Het eten van vlees is een discussie die al heel lang gaande is, en je kunt er voor kiezen geen vlees te eten, je kunt ook gedwongen worden geen vlees te eten om medische redenen. Zelf eet ik graag vlees maar ben ook een groot liefhebber van vegetarische gerechten, het gaat mij erom dat ik lekkere dingen kan maken en eten en niet om een statement te maken. Als ik mooi vlees heb gekocht dan probeer ik het zo lekker mogelijk te bereiden zodat het goed smaakt en ik er echt van kan genieten.
Met konijn is dit ook zeker het geval: konijn eet je niet elke dag en meestal bij een speciale gelegenheid, zoals met kerst. Ik ben niet zo van de tradities dus maak ik nu, in november, een konijn klaar met mosterdsaus, gewoon, omdat het lekker is.
Ik ben van mening dat als je kip eet je ook best konijn kunt eten, als je runvlees eet je ook best tonijn kunt eten. Een dier is een dier, en als je het goed bereidt en geniet van wat je maakt dan heeft het eten van vlees echt een toegevoegde waarde.
Konijn recept
Voor dit recept heb ik een konijn in delen gekocht. Voor twee personen is één konijn of een konijnenbout genoeg, maak je het gerecht voor meerdere personen zorg dan dat je pan groot genoeg is en je simpelweg meer konijn gebruikt, vermenigvuldig ook onderstaande ingrediënten.
Ingrediënten
- 1 konijn in delen (of konijnenbout)
- 1 ui
- 2 winterpeen
- 1 teen knoflook
- 3 eetlepels grove mosterd
- 2 takjes rozemarijn
- 2 takjes tijm
- 200 gram spek (ik gebruik het liefst katenspek voor die intense rooksmaak)
- 250 mililiter bouillon (maak het zelf voor de puurste smaak)
- 250 mililiter kookroom
- 4 jeneverbessen (geplet)
- 2 laurierblaadjes
- Bloem om het konijn mee te bestuiven
- Boter (roomboter voor de volle smaak)
- Peper en zout naar smaak
Bereiding
- Snipper de ui
- Pel en snijd de knoflook in stukjes (niet te klein)
- Snijd de wortel in grove stukken
- Snijd de spek in stukjes
- Wrijf het konijn in met de takjes rozemarijn en tijm
- Bestuif het konijn met bloem
- Laat boter in een braadpan smelten
- Bak het konijn in ongeveer 5 minuten goudbruin
- Haal het konijn uit de pan om te rusten
- Fruit ui en knoflook in de pan met wat extra boter tot de ui glazig is (blijf goed omscheppen in de hete pan)
- Voeg de gesneden spek toe en bak even mee
- Voeg de mosterd toe en schep om, mosterd is zuur, als je het even meebakt wordt het minder zuur, dit heet ‘ontzuren’ en zorgt ervoor dat de smaak zachter wordt
- Voeg de bouillon, kookroom, jeneverbessen, laurier, tijm en rozemarijn toe
- Schep het geheel goed om en voeg het konijn toe als de saus kookt
- Voeg de wortel toe zodat deze lekker meegaart
- Doe het deksel op de pan en laat het konijn een uur zachtjes sudderen op een laag vuurtje
Na een uur is het konijn gaar en toch heerlijk mals, opdienen met aardappeltjes, stoofpeer of andere groenten.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!