We kennen allemaal de koekenpan met anti-aanbaklaag: vaak een licht aluminium pannetje met zwarte coating van Teflon (PTFE). Het klassieke Teflon bleek schadelijke stoffen te bevatten (PFOA) die vrijkomen als de pan boven een bepaalde temperatuur wordt verhit, en daarom werd besloten dat anti-aanbaklagen die PFOA bevatten niet meer mogen worden verkocht. Daarom bevat Teflon tegenwoordig geen PFOA meer, en daarom ook zijn alternatieven uitgevonden, zoals de keramische anti-aanbaklaag. Maar dit is niet voor iedereen de oplossing, en ook geeft een anti-aanbaklaag in veel gevallen niet het beste bakresultaat (denk aan het dichtschroeien van vlees, het kort heet bakken van vis, etc.). Daarom worden koekenpannen zonder anti-aanbaklaag steeds populairder. In het overzicht hieronder bekijken we de verschillende koekenpannen zonder kunstmatige anti-aanbaklaag en bespreken we de verschillen.
Koekenpan zonder anti-aanbaklaag – De modellen
In het overzicht hieronder vind je vier koekenpannen zonder kunstmatige anti-aanbaklaag, met daarbij informatie over de pan en en de manier waarop de pan, zonder deze kunststof laag, toch goed bakt. Dit zijn de beste en meest populaire koekenpannen uit hun categorie. Van elk model worden de prijzen van de pannen met een diameter van 28 cm getoond, omdat dit de meest populaire maat is voor koekenpannen. In de meeste gevallen zijn deze koekenpannen ook verkrijgbaar in een kleinere of grotere variant.
DeBuyer Mineral B Element Koekenpan – Plaatstaal – Veel pan voor weinig geld
De DeBuyer Mineral B Element koekenpannen zijn gemaakt van staal en bevatten geen anti-aanbaklaag maar zijn voorzien van een laagje bijenwas om de pan in de eerste fase te beschermen tegen aanbakken. Bij gebruik zal er een laag in de pan ontstaan op natuurlijke manier, de pan zal hierdoor verkleuren (hij wordt een stuk donkerder) en steeds beter gaan bakken alsof het een anti-aanbaklaag heeft, totdat hij in feite beter bakt dan een koekenpan mét kunstmatige anti-aanbaklaag, maar dan zonder chemicaliën. De Mineral B Element koekenpannen bevatten enkel natuurlijke materialen. Ook het fabricageproces van deze koekenpannen bevat geen toegevoegde chemicaliën en deze stalen pannen zijn volledig recyclebaar. Staal is bovendien zeer geschikt voor gebruik op inductie doordat het een sterk magnetiseerbaar metaal is, en daardoor kan de inductiekookplaat de pan snel en gelijkmatig verwarmen tot zeer hoge temperaturen, ook op alle andere warmtebronnen. Staal geleidt warmte ook zeer goed en deze koekenpannen warmen dus ook snel op. Bovendien zijn deze DeBuyer Mineral B Element koekenpannen scherp geprijsd en absoluut van topkwaliteit – het is dan ook de meest populaire koekenpan zonder anti-aanbaklaag van Nederland, verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, van Ø 20 tot 36 cm.
Wil je een koekenpan zonder anti-aanbaklaag, die uitstekend bakt op inductie, die geen toegevoegde chemicaliën bevat, die een natuurlijke anti-aanbaklaag krijgt bij gebruik en dus steeds beter gaat bakken – en die nog eens scherp geprijsd is ook? Kies dan voor de DeBuyer Mineral B Element Koekenpan!
- Materiaal pan: Staal
- Materiaal steel: Staal
- Beschikbaar in Ø: 20-24-26-28-32-36 cm
- Geschikt voor inductie: Ja
- Eerste gebruik: Inbranden met plantaardige olie. Middelhoog vuur opwarmen.
