Een ei pocheren op de traditionele manier is soms lastig. Als je dit wilt leren oefen dan veel, met ruim water in een grote pan met veel azijn. Één ei tegelijk, en doe het net zo lang tot het lukt. Dat is de traditionele moeilijke manier.
Ei pocheren zonder azijn in een boterhamzakje
Het kan ook veel eenvoudiger met een klein pannetje en een boterhamzakje: Zet een pannetje water op en breng het aan de kook. Zet het laag zodat het wel kookt maar niet borrelt, het water moet rustig zijn dus net tegen het kookpunt aan. Pak een boterhamzakje en een kommetje waar je een klein beetje zachte boter of olie in doet. Doe nu je hand in het boterhamzakje en wrijf het zakje door het vet in het kommetje zodat de buitenkant van het zakje vettig wordt. Haal nu je hand uit het zakje en keer daarmee het zakje binnenste buiten. Leg het zakje nu met de open kant naar boven in een tweede schaaltje of bakje. Je hebt nu een boterhamzakje dat van binnen vettig is en dat klaar is voor het ei. Pak nu het ei dat je wilt pocheren en breek het door er met een mes een gleufje in te slaan. Breek het ei nu open boven het boterhamzakje en laat de inhoud van het ei rustig in het zakje glijden zodat de dooier niet breekt. Als het ei in het zakje zit strooi je er nog wat zout en peper op als je dat op je ei wilt hebben (lekker!). Pak nu een touwtje en pak voorzichtig het zakje op zodat het ei naar een van de punten van het boverhamzakje glijdt. Je hebt nu het ei in een punt van het zakje zitten. Draai nu het zakje dicht met wat lucht erin (laat ook wat ruimte in het zakje om de lucht uit te laten zetten) en knoop het dicht met het touwtje.
Laat het zakje met het ei nu rustig in het hete water zakken en laat het daar 7 minuten in stollen. Als het klaar is haal je het zakje uit het water, maak het touwtje los en laat je gepocheerde ei uit het zakje glijden. (Je kunt het zakje nogmaals gebruiken voor een gepocheerd ei, ik heb er 3 achter elkaar gemaakt met het zelfde zakje zonder nieuw vet).
Het eiwit is gestold, de eierdooier is nog vloeibaar maar wel warm.
Je kunt natuurlijk meerdere eieren tegelijk pocheren (iets dat niet kan als je eieren pocheert op de traditionele manier), lekker bij nasi, bami of een andere gerecht!
Bekijk hier hoe het eigeel uit het gepocheerde ei stroomt als ik het ei doorsnijd:
In het filmpje hieronder zie je hoe het pocheren van een ei in plastic werkt. Hier wordt geen boterhamzakje gebruikt maar los plasticfolie. Ik heb het zelf met een boterhamzakje gedaan en dat werkt erg goed en geef minder kans op morsen en een slordig ei.
Op zoek naar handige weetjes over eieren of tips die het koken met eieren makkelijker maken?
Hier lees je hoe je eieren kunt scheiden met een eierdooier-scheider, en hier lees je hoe je eierdooiers kunt scheiden op andere manieren. Hier lees je waarom het pellen van eieren soms zo lastig gaat (en wat je er aan kunt doen).
Reageren op bovenstaand artikel over Ei pocheren zonder azijn in een boterhamzakje of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere weetjes bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!