Ferran Adrià is een levende legende. Zijn culinaire creaties zijn prachtig, en mogelijk de lekkerste dingen die je ooit zult eten. Als je ooit iets van zijn hand zult eten. Als je Ferran Adrià en zijn elBulli niet kent bekijk dan eens deze documentaire.
Maar nu even niet, want eerst een eenvoudig recept van de meester zelf: Ferran Adrià heeft een kookboek samengesteld met daarin de recepten voor de gerechten die hij en zijn koks (meer personeel dan gasten in het restaurant, elke dag opnieuw) dagelijks zelf eten. Want het personeel van elBulli eet zelf goed, er is altijd een aantal koks belast met het diner voor het personeel, zo zorgt Ferran Adrià ervoor dat zijn mensen gezond blijven en goed werk leveren.
Een van de recepten van Ferran Adrià is de Knapperige Omelet. Je zult het recept voor dit gerecht op meerdere plekken online terugvinden (zoals hier bij de Volkskrant), echter is het gokken hoeveel je van alles nodig hebt, ook is het handig om te weten hoe je bepaalde dingen aanpakt, want je hebt trek en wilt graag deze omelet eten, en niet twee keer opnieuw beginnen omdat je niet wist dat…
Ingrediënten (2 personen)
- 5 eieren (m)
- hand vol chips, mag best veel zijn (vers)
- Olijfolie
Keukengerei
- Garde
- Grote kom
- Koekenpan (20 cm doorsnede)
- Deksel passend op de pan
- Groot bord (passend op de pan)
- Spatel
- Kommetje voor de olie
Bereiding
- Zet de koekenpan op laag vuur, doe er een scheutje olijfolie in.
- Zet de mengkom klaar en doe de eieren erin.
- Draai de hete olie rond in de pan zodat de zijkanten ook geolied worden, giet nu de overtollige olie uit de pan in het kommetje.
- Klop de eieren goed luchtig, echt dat het gaat schuimen en in volume toeneemt.Doe nu een flinke hand chips in de kom en schep het geheel voorzichtig door elkaar.
- Controleer of je olie goed heet is in de pan, leg de spatel klaar en zet het bord neer en leg het deksel klaar, zet het gas/warmtebron op de middelste stand.
- Giet nu het ei-chips-mengsel in de koekenpan, er steken nog chips aan de bovenkant uit, dit is niet erg.
- Doe nu het deksel op de pan en wacht ongeveer één minuut.
- Maak nu de randen van het ei los zodat je het ei op het bord kunt kiepen: leg het bord op de pan en draai het geheel om, het ei moet op het bord vallen.
- Zet de pan terug op de warmtebron en giet de olijfolie uit het kommetje in de pan en laat dit weer heet worden.
- Schuif het ei nu weer in de pan en bak de andere kant, doe het deksel op de pan. Volgens het recept zou je het ei nu nog 20 seconden moeten bakken, maar ik heb gemerkt dat ongeveer één minuut beter werkt.
Het krokante ei is nu klaar, de onder- en bovenkant zijn gebakken, binnenin is nog een dun laagje zacht ei. Je proeft duidelijk de aardappelchips, zouten hoeft niet want er zal zout op de chips, het recept schrijft wat zwarte peper voor.
Het deksel wordt in het recept niet genoemd, ik heb gemerkt dat het ei veel sneller stolt met het deksel, vandaar dat ik dit heb toegevoegd.
![recipe image](https://www.plezierindekeuken.nl/wp-content/uploads/2020/05/Omelet-met-chips-1-scaled.jpg)
![1star](https://www.plezierindekeuken.nl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://www.plezierindekeuken.nl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://www.plezierindekeuken.nl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://www.plezierindekeuken.nl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://www.plezierindekeuken.nl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!