High Tea voor kinderen
Een High Tea is een feest; al die lekkere hapjes! Hieronder een uitgebreid stappenplan voor het maken van een High Tea voor kinderen. Je kunt alles maken met de kinderen, dat is leuk, lekker en leerzaam.
Thee
Vul de waterkoker met water tot het streepje maximum.
Stop de stekker in het stopcontact en wacht tot het water kookt.
Spoel intussen de theepot om met warm water uit de kraan zodat de theepot al warm kan worden (de thee blijft hierdoor langer warm waardoor je minder snel weer nieuwe thee hoeft te zetten)..
Als het water in de waterkoker goed is gooi je het kraanwater om te warmen uit de theepot in de gootsteen. Je hangt 1 of 2 zakjes thee in de theepot met het kaartje aan de buitenkant en je vult de theepot met het water uit de waterkoker. Niet te vol, anders ga je morsen!
Laat de thee even trekken en schenk hem in kopjes of theeglazen.
Wie wil kan er een scheutje melk in doen en een schepje suiker.
Lavashake (voor 2 shakes)
Nodig:
- Hoge maatbeker,
- staafmixer,
- 2 bekers
Ingrediënten:
- ½ theelepel kaneel
- 1 eetlepel citroensap
- 1 banaan
- 400 ml magere yoghurt
- 1 eetlepel honing
Zo maak je het:
- Meng de kaneel met het citroensap.
- Pel de banaan en breek hem in stukken.
- Pureer de banaan met het citroensap in een hoge maatbeker met de staafmixer.
- Voeg de yoghurt en honing toe en klop met de staafmixer de shake schuimig.
- Verdeel de shake over 2 bekers.
Mini groente frittata’s (12 stuks)
Nodig:
- Dunschiller of aardappelmes
- Snijplank
- Kleine steelpan
- Vergiet
- Deegkwastje of stukje papier
- Muffinvorm
- Rasp
- Grote maatbeker
- Overhandschoenen
Ingrediënten:
- 250 gram vastkokende aardappelen
- 130 gram gemengde diepvriesgroenten
- Olie
- 80 gram kaas
- 6 eieren
- 1,5 dl melk
- Zout en peper
- Reepjes groente en tomatenketchup voor erbij
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Borstel of schil de aardappels en snijd ze op de snijplank in kleine blokjes.
- Doe ze met de diepvriesgroenten in de steelpan, zet ze onder koud water en breng aan de kook.
- Laat 4 minuten koken tot de aardappels gaar zijn. Giet af door een vergiet.
- Smeer met een beetje olie de muffinvorm in
- Rasp de kaas en verdeel de kaas en de groenten/aardappels over de bakvormen.
- Klop in een grote maatbeker de eieren en melk met een beetje zout en peper.
- Verdeel het mengsel over de groenten en aardappels.
- Zet de vormen in het midden van de oven en bak 10 minuten tot de bovenkant bruin is. Warm of koud serveren.
Kaas / bieslookbrood (6 stuks)
Nodig:
- Bakplaat
- Deegkwastje of stukje papier
- Grote mengkom
- Klein mes
- Eventueel elektrische mixer
- Rasp
- Keukenschaar
- Kopje of beker
- Vork of houten lepel
- Ovenhandschoenen
Ingrediënten:
- 250 gram zelfrijzend bakmeel plus wat extra om te kneden
- Zout en peper
- 40 gram boter
- 130 gram kaas
- Klein bosje verse bieslook
- 1 ei
- 1,5 dl melk
- 1 theelepel dijonmosterd
Zo maak je het:
- Verwarm de oven op 200 graden.
- Bestrijk de bakplaat met een beetje olie.
- Doe de bloem, het zout en de peper in de grote mengkom.
- Snijd de boter in stukjes en wrijf ze met je vingertoppen of een elektrische mixer door de bloem tot het mengsel op fijn kruim lijkt.
- Rasp de kaas grof en knip met de schaar het bieslook in stukjes.
- Meng de kaas en ongeveer 4 eetlepels bieslook door het bloemmengsel.
- Klop het ei in een kopje of beker en doe het , op 2 eetlepels na, bij de bloem.
- Doe de mosterd erbij en roer dan met de vork of een houten lepel geleidelijk de melk erdoor tot het mengsel een zachte, maar niet kleverige bal vormt.
- Bestuif het aanrecht met een beetje bloem, kneed het deeg soepel en druk het uit tot een cirkel van ongeveer 18 cm doorsnede of die iets breder is dan je hand.
- Snijd hem in 6 punten en leg ze op enige afstand van elkaar op de bakplaat.
- Bestrijk de bovenkant van de broodjes met het overige ei.
- Bak ze in het midden van de oven 15 minuten tot ze goed gerezen en goudbruin zijn. Serveer warm of koud.
