Waar denk jij aan als je aan knoflook en een knoflookpers denkt? Ik vind knoflook heerlijk en het is ook hartstikke gezond om in je gerechten te verwerken. Het zou onder andere een gunstig effect hebben op je bloedsomloop en cholesterol en het bevat een aantal goede antioxidanten. Ik neem de geur na het eten altijd voor lief. Gewoon goed tandenpoetsen dan is er niets aan de hand! Maar het kleinmaken of persen van de teentjes roept bij mij altijd wel wat irritatie op. Eerst moet namelijk nog dat velletje eraf en na het persen van de knoflookteen is het ook nog de bedoeling dat je het overgebleven prutje uit de pers krabt. Een goede kwaliteit om te bezitten op dat moment…rust… Ik wil liever schone handen en ging op zoek naar een nieuwe knoflookpers.
OXO Goodgrip
Gelukkig lukte het OXO direct om mij te kalmeren. ;) Zij hebben een knoflookpers waarbij het niet nodig is het laatste prutje uit de pers te krabben. Dit ontwerp heeft een slim schoonmaaksysteem, waardoor je nooit meer het velletje uit hoeft te krabben. De hendel van de pers kan zo gedraaid worden, dat je de knoflookresten er uit kunt drukken. Ideaal, nooit meer vieze vingers! Het handvat heeft een laagje wat verzekerd van een goede grip. Tijdens het koken kun je wel eens een moment hebben dat je tòch nog even een extra teentje wilt persen. In het heetst van de strijd, met je kookvingers is een beetje grip wel fijn! Het roostertje is niet uitneembaar, maar dat is dan ook niet nodig lijkt me. Verder is deze pers gemaakt van kunststof en aluminium en kan hij mee de vaatwasser in. Ga je een knoflookpers kopen, dan zou ik deze zeker in overweging nemen. Kleine tip: spoel je knoflookpers goed voor, voordat je hem in de vaatwasser stopt. Restjes knoflook zullen ervoor zorgen dat je vaat ernaar gaat ruiken. Bekijk deze knoflookpers>>
Knoflook snijder van Jamie Oliver
Ik mag graag naar zijn programma’s kijken en bewonder zijn nonchalante kookstijl een beetje. Deze man doet niet moeilijk, is grof in zijn handelingen en neemt het dus niet zo nauw. Wat ook betekent dat hij veel rommel in de keuken maakt. Zijn interpretatie van een knoflookpers is een knoflooksnijder geworden. Deze knoflooksnijder bestaat uit één stuk en laat je zowel knoflook persen als snijden. Snijden betekent dat je plakjes krijgt in plaats van puree. Leuk om een salade mee te garneren bijvoorbeeld of als je knoflook wilt laten carameliseren voor door je pasta (recept). Het grove handelen van Jamie Oliver is hier dan ook wel in terug te zien. Het is een apparaatje met weinig details en dus geschikt voor het grovere werk. Je hoeft zelfs niet het velletje van de knoflook af te halen, want dat pers je gewoon mee en haal je er later uit. Handig ding, maar minder als je een chef bent die van gedetailleerd werken houdt. Bekijk deze knoflooksnijder>>
WMF knoflooksnijder
Ook WMF heeft een dergelijke knoflooksnijder ontworpen. Hij ziet er wat anders uit, maar het resultaat – schrijfjes knoflook- is het zelfde. Even opnieuw: hij ziet er heel erg anders uit.
Ook is er een klassieker model knoflookpers van WMF verkrijgbaar. Eentje waarmee je gewoon puree kunt maken. Wel zo fijn want geperste knoflook geeft meer smaak en de smaak wordt beter verdeeld door je gerecht. Schijfjes dienen gewoon een ander doel.
Bekijk deze knoflooksnijder>>
De garlic rocker van Kitchen Princess
Ik ben altijd wel in voor experimenten en de garlic rocker of te wel de knoflookpers waarbij je je knoflooktenen plat drukt op een bord of snijplank, vind ik een interessant stukje keukengerei. Niet alleen omdat het er simpel uitziet, maar eigenlijk ook omdat ik er direct wat vraagtekens bij heb. Ik ben op zoek naar een product waar ik schoner mee kan werken en dat lijkt de garlic rocker niet te doen voor mij. Je kunt door een wiegende beweging over de knoflookteen te maken gemakkelijk puree persen, maar daarbij is het oppervlak waarop je dat doet wel erg belangrijk. Op een bord kan het teentje wegschieten en gebruik je een houten snijplank dan is de kans groot dat de geur in je snijplank trekt. Lijkt mij niet erg ideaal. Ik kan me ook voorstellen dat als je een teentje plet, er sap omhoog spat, waardoor je onder zit…niet erg leuk tijdens het bereiden van je kerstdiner. Persoonlijk zou ik deze niet kiezen. Het enige mooie eraan vind ik wel, dat hij erg weinig opbergruimte vraagt. En dat hij verdacht veel lijkt op de Rocker van Joseph Joseph..! Bekijk deze knoflookpers>>
Brabantia Essential Knoflookpers
Brabantia houdt het simpel met een klassieker model knoflookpers. Het roostertje is uitneembaar en hiermee gemakkelijk boven de prullenbak te houden. Dit model knoflookpers is ophangbaar, dat is eigenlijk best handig. Met veel zilverkleurig keukengerei in je la, is het soms lastig onderscheid te maken, waardoor je moet zoeken. Met een ophangsysteem wordt dat natuurlijk gemakkelijker. Echter zie ik mezelf nog steeds het velletje uit het roostertje pulken, dus ik zou niet per se kiezen voor dit model. Maar ik kan me voorstellen dat dit model (gemaakt van RVS en vaatwasserbestendig) het prima doet in jouw keuken, zeker voor de lage prijs. Bovendien geeft Brabantia vijf jaar garantie en dat is natuurlijk een uitstekende service en blijk van vertrouwen in hun eigen product. Bekijk deze knoflookpers>>
Welke opties heb je nog meer?
Er zijn zoveel verschillende soorten knoflookpersen verkrijgbaar, dat het onmogelijk is ze allemaal te noemen. Maar welke zijn naast de hierboven beschreven modellen ook de moeite waard om te bekijken?
- Royal VKB knoflookpers – Een totaal andere benadering van knoflookpersen waar je wel een beetje spieren voor nodig hebt!
- Rösle knoflookpers – Een klassiek model waar je niet zoveel kracht voor nodig hebt
- Leifheit Comfortline Rallador Gourmet – Een innovatief molentje om meerder knoflooktenen tegelijk klein te maken. De prijs is overigens niet klein.
Mijn keuze
De OXO Good grips knoflookpers is wat mij betreft de knoflookpers die aan alle eisen voldoet, en is dan ook mijn keuze, uiteindelijk. Handig ding, geen vieze handen, eenvoudig in gebruik, werkt goed. Zo wil je ze hebben. Prijs valt mee, maar goedkoper is altijd beter. Valt nog nèt in de kado-categorie, wat mij betreft, dus heb ik ‘em mezelf kado gedaan :-)
Een overzicht van knoflookpersen vind je hieronder:












































Geef een reactie