Onlangs ging ik op zoek naar een inductie kookplaat voor onze nieuwe keuken. Tijdens die zoektocht bleek dat het met alleen een kookplaat niet gedaan is; bescherming en onderhoud zijn ook belangrijk. De kookplaatbeschermers en kookplaatschrapers vlogen me toen om de oren, dus ‘daar moet ik dan ook maar eens naar kijken’. In dit artikel ontdekken we wat een kookplaatschraper is, hoe en waarvoor je zo’n ding gebruikt en wat het verschil is tussen kookplaatschrapers voor inductie, keramisch en halogeen kookplaten.
Best verkochte kookplaatschraper
Joyage Glasschraper Inductie kookplaat reiniger - 5 extra mesjes – Glaskrabber – Verfschraper glas - Krabber Schraper Keramische kookplaat en Halogeen...
Bol.com
Wat is een kookplaatschraper?
Een kookplaatschraper is in feite een glasschraper met een andere naam: een houder met een dun scherp mesje erin. Dat zit zo: een kookplaat (of dit nu een inductie kookplaat, een keramische kookplaat of een halogeen kookplaat is), bevat een glasplaat. Deze glasplaat is gemaakt van vitrokeramisch glas; een sterk soort glas dat ook nog eens hittebestendig is. Perfect dus om zware potten en pannen op te zetten die ook nog eens heel heet worden. Omdat we tijdens het koken regelmatig morsen (‘knoeien’ zeiden wij vroeger) wordt de kookplaat vies. Om de kookplaat na gebruik schoon te maken wacht je totdat de plaat is afgekoeld, daarna gebruik je een sopje met een zachte spons, daarna een vochtige doek en daarna maak je hem droog met een droge doek. Maar hardnekkig vuil dat echt vast zit krijg je lastig los. En dit is het moment om de kookplaatschraper te pakken, want hiermee schraap je vuil van de kookplaat af zonder te krassen.
Hoe gebruik je een kookplaatschraper?
Je gebruikt een kookplaatschraper om vastgekoekt vuil los te schrapen van de keramische kookplaat en de halogeen kookplaat. Bij de inductie kookplaat wordt gebruik van een kookplaatschraper afgeraden, en gebruikers van een inductie kookplaat zullen ervaren dat vuil vrijwel niet aankoekt op inductie omdat de inductie kookplaat veel minder warm wordt dan de keramische kookplaat en de halogeen kookplaat.
Gebruik de kookplaatschraper dus op een keramische kookplaat of halogeen kookplaat – maar alleen als de fabrikant (in de handleiding) van de kookplaat aangeeft dat dit kan. Je schraapt aangekoekte etensresten van de kookplaat af door het vuil eerst vochtig te maken, zodat het zachter wordt. Duw nu het mesje van de kookplaatschraper op de kookplaat naar het vuil toe en veeg het als het ware weg door het van het glas los te duwen. Houd het mes strak op de kookplaat en duw als een sneeuwschuiver het vuil los.
Kookplaatschraper voor inductie, keramisch en halogeen?
Kookplaatschrapers worden verkocht als inductie kookplaat schraper, keramische kookplaat schraper of halogeen kookplaat schraper, of als ‘geschikt voor alle soorten kookplaten’. Maar in feite is het allemaal hetzelfde product dat gebruikt kan worden voor elke kookplaat waarvan de fabrikant aangeeft dat deze gereinigd mag worden met een kookplaatschraper. Lees dus in de handleiding van je kookplaat na of je een kookplaatschraper kunt gebruiken.
Kookplaat schraper mesjes
Kookplaatschrapers worden vaak verkocht met losse mesjes, en dit is handig want met een bot mesje kun je krassen maken op je kookplaat. Kies dus bij voorkeur voor een kookplaatschraper met extra mesjes of een model waarbij losse mesjes te koop zijn.
In het overzicht hieronder vind je de populairste kookplaatschrapers van dit moment, te koop bij verschillende webshops:
Vragen over kookplaatschrapers beantwoord
Wacht tot de kookplaat is afgekoeld (moderne kookplaten hebben een inducatielampje of geluidssignaal als de kookplaat veilig is om te reinigen). Haal grof vuil nu weg met de hand of een kookplaatschraper (indien de fabrikant van de kookplaat aangeeft dat dit mogelijk is). Maak daarna een sopje van niet-agressief schoonmaakmiddel (zonder citroen) en maak de kookplaat schoon met het sopje en een doek of spons (geen schuurspons!). Neem nu de kookplaat af met een vochtige doek en wrijf na met een droge doek. Je kookplaat is nu weer schoon en klaar voor gebruik.
Een kookplaatschraper is in feite een glasschraper: een handvat met daaraan een dun scherp mesje bevestigd waarmee je aangekoekt vuil van een glasplaat (zoals een kookplaat) kunt afschrapen.
Maak het grove vuil dat je wilt wegschrapen vochtig. Zet daarna de schone en scherpe kookplaatschraper met het mesje vlak voor het vuil dat je wilt verwijderen op de kookplaat, zorg dat het mesje vlak (over het gehele snijvlak) op de kookplaat rust. Duw nu het mesje richting het vul en schuif het als het waren van de kookplaat los.
Er zijn vier populaire soorten kookplaten:
1. De inductie kookplaat – Ondoorzichtige kookzones, kookzones kunnen niet worden ingeschakeld zonder dat een pan op de kookzones staat.
2. De keramische kookplaat – Te herkennen aan warmtespiralen onder de kookzones (worden rood indien de kookplaat aanstaat). De kookplaat kan worden ingeschakeld zelfs als er geen pannen op de kookzones staan.
3. De halogeen kookplaat – Te herkennen aan doorzichtige kookzones, onder de kookzones zie je een halogeen lamp zitten.
4. De elektrische kookplaat – te herkennen aan zwarte ronde kookzones die hoger liggen dan de kookplaat zelf.
Weinig tot geen verschil. Veel glasschrapers worden verkocht als ‘ook geschikt als kookplaatschraper’ en veel kookplaatschrapers worden verkocht als ‘ook geschikt als glasschraper’.
1. De inductie kookplaat – werkt met inductie
2. De keramische kookplaat – werkt met warmtespiralen
3. De halogeen kookplaat – werkt met halogeenlampen
4. De elektrische kookplaat – werkt met warnteplaatjes
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!