Een ongekend succes op het gebied van met name kleine keukenapparatuur en koffiemachines, dit is hoe de koffiecupmachine kan worden gedefinieerd. Een paar jaar geleden pas op de markt en wordt nu overal gebruikt, zowel privé bij je thuis als op kantoor. Online en zelfs fysieke winkels zijn tegenwoordig toegewijd aan de verkoop van cups of capsules, terwijl beroemde sterren over de hele wereld reclame maken voor de verschillende merken op televisie. De koffiecupmachine maakt lekkere koffie, is handig in gebruik en is zelfs relatief goedkoop, zelfs als je kijkt naar de kosten van de cups. Laten we dus eens kijken wat de beste koffiecupmachines zijn en naar welke functies we moeten kijken om een optimale keuze te maken.
Direct naar: MOA koffiecupmachines – Illy Koffiecupmachines – Magimix of Krups? – Koffie Capsule Houders – Nespresso capsulehouders – Dolce Gusto cups houders
Koffiecupmachines – De Modellen
In het overzicht hieronder vind je de populairste koffiecupmachines van dit moment. Door op de afbeelding van het model te klikken ga je direct naar de review van dat product. Je kunt ook de prijzen van de modellen bekijken bij de verschillende webshops door op de knop met het logo van de webshop te klikken.
Hoe je de beste koffiecupmachine kiest
Laten we eerst deze veel voorkomende verwarring uit de weg ruimen. Koffiecupmachines verschillen van koffiepadmachines. De koffiecupmachine is de evolutie van de padmachine. De capsule, gebouwd in verschillende materialen is hermetisch. Hierdoor blijft de koffie fris en geurig, met als gevolg dat het resultaat uitstekend zal zijn, vergelijkbaar met dat van een bonenmachine. Om water door de capsule te laten stromen moet de machine de capsule doorboren, zodat het hete water door de koffie kan filteren. Een koffiepad daarentegen wordt niet doorboord: de koffie is ingesloten in een niet-waterdicht papier, dat het water doorlaat (vergelijkbaar met een theezakje). Helaas betekent dit dat de pad niet hermetisch is en dat het aroma van de koffie voor gebruik gedeeltelijk wordt verspreid, met als gevolg dat het resultaat niet optimaal zal zijn. Je kunt wel stellen dat een koffiecupmachine vele malen betere koffie zet dan een koffiepadmachine. Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden bij je keuze voor een koffiecupmachine, die soms beperkend zijn voor toekomstig gebruik. Niet alle apparaten zijn hetzelfde, dus let vooral op het volgende.
De belangrijkste functionaliteit – soorten drankjes
Deze factor is misschien wel het belangrijkste om te overwegen. Wil je alleen een koffiecupmachine? Als dit uw wens is, komt alles goed. Denk er maar eens over na: als je er ook cappuccino, of macchiato of latte macchiato van wilt maken, zul je zorgvuldig moeten kiezen. Sommige modellen hebben helemaal geen cappuccino-accessoires en kun je alleen koffie mee zetten. Anderen hebben de “cappuccinatore”. Dit is een melkopschuimer met een melkreservoir dat het automatisch verwarmt en schuimt, zoals nodig is voor een goede cappuccino. Andere modellen hebben daarentegen de klassieke sifon, waardoor het mogelijk is om de stoom te leveren die de melk verwarmt waardoor het schuim ontstaat. Er moet ook rekening mee worden gehouden dat sommige merken alles in capsules aanbieden: zelfs cappuccino, chocolade, latte macchiato enzovoort. In het bijzonder worden twee capsules aangeboden voor cappuccino, één voor koffie en één voor melk, om na elkaar te gebruiken. Van de drie manieren die de verschillende merken bieden om thuis van cappuccino te genieten, heeft elk van hen voor- en nadelen: het systeem zonder melkopschuimer is zeker het meest comfortabel, het apparaat wordt niet snel vies en de smaak van de koffie is goed. Maar je kunt bijvoorbeeld niet kiezen wat voor soort melk je toevoegt (vol, halfvol, mager, plantaardig enz.). Verse melk is over het algemeen natuurlijk lekkerder en gezonder. De koffiecupmachine met melkopschuimer kost misschien wat meer tijd om je koffie mee te zetten maar bied je wel de mogelijkheid verse melk toe te voegen. De melkopschuimer dient na gebruik wel goed gereinigd te worden zodat er geen melk achter blijft wat kan bederven.
De andere kenmerken
Er zijn andere functies in sommige modellen koffiecupmachines, maar deze zijn veel minder belangrijk. Ze hebben echter invloed op de uiteindelijke prijs. Bij sommige koffiecupmachines kun je de hoeveelheid water kiezen die moet worden afgegeven, om een espresso of lungo te zetten, en in sommige gevallen is het ook mogelijk om deze persoonlijke voorkeur op te slaan, zelfs afgestemt tussen de verschillende leden van het gezin, of tussen de verschillende medewerkers van een kantoor. Voor koffiecupmachines die ook koude dranken kunnen schenken, is er meestal een warm / koud keuzeschakelaar die betrekking heeft op de watertemperatuur. De beste modellen zijn voorzien van het automatisch uitwerpen van de capsule, die in een container belandt om periodiek geleegd te worden, terwijl het bij andere modellen noodzakelijk is om elke capsule handmatig te verwijderen. Ten slotte kun je beschikken over automatische uitschakeling en snelle verwarmingsfuncties (hoewel het verwarmen in bijna alle machines een paar seconden duurt).
