Het koken van voedsel doen we in pannen, het liefst in pannen met een dikke bodem zodat de warmte goed verdeeld wordt. De pannen hebben handvatten om ze op te kunnen pakken, handvatten van het zelfde materiaal als de pan worden net zo heet als de pan en moeten dus met een ovenhandschoen worden opgetild, dit geldt ook voor het deksel. Handvatten van een ander materiaal biedt hier uitkomst, let er wel op dat goedkope plastic handvatten kunnen smelten en stinken. Het kiezen voor een glazen deksel lijkt handig maar zodra je iets kookt begint vocht te condenseren en zal je ook door een glazen deksel niets meer zien, met het risico dat het glas van het deksel breekt als je het laat vallen. Bij de keuze voor een pannenset is het van belang te weten voor welk materiaal je kiest, want het ene materiaal is het andere niet. Lees hier meer over de verschillende materialen waarvan pannen worden gemaakt.
Pannen maten
De maten van pannen wordt aangegeven in de diameter van de bodem. De meest voorkomende maten zijn:
- 16 cm (meestal de maat van een steelpan)
- 18 cm
- 20 cm
- 24 cm (meestal ‘soeppan’ genoemd)
Hoe groter de pan, hoe meer er in kan en hoe groter de warmtebron mag zijn waarop je de pan gebruikt (de vlam mag nooit groter zijn dan de diameter van de bodem van de pan). Let erop dat bij elektrisch koken het van belang is dat de bodem van de pan zo glad mogelijk is zodat zo veel mogelijk contact wordt gemaakt met de warmtebron, een pannenset met motief aan de onderkant is dus niet ideaal van het koken op elektra (dit geldt voor de elektrische kookplaat, halogeen kookplaat en keramische kookplaat. Bij koken op inductie is direct contact tussen de bodem van de pan en de kookplaat niet relevant: de warmte wordt bij inductiekoken in de bodem van de pan opgewekt en niet, zoals bij andere vormen van elektrisch koken, in de kookplaat, dus overdracht van warmte bij inductiekoken vindt niet plaats van kookplaat op de pan).
Naast de gebruikelijke kookpannen zijn er ook pannen speciaal voor het koken van bepaald voedsel, zo zijn er aspergepannen en pastapannen, deze pannen hebben vaak een andere vorm of afwijkende maat.
Kookpannensets voor inductie, keramisch of gas
De meeste pannen zijn onderdeel van een pannenset, koop je een keer in je leven een goede kookpannenset dan hoef je je daar nooit meer druk over te maken. Een goede pannenset is altijd uitbreidbaar met speciale pannen zoals aspergepannen, grillpannen of braadpannen.Lees hier reviews over pannensets.
Reviews van enkele pannensets vind je hier. Een overzicht van pannensets vind je hier.
Meer informatie over grillpannen vind je hier. Een overzicht van alle grillpannen vind je hier.
Meer informatie over koekenpannen vind je hier. Een overzicht van alle koekenpannen vind je hier.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!