Op vakantie maakte mijn zwager knoflookpasta. Ik ben niet zo snel terughoudend met eten maar het eten van alleen pasta met knoflook en olijfolie leek met in eerste instantie niet zo’n succes. Totdat ik het at: heel erg lekker. En vegetarisch! Vers geraspte kaas en een groene salade erbij maakte het compleet, en dus besloot ik: dat ga ik ook maken, maar dan met zelfgemaakte pasta, want dan is het nog lekkerder! Het leuke was: Boska stuurde mij een kaasrasp voor op tafel, een rasp die niet alleen functioneel is maar ook de tafel mooi aankleedt en knoflookpasta is een prima gerecht om deze tafelrasp te proberen.
Knoflookpasta maken
Het recept bevat weinig ingrediënten en is eigenlijk heel eenvoudig. Het is alleen tijdrovend als je zelf de pasta maakt en dan zeker als je het met de hand maakt en niet, zoals ik heb gedaan, met de keukenmachine. Je kunt natuurlijk ook gewoon (verse) pasta kopen, maar doordat dit recept eigenlijk alleen uit pasta, olijfolie, knoflook en kaas bestaat heeft de smaak (en kwaliteit) van de pasta en kaas heel veel invloed op hoe veel je van dit gerecht kunt genieten. Bepaal dus zelf wat je wilt: zelfgemaakte pasta of gekochte pasta. Wat ik je wel wil aanraden is verse Italiaanse kaas te kopen (pecorino of Parmezaan) en deze vers te raspen, dit geeft veel meer smaak aan de kaas en het gerecht. Het is ook erg leuk als iedereen zelf zijn kaas kan raspen aan tafel. Het handige opvangbakje bij de Boska Tafelrasp en de manier waarop je de rasp vast houdt (aan de bovenkant) maakt het gemakkelijk om de kaas te raspen. Kies wel de juiste raspdikte voor de kaas die je gebruikt, want anders valt de kaas niet in het bakje maar ernaast (zie foto). Met een eenvoudig gerecht met sterke smaken zoals knoflookpasta geeft vers geraspte kaas nét die extra balans in de smaken.
Maar nu eerst maar eens gaan koken!
Ingrediënten
Voor de pasta
- 5 eieren
- 500 gram patentbloem (type 00)
- Theelepel zout
- Scheutje olijfolie
(Of koop farfalle pasta – dat zijn die vlindertjes)
Voor de gecarameliseerde knoflook
- De teentjes van vier bollen knoflook
- Halve liter olijfolie (ongeveer)
Om te koken
- Grote (pasta-)pan
- Ruim kokend water
- 1-2 theelepels zout voor in het water
- Koekenpan of wok
- Snijplank
- Koksmes
- Pastamachine of deegroller
- Uitsteekmes/vormpje (rond werkt het makkelijkst)
Garnering
- Geraspte kaas
- Groene salade
Bereiding
Pasta maken
- Doe de bloem in een grote kom, voeg hier de eieren, het zout en een scheut olijfolie aan toe.
- Zet de mengkom nu in de kerkenmachine, koppel de deeghaak aan en laat de machine een deeg maken op ee lage stand, binnen ongeveer 15 minuten. Of met de hand: meng alles met een vork totdat dit lastig wordt, kneed dan met de hand tot een glad soepel (kauwgum-achtig) deeg. (Mogelijk gaat het minder zwaar als je handzame bollen kneedt).
- Zet het pastadeeg nu in de koelkast.
Knoflook voorbereiden
- Pel alle teentjes knoflook los van de bollen.
- Snijd van alle teentjes knoflook de harde kontjes af en pel elk teentje zodat je geen velletjes meer hebt.
- Snijd nu elk teentje knoflook in nette plakjes (ongeveer 2 millimeter dikte)
- Doe alle plakjes knoflook in een kom en doe daar een ruime hoeveelheid olijfolie bij (de knoflook moet kunnen zwemmen).
Pasta vormen
Het pastadeeg heeft nu wel lang genoeg in de koelkast gelegen om te rusten: je kunt het gaan uitrollen.
Wat ik het prettigst vind is om het deeg tot een lange rol te rollen (dikte van een stevige komkommer) en er dan dikke plakken van te snijden (2-4 centimeter dikte). Vervolgens rol ik deze uit met mijn pastamachine tot aan stand 5. Daarna leg ik de lange plakken pasta op een snijplank en druk ik er rondjes uit, of een andere ronde vorm (hartjes kan ook bijvoorbeeld).
Dit is een goed moment om de grote pan water op te zetten met twee theelepels zout erin. De pasta heeft ruim water nodig, gebruik dus je grootste kookpan.
- En dan komt het: pak elk rondje deeg, terwijl het op de plank ligt, vast tussen duim en middelvinger.
- Zet nu je wijsvinger in het midden neer en duw je duim en middelvinger naar je wijsvinger toe, waardoor het deeg opkrult.
- Til nu je wijsvinger op zodat je duim en middelvinger elkaar raken met het deeg ertussen.
- Druk het stevig aan maar houd het wel netjes (niet te ver doordrukken zodat het stuk gaat). Je hebt nu zelf farfalle gemaakt!
- Leg de farfalle naast elkaar op een schone theedoek
Bekijk in het filmpje hieronder de stappen voor het maken van farfalle:
Je zult merken: dit is best veel werk. Wij doen het meestal samen: de een rolt het pastadeeg uit, de ander snijdt de rondjes uit, en daarna samen direct de farfalle maken.
Knoflookpasta bereiden
- Als alle farfalle gemaakt is ruim je je werkblad op en zet je een grote koekenpan of wok op laag vuur en hierin doe je de knoflook met de olie.
- Het water voor de pasta kookt nu ook als het goed is: doe hier de eerste lading (ongeveer 1/5 deel van alle farfalle) in en roer voorzichtig los. Laat het gas hoog staan en doe zo snel mogelijk het deksel weer op de pan want het water moet zo snel mogelijk weer koken. Kook de farfalle ongeveer 5 minuten. Proef een stukje pasta: smaakt het naar ei? Dan is het nog niet goed. Smaakt het naar pasta? Dan is de pasta gaar.
- Haal de farfalle uit de pan en doe de volgende lading in de pan.
- Roer ondertussen zachtjes in de knoflookolie. Als de olie goed heet wordt hoor je de knoflook zacht sissen. Houd de knoflook goed in de gaten: deze moet goudbruin worden, maar absoluut niet donkerder dan dat! Als de stukjes knoflook goudbruin zijn zet dan direct de warmtebron af en haal de pan van het vuur. Haal een stukje knoflook uit de pan en bij erin: voet het knapperig en hard aan, alsof er een laagje suiker omheen zit, en blijft het bij het kauwen plakken in je kiezen? Dan is de knoflook goed.
- Kook de farfalle allemaal en verdeel het over de borden. Schep over de pasta een paar eetlepels knoflook met olie en zet de rest van de knoflook met olie op tafel voor je gasten zodat iedereen zelf kan bepalen hoeveel knoflook hij/zij eet.
Maak je geen zorgen over de temperatuur: dit is een gerecht dat je lauw-warm eet.
Knoflookpasta is heel erg lekker met een groene salade, bijvoorbeeld ruccola met tomaat, basilicum en mozzarella. Rasp ook wat pecorino of parmezaanse kaas over de pasta heen, dat geeft nog meer smaak.
Eet smakelijk en maak je geen zorgen: jij hebt de volgende dag geen last van collega s die lang met je blijven praten ;-)
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!