Het lijkt op het eerste gezicht misschien wat veel gedoe, en ook wat aanstellerig zelfs; het gebruik van een thermometer bij het koken. We hebben immers allemaal van nature een perfecte ‘feel’ voor wanneer iets precies goed gaar is – zonder dat het droog wordt, toch? Nee, ook de professionals gebruiker een kookthermometer: de barbecue-expert gebruikt een thermometer om de temperatuur in de afgesloten barbecue te meter, de chef gebruikt een vleesthermomether om de kerntemperatuur van de rollade te meten, de thuisbakker meet de temperatuur van een taart en ook de barista meet de temperatuur van de melk. Dus waarom zou jij het ‘op de gok’ moeten doen? In dit artikel bekijken we de verschillende kookthermometers.
Best verkochte kookthermometer
Digitale Thermometer – Oventhermometer – Suikerthermometer Digitaal – Kernthermometer – Keukenthermometer – Voedselthermometer – Thermometer ook geschikt als voor Vlees, BBQ, Oven
€16,99 Op Voorraad
Thermometers in de keuken
Natuurlijk wordt de soep niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend (maar wel even verhitten tot minimaal 60° C in de meeste gevallen) en wordt er heel veel ‘op gevoel’ gekookt. Zo kan een barista de melk opschuimen tot de perfecte temperatuur door het gewoon te voelen aan het melkkannetje. En met een beetje ervaring bak je die taart wel gaar zonder dat hij droog wordt. Maar ‘meten is weten’ en daarom is het verstandig een goede kookthermometer bij de hand te hebben, voor als je bijvoorbeeld zelf loempia’s gaat rollen en bakken: de olie moet de juiste temperatuur (190° C) hebben anders zuigen de loempia’s zich vol met vet en is al je werk voor niets. Daarnaast is het ook voor de voedselveiligheid belangrijk je eten goed te verhitten. Maar welke thermometer heb je nodig?
Direct naar: BBQ thermometers – Kernthermometers – Vleesthermometers – Kookthermometers – Vloeistofthermometers – Suikerthermometers – Oventhermometer – Koelkastthermometer – Keukenthermometers – BBQ thermometer WIFI – BBQ thermometer bluetooth – Digitale vleesthermometers – Kamado thermometers – Draadloze thermometer BBQ – HerQs EasyBBQ pro
Welke thermometer in de keuken?
We onderscheiden vijf verschillende soorten thermometers voor gebruik in de keuken. Afhankelijk van waarvoor jij de thermometer gaat gebruiken kies je het model dat je nodig hebt. Sommige soorten thermometers zijn op verschillende manieren te gebruiken, dus je hebt geen vijf thermometers nodig, maar het is goed de verschillen te kennen. Het zal je opvallen dat veel vleesthermometers ook als ‘BBQ thermometer’ dienst kunnen doen, en kernthermometers ook als ‘kookthermometer’ worden omschreven. In feite meten ze allemaal een temperatuur, de manier hoe ze deze temperatuur weergeven en voor welke temperaturen ze geschikt zijn verschilt.
De Kernthermometer
Een kernthermometer steek je in je voedsel om direct af te lezen wat de temperatuur in de kern is. Meestal zijn dit thermometers in de vorm van een naald, met daaraan een analoge of digitaal afleesbaar display. De kernthermometer geeft een momentopname van de temperatuur, je haalt de thermometer weer uit het eten als je de temperatuur weet. Je kunt dan bijvoorbeeld meten wat de temperatuur is binnenin een rollade, of de temperatuur van een salade. De kernthermometer wordt het meest gebruikt in de keuken.
