Een koffiezetapparaat voor druppelkoffie is het meest gebruikte koffieapparaat in de Nederlandse keuken. En, volgens velen, nog steeds een van de lekkerste (zo niet dè lekkerste) manieren van koffie zetten. Je moet het koffiezetapparaat echter wel regelmatig reinigen om ervoor te zorgen dat het apparaat niet gaat verstoppen door kalk of vuil en te zorgen dat de temperatuur van het water waarmee de koffie wordt gezet op peil blijft.
Temperatuur van water is bij het zetten van koffie erg belangrijk, kan het warmte-element in het koffiezetapparaat niet meer goed zijn warmte aan het water afgeven door kalkaanslag dan zal je koffie niet meer zo lekker worden, en dat is zonde.
Hoe maak ik mijn koffiezetapparaat schoon met azijn?
Het wordt aangeraden om een koffiezetapparaat één keer per maand te reinigen, bij normaal gebruik. Gelukkig is het vrij eenvoudig om je koffiezetapparaat schoon te maken, en het is ook nog eens heel goedkoop te doen met azijn:
- Zorg ervoor dat het filterbakje leeg is en spoel dit even om zodat er geen koffieresten meer inzitten.
- Doe nu 1/3 azijn (schoonmaakazijn heeft een lagere pH en is dus zuurder dan natuurazijn, hoe zuurder de azijn hoe beter het ontkalkt, dus gebruik bij voorkeur schoonmaakazijn. Zie ook Wikipedia voor meer informatie over azijn) in de koffiepot en doe daar 2/3 water bij. Giet nu het water-azijnmengsel in het koffiezetapparaat en spoel de koffiepot om met schoon water.
- Zet de lege koffiepot in het koffiezetapparaat en zet het apparaat aan. Het water-azijnmengsel zal nu door het koffiezetapparaat heengaan en de leidingen in het apparaat reinigen. Als het apparaat het water-azijnmengsel heeft verwerkt giet je de koffiepot leeg en spoel je deze weer om.
- Giet nu schoon water in het koffiezetapparaat en zet de koffiepot weer in het apparaat, de leidingen van het koffiezetapparaat worden nu nagespoeld met schoon water.
- Herhaal deze laatste stap, het naspoelen van het koffiezetapparaat met schoon water, nog twee keer en proef bij de laatste keer of het water schoon smaakt. Proef je nog azijn? Herhaal dan het naspoelen nog een keer. Koffie met azijnsmaak is echt niet lekker, dus liever even een keertje extra schoonspoelen.
Je koffiezetapparaat is nu weer schoon en klaar voor het zetten van een ouderwets lekker bakje koffie!
Espressomachine ontkalken
Voor mijn espressomachine gebruik ik een ontkalkingsmiddel dat door de fabrikant wordt aangeboden, dit omdat een espressomachine met hogere temperaturen en druk werkt en het dus allemaal wat nauwkeuriger moet. Zeker een volautomaat wordt van binnen vies, omdat er ook bonen in gemalen worden. Een paar keer per jaar geeft het apparaat aan dat het gereinigd wil worden, ik luister daar dan vaak naar en ga ervan uit dat als ik lief voor mijn espressomachine ben, zij dat ook voor mij zal zijn… Een overzicht van ontkalkingsmiddel voor espressomachines vind je hier.
Tips voor het zetten van lekkere koffie vind je hier.
Inspiratie voor een ‘ander kopje koffie’ vind je hieronder:

Een koffie machine maak je schoon met snelontkslker, niet met azijn!!
Wat is er mis met het gebruik van azijn als natuurlijke, goedkope, milieuvriendelijke ontkalker?
Azijn kan rubbers en andere onderdelen kapot maken en hierbij lekkage en corrosie onstaan.
Ah goed om te weten, het is wellicht raadzaam om het dan ook niet te vaak te gebruiken.
En eh.. je zegt dat het beter is iets met een hogere zuurgraad te gebruiken maar vervolgens leng je het aan met water?! Dan kun je net zo goed iets minder zuurs gebruiken maar met minder water aanlengen…
EPDM, NITRILE en NATUURRUBBER zijn beperkt azijnzuurbestendig
NEOPREEN en VITON (fluorrubber) zijn goed bestand tegen azijn.