60-70 cm (populair)
- 4 traden = 78-93 cm
Je ziet: het verschilt sterk hoe ver de treden uit elkaar staan per trapje en ook hoe hoog je dus kunt komen met een keukentrapje. Wat je daarom het beste kunt doen is eerst bepalen van welk materiaal jouw nieuwe keukentrapje moet zijn gemaakt, daarna bekijk je modellen van dat materiaal en kies je het keukentrapje dat jou de juiste hoogte biedt.
Materiaal keukentrapje
Keukentrapjes worden gemaakt van verschillende materialen maar aluminium en hout zijn populair.
Aluminium keukentrapjes
Aluminium heeft functioneel gezien de voorkeur: het is een zeer sterk materiaal dat daarnaast relatief licht is van gewicht; ideaal dus voor een trapje dat je regelmatig moet pakken, uitklappen, waar je op gaat staan en dat je weer opklapt en wegzet.
Een ruimer overzicht van aluminium keukentrapjes vind je hier>>
Houten keukentrapjes
Maar hout biedt ook het voordeel dat het een sterk materiaal is, echter vaak wel wat zwaarder dan aluminium. Houten keukentrapjes hebben wel een meer nostalgische ‘look & feel’, en in veel klassieke keukens misstaat iets anders dan hout, en daar past het houten keukentrapje dus uitstekend.
Een ruimer overzicht van houten keukentrapjes vind je hier>>
Gebruiksgemak – aandachtspunten
Behalve hoogte, aantal treden en materiaal is er nog een aantal eigenschappen van keukentrapjes om rekening mee te houden. Belangrijk is namelijk dat er zowel permanente trapejs (niet inklapbaar) als inklapbare keukentrapjes zijn. Een opstapje is meestal niet inklapbaar, een trapje met meerdere treden meestal wél. Ook kan het maximale draaggewicht een rol spelen, iets om op te letten als iemand in het huishouden een gewicht heeft boven 100 kg. Daarnaast zijn er keukentrapjes die bovenaan een plateau hebben waarop je iets neer kunt zetten – je kunt hier niet op staan maar zo’n plateau kan handig zijn om bijvoorbeeld een emmer op te zetten. Ook kan het praktisch zijn om specifiek op zoek te gaan naar een keukentrapje met brede trepen; dit zijn automatisch bredere trapjes die stapieler aanvoelen en dat kan een grote rol spelen in het gebruik. Als laatste kan het een voordeel zijn als de treden voorzien zijn van anti-slip materiaal, waardoor je bij gebruik van het keukentrapje minder kans hebt ervan af te glijden (‘een ongeluk zit in een klein hoekje’).
Vragen over keukentrapjes beantwoord
Een keukentrapje of huishoudtrapje is een kleine, vaak inklapbare trap die in en rond de woning wordt gebruikt om hogere plekken te kunnen bereiken. Je kunt een keukentrapje in de keuken gebruiken om bovenop keukenkastjes schoon te maken of spullen te plaatsen of pakken. Je kunt er ook bijvoorbeeld een lamp mee vervangen, het plafond schoonmaken of het trapje gebruiken tijdens schilderen of behangen. De ramen lappen? Een keukentrapje is je beste vriend. Doordat keukentrapjes specifiek gemaakt zijn om op te staan is het veiliger dan staan op andere voorwerpen, en daarom is een keukentrapje in vrijwel elke woning onmisbaar. Er is zelfs een Wikipedia pagina over keukentrapjes.
Het beste keukentrapje is het keukentrapje dat voldoet aan al jouw eisen en wensen. Je kunt bij het uitzoeken het beste beginnen met inventariseren welke hoogte je wilt kunnen bereiken met het trapje. Gaat het om een paar centimeter extra hoogte? Dan is een opstapje wellicht al genoeg. Moet je echt tot het plafond kunnen komen? Dan is een hoger keukentrapje iets om naar te keuken. Hoe meer treden een keukentrapje heeft hoe hoger je er mee kunt komen – zoek je dus een keukentrapje om hoog mee te kunnen reiken? Zoek dan naar een trapje met vijf of meer treden. Let ook op andere wensen, zoals inklapbaarheid voor compact opbergen, anti-slip op de trreden voor de veiligheid, een ophanghaakje aan de bovenkant voor een emmer of zelfs een rekje om spullen in te kunnen doen. Je kunt zelfs op kleur en materiaal zoeken; het is maar net wat je belangrijk vindt. Een goed trapje hoeft niet duur te zijn, maar je krijgt vaak wel waar je voor betaalt dus verwacht van het goedkoopste trapje niet hetzelfde gebruiksgemak als van het duurste trapje.
Als de treden van het keukentrapje wat speling vertonen dan gaan ze kraken. Dit is niet erg, maar kan wel storend zijn. Bij houten keukentrapjes die kraken kun je een stukje hout (wigje) tussen de tredebevestiging en de trede duwen, hierdoor zal de speling afnemen en het kraken verminderen. Bij aluminium keukentrapjes werkt dit minder goed, helaas.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!