Een ruimer overzicht van kernthermometers vind je hier>>
De Vleesthermometer
Een vleesthermometer steek je ook in het gerecht om de temperatuur af te lezen, maar in tegenstelling tot de kernthermometer kun je de vleesthermometer in het gerecht laten zitten terwijl het gaart. Je kunt dan af en toe even kijken of het vlees de juiste temperatuur heeft bereikt. Vleesthermometers zijn er ook in analoge en digitale uitvoeringen. De digitale uitvoeringen gaan met hun tijd mee en kunnen worden ingesteld om een signaal te geven bij het behalen van de doeltemperatuur, dit signaal kan een pieptoon zijn maar ook een pushmelding op je mobiele telefoon, bijvoorbeeld. De vleesthermometer kan vaak ook als kernthermometer dienst doen, het ligt aan het model hoe praktisch het werkt. De kernthermometer is de populairste thermometer omdat hij zowel in de oven, de BBQ en bij ‘gewoon koken’ gebruikt kan worden.
Een ruimer overzicht van vleesthermometers vind je hier>>
De Suikerthermometer
Suikerthermometers zijn gemaakt om temperaturen van vloeistoffen zoals olie en gesmolten suiker te meten. Tijdens het frituren is het belangrijk dat de olie de juiste temperatuur heeft (meestal tussen 160° C en 230° C), en hoewel frituurpannen over steeds betere thermometers beschikken kan het geen kwaad om de temperatuur van de olie zo af en toe te controleren. En natuurlijk bak je ook wel eens zonder frituurpan, gewoon in een pannetje met olie. Dan is de temperatuur van de olie alleen te meten met een suikerthermometer, want andere thermometers kunnen vaak de hoge temperaturen van olie en gesmolten suiker niet goed detecteren. De suikerthermometer heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij vooral gebruikt wordt voor het meten van de temperatuur van gesmolten suiker: bij het karamelliseren van suiker doorloopt het mengsel verschillende stadia, hierbij horen verschillende temperaturen. Maar ook bij het smelten van chocolade is de suikerthermometer onmisbaar omdat het heel belangrijk de temperatuur van het voedsel in de gaten te houden, en daarom is er dus de suikerthermometer.
Een ruimer overzicht van suikerthermometers vind je hier>>
De Oventhermometer
De oventhermometer is wat minder populair dan de thermometers die we eerder bespraken, maar voor de fervente bakker toch onmisbaar. Nu zal je wellicht denken: mijn oven heeft een thermometer en ik stel hem gewoon in op de temperatuur die hij moet zijn – en dat klopt, echter zijn de thermometers die in consumenten-ovens worden ingebouwd beroemd om hun onnauwkeurigheid. Dat verklaart ook waarom een identiek gemaakt gerecht in de ene oven verbrandt en in de andere oven nog niet gaar is, tetwijl ze op dezelfde temperatuur en tijd worden ingesteld. Om dit probleem op te lossen is er de oventhermometer: je plaatst deze thermometer in de oven, bijvoorbeeld op het rekje waarop je ook je taart zet, zo dat je de temperatuur in de oven kunt aflezen en zo nodig een hogere temperatuur instellen.
Een ruimer overzicht van oventhermometers vind je hier>>
De Koelkastthermometer
De ideale temperatuur in een koelkast ligt tussen 0,5° C en 4,5° C. Jij stelt je koelkast in ‘op standje 4’ en hoopt dan dat het wel goed komt, toch? We doen het allemaal, maar de wat betere koelkasten hebben ook een thermometer. En niet voor niets, want de temperatuur van je koelkast is belangrijk voor de voedselveiligheid. Als je voedsel namelijk niet koud genoeg bewaart dan kan je er eerder ziek van worden doordat ziekteverwekkende bacteriën sneller kunnen groeien bij hogere temperaturen. Als je mazzel hebt dan merk je het en stel je de koelkast wat kouder in en goei je het voedsel weg, maar als je het niet merkt dan kan je er goed ziek van worden. Een degelijke koelkastthermometer biedt uitkomst doordat je deze in je koelkast plaatst en de temperatuur in de koelkast kunt aflezen en eventueel de stand van de koelkast bijstellen. Er bestaan ook thermometers voor in de vriezer, die feitelijk hetzelfde meten, maar dan in de vriezer, waar het -17,7° C zou moeten zijn.
Een ruimer overzicht van koelkastthermometers vind je hier>>
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!