Mexicaanse pannenkoek met ei (4 stuks)
Nodig:
- Mesje,
- snijplank,
- kom,
- lepel.
Ingrediënten:
- 3 hardgekookte eieren
- 1 uitje
- 1 eetlepel mayonaise
- 1 eetlepel yoghurt
- 1 theelepel kerriepoeder
- 100 gram geraspte kaas
- 20 fijngeknipte sprietjes bieslook
- 4 tortilla’s
Zo maak je het:
- Pel de eieren, snijd de ui en eieren in stukjes.
- Doe ze met de rest van de ingrediënten in een kom en schep alles goed door elkaar.
- Verdeel de salade over de 4 tortilla’s.
- De tortilla’s oprollen en in stukjes snijden.
- Doe er een prikkertje in zodat de tortilla goed opgerold blijft.
Croissantrolletjes (15 stuks)
Nodig:
- Snijplank + mesje
- Blikopener
- Vergiet
- Bakplaat
Ingrediënten:
- 1 blik croissantdeeg voor minicroissantjes
1 blik miniknakworstjes ( runder of kip)
Zo maak je het:
- Verwarm de oven op 200 graden
- Open het blikje miniworstjes en laat ze uitlekken in een vergiet.
- Breek het blik croissantdeeg en spreid het deeg uit op een snijplank. Snijd de driehoekjes los met een mesje.
- Leg op de langste punt van het deeg een worstje en rol op.
- Leg de rolletjes op een bakplaat en bak deze 8 tot 12 minuten totdat ze mooi bruin zijn.
- Warm of koud serveren.
Fruitige spiesjes (15 stuks)
Nodig:
- 1 pakje satéprikkers
Ingrediënten:
- Citroensap
- Ananas
- Aardbeien
- Druiven
- Banaan
- Mandarijn
- Appel
- Meloen
- Kiwi
- etc.
Zo maak je het:
- Maak al het fruit schoon en snijd het in kleine stukjes van gelijke grootte. Niet te klein!
- Appel en banaan besprenkelen met citroensap , dan verkleuren ze niet.
- Rijg de fruitstukjes aan de spiesjes zodat een leuk kleurenschilderijtje ontstaat.
Tip:
Je kunt ook glaasjes of kleine bakjes vullen met yoghurt of vla en de fruitspiesjes er bovenop leggen. Zo heb je een leuk toetje.
Gehaktballetjes (30 stuks)
Nodig:
- Cocktailprikkers
- Koekenpan
- Kleine glaasjes om het balletje te presenteren
Ingrediënten:
- 1 pond rundergehakt
- Gehaktkruiden of zout en peper
- Ketchup,fritessaus
Zo maak je het:
- Kruid het gehakt en draai er balletjes van ter grootte van een walnoot.
- Zet de koekenpan op het vuur en laat de pan warm worden. Doe de balletjes zonder boter in de pan en bak in ongeveer 10 minuten alle balletjes gaar en bruin.
- Doe in elk glaasje een knijpje ketchup of fritessaus en daarop een balletje gehakt met een prikker.
Egeltjes (16 stuks)
Nodig:
- Snijplank
- mesje
Ingrediënten:
- 8 eieren, hard gekookt (8-10 minuten)
- 8 plakjes (runder)salami door de helft gesneden
- 1 pakje pepsil zoutstengels
- Ketchup
- Pan
Zo maak je het:
- Kook de eitjes in het water gedurende 8-10 minuten. Laat ze schrikken in koud water en afkoelen. Pel ze.
- Breek de pepsil stengels in stukjes van ongeveer 3 cm en steek ze als echte egelsstekels in de bollen kan van het ei. Laat het smalle puntje vrij om een gezichtje erop te maken.
- Spuit met ketchup uit de fles oogjes op het ei en maak van het halve salamiplakje een snuit. Steek het snuitje vast met een stukje pepsil.
M&M cakejes (15 stuks)
Nodig:
- Keukenmachine of mixer
- Spatel of lepel
- 15 muffinvormpjes van kunststof, metaal of papier
- Theezeefje of zeef
- Bakplaat
Ingrediënten:
- 1 pak mix voor chocoladecake of notencake
- Roomboter
- Melk
- Eieren
- 1 zakje M&M’s
- Glazuur van 150 gram poedersuiker en 2-3 eetlepels water
Zo maak je het:
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Maak het beslag volgens de aanwijzingen op het pak.
- Vul de muffinvormpjes met het beslag. Niet meer dan de helft want de cakejes gaan rijzen in de oven!
- Bak de cakejes 10 tot 17 minuten.
- Maak ondertussen het glazuur door de gezeefde poedersuiker met water te mengen.
- Versier de cakejes met glazuur en M&M’s
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!