Waterdruk
Om een perfecte koffie te krijgen, moet het koffiepoeder de juiste hoeveelheid en de juiste persing hebben, en de capsules zorgen hier goed voor. Verder is het nodig dat het water op de juiste temperatuur is, zo’n 90 graden, dat doet de koffiecupmachine ook zelf. Er is echter nog een andere factor die de kwaliteit van de afgegeven koffie beïnvloedt, namelijk de zettijd. Als het water te snel door de koffiecup stroomt, heeft het geen tijd om het aroma te absorberen, terwijl als het te langzaam gaat, de smaak te bitter kan worden. Een zeer belangrijke factor is daarom de waterdruk. Dit varieert van model tot model en heeft invloed op het eindresultaat, maar ook op de prijs. Normaal gesproken geldt: hoe hoger de druk, hoe hoger de prijs. Een druk van ongeveer 15 bar wordt als optimaal beschouwd voor perfecte koffie, maar de modellen die verkrijgbaar zijn, beginnen bij 9 bar. Zorg ervoor dat je, als je uitstekende koffie wilt, een paar euro meer uitgeeft en een koffiecupmachine hebt met een druk van maar liefst 12 bar of het liefst rond de 15 bar.
Waterreservoir
Een koffiecupmachine heeft een waterreservoir wat regelmatig met vers water bijgevuld moet worden. De koffiecupmachine geeft in de meeste gevallen met een lampje en symbolen aan dat het waterreservoir leeg is. Het reservoir moet regelmatig bijgevuld worden wanneer je de koffiecupmachine de hele dag gebruikt, wat een voordeel is omdat koffie gemaakt met vers water het beste is. Gebruik je de koffiecupmachine zelden of gebruik je hem op kantoor na een weekend vrij, vergeet dan niet het water te verversen voor het eerste gebruik. Koffiecupmachines geven aan wanneer het reservoir leeg is maar kunnen nog niet aangeven of het water wat in het reservoir zit vers is.
Grootte en ontwerp
Een koffiecupmachine is over het algemeen vrij compact, maar er zijn uitzonderingen, zoals modellen die zijn uitgerust met een melkopschuimer. Omdat het zo is ontworpen dat het goed zichtbaar blijft op het aanrecht (de hele tijd verplaatsen, met de tanks, wordt niet aanbevolen), heeft de machine meestal een mooi ontwerp. De nauwe strijd op de markt tussen de beste merken heeft ertoe geleid dat dit aspect werd overwogen en ontwikkeld en je zult zeker veel modellen vinden die er mooi uit zien op je aanrecht.
Conclusie
De koffiecupmachine is in een paar jaar tijd het populairst geworden in huizen en kantoren vanwege het comfort en de hygiëne die het garandeert. De smaak van koffie uit een koffiecupmachine is goed en er zijn zelfs mogelijkheden om verschillende soorten koffie te zetten zoals een cappuccino, een latte macchiato etc. Er zijn veel modellen, die verschillen in functies en andere factoren die we hebben genoemd. Met dit artikel hopen we je te hebben geholpen bij het kiezen van de beste koffiecupmachine.
Pads zijn vrijwel altijd goedkoper dan cups. Maar het is niet eenvoudig ze te vergelijken; als we kijken naar populaire pads dan zien we voornamelijk ‘gewone’ koffie, zoals Douwe Egberts Aroma Rood pads, maar als we kijken naar cups dan zien we dat de populairste modellen Lungo, Ristretto of Coppuccino maken. Je vergelijkt dan dus een ‘gewone’ koffie met een ‘koffiespecialiteit’. Toch zou je kunnen stellen dat een ‘Lungo’ gelijk is aan een ‘gewone koffie’, en dan is het verschil duidelijk: een Douwe Egberts Aroma Rood pad kost je (als je groot inkoopt) zo’n 13 cent per stuk, en een Douwe Egberts Lungo Original cup kost je zo’n 15 cent per cup. Dat zijn feitelijk twee gelijke kopjes koffie van hetzelfde merk, maar dan is het verschil pad of cup.
Kijken we naar de ‘prijsrange’ zoals dat heet, dan zien we dat cups tussen de 16-33 cent per stuk kosten (er zijn cups van meer dan €1 per stuk overigens), en pads zo tussen de 9-13 cent per stuk. Dan gaat het om koffie, zonder melk, chocola of andere toevoegingen.
Het is opvallend dat Douwe Egberts bij de pads het wat duurdere merk is, maar bij cups juist het goedkopere merk; bij de pads vind je eenvoudig goedkoper dan Douwe Egberts, bij cups vind je eenvoudig duurder dan Douwe Egberts.
Wel moet worden gezegd dat je met cups veel meer keus hebt uit koffiespecialiteiten, en dat de koffie in de cups over het algemeen langer vers blijft dan bij de pads. Dus groot inkopen bij pads is wat minder verstandig dan bij cups, afhankelijk van hoeveel koffie je drinkt natuurlijk.
(Bron: Eigen onderzoek)
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!