Als je graag kookt dan heeft dat een effect op je omgeving: mensen worden onrustig als je komt eten, (is het wel goed genoeg wat er op tafel komt?), vragen over eten komen geregeld jouw kant op (ehm, eh, asperges, hoe eh, hoe maak jij die?) en je krijgt regelmatig een kookboek omdat dit een geschikt kado is (of omdat men er zelf niets mee doet). Zelf word ik er soms wat ongemakkelijk van, maar het is ook wel leuk als men je waardeert, ik denk dat Maslov het hier met me eens zou zijn). Het zorgt er ook voor dat wij een boekenkast hebben vol met kookboeken. Daar kwam er afgelopen maand eentje bij: “Uit de oven van Van Boven“.
Kookboek van een chef
Mijn zwager, (chef kok – die van de truffel), stuurde ons het kookboek “Uit de oven van Van Boven”. Dit is een kookboek met ovengerechten, geschreven door Yvette van Boven voor het Volkskrant Magazine. In eerste instantie dacht ik dat mijn zwager zijn verzameling kookboeken aan het opruimen was maar toen zag ik dat het een heel nieuw en recent kookboek is dus moest er een andere reden zijn dat hij dit kookboek aan ons gaf.
“Het is een heel erg leuk kookboek.” zei mijn zwager er over. Daar kwam ik nog niet veel verder mee. Meestal gebruik ik kookboeken ter inspiratie; ik lees dan de titel van een gerecht en bekijk vluchtig de lijst met ingrediënten, om vervolgens zelf wat te gaan maken. Het kookboek heeft me dan op een idee gebracht, maar ik volg vaak het recept niet. Eigenwijs gedrag, niet meer en niet minder.
Ovengerechten
Maar dit kookboek is anders: Uit de oven van Van Boven bevat enkel ovengerechten, en dan niet de klassiekers maar heel originele snelle gerechten met eenvoudige uitleg. Het resultaat van de recepten is verrassend, zo hebben wij de recepten uit het hoofdstuk “Groente” gevolgd voor Geroosterde radijsjes en het recept voor Hele kool uit de oven. Nog nooit heb ik geroosterde radijsje gegeten, maar door dit kookboek is het nu een onderdeel van ons keuken-repertoire. Want eenvoudig, lekker en gezond. (Het recept voor de hele kool uit de oven is nog eenvoudiger en zeker een aanrader voor als je eens wat anders wilt doen met kool).
Indeling
Naast het hoofdstuk Groente is er ook een hoofdstuk Vlees, een hoofdstuk Vis en natuurlijk Bakken, wat in feite een hoofstuk is van gerechten zonder groente, vlees of vis. (Probeer de “Ontbijtcakes van havermout en blauwe bessen” eens: echt heel erg lekker!)
Elk recept staat op één pagina met vervolgens een tekening die bij het recept past. Vooral het niet hoeven ‘bladeren’ als je eenmaal bent begonnen met bereiden is handig. Helaas slaan de bladzijden vanzelf dicht als je er niets tussen legt, een ringband zou handig zijn geweest misschien, of een boekenlegger in de vorm van een lintje zodat je in ieder geval weet waar je recept staat, maar er moet wel altijd iets te wensen overblijven, misschien. En misschien dat het voor de prijs niet kon? Uit de oven van Van Boven kost €12,95 dus een mooie kado-prijs, en ik weet zeker dat je hier menig kookliefhebber blij mee kunt maken, want de gerechten zijn erg origineel. Ook de onervaren kok zal blij zijn met dit kookboek want de uitleg is kort, eenvoudig en zonder fratsen.
Productinformatie
Auteur Yvette van Boven
Overige betrokkenen Baukje Zijlstra
Soort Met illustraties
Taal Nederlands
Afmetingen 17x218x176 mm
Gewicht 455,00 gram
Druk 1
ISBN10 9059566793
ISBN13 9789059566798
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!