Mijn voorliefde voor boeddhisme werd bekroond met de komst van onze Tibetaanse buren. Buurman heeft ons geïntroduceerd aan Thenthuk en nodigt ons altijd uit als hij het maakt. Then betekent ’trek’ en thuk betekent ‘noodle’ in het Tibetaans. Behalve dat het kleurrijk is, is het gezond en heerlijk nu we ineens al in de herfst beland lijken te zijn (nouja, afgelopen weekend dan…). En leuk om kinderen te laten helpen bij het trekken van de noodles.
Is deeg maken echt zo makkelijk?
Ja! Voor deze soep althans. Voor brood heb je andere ingrediënten nodig. Maar mocht je er nou echt geen zin in hebben, gebruik dan gewoon 2 kleine pakjes instant noodles en kook dat de laatste drie minuten mee. Heb je een drukke dag gehad, raad ik zeker aan om zelf te kneden. Is lekker stress ontladend!
Ingrediënten
- 300 gram bloem
- Scheutje zonnebloemolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- Gember (ca. 2 cm)
- 3 takken bladselderij (of de blaadjes van bleekselderij)
- 6 bospenen
- 6 gedroogde shiitake paddenstoelen
- 8 cherrytomaatjes
- 3 stengels bosui
- 250 gram spinazie
- 2 runderbouillon blokjes
- 50 ml. Japanse soyasaus
- 400 gram rib eye
Ik heb in dit recept gekozen voor rib eye, omdat ik dat een smakelijk stuk vlees vind. Het is wel een wat vetter stukje, maar bikiniseizoen is toch al voorbij. Dit is ook prima te vervangen door stoofvlees. Dit moet je dan wel in hele kleine stukjes hakken en tegelijk met de ui en wortel bij stap 3 meebakken.
[soliloquy slug=”kleurrijk-soepje-uit-tibet-thenthuk”]
Je kunt er eventueel 6 gedroogde shiitake paddenstoelen aan toevoegen die je in een Aziatische toko kunt halen. Deze moet je 10 minuten wellen in gekookt water. Maar als je liever alles in de supermarkt koopt, en dit dus weglaat, is het er niet minder lekker om.
Bereiding
- We beginnen met het maken van het deeg. Doe 300 gram bloem in een kom (ongeveer een derde van een pak) met 150 gram (gefilterd) water en kneed het tot een gladde massa. Vervolgens leg je een theedoek op de kom en laat je het 20 minuten rusten.
- In deze rusttijd, ga jij niet stilzitten, maar lekker choppen! Snijd de ui en wortel in grove stukken, Snijd de gember, knoflook, bosui, vlees en bladselderij in fijne stukken. Halveer de cherrytomaatjes. Als je shiitakes wil gebruiken, snijd je die in plakjes.
- Zet een soeppan op het vuur met een scheutje olie, gooi de grof gesneden uien en wortels erin en laat het fruiten tot het glazig is (eventueel nu het fijngesneden stoofvlees meebakken).
- Vervolgens doe je de fijngesneden knoflook en gember erbij en bakt het mee.
- Optionele stap: als je shiitakes gebruikt, moeten deze er nu bij. Gooi het water waarin het is geweld ook in de pan voor extra smaak!
- Nu giet je 1.5 liter (gefilterd) water in de pan en doet de 2 runderboulion blokjes erbij. Heb je toevallig getrokken boulion in je vriezer staan, geniet die absoluut de voorkeur!
- Giet er 50 ml. Japanse soyasaus bij.
- Wanneer het water kookt, kunnen de gehalveerde cherrytomaatjes en het vlees erbij gedaan worden.
- Nu mogen we eindelijk aan die noodle trekken. Maak 4 slierten van het deeg, zoals je vroeger slangen maakte me klei. Trek er duimdikke stukjes vanaf en laat het meekoken.
- Laat het geheel nu 4 minuten koken en blijf ondertussen regelmatig roeren.
- Zet het vuur uit en doe als laatst de fijngesneden bladselderij en hele spinazieblaadjes erbij en roer het nog een keer goed door. Klaar!
Mocht je leuke buren hebben, nodig ze dan gezellig uit voor het eten! :)
Miwa zegt
Bedankt voor het recept!
Ik kan niet vinden wanneer de fijn gesneden bosui in moet doen…als laatst denk ik…. nu nog aan het maken dus weet nog niet hoe het smaakt. Maar vast wel goed!
Florian zegt
Ter garnering aan het einde, inderdaad.