Melk is niet zo gezond als ons is voorgehouden. Ik ben daarop ingegaan in een uitgebreider artikel over de nadelen van melk. Een koemelkvrij dieet is dus zeker iets om in overweging te nemen. In een notendop, wordt melkconsumptie in verband gebracht met acne, eczeem, botontkalking, chronische verkoudheid en zelfs eerder overlijden! Er komen steeds meer alternatieven op koemelk. Als je het kant en klaar wil kopen, zou ik willen adviseren om het in een biowinkel te kopen. Onderstaand twee simpele recepten.
Melk wordt vooral vervangen door havermelk of amandelmelk. In veel goedkopere varianten zit toegevoegde suiker en andere kunstmatige toevoegingen. Gebruik bij het zelf maken van melk het liefst alternatieven voor zoetstoffen in plaats van geraffineerde suiker. Let’s go!
Amandelmelk maken
Amandelen zijn goed voor je hart, spijsvertering en zitten vol vitaminen en mineralen. Gewoon een handje amandelen eten is dus heel gezond. Amandelmelk is een heel goed alternatief voor degene met een lactose intolerantie of koemelkallergie. Amandelmelk is dus een goed vervanging in een koemelkvrij dieet. Hieronder staat hoe je het kunt maken.
Benodigdheden (voor ongeveer 1 liter)
- 250 gram blanke amandelen
- 1 liter water
- Zoetmiddel naar keus
- Snufje zeezout (klein beetje zout versterkt zoet)
- Pantykous (nieuw en even gewassen in warm water)
Bereiding
- Laat de amandelen een nachtje weken in ruim water, waardoor ze lekker zacht worden
- Giet de amandelen de volgende dag (of na minimaal 8 uur) af.
- Spoel ze nog een keer goed af met water en doe ze in een blender.
- Voeg er een liter water (liefst gefilterd water) bij. Je kunt ook gekookt water af laten koelen en dit gebruiken. Hierdoor blijft je amandelmelk langer houdbaar.
- Doe er zoetmiddel naar keus in. Je kunt ook een half theelepeltje vanille extract gebruiken.
- Zet je blender aan en laat het ongeveer 3/4 minuten blenden. Of net zolang tot alles is gemengd en vermalen.
Havermelk maken
Havermout is van nature glutenvrij en goed voor de lijn. Maar het verlaagt ook je cholesterol, er zit antioxidanten in en is honger stillend. Ook havermelk is dus een heel goed alternatief in een koemelkvrij dieet. Zo maak je melk van havermout.
Benodigdheden (voor ongeveer 1 liter)
- 120 gram havermout
- 1 liter (gefilterd) water
- Snufje zout
- Zoetmiddel naar keus
Bereiding
- De havermout week je een nachtje in ruim water en een eetlepel citroensap. Citroensap breekt fytinezuur af.
- Zeef de volgende dag de havermout en spoel het goed af.
- Doe alle ingrediënten in een blender en zet het aan tot het helemaal glad is.
- Zeef het met een panty. In een gesteriliseerde fles blijft het in de koelkast tot ongeveer 5 dagen goed.
Je ziet het, het is super makkelijk! En je weet zeker dat er geen gekkigheid in zit. Melk is zo geïntegreerd in ons dieet, dat het lijkt alsof het moeilijk is om het eruit te laten. Maar een koemelkvrij dieet is niet alleen heel simpel, zoals je ziet, het is ook veel gezonder!






Geef een reactie