Ik lust graag koekjes, en zeker bij de koffie. Koffiekoekjes zijn dan ook mijn favoriet: niet te groot maar wel met genoeg smaak om de sterke smaak van koffie in evenwicht te brengen. Ik eet ze niet voor m’n gezondheid natuurlijk, koekjes eet je voor de lekker. Net als je geen koffie drinkt om je dorst te lessen. Koffie en koffiekoekjes zijn om van te genieten. Toch heeft koffiekoekjes-fabrikant Hoppe ‘gezonde’ koffiekoekjes gemaakt. En ze vroegen mij of ik ze wil proeven. En eerlijk is eerlijk: ze zijn al op, alle koekjes… Maar zijn ze ook lekker?
Koffiekoekjes van Hoppe
Vroeger at ik het liefst koekjes met zo’n laagje koffie-suiker erop, je kent ze wel, van die lik-koekjes (zo noemde ik ze altijd). Ik weet niet van welke fabrikant die zijn, ik krijg ze nooit meer als ik ergens koffie drink eigenlijk. Wat ik wel krijg zijn andere koekjes, soms in een verpakking, soms niet. Soms lekker, soms niet echt. Maar over één ding maak ik me geen illusies: gezond zijn ze nooit. En dat hoeft ook niet, al zou ik graag een koekjes eten met wat minder suiker en vet, en wat meer vezels erin. Maar om en gezonder koffiekoekje vragen in de Horeca heb ik nog nooit gedaan. Stom misschien, want ze zijn er dus blijkbaar wel sinds kort, en ze heten Natuurlijk Lekker.
Natuurlijk Lekker.
Deze koffiekoekjes zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals 100% haver, 100% zonnebloemolie en zijn gezoet met honing en rietsuiker. Ze bevatten 40% minder suiker, 30% minder vet (80% minder verzadigde vetten), en wel 5 keer zoveel vezels dan traditionele koekjes in het horecasegment, aldus Hoppe. En zij kunnen het weten want ze maken heel veel koekjes die je bij je koffie of thee krijg in de Horeca. Maar zijn ze ook echt lekker? Ja, ze zijn écht lekker. Ik maak zelf geregeld koekjes, en cake, en taart en eigenlijk bak ik vanalles, en ik gebruik vaak haver. Dit maakt je koekjes ‘zwaar’ maar wel vezelrijk. En bij Hoppe hebben moeten ze gedacht hebben: als we nou eens niet zulke mierzoete koekjes maken, en we stoppen er haver in, dan zitten er veel meer vezels in en vezels zijn gezond. En minder suiker is ook gezonder. Maar hoe maak je ze lekker?
Door ze krokant te maken en ze een originele smaak te geven. Vier smaken in dit geval:
Koekkruiden – Smaakt ook echt naar koekkruiden. Speculaas-achtig, vleugje kaneel. Ik heb hier koekkruiden in de kast staan en gebruik het regelmatig voor koek maar ook door hartige gerechten. Ik vind deze variant het beste smaken met warme chocolademelk, als ik dan toch mag kiezen…
Cacao nibs – Deze smaak heeft duidelijk mijn voorkeur: chocoladesmaak en herken ik iets van koffie? Dit koekje zou mijn voorkeur hebben bij een kopje koffie, want chocola en koffie gaan prima samen want ze vullen elkaar aan.
Kokos – Ik houd van kokos, maar weet dat niet iedereen er zo dol op is. Deze variant is denk ik de meest all-round versie van de koffiekoekjes: lekker bij koffie, thee en chocolademelk. Als je van kokos houdt tenminste.
Cranberry – Dit is de meest zoete van het stel, maar heeft een duidelijke cranberry-smaak en is wat mij betreft het lekkerst met een kopje thee, vanwege het fruitige.
Beoordeling
Wat mij betreft zijn de Natuurlijk Lekker koffiekoekjes van Hoppe geslaagd. Ik zou er blij van worden als ik ergens een kopje koffie bestel dat er één (of twee) van deze koekjes bij zouden zitten. Nog leuker zou het zijn als ik kan kiezen welke variant ik krijg, ik stel dan ook voor dat Hoppe een verpakking meelevert waarin deze koffiekoekjes gepresenteerd kunnen worden, net zoals dat met thee wel gebeurt in zo’n doos met van die vakjes. Dus koffie serveren en dan een serveer-doos waaruit ik een koekje kan kiezen. Het is maar ’n idee…
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!