• V&A
  • Contact
  • Over Plezierindekeuken.nl
  • Privacy & Cookies
  • Links

Plezier in de Keuken

...Informatie, Reviews en Recepten.

  • Het Huishouden
  • Buiten Eten
  • Leren koken

Koekenpan met keramische anti-aanbaklaag – review

Laatst bijgewerkt door Florian op 28 maart 2019 - Reacties:0

Een aantal weken geleden kreeg ik van iemand een nieuwe koekenpan met keramische anti-aanbaklaag, degene die hem voor mij meenam was er zelf zeer tevreden over en kon zich een beter kado niet voorstellen, en dus kreeg ik ook zo’n keramische pan.

BK Balans Koekenpan

De koekenpan is licht van kleur en daar was ik nogal sceptisch over: dat wordt natuurlijk nooit meer schoon nadat ik de koekenpan gebruikt heb en over de keramische anti-aanbaklaag had ik ook zo mijn bedenkingen want om echt lekker vlees te bakken gebruik je een gietijzeren of plaatstalen koekenpan omdat je juist wilt dat het vlees even aanbakt en daarna weer loskomt, dit geeft het vlees nu juist de smaak die je wilt.

Keramische pannen – Wat is een keramische pan en wat is er zo bijzonder aan keramische pannen?

Keramische pannen

Maar omdat je een gegeven pan niet afslaat en ik toch wel benieuwd was naar die keramische anti-aanbaklaag heb ik de koekenpan direct in gebruik genomen en heb er een ei mee gebakken (natuurlijk eerst de pan even afgespoeld met heet water).
Nadat ik de pan op het vuur zetten heb ik even gewacht tot hij heet was en heb er een ei in gebakken, zonder olie of boter, gewoon direct in de pan. Toen het ei gestold was heb ik een spatel gepakt en voorzichtig geprobeerd het ei los te maken van de pan. Dit was niet nodig want ik kon het gewoon een zetje geven en het ei gleed door de pan, alsof het magisch op een onzichtbaar laagje vet zweefde. Ik kon de spatel onder het ei duwen en dit omdraaien. Nadat ik nog even heb doorgebakken heb ik het ei zo uit de pan op mijn bord laten glijden, iets wat ik normaal niet doe omdat je dan ook het vet zo op je bord giet, en als je dan broodjes op je bord hebt liggen dan wordt het er allemaal niet beter (en gezonder!) op.

Na mijn gebakken ei te hebben gegeten (iemand moet het doen, toch?) was de pan afgekoeld en moest ik het schoonmaken, nu zou ik de nadelen wel ontdekken van een koekenpan met keramische anti-aanbaklaag, dacht ik, de pan zal wel verkleurd zijn. Niets was minder waar: ik kon de pan met heet water (geen zeep) schoonspoelen en met een doekje nawrijven en hij was weer klaar voor gebruik!

Maar ik was nog niet volledig overtuigd, want een ei is licht van kleur en zal de pan niet verkleuren, dus ik heb een plakje spek en een plakje salami gebakken in de koekenpan, daarop dan nog een eitje (andere mensen willen ook eten zo bleek) en natuurlijk wat paprika poeder (rood!) en zwarte peper. Dat zal de pan wel doen verkleuren dacht ik. Maar nee hoor: het tweede ei met vlees was gebakken (zonder toegevoegd vet) en de pan was weer blinkend schoon. Niets te zien van wat ik er in gebakken had.

Ik ben gewend dat zelfs dure braadpannen (gietijzer met emaille laag) snel verkleuren, dit komt doordat emaille de kleur van het voedsel opneemt, wat helemaal niet erg is natuurlijk, maar een koekenpan houd je toch graag wat properder, en dat lukt goed met deze keramische anti-aanbaklaag, die duidelijk anders is dan de emaille laag die je in braadpannen vindt, deze laag voelt aan alsof hij vet is maar dan zonder af te geven.

Inmiddels pak ik nu standaard voor het bakken van ei of pannekoeken deze koekenpan met keramische anti-aanbaklaag omdat het simpelweg goed werkt. Ik hoef geen vet toe te voegen en dat scheelt een hoop als je let op wat je eet. Als je een ei kunt bakken zonder extra boter of olie toe te voegen dan is dat echt winst voor je lichaam, en zeker zonder teflon anti-aanbaklaag is dat positief. Voor het bakken van vlees gebruik ik gietijzer of plaatstaal zonder anti-aanbaklaag, simpelweg omdat het lekkerder is. Mijn vooroordelen over de koekenpan met keramische anti-aanbaklaag zijn volledig weggenomen: de pan werkt uitstekend zonder toegevoegd vet, verkleurt (nog) niet en is licht en goed schoon te maken, maar het grootste voordeel is dat het een stuk gezonder is als je zonder vet kunt bakken.

Mijn advies: gebruik een gietijzeren braadpan voor het braden van vlees, gebruik een gietijzeren of plaatstalen koekenpan voor het bakken van vlees of vis (het liefst niet in dezelfde pan) en gebruik een koekenpan met keramische Thermolon anti-aanbaklaag voor het bakken van al het andere, zoals eieren of pannekoeken.

Lees hier meer over keramische pannen en de verschillen met Teflon.
Een overzicht van de BK Balans serie pannen met keramische anti-aanbaklaag vind je hier.

 

 

Lees verder over:

  • ➣ Pannen waarvan de handvaten niet warm worden
  • ➣ Cocottes prijs overzicht
  • ➣ Koperen Potten en Pannen
  • ➣ BK pannenset 7 delig
  • ➣ Pannen merken – Welke merken pannen zijn er?
  • ➣ Hapjespan Gietijzer – Overzicht
  • ➣ KitchenAid pannen
  • ➣ Pannen en platen voor poffertjes


Reageer

Over Florian

Sinds 2011 schrijf ik artikelen over koken, eten en drinken voor Plezier in de Keuken. Ik heb ook de naam van de website bedacht en altijd bezig geweest met het beheer (de technische kant) van deze website.

Ik kook graag en eet het liefst voedsel met veel smaak - het liefst gemaakt van verse kruiden uit eigen tuin, want ik heb niet zo veel met planten als je ze niet kunt opeten.

Ik heb een achtergrond in marketing, een sterke interesse in techniek en ben de zoon van een kok, en dat is hoe een website over (keuken-)apparatuur, koken, eten en drinken tot stand komt.

« Spelt – Mijn ervaring met speltbrood
Calzone pizza recept »

Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier! Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Plezierindekeuken.nl info

  • Contact
  • Over ons
  • Privacy Policy

Onze projecten

  • AlleDienbladen.nl – Een overzicht van alle dienbladen
  • Culinair Arrangement
  • Slow-Cookers.nl – Lees alles over slow cookers!
  • Voedseldrogers.info – Informatie over voedseldrogers.

Affiliate programma’s

Deze website neemt deel aan verschillende Affiliate Programma’s. Affiliate-programma’s bieden eigenaren van websites de mogelijkheid inkomsten te genereren uit reclame en verwijzingen naar adverteerders. De producten die op deze website worden besproken zijn op eigen kosten aangeschaft – tenzij anders vermeld.

Als Amazon-Partner verdien ik aan in aanmerking komende aankopen.

Copyright © 2025 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2025 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in