- Reinigen: Heet water en borstel (houdt de pan vettig)
De DeBuyer Mineral B Element Koekenpannen zijn te koop bij:
Demeyere Proline Koekenpan – RVS – Topkwaliteit voor professionals
De Demeyere Proline Koekenpannen zijn een begrip en mogen niet ontbreken in dit overzicht. Deze koekenpannen zijn namelijk zeer populair omdat ze zeer goede bakprestaties leveren doordat de pannen opgebouwd zijn uit 7 lagen metaal. Deze manier van fabriceren zorgt ervoor dat de temperatuur zeer contact blijft in de pan en doordat deze techniek van de bodem tot aan de rand van de pan doorloopt blijven ook de wanden van deze koekenpan goed op temperatuur – perfect voor het dichtschroeien van vlees of het bakken van aardappelen, bijvoorbeeld. Je verhit deze pan op middelhoog vuur en dan voeg je boter en/of olie toe, zet dan de warmtebron laag en schroei je vlees dicht in de pan. De pan behoudt de temperatuur en zo bakt er niks aan, maar gaart het toch gelijkmatig indien je het langer in de pan laat liggen.
Een zeer goede koekenpan zonder anti-aanbaklaag!
- Materiaal pan: RVS
- Materiaal steel: RVS
- Beschikbaar in Ø: 20-24-28 cm
- Geschikt voor inductie: Ja
- Eerste gebruik: Geen bijzonderheden. Op temperatuur laten komen en dan laag vuur
- Reinigen: Zeepsop en borstel
De Demeyere Proline Koekenpannen zijn te koop bij:
Ronneby Bruk Maestro Koekenpan – Gietijzer – Robuust en stevig bakken met oergevoel
De Ronneby Bruk Maestro Koekenpan is gemaakt van gietijzer en bevat geen kunstmatige anti-aanbaklaag maar is door de fabrikant ingebrand met een speciale gepatenteerde olie waardoor aanbranden wordt voorkomen. Gietijzer is een materiaal dat uitermate geschikt is voor gebruik op de inductiekookplaat en alle andere warmtebronnen en geleidt warmte ook zeer goed, kan worden verhit tot zeer hoge temperaturen en blijft lang en gelijkmatig op temperatuur. Gietijzer is ook nog eens zeer sterk en gietijzeren pannen zijn dan ook zeer robuust en gaan een leven lang mee. De steel is gemaakt van RVS of hout (er zijn twee uitvoeringen verkrijgbaar). Deze koekenpan bevat ook een tegengreep waardoor oppakken makkelijker wordt.
De Ronneby Bruk Maestro Koekenpannen zijn zeer geliefde gietijzeren koekenpannen die een leven lang meegaan en bakken als de beste. Zoek je koekenpannen van gietijzer dan zijn dit zeker pannen om te overwegen.
- Materiaal pan: Gietijzer
- Materiaal steel: RVS of hout
- Beschikbaar in Ø: 20-25-28-36 cm
- Geschikt voor inductie: Ja
- Eerste gebruik: Geen bijzonderheden. Op middelhoog vuur opwarmen.
- Reinigen: Heet water en borstel (houdt de pan vettig)
De Ronneby Bruk Maestro Koekenpannen zijn te koop bij:
BK Conical Deluxe Koekenpan – RVS met reliëf – Hollandse koekenpan met slimme bodem
De BK Conical Deluxe Koekenpannen zijn gemaakt van drie lagen metal: RVS-Staal-RVS, en niet voorzien van een anti-aanbaklaag. De bodem van deze koekenpan is wel voorzien van reliëf, waardoor het vet als het ware onder het voedsel blijft en je dus bakt óp vet en niet ín vet. Door de meerdere lagen metaal in de bodem zijn deze koekenpannen niet alleen geschikt zijn voor gebruik op inductie maar ook warmte snel en gelijkmatig verspreiden op alle warmtebronnen. Wrijf deze pan schoon met een vochtige doek om hem een beetje vettig te laten – zo werkt hij steeds beter elke keer dat je hem gebruikt.
Dus ben je op zoek naar een koekenpan zonder anti-aanbaklaag die zich qua prestaties kan meten met veel duurdere pannen van RVS? Dan zijn BK Conical Deluxe koekenpannen zeker het overwegen waard!
- Materiaal pan: RVS
- Materiaal steel: RVS
- Beschikbaar in Ø: 24-28-32 cm
- Geschikt voor inductie: Ja
- Eerste gebruik: Geen bijzonderheden. Opwarmen op middelhoog vuur.
- Reinigen: Spoelen met heet water en na-wrijven met een vochtige doek.
De BK Conical Deluxe Koekenpannen zijn te koop bij:
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!