Van mijn lokaal inmiddels wereldberoemde zwager de chef (die van de truffel) kregen wij als kerstkado een recept met daarbij de ingrediënten voor een kastanje-chocoladetaart. De kastanjepuree die daarbij zat was veel te veel voor de taart en dus was de chocoladetaart op en hadden we kastanjepuree over. Een ingrediënt dat je niet dagelijks gebruikt, dus ben ik op zoek gegaan naar een recept waarbij we kastanjepuree konden gebruiken: knolselderij puree met kastanje is het geworden. En de dag erna werd het een knolselderijpuree-soep met wortel. Je vindt beide recepten hieronder.
Knolselderij
Ik ben gek op bleekselderij, familie van de knolselderij, maar kan me niet herinneren ooit eerder knolselderij te hebben gebruikt. Knolselderij lijkt wat smaak betreft sterk op bleekselderij maar smaakt zeker niet zo sterk als bleekselderij, je hebt alleen een stuk meer massa met een knol, dus perfect voor een puree. Bleekselderij is een ingrediënt dat wat mij betreft onmisbaar is in een groentensoep, knolselderij doe je traditioneel in de erwtensoep. Maar vandaag dus wat anders: knolselderij puree.
Ingrediënten
- 1 knolselderij
- 2 eetlepels kastanjepuree
- Snuf zout om in te koken
- Zout
- Peper
- Nootmuskaat
Bereiding
- Snijd de bovenkant en de onderkant van de knolselderij af, gebruik een groot scherp mes en vooral je verstand bij het snijden van een knol!
- Leg de knolselderij nu met één van de platte kanten onder op de snijplank en snijd plakken van 2-3 centimeter van de knol af
- Je hebt nu een aantal schijven knolselderij die je eenvoudig met een dunschiller kunt schillen: zet de dunschiller op de zijkant van een schijf en draai de schijf rond. Schaaf daarbij steeds een stuk van de schil af, doe dit zo bij elke schijf knolselderij en je bent binnen een paar minuten klaar met schillen
- Snijd de schijven nu in blokjes door er eerst repen van te snijden die je vervolgens in blokjes snijdt
- Doe de blokjes knolselderij in een pan met water en wat zout en breng het aan de kook
- Na ongeveer 10-15 minuten (afhankelijk van de dikte van de blokjes knolselderij) kun je de blokjes doorprikken met een vork (net als bij aardappelen) en kun je het water afgieten (houd een klein beetje water in de pan)
- Voeg nu wat zout, peper en nootmuskaat toe aan de knolselderij en schep ook de kastanjepuree erbij
- Stamp het geheel nu tot een puree met een pureestamper of pers
- Serveren met boontjes en vlees, kip of vis
Heb je nu, net als wij, nog knolselderijpuree over, dan kun je er een soep van maken.
Ingrediënten
- Knolselderijpuree
- 1 ui
- 2 wortels
- 2 teentjes knoflook
- Bouillon
Bereiding
- Schil en snipper de ui
- Schil en snipper de knoflook
- Fruit de ui
- Snijd de wortels in plakken
- Voeg de wortel bij de fruitende ui
- Voeg de knoflook toe en bak het geheel even kort
- Voeg de knolselderijpuree toe en voeg ook de bouillon toe. Laat het geheel ongeveer 10-15 minuten zachtjes koken
- Pureer het geheel tot een stevige gebonden soep
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!