De koffieboon bevat vele smaken, aroma’s, geuren en oliëen. Om deze in je koffie te krijgen is men ooit op het idee gekomen om de bonen te branden en daarna te malen. Als je dan na het malen heet water over de gemalen koffie giet komen deze geuren, smaken, aroma’s en oliëen vrij en heb je een kopje heerlijke koffie. Als het goed is. De maalgraad (hoe grof of fijn wordt de boon vermalen) bepaalt hoe snel het water langs de gemalen korrels stroomt en dus hoe lang het alle smaken kan opnemen. De egaliteit van de maling is dus belangrijk. Egaliteit verkrijg je met een goede koffiemolen. Maar wat is dat?
Koffiemolens – De Populairste Modellen
In het overzicht hieronder vind je de populairstekKoffiemolens van dit moment. Je kunt de actuele prijzen van de modellen bekijken bij de verschillende webshops door op de knop met de naam van de webshop te klikken.
Een van de voordelen van de moderne tijd is dat alles voor ons gedaan kan worden, zo ook het malen van koffie in je eigen electrische koffiemolen. De bonen worden gebrand, gemalen en verpakt in de fabriek en dan verscheept naar de supermarkt. En hier zit het probleem: de meeste smaken die in de koffieboon opgesloten zitten komen vrij na het malen, en verdwijnen na een minuut of twee, drie. Dit vervliegen van de smaken en aroma’s wordt nog wat tegengegaan door het vacuum verpakken van de gemalen koffie maar de meeste smaak is echt al weg. Het is dan ook niet verwonderlijk dat koffiebranders/malers niet vermelden op de verpakking van de koffie wanneer deze is gebrand en gemalen, het zou mensen afschrikken: zo lang geleden gemalen? Is dat nog wel vers? Nee dus. Nieuwsgierig naar de smaak van versgemalen koffie? Er zijn steeds meer koffieproducten die koffiebonen verkopen. De koffiebonen test van het afgelopen jaar heeft uitgewezen dat lekkere bonen niet zozeer merk-gebonden zijn maar dat het een kwestie is van voorkeur en dus smaak. Simon Levelt heeft heerlijke bonen zo ook Perla, Bagels & Beans en de plaatselijke biologische winkel en Illy niet te vergeten. Maar er komen gelukkig steeds meer koffiebranders terug, de meeste grote steden hebben er wel een paar. Probeer eens een zakje vers gebrande koffiebonen van deze branders, het verschil in smaak zal je verbazen.
Welke maling?
Niet elke soort koffie heeft dezelfde maling nodig voor het vrijmaken van de smaken: espresso (donker gebrande) koffie wordt zeer fijn gemalen, koffie voor in een cafetiere (medium gebrand) wordt veel grover gemalen, koffie bestemd voor een koffiezet apparaat (druppelkoffie) zit daar zo ongeveer tussenin, dit is de maling die we in de supermarkt meestal zien liggen. Niet alleen de boon (soort), brandduur (licht, gemiddeld of donker) maar ook de maling (fijn, gemiddeld, grof) bepaalt dus de smaak van koffie, en over smaak valt niet te twisten dus het is altijd het proberen waard om eens een ander soort koffie te proeven.
De koffiebonenmaler
Koffie malen doe je in een koffiebonenmaler, en ook daarvan zijn er vele soorten. Vroeger hing de koffiebonenmaler aan de muur in de keuken, die verdween toen gemalen koffie in de supermarkt populairder werd. Tegenwoordig ben je erg hip als je je kruiden maalt in een bonenmaler en worden vooral de handmalers zelden nog gebruikt.
Ik wil iedere liefhebber van koffie adviseren het verschil eens te proeven tussen vers gemalen koffie uit de eigen koffiemolen en voorgemalen verpakte koffie, in hun eigen koffiezet apparaat of methode. Het verschil is groter dan je denkt, en -smaak- is het enige woord dat de lading dekt. En smaak is wat koffie maakt tot wat het is: iets om van te genieten, en dat doe je wat mij betreft nog meer als je koffie zet met versgemalen bonen. Bekijk hier een overzicht van koffiebonenmalers.
Een review van de Solis Scala 166 bonenmaler vind je hier. Een review van de Bodum Bistro elektrische koffiebonenmaler vind je hier.